![]() |
#1 |
BAN stały
|
Antykoncepcja po ślubie
Chciałabym zapytać czy któraś z was ma ślub kościelny i stosuję antykoncepcję? Jeśli tak to czy spowiadacie się z tego, czy otrzymujecie rozgrzeszenie? Czy może nie przyznajecie się na spowiedzi lub w ogóle do niej nie chodzicie?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Antykoncepcja po ślubie
Zawsze szkoda mi osób które z tego się spowiadają...
|
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
Rozumiem, że spowiadacie się a grzechy niektóre omijacie? To po co w ogóle się spowiadać?
|
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
O spowiedzi to inny wątek można by założyć...
|
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
No osobny zupełnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
BAN stały
|
Rozumiem że żadna z was nie ma ślubu kościelnego? A jak już ma to stosuje NPR lub nie chodzi do spowiedzi?
|
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#10 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Forum "intymnie" jestes anonimowa mozesz odpowiedziec lub nie. Nie jestem po slubie ale ja wychodziłabym z założenia że to moje życie, ksiadz nie urodzi za mnie np. 3-5 dzieci z NPR wiec co go to obchodzi. Sakrament jest jest wiec nie przesadzajmy z tym grzechem antykoncepcja...są gorsze... Przeciez nikogo nie zabijam bo jest antykoncepcja, nie cudzołoże to są grzechy a nie stosowanie anty.
Edytowane przez White_Dove Czas edycji: 2017-10-15 o 20:37 |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Ostatnio jest wysyp wątków dotyczących wiary i kościoła. Zastanawiam się kto i po co je zakłada.
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» |
![]() ![]() |
![]() |
#14 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Oczywiście, że wg KK antykoncepcja to grzech.
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jakie ma znaczenie, w świetle przestrzegania nauk KK to, czy użytkowniczki portalu wizaz.pl spowiadają się ze stosowania antykoncepcji po przyjęciu ślubu kościelnego? Co? Jeśli używanie antykoncepcji jest grzechem (??), to nagle będzie mniej grzechem, bo dowiedziałaś się, że wiele kobiet po ślubie ją stosuje, a się z tego nie spowiada? Totalnie mnie dziwi ten temat. A może liczysz na to, że któraś Ci powie, że ma w nosie spowiedź i w nosie całą tą szopkę, żebyś mogła urządzić gównoburzę? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
BAN stały
|
Nie chcę urządzić "zadymy" jak to określiłaś.
Były tu wątki religijne nawet na 10 stron dziś czytałam, o spowiedzi, co jest grzechem więc na tym forum takie tematy nie są zakazane. Wiem że ogólnie anty jest zakazane, ale ślub bierze masa ludzi, sporo dzieci nie mają albo jedno, do kościoła chodzą więc pytam jak to robią? ![]() I dodałam że najważniejsze dla mnie czy księża dają łatwo z tego rozgrzeszenie? |
![]() ![]() |
![]() |
#17 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wiem że ogólnie anty jest zakazane, ale ślub bierze masa ludzi, sporo dzieci nie mają albo jedno, do kościoła chodzą więc pytam jak to robią? ![]() Hmm zdrowy rozsądek?
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Większość ludzi chodzi do kościółka bo wypada bo nalezy.
Myślę że obecnie malo jest małżeństw które rzeczywiście właśnie w tym aspekcie przestrzegają nauk kościoła. Twoje pytania w pewnym sensie to hipokryzja dla mnie bo skoro świadomie się zabezpieczasz to jak to ma się do nauk kościoła ? Gdzie żal za grzechu i postanowienie poprawy ? Gdzie chęć poprawy swej postawy ? Skoro świadomie chcesz popełniać ten grzech i nie chcesz dążyć do zaniechania używania zabezpieczenia ( lub zabezpieczanie się w taki sposób jak karze kk ) a jedynie interesuje Cie rozgrzeszenie by było z glowy. Nie na tym raczej opierają się nauki kk Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
#19 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
wiezz chyba o tym, że niektórzy biorą śłub kościelny dla białej kiecki i ceremonii w kościele. Są i tacy, którzy traktują śłub jak tradycję a nie sakrament. Zalezy jak chcesz żyć w co wierzysz i jak religię swoją wyznajesz. Spowiedź gdzie pomijasz grzechy świadomie jest świętokradzka, podobnie gdy nie spełniasz warunków dobrej spowiedzi świętej. Dlaczego inetresujesz się tym czy jakaś inna Klaudia spowiada się z antykoncepcji, którą stosuje?
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Co znaczy Twoje ostatnie zdanie, bo nie wiem, czy chodzi Ci o to, że zaprzeczasz temu, że interesuje Cię, czy księża łatwo rozgrzeszają, czy może właśnie podkreślasz to, że Cię to interesuje...??? Lekko obrzydza mnie idea spowiedzi, dla spowiedzi (już pomijając, że w ogóle nie rozumiem o co chodzi). Kojarzy mi się z tymi babsztylami, które od poniedziałku do soboty oplotkowują co tylko się rusza, w niedzielę się z tego spowiadają, a w kolejny poniedziałek zabawa zaczyna się od nowa. O-CHY-DA! albo nie robisz czegoś, co uważasz za nie w porządku względem innych, albo robisz to, ale nie szukasz "rozgrzeszenia". Jaką wartość miałoby rozgrzeszenie gdybyś np. zażywała tabletki antykoncepcyjne? idziesz do spowiedzi wiedząc, że wieczorem i tak łykniesz tabsa. Albo mając w sobie spiralkę? :haha: Edytowane przez taka_bebe Czas edycji: 2017-10-15 o 21:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#21 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:03 ---------- Poprzedni post napisano o 21:01 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#22 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
autorko, to kwestia bardzo indywidualna. ślub kościelny nie ma nic wspólnego z antykoncepcją. Po ślubie chcesz to stosujesz, nie to nie.
A spowiedź.. no cóż, każdy spowiada się z tego co uznaje za grzech.
#24 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Jestem bardzo wierząca, ale nie potrafię ogarnąć co jest nie tak z antykoncepcją. Po prostu nie jestem w stanie. Tabletki kumciam, jakieś tam skutki uboczne. Ale prezerwatywy? Dla mnie to nic złego. Wg KK to grzech, ponieważ seks ma służyć prokreacji. No i tutaj to jakiś paradoks. Raz Kościół mówi, że seks służy prokreacji, a równocześnie mówi, że seks też powinno się uprawiać dla wzmocnienia więzi między małżonkami (czyli nie tylko dla dzieci). Także widzę tutaj jakąś sprzeczność. W mojej opinii na tej płaszczyźnie KK strasznie histeryzuje w tym temacie i wcale to żaden grzech. Daj mi cytat w Biblii, gdzie zakazana jest antykoncepcja. Uważam, że lepiej już zakładać te gumki niż mieć piątkę dzieci i nie mieć za co im dać jeść. Oczywiście to tylko MOJE ZDANIE, ty postępuj zgodnie ze swoim sumieniem.
#26 |
BAN stały
|
Bardziej ja rozpatruje to tak, jak wezmę ślub to = będe chodziła po slubie do kościoła=będę chodziła do spowiedzi=będe przyjmować komunię. Wszystko ładnie pięknie, ale zamierzam również stosowac antykoncepcje, i teraz jeśli atny=grzech=brak rozgrzeszenia=brak przyjmowania komunii, to po co mi ślub w kosciele? Pójśc wziąć i zapomniec ze kosciół istnieje?
|
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Gazela inteligencji
|
Dlaczego nie wierzysz w NPR? To wbrew pozorom mogą być bardzo skuteczne metody.
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Ok, no dobra. Rozumiem.
Wiesz co? Po prostu daj sobie spokój z tym, to naprawdę nikomu krzywdy nie robi, że stosujesz antykoncepcję, więc serio, bez zgrywania się, daj sobie spokój ze spowiadaniem się z tego i sumienia sobie tym nie dręcz. Kościół to bieg wsteczny. Koniec i kropka. Pojechałam sobie wcześniej trochę po Tobie, bo sądziłam, żeś troloolol. Więc sorencja. Z serca Ci więc teraz radzę - nie zawracaj sobie głowy nauczaniem kościoła w kwestii antykoncepcji a już tym bardziej spowiadaniem się z tego. Bo to nie grzech, że chcesz świadomego, a nie przypadkowego macierzyństwa. Kropka. |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
No ale o ile się nie mylę, to jak się spowiadasz z grzechu, to też mówisz że żałujesz i postanawiasz poprawę. A jak masz zamiar dalej łykać anty po uzyskaniu rozgrzeszenia, to bynajmniej poprawy nie postanawiasz, więc nie wiem czy taka spowiedź się liczy.
#30 |
Zadomowienie
|
wyczuwam trolla
![]() wiesz, tak czy siak będziesz grzeszyć- jak weźmiesz ślub i będziesz stosować antykoncepcje, albo jak ślubu nie weźmiesz i będziesz żyła z partnerem "na kocią łapę" ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:43.