![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Życie w akademiku - ZBIORCZY
Wątek dla osób wybierających się do akademika - rady studentek
![]() Witajcie! ![]() Poszukuję osób do artykułu o życiu w akademiku. Czy są tu jakieś chętne osoby, które mogłyby opowiedzieć swoją historię, odpowiedzieć na kilka moich pytań, żeby przybliżyć to życie innym, przyszłym studentom bądź tym niezdecydowanym? Będę bardzo wdzięczna. ![]() Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2015-09-01 o 15:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Życie w akademiku - prośba
Przyłączam się do prośby.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ja mogę coś odpowiedzieć choć nie mam żadnych szczególnych historii
![]() Tylko czemu dwie osoby piszą taki sam artykuł to ja nie wiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Mogę pomóc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
To może ja poproszę, żebyście opisały jak wyglądały wasze pierwsze dni w akademiku? w jakim mieście i na którym roku?
Ja nie piszę artykułu, ale chciałabym się dowiedzieć jako przyszła studentka ![]() Edytowane przez MrsStatham Czas edycji: 2012-02-05 o 13:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Akademik UwB, I rok
Na początku w ogóle szok, że akademik, a wygląda jak całkiem porządny, trzygwiazdkowy hotel ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2012-02-05 o 22:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Co robić kiedy nikogo się nie zna, jest się czepialską osobą? Da się jakoś zamieszkać w pojedynczym pokoju? Jeśli nie to jak się dogadać ze współlokatorem? I jak wyglądały koszty utrzymania?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Samemu wyjść do ludzi. Możesz np zapytać na portierni gdzie mieszkają ludzie z twojego roku, pójść do nich i normalnie powiedzieć, że chciałaś się zapoznać- nikt cię nie zje, oni będą prawdopodobnie tak samo zagubieni jak ty. Na pewno będzie też jakaś impreza integracyjna.
U mnie pokoje są dwuosobowe, jak chcesz mieszkać sama to dopłacasz połowę tego co płaciłaby druga osoba. Koszty w tej chwili to 360 zł plus jak chcesz internet 30 zł, ale podejrzewam, że w akademikach o gorszym standardzie będzie taniej. Z dziewczyną, z którą mieszkałam na I roku też po pewnym czasie przestałam się dogadywać i niestety ona nie chciała tego zmienić- wyszło że lubi się rządzić, jest zarozumiała i myśli, że wszystko jej wolno. Nie szło się z nią dogadać, ciągle ze sobą walczyłyśmy i po roku doszło do rozstania w takiej nienawiści, że nawet teraz, po dwóch latach, mimo że studiujemy ten sam kierunek na tym samym roku, mijając się na wydziale patrzymy na siebie spode łba. Z niektórymi po prostu nie da się dogadać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
to było przed pierwszym rokiem, na nk poznałam dziewczynę ode mnie z gr i umówiłyśmy się, że będziemy razem mieszkać. Po wejściu do akademika szok bo kolejka do kwaterowania była tak długa, że końca nie było widać (była 9 rano). W kolejce dowiedziałyśmy się, że pierwszakom nie przysługują pokoje dwuosobowe więc zwerbowałyśmy do pokoju dziewczynę z naszego roku, która poznałyśmy w kolejce (i to był błąd
![]() ![]() ![]() W niedziele poszłam do naszych sąsiadów się przywitać i od razu zaprosili nas na imprezę. Oczywiście pierwszego dnia nie poszłyśmy się kąpać bo jak to można pod takim prysznicem (każda wolała się umyć w domu przed wyjazdem) ![]() Po pierwszym szoku już lajtowo, teraz uwielbiam tam mieszkać, a kąpiel to sama przyjemność ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
co do tego artykułu to ja chętnie opowiem
![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Ja też mogę odpowiedzieć na ewentualne pytania, mieszkam w osobliwym tworze, jakim jest Żeński Dom Studencki KULu
![]()
"[...] Podstawowy zestaw, wywołujący wschód słońca oraz nową miłość do niewiadomoczego, na nic konkretnego nas nie stać i nie będzie nas stać, a za chwilę nie będziemy tu stali, pan tu stał, a teraz nie stoi, poszedł. Piekło i przestało." |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Ja też mogę opowiedzieć
![]() Na początku szok - ja mam tu mieszkać? Tu mają mieszkać 3 osoby? Jak my się zmieścimy? Oczywiście do tego dochodził niepokój Z KIM będę mieszkać. Jakie będą moje współlokatorki. Czy się dogadamy. Pierwsze dni - głośno, zero prywatności, zapoznawanie się z nowymi ludźmi, panika. A po kilku miesiącach mogę stwierdzić, że nie zamieniłabym akademika na żadne luksusowe mieszkanie studenckie. Wszyscy są na miejscu, super przepływ informacji, lepszych współlokatorek nie mogłam sobie wymarzyć. A do wspólnej łazienki, braku zasłonek w prysznicach, ciągłego syfu w kuchni, imprezowaniu sąsiadów kiedy ty masz egzaminy - da się przyzwyczaić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
A ja mam pytanie z innej beczki dotyczące mieszkania w akademiku. Łatwo jest dostać tam miejsce?
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
Każda uczelnia ma własne kryteria. U mnie na I roku przyjmują wszystkich, potem już biorą według dochodu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Ja z kolei kiedy słyszę radośnie rzucane w eter "jestem czepialska", "jestem aspołeczna", "potrzebuję dużo prywatności"... to aż się cała jeżę. Na diabła takie istoty ładują się do akademika i psują ludziom humor? Trzeba nad sobą pracować, a nie liczyć na to, że współlokator jak mamusia z tatusiem będą się cieszyć, że byczek tak uroczo rozrabia.
![]() |
#18 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Zaznaczam, że mieszkałam 2 tygodnie w akademiku .
Mój kierunek 2 tygodnie przed ma organizowany tak zwany "dokształt" wszystko fajnie sponsorowane przez UE i można dostać darmowe miejsca w akademiku na te wspaniałe dwa tygodnie pod warunkiem chodzenia codziennego na zajęcia przez ten czas . Na moje nieszczeście zostaliśmy zalakowani w akademiku "Słowianka" tuż przed remontem . Więc sypiąca się farba ze ścian, wytarty laminat na podłodze przypominały mi wczesne lata 90 może nawet 80. Dotarłam jako jedna z pierwszych osób do opustoszałego lochu jak to wtedy zwałam . Ale na portierni zostałam przyjęta przez bardzo miłą panią, która poinformowała mnie o wszystkim co jak gdzie kiedy . Oraz kto jest w akademiku . Wejście do pokoju oraz odkrycie na korytarzu koedukacyjnej łazienki w której prysznice zasłaniały ledwo trzymające się zasłonki było traumą . Tym bardziej, że dostaliśmy całe piętro dla siebie a było nas razem 5 dziewczyn . Jednakże klimat po zapoznaniu się z ludźmi, wspólne rozwiązywanie zadań przy piwie na kolejny dzień, imprezy świetna komunikacja spowodowały niesamowicie dobre wspomnienia . Z tymi ludźmi można naprawdę dobrze się dogadać jeżeli się chce i jest się otwartym . Z drugiej strony w tym momencie nie oddałabym własnego pokoju na rzecz miejsca w akademiku. Jestem zbyt wygodnicka ![]() Jednakże często można mnie spotkać w różnych akademikach i niektórzy się zastanawiają czy tam nie mieszkam ![]() Dodam jeszcze, że akademiki UWr właśnie wszystkie przeszły generalny remont więc warunki panujące wewnątrz są o niebo lepsze niż ja je zastałam ![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
dziękuję Wam za tak liczne odpowiedzi!
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
UŚ-owski DS2, Katowice Ligota.
Dłuugo by opowiadać, ponoć nasz akademik ma wszystkie akademiki pod sobą, taki nietypowy i odróżniający się od tych wszystkich horrorowych opowieści, które krążą o DSach ![]() 4 rok leci w tym przybytku i chociaż myślę o wyprowadzce, to raczej z powodu zmiany priorytetów (mieszkanie z TŻ), a nie wad akademika. Mamy ciepło, spokojnie - a jak potrzeba, to niespokojnie! ![]() ![]() Pierwszy dzień w akademiku? Poznawanie wszystkiego, ale raczej nie z opcją 'o matko, jak ja tu przetrwam?!'. Poznałam pierwsze kumpele jeszcze podczas inauguracji i do dziś trzymamy się razem. Moje uwielbienie dla mieszkania w akademiku wynika trochę z cudownej możliwości odpoczynku od domu rodzinnego, czego potrzebę zaczęłam już po paru m-cach w akademiku zauważać ![]() Jakby co, potrzebuję pytań pomocniczych, dziś na egzaminie bardzo mi pomogły, więc... ![]()
![]() |
#22 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:28 ---------- Poprzedni post napisano o 17:26 ---------- Co należy ustalić ze współlokatorami? Kto absolutnie nie nadaje się do dzielenia pokoju? Czy lepiej mieszkać z chłopakiem czy dziewczyną? Czy można w ogóle o tym zadecydować? Czy można zmieniać pokoje, współlokatorów? Widzę, że chyba wszystkie wypowiadacie się pozytywnie o akademikach, jestem zaskoczona ![]() Edytowane przez MrsStatham Czas edycji: 2012-02-06 o 16:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
2. Ten z kim się nie będziesz dogadywać ![]() 3. U mnie można mieszkać z kim się chce. 4. Jak się dogadasz i ładnie poprosisz to można, byle nie za często. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
U mnie można było mieszkać z chłopakiem tylko po pisemnej deklaracji wzięcia w przyszłości ślubu. Zaden chłopak nie mógł zostawać na noc. Pokój można było zmienić jeśli w wyjątkowo nie dogadywałaś sie ze współlokatorami i przeprowadziłaś sie do kogoś innego. Generalnie wszystko zależy od ustalonego regulaminu akademika.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#27 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Wtajemniczenie
|
Żeby wejść do akademika trzeba zostawić dokument - legitymację, dowód - więc wiadomo by było,że ktoś został. Bez dokumentu nie można wejść.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:18.