|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
wysokość l4 ciążowego, macierzyńskiego i rodzicielskiego
Dziewczyny, niedawno zobaczyłam II kreski na teście ciążowym - ucieszyły mnie one niesamowicie
![]() Sytuacja wygląda tak: - obecnie pracuje na umowę o pracę na czas nieokreślony od lipca tego roku. w lipcu i sierpniu moje wynagrodzenie wynosi 3200 brutto, od września ma się zmienić na 4100 brutto. - wcześniej pracowałam w tej samej firmie ale na umowę o pracę na zastępstwo (za pracownice, która byłą na urlopie macierzyńskim). od kwietnia do czerwca miałam 2800 brutto na umowie, wcześniej 2500 brutto (od kwietnia 2016). teraz zaczynają się moje rozmyślania. udało mi się wyczytać, że jeżeli pójdę na l4 ciążowe to będzie one wypłacane w 100 % ale ze średniej za ostatnie 12 miesięcy umowy. pytanie jakie się rodzi czy umowa na zastępstwo też się będzie liczyła czy tylko na nowa która jest od lipca (i wtedy jest to jakoś proporcjonalne liczone).? czy w przypadku urlopu macierzyńskiego i rodzinnego jest tak samo? jest mi to ktoś w stanie jakoś wytłumaczyć bo ja się pogubiłam ![]() łatwiej by było jak bym miała jedną umowę i stale wynagrodzenie a przez te zmiany w ostatnim roku to nie wiem jak na to spojrzeć ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: wysokość l4 ciążowego, macierzyńskiego i rodzicielskiego
Cytat:
nie jestem specjalista ale umowa na zastępstwo też się liczy bo chodzi o umowy od których były odprowadzane składki chorobowe a od umów o prace nawet na zastepstwo są odprowadzane. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Wysokość chorobowego liczy się ze średniej z 12 miesięcy poprzedzających miesiąc nieobecności pracownika.
Jeśli masz ciągłość u danego pracodawcy to liczy się wszystkie okresy ubezpieczenia bez względu na rodzaj umowy, podstawa prawna: art. 36 ust. 1, 2 i 4 ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. z 2016 r. poz. 372 ze zm.), zwanej ustawą zasiłkową. Dodatkowo ZUS w swoim komentarzu do ustawy zasiłkowej, dostępnym na stronie internetowej www.zus.pl, precyzuje, iż:
Sytuacja zmienia się gdy zmienia się wymiar etatu i jeśli na zastępstwo pracowałaś na powiedzy 1/2 et., a na umowę o pracę na cały etat to wtedy liczy się podstawę zasiłku od lipca do sierpnia jeśli przedłożysz zwolnienie we wrześniu. Jeśli pracowałaś i pracujesz w takim samym wymiarze etatu to liczy się 12 miesięcy wstecz, a podstawę do obliczenia najpierw wynagrodzenia chorobowego, później zasiłku chorobowego, macierzyńskiego, rodzicielskiego ustalana jest przy pierwszym l4 ciążowym. No chyba że byłaś wcześniej na l4. (przykład: jeśli byłaś w czerwcu na l4, to podstawa liczona jest od 06.2016 do 05.2017, idziesz na zwolnienie we wrześniu to masz podstawę z l4 z czerwca, bo nie minęło 3 pełne miesiące od ostatniej absencji), jeśli nie to przykład ciebie nie dotyczy. Sumujesz wynagrodzenie brutto z 12 miesięcy dzielisz przez 12 miesięcy dzielisz przez 30 dni odejmujesz 13,71% x 100% - chorobowe ciążowe, x 100% macierzyński, x 60% rodzicielski. Jak idziesz na rok 80%. Mnożysz dniówkę chorobowego x ilość dni nieobecności odejmujesz od tego podatek dochodowy 19% i wychodzi ile dostaniesz na konto/rękę. Jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi, co prawda z kadrami miałam do czynienia kilka lat temu, ale jakieś podstawy w glowie zostały, resztę pomógł wujek google ![]()
I AM THE STIG szalona wątróbka jeździ ![]() Edytowane przez whenee Czas edycji: 2017-08-23 o 19:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Dziękuje za wyczerpującą odpowiedź. chyba zaczynam powoli rozumieć jak to będzie wyglądać.
Zainteresował mnie jeszcze fragment o podzielonym L4. obecnie przebywam 2 tygodnie na L4 bo zaczęłam plamić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jeśli wrócisz do pracy i będziesz pracować 3 miesiące bez zwolnienia i pójdziesz na l4 w 4 miesiącu to podstawa się nalicza od nowa ![]() Mam nadzieję, że trochę pojaśniłam sytuację ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:04.