|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Kiedy zaczyna się bycie bogatym?
Jestem ciekawa, kiedy określacie, że ktoś jest bogaty.
Jakie są tego warunki? Przy jakich kwotach miesięcznych zarobków, jakich posiadanych dobrach czy jakich sposobach wydawania pieniędzy w waszej ocenie zaczyna się bogactwo? Wiem, że jest tu dużo zmiennych, zależnych od chociażby miejsca zamieszkania, bycia w związku czy posiadania dzieci, dlatego jestem ciekawa kto ma jaki pogląd w różnych sytuacjach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Kiedy zaczyna się bycie bogatym?
Bardzo trudne pytanie. Dla mnie na pewno bogactwem nie sa jachty i szampany, bo traktuje to jako rozrzutnosc. Na pewno wazniejsza dla mnie jest mozliwosc podrozowania czy wyglad mieszkania/domu, w ktorym mieszkam, a takze mozliwosc pomocy bliskim, kiedy sa w potrzebie. W przyszlosci takim wyznacznikiem na pewno bedzie to, na ile zabezpieczone sa moje dzieci.
Czasem denerwuje sie, ze jakies nagle wydatki troche nadszarpna budzet, ale jak pozniej czytam jakas ksiazke o uchodzcah afganskich w Pakistanie, o Korei Polnocnej czy krajach Afryki, to bije sie w piers i zdaje sobie sprawe, ze naleze do kilku procent najbogatszych ludzi na swiecie, bo: - mam dach nad glowa, ktory nie przecieka, jak pada deszcz - mam dostep do czystej biezacej wody, pradu, sieci kanalizacji - mam dostep do edukacji i opieki medycznej - mam pelna lodowke, jakby wybuchla wojna to pewnie z 2 tygodnie moglibysmy dojadac zapasy - mam wiecej niz jeden komplet ubran, dobre buty, plaszcz zimowy. Warto o tym pamietac, naprawde. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Mi jedna pani ok 9o lat powiedziala, ze kiedys byla bogata. Pytam sie, czy mozna spytac "jak bardzo?"
Pani pokiwaka glowa i odpowiedziala: Kiedys bylam bogata, bo bylam zdrowa" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
[1=62f33e9ec77d3cf0943e95d a9955941e4a625c6c;7606094 6]Bardzo trudne pytanie. Dla mnie na pewno bogactwem nie sa jachty i szampany, bo traktuje to jako rozrzutnosc. Na pewno wazniejsza dla mnie jest mozliwosc podrozowania czy wyglad mieszkania/domu, w ktorym mieszkam, a takze mozliwosc pomocy bliskim, kiedy sa w potrzebie. W przyszlosci takim wyznacznikiem na pewno bedzie to, na ile zabezpieczone sa moje dzieci.
Czasem denerwuje sie, ze jakies nagle wydatki troche nadszarpna budzet, ale jak pozniej czytam jakas ksiazke o uchodzcah afganskich w Pakistanie, o Korei Polnocnej czy krajach Afryki, to bije sie w piers i zdaje sobie sprawe, ze naleze do kilku procent najbogatszych ludzi na swiecie, bo: - mam dach nad glowa, ktory nie przecieka, jak pada deszcz - mam dostep do czystej biezacej wody, pradu, sieci kanalizacji - mam dostep do edukacji i opieki medycznej - mam pelna lodowke, jakby wybuchla wojna to pewnie z 2 tygodnie moglibysmy dojadac zapasy - mam wiecej niz jeden komplet ubran, dobre buty, plaszcz zimowy. Warto o tym pamietac, naprawde.[/QUOTE] Uważam że to bardzo mądra wypowiedz, podpisuję się pod nią. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#6 | |
sissy that walk
|
W ujęciu globalnym zgadzam się z wypowiedzią orih - należymy do pewnego procenta najbogatszych ludzi świata i w tym miejscu nie ma już szczególnie miejsca na wymienianie dóbr, które zgromadziliśmy my, a które ma ktoś inny, ponieważ różnice między stylem życia naszym a ludzi najbiedniejszych, to przepaść.
W ujęciu bardziej skupionym na krajach pierwszego świata, bycie bogatym (nie zamożnym czy dobrze sytuowanym, a już bogatym) zaczyna się dla mnie wtedy, gdy z posiadanego majątku można bez dalszego inwestowania utrzymać siebie na bardzo dobrym poziomie do końca życia i chociażby jedno pokolenie dalej - temat dotyczy już wielu milionów euro czy dolarów.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Gdy masz tyle środków, że nie martwisz się o emeryturę swoją, swoich dzieci i swoich wnuków. To wtedy jest tyle, że wystarczy. Jednak bogactwo, to myślę, że jest to jednak coś ponad to, co konieczne do takiej pewności co do swojej przyszłości i swoich dzieci. Pewnie wtedy gdy stać na fanaberie, na przykład bardzo kosztowne hobby lub kaprysy. I oczywiście bez zaglądania do stanu swojego konta, ponieważ właśnie świadomość bycia bogatym pozwala na taką nonszalancję
![]() Edytowane przez laisla Czas edycji: 2017-08-06 o 01:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dla mnie bycie bogatym jest wtedy, kiedy byłabym w stanie z pensji, nie z oszczędności, zaspokoić moje wszystkie potrzeby. Chodzi mi o te, które mam teraz, czyli podróże, utrzymanie mieszkania, samochodu, siebie. Nie chodzi mi o markowe ciuchy czy gadżety, bo to moim zdaniem tylko szpan. Torebka za kilkanaście tysięcy mi nie potrzebna do niczego. Myślę, że gdybym miała 8-10 tys na rękę, to czułabym się bogata. Przy takich wydatkach jak mam teraz, ok. 75% tej kwoty mogłabym wydawać bez kombinowania z oszczędnościami czy dodatkowymi zleceniami. Oczywiście pytanie czy wtedy nie zmieniłyby mi się wydatki, bo mogłabym chcieć mieszkać w większym lokum, mieć lepszy samochód itp. Mam wrażenie, że to taka samo nakręcająca się spirala jest. I potem się kończy na tym, że milionerzy mają diamenty przyklejone do zębów, bo nie wiedzą już co z kasą robić ![]() Ale fakt, wszystko zależy od perspektywy. To co napisała Orih jest prawdą, większość z nas w oczach miliardów ludzi uchodziłaby za bogatych, bo mamy czas wolny, nie mieszkamy w slumsach, mamy dostęp do prądu, wody, lekarza i nie cierpimy z głodu czy niedożywienia. Dlatego staram się o tym pamiętać, bo prawda jest taka, że człowiek zawsze chce więcej niż ma.
- Ah elle aime bien ça les stratagemes! - Oui... - En fait, elle est un peu lache. Je crois que c'est pour ça que j'ai du mal a saisir son regard. Edytowane przez Veredise Czas edycji: 2017-08-06 o 10:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Mieścimy się w mniejszości i to sporej ludzi na świecie. Tylko kilka procent jest tak bogatych jak my
![]() W moim przypadku korzystanie z pieniędzy wiąże się z czasem wolnym. Nie mam go tyle, ile chciałabym. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Biała Dama
|
Byłabym bogata gdybym miała nadwyżki pieniędzy, czyli bez oszczędzania i oglądania grosza przez wydaniem zostawałaby mi zawsze z wypłaty pewna suma pieniędzy. Niestety tak nie jest i się nie zanosi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jak ktoś ma tam sensownie poukładane, to dodatkowe zera na koncie nie powinny sprawić, że nagle zechce mu się rzygać kasą. Bo wie, że dzisiaj ma, ale wczoraj nie miał i jutro też może nie mieć. Mieszkanie w wymarzonym miejscu, podróże czy pasja to jedno, wywalanie kasy dla samego wywalania - typu nowe auto co pół roku, czy po to żeby się pokazać, to zupełnie co innego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
Dla mnie człowiek bogaty to taki, który nie musi pracować bo pracują na niego inni lub jego pieniądze same na siebie pracują
![]() I trochę się wyłamię, bo nie czuję się bogata względem ludzi z 3 świata. Mogę się czuć bardziej zamożna, ale słowo bogata tutaj dla mnie jest zbyt wielkie. Dopóki musisz pracować żeby przeżyć a nie wyłącznie dla hobby, to nie jesteś bogaty. Przynajmniej według mnie. Oczywiście mowa tutaj o bogactwie materialnym. Bo można bogactwo rozpatrywać również w bardziej ideologiczny sposób. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
Moim zdaniem bogactwo zaczyna się wtedy, kiedy ludzie wydają swoje pieniądze jak im się podoba, bez większego zastanowienia, w sensie bez analizowania stanu konta i zastanawiania się, czy wystarczy im na X albo czy nie powinni tych pieniędzy raczej odłożyć. Nie dotyczy to całkiem wszystkiego wszystkiego, bo np. ceny nieruchomości dążą do nieskończoności i taki wydatek chyba jednak każdy najpierw przemyśli.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jednak kwoty dochodu, które wymieniłaś to raptem dwie średnie krajowe, to jeszcze nie jest bogactwo. To tyle, ile przeciętni ludzie zarabiają na tzw. zachodzie, tyle, że starcza na przyzwoite życie ![]() ---------- Dopisano o 16:07 ---------- Poprzedni post napisano o 16:04 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
dla mnie człowiek bogaty to taki, który za gotówkę potrafi kupić to, na co inni biorą kredyty na 30 lat. I przy tym jego budżet nie ucierpi i dalej żyje na wysokim poziomie.
![]() |
#18 |
Inez
|
Dla mnie człowiek bogaty to taki, któremu ceny nie robią różnicy w większości przypadków (no, bez nieruchomości, nowych samochodów czy jakiś inwestycji). Jak kupuje ubrania, buty, kosmetyki w ogóle nie patrzy na cenę, ot podoba mu się to kupuje.
Takie osoby mają też nowe samochody, piękne domy/mieszkania, mogą realizować swoje hobby. No i wiadomo, ich dzieci mają jakieś zabezpieczenie na przyszłość. Widzę też różnicę między milionerem a bogatym. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
Dla mnie takie zabezpieczanie przyszłości dzieci jest sprawą dyskusyjną. Ok, najporządniejsze wykształcenie do max 25 roku, ale już bycie 35 letnią córką bogatego tatusia i nic poza tym (poza tym,że mówi się po angielsku) to nie za bardzo.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Ale dlaczego w ten sposób na to spojrzałaś?. Chciałabym, aby dzieci miały gdzie mieszkać, miały dobre wykształcenie, owszem, oraz zabezpieczenie finansowe na wszelkie możliwe wypadki losowe. Ale na pewno nie w ten sposób poukładane życie, jak zasugerowałaś bo to wegetacja by była. Co prawda w dobrych warunkach, ale jednak wegetacja.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie bogactwo w sensie materialnym jest wtedy, kiedy kupuje się to, na co ma się ochotę i nie patrzy się na cenę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ich rodzice zachłysnęli się sukcesem, niewiele od nich wymagali. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
Dla mnie bogactwo jest wtedy kiedy nie musze pracowac, a kasy mam tyle ze wystarczyloby dla kilku pokolen.
Kiedy moge kupowac co chce i kiedy chce nie patrzac na cene. Wysłane z mojego LG-H955 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Kiedy ma sie spore zabezpieczenie w oszczednosciach na koncie- min milion , dom bez kredytow i nie musi sie martwic w razie wypadku czy bedzie mial za co zyc.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
born hater
|
Kiedy w dowolnym dniu miesiąca (nie tylko w dzień wypłaty
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
Kiedy pieniądze, które same na siebie pracują, są w stanie zapewnić swemu właścicielowi wygodne życie z samych odsetek.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:48.