![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Jak przygotować się do ciąży?
Drogie wizażanki,
czy jeśli planuje się ciąże, to można się do niej jakoś wcześniej przygotować ![]() ![]() Magda |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Re: Jak przygotować się do ciąży?
hey
wczoraj ogladałm program na ten temat ![]() pielegnowac ciało kremami natłuszczać ,nawilżac. łykac suplemnty witaminowe ,przede wszytskim kwas foliowy jest bardzo wazny -wpływa na rozwój układu nerwowego u bączka.dużo odpoczywac ,myslec pozytywnie ,czytac ksiązki ,itp. pozatym dobrze wybrac lekarza który poprowadzi ciąze ,powiedziec mu o tym ,ż eplanujesz dziecko z pewności ci pomoże. aaa no i przedewszytskim nie wpadac w panikę gdy np. nie uda sie w pierwszym miesiacu zajsc w ciąze i nie przesadzac z dobrymi radami z pisemek ![]() pzdr paula |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
paula78 napisał(a):
> łykac suplemnty witaminowe ,przede wszytskim kwas foliowy jest bardzo wazny -wpływa na rozwój układu nerwowego Zgadzam sie z tym kwasem, sama lykalam go na kilka miesiecy przed ciaza i w pierwszych 3 miesiacach ciazy. To byly zalecenia mojego ginekologa, ktoremu jak tylko powiedzialam, ze planuje ciaze, to obdarowal mnie kilkoma pudelkami kwasu foliowego. Jedna kapsulka zawiera 400 mikrogramow kwasu. Czesto kwas foliowy jest laczony z wit. B6, B12, jodem lub innymi "dodatkami". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny,
dziękuję za rady ![]() ![]() Mam jeszcze pytanko co do tego kwasu foliowego. Bierze się go tylko w pigułkach czy można w postaci naturalnej np. jakieś owoce itp. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
poczytaj tutaj :http://www.zdrowie.med.pl/witaminy/witkf_2.html
http://www.zdrowie.med.pl/witaminy/witkf_3.html kobiety w ciązy,karmiące potrzebuja go w róznych ilościach dlatego lekarze zawsze zalecaja uzupełnianie niedoborów w postaci tabletek. pzdr paula |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
GMagda napisał(a):
> Mam jeszcze pytanko co do tego kwasu foliowego. Bierze się go tylko w pigułkach czy można w postaci naturalnej np. jakieś owoce itp. ![]() Mozesz w postaci naturalnej, ale za bardzo nie bedziesz wiedziec jaka dawke go tak na prawde zjadlas. Jedna tabletka zawierajaca 400 mikrogramow, to nie dzienne zapotrzebowanie kobiety ciezarnej. Wiec bierze sie pod uwage, ze oprocz tej pigulki (ktora daje pewnosc, ze jest to kwas foliowy o takie i takiej dawce) dostarcza sie kwasu foliowego rowniez z pozywieniem. I tak kwas foliowy znajduje sie (najwiecej) w warzywach zielonolistnych (szpinak, salata, brokuly, natka pietruszki), a takze w drozdzach piwnych, watrobce (tutaj nie poleca sie watrobki kobietom w ciazy, ze wzgledu na bardzo duza ilosc wit.A), zoltko jaja, groch, fasola, soja, ziarna zboz i owoce cytrusowe. Zapotrzebowanie kobiety ciezarnej na kwas foliowy wynosi dziennie ok. 800 mikrogramow (doroslego czlowieka - powyzej 19 roku zycia ok. 560 mikrogramow). Ta tabletka daje pewnosc, a reszte dojada sie dobierajac odpowiednia diete. Kwas foliowy jest bardzo nietrwaly (stad zaleca sie ciezarnym lub planujacym ciaze lykac tabletki), jest wrazliwy na wysoka temperature, swiatlo, utlenianie, a takze traci swa wartosc przechowywany przez 2-3dni w temperaturze pokojowej. Np. po 10 min. gotowania kalafiora traci on ok. 84% calkowitej zawartosci kwasu foliowego. Ja polecam choc lekarzem nie jestem i sama nie przepadam za jakimikolwiek tabletkami, wole nature. Dodam tylko, ze w Niemczech stalo sie to standardem i prawie kazdy ginekolog zaleca zazywanie tegoz kwasu kobietom w ciazy (przez pierwsze 3 miesiace) lub tym co planuja ciaze w najblizszym czasie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Tutaj znajdziesz duzo porad
![]() http://www.rodziceonline.pl/apps/rodzice/index.jsp http://kobieta.gazeta.pl/edziecko/0,0.html |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Zapomnialam dodac jeszcze jedna rzecz. Wyzsze dawki wit.C powoduja zwiekszone wydalanie kwasu foliowego z moczem. Dobrze jest lykac kwas foliowy popijac go woda, a nie np. sokiem pomaranczowym.
Za to zelazo bardzo lubi wit.C ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Re: Jak przygotować się do ciąży?-ćwiczenia
Dziękuje za linki
![]() ![]() Nie znalazłam jednak nic na temat ćwiczeń fizycznych, które ułatwiają "zniesienie" ciąży, "sprawniejszy" poród i potem powrót do dawnej świetności ![]() Będę wdzięczna za info bądź jakieś linki ![]() Magda |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Dzięki Monika
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Re: A co z tatusiem?
Cześć
![]() Jeszcze jedno pytanko się mi nasuneło a propos wątku ![]() Czy przyszły tatuś też w jakiś sposób powinien przygotować się do ciąży partnerki? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Re: A co z tatusiem?
fizycznie raczej nie chociaz noszeni wózka ,bobasa wymaga siły fizycznej
![]() najważniejsze przygotowanie to psychiczne czy wspieranie i wyrozumiałośc w stosunku do zachcianek ,zmiennych nastrojów partnerki. my wspólnie czytalismy gazetki o dzieciach ,porodach itp ,ogladalismy wspólnie serial Pierwszy krzyk ,bylismy nawet raz wspólnie w szkole rodzenia ,ogólnie ja byłam 3 razy w tym 1 z facetem (nudy straszne). chodzilismy razem do ginekologa, na usg ,mój TZ pierwszy wiedział jaka będzie płec dziecka (ja nie chcial wiedziec) ,no i wspólnie rodziliśmy ![]() pzdr paula |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
Re: Jak przygotować się do ciąży ???
Witam drogie mamusie
![]() Stwierdziliśmy z mężem, że nadszedł już czas na to abyśmy mieli dziecko. Oboje bardzo tego pragniemy, wiec już zaczniemy starania o taką malutką cudowną istotkę ![]() Mam jednak w związku z tym kilka pytań, to bedzie nasze pierwsze dziecko w rodzinie,(ani bratowa, ani szwagierka dzieci nie mają jeszcze) więc nie mam się kogo zapytać o rade i doświadczenia a wiem że na was zawsze można liczyć. Jak mogę się przygotować przed ciążą np. miesiąc wcześniej? Z tego co wyczytałam powinnam brać kwas foliowy, wysypiać się dużo odpoczywać i dobrze się odżywiać. A czy mogę miesiąc wczesniej wykonywać ćwiczenia które ewentualnie pomogłyby mi potem w jakiś sposób podczas ciąży? Pewno powinnam zrobić wczesniej też jakieś badania? (ogólne badania robiłam podan 1,5 roku temu)I czy powinnam się wybrać najpierw do lekarza ogólnego czy do ginekologa?(jak do tej pory nie chodziłam) A może jest jeszcze coś waznego o czym powinnam wiedzieć? Może moje pytania są podstawowe ale poprostu chce się dobrze przygotować, żeby potem nie muc sobie niczego zarzucić, że o czymś nie pomyslałam wczśniej. Z góry bardzo dziękuję za wszelkie odpowiedzi. Pozdrawiam ![]()
![]() |
#15 |
BAN stały
|
Re: Jak przygotować się do ciąży ???
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Najpierw trzeba podejsc do wszystkiego pozytywnie.Nastawic sie ze bedzie dobrze.Bo dzis sa takie sposoby ze moze byc ok.Wazne jest zadbanie o wlasciwe odzywianie,z witaminami.Pierwszym lekarzem do ktorego powinno sie pojsc jest dobra ginekolog z ktora sie rozumiemy,ktora dobrze doradzi.I wazne jest zeby razem z ojcem dziecka cieszyc sie narodzinami malucha.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
![]()
Tak od jakiegoś czasu coraz intensywniej myślę o tym, żeby mieć już dziecko
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
Dot.: Co przed zajściem w ciążę?
mimo iz ja podjelam decyzje nadal czekam, na efekt oczywiscie. Mozesz zajrzec na watek przeze mnie rozpoczety "a ja chcialabym byc juz mama". Kwas foliowy polecam na trzy miesiace przed planowana ciaza w dawce 600ug na dobe. Przesylam caluski i zycze powodzenia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
![]()
Czytam twój wątek już od jakiegoś czasu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
nio dzis niestety okres do mnie zawital i to jeszcze z bolami
![]() ![]() Dziekuje Ci za te kciuki ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jestem dokładnie w takiej samej sytuacji jak ty, ciągle rozmyslam,siedze cały czas na forum dla mam i przeglądam wątki ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
Przed zajściem w ciąże napewno nie zaszkodzi wybrać się do ginekologa, wtedy może zrobić ci niektóre badania, których później nie będziesz musiała robić już w czasie ciązy.
Kwas foliowy jak najbardziej, 3 lub 2 miesiące przed ciążą i potem w trakcie pierwszego trymestru. I to chyba najważniejsze jak na początek ![]() A co do dzidziusia to u nas było to tak: mąż chciał kilka miesięcy wcześniej niż ja, ja wstrzymywałam się z tą decyzją ze względu na studia. Stwierdziłam, że lepiej będzie jak już je bede kończyć czyli tak na wiosne, zeby sobie zaoszczędzić trochę uczelnianego stresu. Za drugim razem nam się udało ![]() ![]() Emu a za ciebie trzymam w kciuki, żeby wam też się udało ![]()
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
My również staramy się o dziecko porobiłam sobie badania ginekologiczne wszystko wyszło dobrze brałam kwas foliowy latem i narazie cisza
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
Może komus sie przyda. Pamiętajcie przyszłe mamy o dentyście, niedoleczonych midgałkach itp. róznistych pozornie niegrożnych ogniskach zapalnych uśpionych w organizmie. Zycze powodzenia wszystkim starajacym się
![]() " Świadome macierzyństwo ( ze strony evi -MED) Rodzicielstwo to duża odpowiedzialność, spoczywająca na barkach obojga rodziców - być rodzicem to znaczy być rodzicem zamierzonym, nieprzypadkowym – jednym słowem: PRZYGOTOWANYM. Na kilka miesięcy przed planowaną ciążą, przyszła mama powinna zainteresować się przede wszystkim swoim stanem zdrowia, co często wiąże się ze zmianą stylu życia. Aktywność fizyczna i dieta przed ciążą Na kilka miesięcy przed ciążą jest wskazane poprawić swoją kondycję fizyczną, aby w czasie ciąży uniknąć bólów mięśniowych, skrzywień kręgosłupa i dolegliwości stawowych. Regularna gimnastyka usprawnia również sam poród. Szczególnie jest to istotne w przypadku kobiet otyłych, którym grozi w ciąży więcej komplikacji (nadciśnienie, cukrzyca, ryzyko przedwczesnego porodu). Należy jednak unikać drastycznych diet, gdyż może to zaburzyć równowagę hormonalną, a nawet zahamować owulację. Na stan zdrowia dziecka wpływ ma również dieta stosowana nie tylko podczas ciąży, ale również przed. Kiedy rozpoczyna się kształtowanie i rozwój narządów dziecka, organizm matki korzysta ze swoich rezerw witaminowo-mineralnych. Ich brak może zaburzyć prawidłowy rozwój płodu. Organizm potrzebuje około trzech miesięcy na wyeliminowanie szkodliwych substancji i zgromadzenie zapasu witamin, minerałów. Dieta powinna zawierać: - pełnoziarniste pieczywo, makaron, ryż – są one źródłem węglowodanów, witamin, składników mineralnych, błonnika, a przede wszystkim energii - chude mięso, ryby, jaja, rośliny strączkowe, mleko i jego przetwory – dostarczają one białko, żelazo i wapń - świeże owoce, warzywa oraz soki – prawdziwe bomby witaminowe, dające też dużo minerałów i błonnika - tłuszcze roślinne – olej, oliwa - woda – najlepiej mineralna, niegazowana; wypijać należy minimum 1.5 litra dziennie Należy wyeliminować papierosy, alkohol oraz inne szkodliwe używki! Badania przed ciążą Na kilka miesięcy przed planowanym terminem zajścia w ciążę należy przestać przyjmować tabletki antykoncepcyjne lub wyjąć wkładkę domaciczną, aby cykl miesięczny kobiety odzyskał naturalną prawidłowość. Warto wiedzieć, że zajście w ciążę w krótkim czasie po zaprzestaniu antykoncepcji hormonalnej zwiększa możliwość ciąży mnogiej. Przyszła matka powinna wykonać niezbędne badania internistyczne i ginekologiczne, nawet jeśli czuje się zupełnie zdrowa. Dzięki tym badaniom można wykryć ewentualne schorzenia, zagrażające zdrowiu dziecku. Podstawowe badania, to podstawowa analiza laboratoryjna moczu i krwi. Dodatkowe badania to badania krwi w poszerzonym zakresie: - badanie poziomów hormonów tarczycy - badanie na obecność antygenu Hbs, świadczącego o nosicielstwie wirusa zapalenia wątroby typu B (żółtaczki) - badanie na obecność przeciwciał groźnego wirusa cytomegalii Istotne jest, czy przyszła matka przechodziła w dzieciństwie takie choroby zakaźne jak: różyczka, odra. Jeśli nie, konieczne przed zajściem w ciążę będą szczepienia. Szczepienia wykonane tuż przed, bądź w pierwszym trymestrze ciąży są groźne dla rozwijającego się płodu. Należy również pamiętać o chorobach, którymi można się zarazić od zwierząt. Dla kobiet planujących ciążę szczególnie ważne jest wykonanie badań na obecność we krwi przeciwciał przeciwko toksoplazmozie (chorobie szczególnie groźnej dla płodu przenoszonej przez koty). Podstawowe badania medyczne powinien wykonać ginekolog, najlepiej ten, który będzie prowadził ciążę. Standardowe badania zlecane przez ginekologa to: - wymazy z szyjki macicy (cytologia i czystość pochwy) - USG narządu rodnego i piersi - podstawowe badania hormonalne, określające poziom hormonów kobiecych. Pozwoli to ginekologowi na prawidłową ocenę funkcjonowania organizmu kobiety. Warto też wiedzieć, że im starsza kobieta decyduje się na macierzyństwo, tym większe jest prawdopodobieństwo problemów z zajściem w ciążę oraz wad dziecka. Gdy kobieta skończyła 35 rok życia i jest to jej pierwsza ciąża zwiększone jest ryzyko pojawienia się u dziecka np.: zespołu Downa, dlatego czasem konieczna jest wizyta w poradni genetycznej. Zagrożenia w ciąży Zagrożenia dla Matki i dziecka niosą następujące choroby: Różyczka Różyczka u kobiet w ciąży może powodować wady rozwojowe u dziecka. Przed zajściem w ciążę należy wykonać badanie na obecność przeciwciał antyróżyczkowych. W przypadku dodatniego wyniku nie trzeba się szczepić, ujemnego - warto poddać się szczepieniu. Przez trzy miesiące po zaszczepieniu nie wolno zajść w ciążę. Wirusowe zapalenie wątroby Przed zajściem w ciążę, należy również zaszczepić się przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby typu B, zwłaszcza jeśli charakter pracy naraża na zachorowanie (np.: praca w szkole, szpitalu). Toksoplazmoza Jest to choroba odzwierzęca, a zachorowanie po 16 tygodniu ciąży może poważnie uszkodzić rozwijający się płód. Jeżeli przeciwciał nie stwierdzono - wynik ujemny, powinno się badanie powtórzyć jeszcze 2 -3 razy i unikać źródeł zakażenia przez całą ciążę - to znaczy nie jeść surowego mięsa, myć dokładnie jarzyny, unikać kontaktu z kotami oraz z ziemią, w której mogą się znajdować ich wydaliny oraz przestrzegać ogólnych zasad higieny. Jeżeli wynik badania IgG jest dodatni - kobieta ma przeciwciała i w zasadzie nie powinna się obawiać choroby Choroby przenoszone drogą płciową, zapalenia pochwy Na przebieg ciąży i zdrowie dziecka wpływ mają stany zapalne pochwy matki oraz choroby przenoszone drogą płciową - chlamydioza, rzeżączka, wirus HIV. Należy zrobić odpowiednie badania, aby wykluczyć ich obecność. Choroby przewlekłe Wiele przewlekłych chorób, może zakłócić przebieg ciąży. Kobiety chorujące na: cukrzycę, padaczkę, astmę, nadciśnienie, niedokrwistość, choroby nerek, tarczycę, mające alergię powinny zgłosić się do lekarza, aby wiedzieć na ile choroba i jej leczenie mogą być groźne dla rozwoju płodu, lub zajście i donoszenie ciąży może zagrażać zdrowiu, a nawet życiu kobiety. Choroby genetyczne Jeżeli w rodzinie matki lub ojca dziecka zdarzyła się choroba genetycznie uwarunkowana lub przyszła matka jest powyżej 35 roku życia, to będąc już w ciąży może poddać się badaniom pozwalającym określić stan płodu." |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Ja kwas foliowy bralam dlugo przed zajsciem w ciaze, ale nie dlatego, ze ja planowalam, tylko dlatego, ze akurat moj preparat witaminowy, ktory przejmowalam mial sporo kwasu foliowego. Caly czas bralam pigulki antykoncepcyjne, dlatego tez branie kw. bylo dobrym pomyslem. Ktoregos dnia pomyslalam, ze w sumie moja sytuacja zyciowa pozwala mi na podjecie decyzji o dziecku. Pogadalam o tym z TZ i w nastepnym cyklu odrzucilam tabletki i... zaszlam w ciaze!! Za pierwszym razem. Za 6 tygodni mam termin porodu i z niecierpliwoscia czekam na moje kochane bobo.
Edytowane przez kamilka23 Czas edycji: 2006-11-03 o 17:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
my tez sie juz przymierzamy. ![]() a jak przygotowania inncyh wizazanek? kto sie jeszcze szykuje? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
zapraszam cię do wątku próbować do skutku gdzie przyszłe mamy które starają sie o bobo wymieniają się doswiadczeniami
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a tobie, madziorka, zycze, aby w tym miesiacu sie udalo!!! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Papryczka kwietnoweczko
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:45.