Problem z nauką języka a studia - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-07-01, 21:28   #1
oolishka
Przyczajenie

Problem z nauką języka a studia

Hej, mam dość dziwny problem i sama nie wiem, co już robić. Otóż od dziecka uwielbiam język rosyjski. Uczyłam się go już w podstawówce i gimnazjum i jakoś to szło. W gimnazjum wymarzyłam sobie filologię rosyjską i chcę to studiować do tej pory, ale jest jeden problem. Otóż w lo zaczęłam mieć problemy z rosyjskim, z nauczeniem się czegokolwiek. Nie wiem, pojawiła się we mnie blokada, nawet gdy wydawało mi się ze jestem nauczona to i tak dostawałam 1, szczególnie z gramatyki. Zastanawiam się nad filologia rosyjska od podstaw. I tu mam wątpliwości. Czy jeśli przerobię jeszcze raz ten materiał, przyłożę się porządnie do nauki to mam szanse na nauczenie się tego języka i ukończenie studiow? To jest mój wymarzony kierunek. Wiem jak wyglada filologia, wiem jakie są przedmioty także liczę się z tym ze będzie ciężko, ale nie wiem czy z moja blokada w ogóle warto próbować ...
oolishka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-03, 14:26   #2
megamag
BAN stały

Dot.: Problem z nauką języka a studia

Well... Z językiem obcym jest trochę jak z zakwasami, dobrze go przećwiczyć i jednak przejść ten bolesny etap. Ja tak miałam z mówieniem, najpierw blokada i panika, jak mi kazali na studiach to najpierw był wielki stres, a potem weszło mi w nawyk. Może z Tobą też tak będzie, ale ciężko mi gdybać, każdy jest inny.
megamag jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-03, 17:21   #3
cocolocco
Raczkowanie

ja bym spróbowała, bo jak sama mówisz to jest Twój wymarzony kierunek, więc wydaje mi się, że na czymś innym możesz się po prostu męczyć Myślę też, że Twoja blokada z czasem zniknie, tylko musisz troszkę się przyłożyć, ewentualnie pomyślałabym jeszcze nad jakąś szkołą językową, żeby wzmocnić się z rosyjskiego przed studiami
cocolocco jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-04, 13:02   #4
olamona80
Raczkowanie

Ja byłam tak zafascynowana matematyką. Wszystko zmieniło się w liceum, gdzie odkryłam, że to nie tylko x i y, ale mnóstwo innych skomplikowanych działań. Zdałam rozszerzenie i na tym poprzestałam. Na studia wybrałam kierunek humanistyczny.

Może zrób sobie "przerwę" od języka i zobacz z jakim nastawieniem do niego wrócisz - będzie łatwo się go uczyć czy nie. Papiery na studia złóż też na jakiś alternatywny kierunek.
olamona80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-04, 13:18   #5
MissChievousTess
Zakorzenienie

Każdej rzeczy można uczyć się różnymi sposobami. Widocznie do tej pory metody nauki jakie stosowałaś były niewłaściwe dla ciebie lub mało skuteczne. Nie gwarantuję, że jak się przyłożysz pracując dotychczasowymi metodami to osiągniesz swój cel. Możliwe, że powinnaś zacząć od zmiany metod nauki i spróbować znaleźć przyjemność w używaniu tego języka. Jeśli dasz radę to zrobić to jest szansa na sukces. Filologia to niestety też w przypadku tego języka to gramatyka opisowa, historia Rosji ( aj akurat lubię historię, ale wielu studentów na filologii na konieczność nauki historii na filologii narzeka), starocerkiewno-słowiański, pragmatyka przekładu ( i tu ponownie ja te zagadnienia lubię, ale wiele osób szczerze nienawidzi i uważa za zbędne). Jeśli lubisz sam język pomyśl o filologii stosowanej bo tam więcej nauki i użycia danego języka, a mniej historii, kultury, zabytków języka czy samej teorii lingwistycznej.
Poza tym zastanów się z czego wynika ten wybór. Bo jest ciut dziwny skoro masz z czymś problem, a chcesz akurat to studiować. Niektórzy ludzie sami sabotują swój sukces wybierając rzeczy, które ich przerastają i lepiej mieć pewność, że nie wybierzesz studiów w ten sposób. Jeśli natomiast kochasz brzmienie języka, lubisz dany kraj, interesuje Cię, ale gdzieś ten proces nauki języka nie wypalił to może to być kwestia kiepskich metod nauki. I wtedy potrzebujesz po prostu innych narzędzi, innych metod nauki by osiągnąć założony cel.

---------- Dopisano o 14:18 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ----------

Jeśli szukasz dobrej książki to mogę polecić to:
http://www.empik.com/nowe-repetytori...7266,ksiazka-p
Ja robiłam z niej powtórki do egzaminu na studiach z języka rosyjskiego.
Oczywiście sama nie wystarczy. Jest teraz trochę lepszych książek niż kiedyś.
Ja uczyłam się ze starej już serii podręczników Wstriecza i czasem możne je jeszcze w antykwariatach dostać. Gramatyka była tam dość dobrze wyłożona.
Miałam też fajną książkę z dialogami "Dawajtie pogowirimi". niestety nie wiem czy jeszcze jest dostępna. Też chyba z 1997 roku wydanie było. Ale widzę, że teraz na rynku tego sporo. Poza tym jest dużo kursów języków na Youtube. Na jezykiobce.pl, w wydawnictwie wargos jest sporo fajnych rzeczy do nauki różnych języków.
To też jest ciekawa seria książek:
https://www.bookcity.pl/rosyjski-w-t...a-cd/pid/37954
Ja pracuję na nich do włoskiego i hiszpańskiego i w praktyce sprawdzają się nieźle.

Edytowane przez MissChievousTess
Czas edycji: 2017-07-04 o 13:25
MissChievousTess jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości