|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2015-12
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 31
|
Jaka mąka do pieczenia?
Cześć! Ostatnio piekłam ciasto [nie jestem utalentowana kulinarnie - więc to już wyczyn dla mnie] . Robiłam wszystko według tego jak zawsze robię, ale coś nie pykło ;/ Obawiam się, że może być to wina mąki... spieszyłam się i kupiłam pierwszą z brzegu i to był mój błąd...
Nauczka na przyszłość: bądź wierna tej mące, którą używała mamunia i babcia ;( |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2016-01
Wiadomości: 12
|
![]()
Cześć! Co dopiero zarejestrowałam się na forum a już temat dla mnie się trafił
![]() Ja piekę duużo i używam tylko i wyłącznie Szymanowskiej ![]() Pozdrawiam! Miagiturbo |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-04
Lokalizacja: Katowice
Wiadomości: 5 086
|
Dot.: Jaka mąka do pieczenia?
Jak dopiero zaczynasz z pieczeniem to najlepsza będzie jakaś "bezpieczna" mąka pszenna np tortowa albo luksusowa, czyli typ 450, 500, 550. Na mąkach Lubelli masz np napisane z przodu do czego jaka nada się najlepiej
![]() Jak już się rozkręcisz to spróbuj poeksperymentować z innymi mąkami np pełnoziarnistą pszenną albo gryczaną ale nie zamieniając od razu 100% mąki na inną tylko np 2/3 zwykłej + 1/3 innej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2016-01
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 11
|
Dot.: Jaka mąka do pieczenia?
Na początki przygody z pieczeniem polecam zwykłą mąkę pszenną. Ja miałam problemy z mąkami pełnoziarnistymi i żytnimi, raczej niewiele mi z nich wychodziło. Jeśli chodzi o firmę, to chyba nie jest zbyt ważne. Dopasuj typ do tego co chcesz upiec
![]()
__________________
Zapraszam na mojego bloga z przepisami na wyśmienite dania: http://obzarciuszki.blogspot.com/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2013-05
Wiadomości: 386
|
Dot.: Jaka mąka do pieczenia?
Numerek na opakowaniu (450, 700, 1800) mówi o ilości minerałów (co zostanie ze spalenia 100g takiej mąki). Więc najzdrowsze są te typu chlebowego, jednak w nich jest też więcej błonnika, a co za tym idzie są "ciężkie" trudno z nich uzyskać puszyste ciasto.
Do większości przepisów pasują mąki z przedziału 500-700, ale np. do spodu bezowego, biszkopta i innych bardzo leciusieńkich ciast lepiej użyć nawet 450. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2015-12
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 31
|
Dot.: Jaka mąka do pieczenia?
Dzięki za rady.
ale mąka mące jest równa? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2013-05
Wiadomości: 386
|
Dot.: Jaka mąka do pieczenia?
O ile nie jest zapleśniała, nie rusza się dziwnie, ani nie jest zawilgotniała (nie tworzy wielkich grud) to owszem mąka typ 500 nie ważne jak ją nazwą i jaka firma ją sprzedaje ma podobne właściwości zawsze.
No i techniczna uwaga co do wypieków - warto przesiać każdą mąkę. Ja osobiście kupuję prawie najtańszą tescową, chyba że chce coś z orkiszu / pełnego ziarna, to wtedy wybór pada na najtanszą z tych kategorii ![]() Edytowane przez kaktuska16 Czas edycji: 2016-01-12 o 20:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2016-01
Wiadomości: 14
|
Dot.: Jaka mąka do pieczenia?
Ja z reguły piekę na najtańszej lub prawie najtańszej
![]() ![]() Edytowane przez kosmitkaja Czas edycji: 2016-01-29 o 16:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2016-01
Wiadomości: 12
|
Dot.: Jaka mąka do pieczenia?
Nie wiem czemu, ale ja widzę różnice w mące... i w ciastach z niej upieczonych
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2016-01
Lokalizacja: Olsztyn
Wiadomości: 20
|
Dot.: Jaka mąka do pieczenia?
ja piekę dużo i szczerze powiem, że staram się kupować mąkę z jednej firmy...Dlaczego? Bo moja Mama jej używała i po porostu sie do nie przezywczaiłem ...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2014-05
Wiadomości: 100
|
Dot.: Jaka mąka do pieczenia?
Ja w ostatnim czasie mam trochę bzika na punkcie zdrowego odżywiania. Dowiedziałam się, że Polska jest 5 krajem w Europie pod względem otyłości i postanowiłam, że ja i moja rodzina tej średniej nie będę zawyżać
![]() ![]() Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2018-02-01 o 15:21 Powód: link |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:40.