![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Pająki w mieszkaniu - skąd?
Panicznie boję się pająków. Z tego powodu mam w oknach siatki (na ramce, robione na wymiar) i tylko te otwieram. W kratkach wentylacyjnych także są siatki.
A pomimo tego w mieszkaniu czasami natknę się na pająka. I to wcale nie małego ani chudego. Ostatnio zauważyłam, że jedna z siatek się lekko wygięła i nie jest szczelna. Niestety nie wiem jak długo, ale myślę, że nie dłużej niż miesiąc lub dwa. A na naprawdę dużego pająka natknęłam się już wcześniej. Jestem przerażona i powoli przestaję się czuć bezpiecznie z swoim domu. Skąd one się biorą w mieszkaniu? Którędy mogłyby wchodzić? Raczej niemożliwe jest, żeby tyci pająk mógł przejść przez oczko w siatce i pozostał niezauważony do czasu, aż urośnie do sporych rozmiarów? Będę wdzięczna za jakiekolwiek pomysły. I proszę o nieprzenoszenie tego postu do innego działu. Może tutaj uda się mi uzyskać więcej odpowiedzi. Edytowane przez 397c2675f3cdfd9a8d969495a6edd4aafb32f2d2_655aa1f83943f Czas edycji: 2017-08-01 o 02:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Pająki w mieszkaniu - skąd?
Mogą wychodzić też z odpływy prysznica, uywalki itp.
Niestety ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem skąd się biorą, ale są specjalne środki do odstraszania pająków. Może warto jest rozłożyć/rozpylić przy wejściu do domu i wszystkich otworach typu kratki, okna.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
A jeśli nie środek specjalnie na pająki to może pomóc zwykły sprej na owady biegające. Ja kupiłam w OBI za 9,99 zł i spryskałam wszystkie kąty bo też bardzo się boję pająków
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzeniona
|
Niestety pająki się biorą zewsząd - otwory wentylacyjne, rurami, itp. Mnie kiedyś pająk wylazł z odpływu w zlewie, prawie dostałam zawału. Równie często je widzę jak zasuwają po wannie i tu obstawiam tę samą drogę. Także nienawidzę pająków, mam siatkę w oknach, ale przez okna wpadają chyba najmniej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Dziękuję za wiadomości, macie pewnie rację z tymi odpływami, niestety. Ale te szczeliny wydają się takie wąskie...
Środków owadobójczych wolałabym nie rozpylać w mieszkaniu, bo pewnie nie pozostają bez wpływu na zdrowie. Poczytam za to na temat naturalnych zapachów odstraszających. Podejrzewam, że niewiele rzeczywiście pomogą, ale dam im szansę. No i postaram się jakoś zabezpieczyć zlew. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Oooo, to z wanną to sama prawda. Robi mi się w domu mnóstwo pająków (mieszkanie na parterze, więc przyłażą chyba zewsząd), nawet wystarczy że dwa dni nie ruszę drzwi i już mi się tam robią. Ale to są te takie z cienkimi łapkami, nawet się już przyzwyczaiłam (mimo lęku), jednak zauważyłam że jak trafiają się jakieś wielkie grube to zawsze w wannie...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
U nas jak była plaga szczurów to wanna potrafiły wchodzić, fuj. Pająków na szczęście nigdy tak nie widziałam, ale od czasu gdy po ciemku jednego rozdeptalam zawsze zapalam światło idąc w nocy do toalety.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
BAN stały
|
[1=397c2675f3cdfd9a8d96949 5a6edd4aafb32f2d2_655aa1f 83943f;75939471]Dziękuję za wiadomości, macie pewnie rację z tymi odpływami, niestety. Ale te szczeliny wydają się takie wąskie...
Środków owadobójczych wolałabym nie rozpylać w mieszkaniu, bo pewnie nie pozostają bez wpływu na zdrowie. Poczytam za to na temat naturalnych zapachów odstraszających. Podejrzewam, że niewiele rzeczywiście pomogą, ale dam im szansę. No i postaram się jakoś zabezpieczyć zlew. ![]() spróbuj zostawić rozkrojoną cytrynę lub samą skórkę z cytryny zawiniętą w papierowy ręcznik. mój facet gdzieś wyczytał takie rzeczy, zrobiliśmy test w łazience gdzie zawsze mamy jakieś pająki i wydaje się że jest ich sporo mniej. tak że może działa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
BAN stały
|
[1=397c2675f3cdfd9a8d96949 5a6edd4aafb32f2d2_655aa1f 83943f;75947901]A taka cytryna nie przyciąga innych robaków? Mrówek albo czegoś?
![]() u siebie nie zaobserwowałam żadnych nowych insektów. ale głowy nie dam że Tobie nic nie nalejzie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Mało co ciągnie do kwaśnego wiec ryzyko niewielkie
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
Chyba że tak.
![]() Jest to jakiś pomysł z tą cytryną, dzięki, ale ona chyba się bardziej nada przy stałym miejscu występowania pająków. Szkoda, że wcześniej o niej nie wiedziałam, bo rok temu w wynajmowanym pokoju miałam prawdziwą plagę tych cienkich pająków. Ale będę trzymać ten pomysł w zapasie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Tez nienawidzę pająków :/
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Ja ostatnio przywloklam grubego pająka z ogródka. W domu poczulam ze coś po mnie chodzi i strzepnelam to z szyi na ziemie. To okazało się grubym i wielkim pająkiem 😷 ogólnie nie panikuję na widok pająków, ale na samą myśl o jego pobycie na mnie mi słabo 😕
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#17 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Recenzentka Miesiąca - Listopad 2020 , Październik 2017
|
Ja pająków panicznie się boje. Czy chudy czy mały cokolwiek, ale prawie dostaje zawału. U nas zdarzają się rzadko, ale jak raz sobie siedziałam na kanapie - odwróciłam się do ściany żeby zapalić światło a tu ciśnie przez całą ścianę taki większy - myślałam, że umre. Serio tak się boje. Eeeh narazie my z pająkami mamy spokój i mam nadzieje, że tak zostanie..
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
Chudego pająka mogę złapać w rękę i wyrzucić na zewnątrz, niestety te grube spotykają się z kapciem...albo z kotem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Recenzentka Miesiąca - Listopad 2020 , Październik 2017
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Wtajemniczenie
|
To co powiecie na historię, która zdarzyła się mojemu bratu - leżał sobie w nocy w łóżku, poczuł że coś mu idzie po szyi, złapał to - ROZGNIÓTŁ W RĘCE - i rzucił o ścianę, aż dało się to usłyszeć
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#23 |
BAN stały
|
[1=397c2675f3cdfd9a8d96949 5a6edd4aafb32f2d2_655aa1f 83943f;75951206]Chyba że tak.
![]() Jest to jakiś pomysł z tą cytryną, dzięki, ale ona chyba się bardziej nada przy stałym miejscu występowania pająków. Szkoda, że wcześniej o niej nie wiedziałam, bo rok temu w wynajmowanym pokoju miałam prawdziwą plagę tych cienkich pająków. Ale będę trzymać ten pomysł w zapasie.[/QUOTE] nie wiem ile masz pomieszczeń, ale zawsze możesz rozstawić w tych strategicznych - łazienka, sypialnia ew. kuchnia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Kiedyś od razu uciekałam jak najdalej i darłam się aby ktokolwiek je unieszkodliwił. Niestety w dorosłym życiu jest się zdanym często na siebie, więc gdy zdarzy się, że napotkam w domu pająka to od razu walę kapciem lub butem ![]() Są lata, że jest ich jakby więcej , są lata "mniej urodzajne". Najbardziej przerażają mnie te grube i duże ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja nie jestem w stanie podejść do pająka bliżej niż na metr, wiec moja jedyna bronią jest Raid. I nawet do zwłok nie podejdę, mogę tylko odkurzaczem wciągnąć. Nie śpię już druga noc, bo nie wiem czy ostatni pająk faktycznie nie żyje, a mam blokadę przed odsunięciem komody i sprawdzeniem sytuacji. Nawet poważnie zaczęłam się zastanawiać nad terapią, bo ten lęk naprawdę utrudnia mi codzienne funkcjonowanie. Tylko nie jest to tanie, a efektów nie mogę być pewna... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
BAN stały
|
[1=397c2675f3cdfd9a8d96949 5a6edd4aafb32f2d2_655aa1f 83943f;75982411]A co ile się taką cytrynę zmienia? I jeżeli dam ją do łazienki to nie spowoduje to tylko tego, ze pająk z tej łazienki pójdzie do innego pokoju?
Ja nie jestem w stanie podejść do pająka bliżej niż na metr, wiec moja jedyna bronią jest Raid. I nawet do zwłok nie podejdę, mogę tylko odkurzaczem wciągnąć. Nie śpię już druga noc, bo nie wiem czy ostatni pająk faktycznie nie żyje, a mam blokadę przed odsunięciem komody i sprawdzeniem sytuacji. Nawet poważnie zaczęłam się zastanawiać nad terapią, bo ten lęk naprawdę utrudnia mi codzienne funkcjonowanie. Tylko nie jest to tanie, a efektów nie mogę być pewna...[/QUOTE] my mamy same skórki i wymieniamy 2 razy w tygodniu. no ale u mnie cytryna idzie w ilościach hurtowych i nam się po prostu zbierają te skórki. generalnie pomysł był zaczerpnięty chyba stąd: https://tipy.interia.pl/artykul_1896...odnikom,8.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
[1=397c2675f3cdfd9a8d96949 5a6edd4aafb32f2d2_655aa1f 83943f;75982411]A co ile się taką cytrynę zmienia? I jeżeli dam ją do łazienki to nie spowoduje to tylko tego, ze pająk z tej łazienki pójdzie do innego pokoju?
Ja nie jestem w stanie podejść do pająka bliżej niż na metr, wiec moja jedyna bronią jest Raid. I nawet do zwłok nie podejdę, mogę tylko odkurzaczem wciągnąć. Nie śpię już druga noc, bo nie wiem czy ostatni pająk faktycznie nie żyje, a mam blokadę przed odsunięciem komody i sprawdzeniem sytuacji. Nawet poważnie zaczęłam się zastanawiać nad terapią, bo ten lęk naprawdę utrudnia mi codzienne funkcjonowanie. Tylko nie jest to tanie, a efektów nie mogę być pewna...[/QUOTE] Przygarnij kota, wszystko złapie ![]() Nawet nie wiedziałam jakie wielkie są u nas w Polsce pająki. Do czasu jak mi raz taki jeden za dzieciaka przebiegł po pokoju z prędkością myszy. Wszczęłam alarm( jak zwykle po zobaczeniu pajaka) i jak przyszła mama spokojna i przyzwyczajona juz do moich histerii z kapciem, to się zdziwiła. Tego kapeć by nie załatwił za pierwszym , a nawet i piątym razem. Trzeba było w słoik złapać. Na szczęście tylko raz w życiu takiego ogromnego spotkałam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Naczelna Nastolatka
|
Z tym kotem to serio dobry pomysł. Złapie i pająka i ćmę (moja fobia). Nawet rybiki w kuchni. Polecam.
wysłane telepatycznie
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:04.