Kiedy zaczyna się bycie bogatym? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-08-05, 21:25   #1
cojarobietu_uu
Zadomowienie

Kiedy zaczyna się bycie bogatym?

Jestem ciekawa, kiedy określacie, że ktoś jest bogaty.
Jakie są tego warunki? Przy jakich kwotach miesięcznych zarobków, jakich posiadanych dobrach czy jakich sposobach wydawania pieniędzy w waszej ocenie zaczyna się bogactwo?
Wiem, że jest tu dużo zmiennych, zależnych od chociażby miejsca zamieszkania, bycia w związku czy posiadania dzieci, dlatego jestem ciekawa kto ma jaki pogląd w różnych sytuacjach.
cojarobietu_uu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-08-05, 21:34   #2
62f33e9ec77d3cf0943e95da9955941e4a625c6c
Konto usunięte

Dot.: Kiedy zaczyna się bycie bogatym?

Bardzo trudne pytanie. Dla mnie na pewno bogactwem nie sa jachty i szampany, bo traktuje to jako rozrzutnosc. Na pewno wazniejsza dla mnie jest mozliwosc podrozowania czy wyglad mieszkania/domu, w ktorym mieszkam, a takze mozliwosc pomocy bliskim, kiedy sa w potrzebie. W przyszlosci takim wyznacznikiem na pewno bedzie to, na ile zabezpieczone sa moje dzieci.

Czasem denerwuje sie, ze jakies nagle wydatki troche nadszarpna budzet, ale jak pozniej czytam jakas ksiazke o uchodzcah afganskich w Pakistanie, o Korei Polnocnej czy krajach Afryki, to bije sie w piers i zdaje sobie sprawe, ze naleze do kilku procent najbogatszych ludzi na swiecie, bo:
- mam dach nad glowa, ktory nie przecieka, jak pada deszcz
- mam dostep do czystej biezacej wody, pradu, sieci kanalizacji
- mam dostep do edukacji i opieki medycznej
- mam pelna lodowke, jakby wybuchla wojna to pewnie z 2 tygodnie moglibysmy dojadac zapasy
- mam wiecej niz jeden komplet ubran, dobre buty, plaszcz zimowy.
Warto o tym pamietac, naprawde.
62f33e9ec77d3cf0943e95da9955941e4a625c6c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-08-05, 23:28   #3
wiekanka
Zakorzenienie

Mi jedna pani ok 9o lat powiedziala, ze kiedys byla bogata. Pytam sie, czy mozna spytac "jak bardzo?"
Pani pokiwaka glowa i odpowiedziala:
Kiedys bylam bogata, bo bylam zdrowa"
wiekanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-08-05, 23:33   #4
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cojarobietu_uu Pokaż wiadomość
Jakie są tego warunki? Przy jakich kwotach miesięcznych zarobków, jakich posiadanych dobrach czy jakich sposobach wydawania pieniędzy w waszej ocenie zaczyna się bogactwo?
Wiem, że jest tu dużo zmiennych, zależnych od chociażby miejsca zamieszkania, bycia w związku czy posiadania dzieci, dlatego jestem ciekawa kto ma jaki pogląd w różnych sytuacjach.
Wlasnie uwazam, ze adres determinuje status socjalny.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-08-05, 23:41   #5
Ejniacz
Zadomowienie

[1=62f33e9ec77d3cf0943e95d a9955941e4a625c6c;7606094 6]Bardzo trudne pytanie. Dla mnie na pewno bogactwem nie sa jachty i szampany, bo traktuje to jako rozrzutnosc. Na pewno wazniejsza dla mnie jest mozliwosc podrozowania czy wyglad mieszkania/domu, w ktorym mieszkam, a takze mozliwosc pomocy bliskim, kiedy sa w potrzebie. W przyszlosci takim wyznacznikiem na pewno bedzie to, na ile zabezpieczone sa moje dzieci.

Czasem denerwuje sie, ze jakies nagle wydatki troche nadszarpna budzet, ale jak pozniej czytam jakas ksiazke o uchodzcah afganskich w Pakistanie, o Korei Polnocnej czy krajach Afryki, to bije sie w piers i zdaje sobie sprawe, ze naleze do kilku procent najbogatszych ludzi na swiecie, bo:
- mam dach nad glowa, ktory nie przecieka, jak pada deszcz
- mam dostep do czystej biezacej wody, pradu, sieci kanalizacji
- mam dostep do edukacji i opieki medycznej
- mam pelna lodowke, jakby wybuchla wojna to pewnie z 2 tygodnie moglibysmy dojadac zapasy
- mam wiecej niz jeden komplet ubran, dobre buty, plaszcz zimowy.
Warto o tym pamietac, naprawde.[/QUOTE]
Uważam że to bardzo mądra wypowiedz, podpisuję się pod nią.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Jean Cocteau
Ejniacz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-08-06, 01:18   #6
mary_poppins
sissy that walk

W ujęciu globalnym zgadzam się z wypowiedzią orih - należymy do pewnego procenta najbogatszych ludzi świata i w tym miejscu nie ma już szczególnie miejsca na wymienianie dóbr, które zgromadziliśmy my, a które ma ktoś inny, ponieważ różnice między stylem życia naszym a ludzi najbiedniejszych, to przepaść.

W ujęciu bardziej skupionym na krajach pierwszego świata, bycie bogatym (nie zamożnym czy dobrze sytuowanym, a już bogatym) zaczyna się dla mnie wtedy, gdy z posiadanego majątku można bez dalszego inwestowania utrzymać siebie na bardzo dobrym poziomie do końca życia i chociażby jedno pokolenie dalej - temat dotyczy już wielu milionów euro czy dolarów.
mary_poppins jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-08-06, 01:50   #7
laisla
Zakorzenienie

Gdy masz tyle środków, że nie martwisz się o emeryturę swoją, swoich dzieci i swoich wnuków. To wtedy jest tyle, że wystarczy. Jednak bogactwo, to myślę, że jest to jednak coś ponad to, co konieczne do takiej pewności co do swojej przyszłości i swoich dzieci. Pewnie wtedy gdy stać na fanaberie, na przykład bardzo kosztowne hobby lub kaprysy. I oczywiście bez zaglądania do stanu swojego konta, ponieważ właśnie świadomość bycia bogatym pozwala na taką nonszalancję

Edytowane przez laisla
Czas edycji: 2017-08-06 o 01:51
laisla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-08-06, 10:28   #8
Veredise
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez laisla Pokaż wiadomość
Gdy masz tyle środków, że nie martwisz się o emeryturę swoją, swoich dzieci i swoich wnuków. To wtedy jest tyle, że wystarczy.
Nie każdy ma dzieci i wnuki, nie każdy będzie je miał Ja tego kryterium kompletnie nie wzięłam pod uwagę.

Dla mnie bycie bogatym jest wtedy, kiedy byłabym w stanie z pensji, nie z oszczędności, zaspokoić moje wszystkie potrzeby. Chodzi mi o te, które mam teraz, czyli podróże, utrzymanie mieszkania, samochodu, siebie. Nie chodzi mi o markowe ciuchy czy gadżety, bo to moim zdaniem tylko szpan. Torebka za kilkanaście tysięcy mi nie potrzebna do niczego.

Myślę, że gdybym miała 8-10 tys na rękę, to czułabym się bogata. Przy takich wydatkach jak mam teraz, ok. 75% tej kwoty mogłabym wydawać bez kombinowania z oszczędnościami czy dodatkowymi zleceniami. Oczywiście pytanie czy wtedy nie zmieniłyby mi się wydatki, bo mogłabym chcieć mieszkać w większym lokum, mieć lepszy samochód itp. Mam wrażenie, że to taka samo nakręcająca się spirala jest. I potem się kończy na tym, że milionerzy mają diamenty przyklejone do zębów, bo nie wiedzą już co z kasą robić

Ale fakt, wszystko zależy od perspektywy. To co napisała Orih jest prawdą, większość z nas w oczach miliardów ludzi uchodziłaby za bogatych, bo mamy czas wolny, nie mieszkamy w slumsach, mamy dostęp do prądu, wody, lekarza i nie cierpimy z głodu czy niedożywienia. Dlatego staram się o tym pamiętać, bo prawda jest taka, że człowiek zawsze chce więcej niż ma.

Edytowane przez Veredise
Czas edycji: 2017-08-06 o 10:32
Veredise jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-08-06, 11:01   #9
201803120844
Konto usunięte

Mieścimy się w mniejszości i to sporej ludzi na świecie. Tylko kilka procent jest tak bogatych jak my
W moim przypadku korzystanie z pieniędzy wiąże się z czasem wolnym. Nie mam go tyle, ile chciałabym.
201803120844 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-08-06, 11:49   #10
_Matilde_
Biała Dama

Byłabym bogata gdybym miała nadwyżki pieniędzy, czyli bez oszczędzania i oglądania grosza przez wydaniem zostawałaby mi zawsze z wypłaty pewna suma pieniędzy. Niestety tak nie jest i się nie zanosi

Webook
Filmweb
Last.fm
_Matilde_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-08-06, 12:07   #11
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Veredise Pokaż wiadomość
Oczywiście pytanie czy wtedy nie zmieniłyby mi się wydatki, bo mogłabym chcieć mieszkać w większym lokum, mieć lepszy samochód itp. Mam wrażenie, że to taka samo nakręcająca się spirala jest. I potem się kończy na tym, że milionerzy mają diamenty przyklejone do zębów, bo nie wiedzą już co z kasą robić
Wydaje mi się, że to zależy od tego co się ma w czerepie tak w ogóle, jakim się jest człowiekiem.

Jak ktoś ma tam sensownie poukładane, to dodatkowe zera na koncie nie powinny sprawić, że nagle zechce mu się rzygać kasą. Bo wie, że dzisiaj ma, ale wczoraj nie miał i jutro też może nie mieć. Mieszkanie w wymarzonym miejscu, podróże czy pasja to jedno, wywalanie kasy dla samego wywalania - typu nowe auto co pół roku, czy po to żeby się pokazać, to zupełnie co innego.
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-08-06, 12:48   #12
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Gdy masz tyle środków, że nie martwisz się o emeryturę swoją, swoich dzieci i swoich wnuków. To wtedy jest tyle, że wystarczy. Jednak bogactwo, to myślę, że jest to jednak coś ponad to, co konieczne do takiej pewności co do swojej przyszłości i swoich dzieci. Pewnie wtedy gdy stać na fanaberie, na przykład bardzo kosztowne hobby lub kaprysy. I oczywiście bez zaglądania do stanu swojego konta, ponieważ właśnie świadomość bycia bogatym pozwala na taką nonszalancję
Zazwyczaj slawni bogaci nic nie musza placic za luksusowe hobby. Pola golfowe czy inne szkoly jazdy konnej blagaja by przyszli za do nich za darmo i tylko byla mala zmianka w gazecie o ich klubie sportowym przy nazwisku milionera. To im sciaga skromniejszych klientow, na ktorych z kolei zarabiaja.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-08-06, 12:58   #13
201803120844
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość
Zazwyczaj slawni bogaci nic nie musza placic za luksusowe hobby. Pola golfowe czy inne szkoly jazdy konnej blagaja by przyszli za do nich za darmo i tylko byla mala zmianka w gazecie o ich klubie sportowym przy nazwisku milionera. To im sciaga skromniejszych klientow, na ktorych z kolei zarabiaja.
Tak jest również w przypadku wielu marek. Wielu kojarzy je z prestiżem.
Stary 2017-08-06, 14:37   #14
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267
Konto usunięte

Dla mnie człowiek bogaty to taki, który nie musi pracować bo pracują na niego inni lub jego pieniądze same na siebie pracują

I trochę się wyłamię, bo nie czuję się bogata względem ludzi z 3 świata. Mogę się czuć bardziej zamożna, ale słowo bogata tutaj dla mnie jest zbyt wielkie. Dopóki musisz pracować żeby przeżyć a nie wyłącznie dla hobby, to nie jesteś bogaty. Przynajmniej według mnie.

Oczywiście mowa tutaj o bogactwie materialnym. Bo można bogactwo rozpatrywać również w bardziej ideologiczny sposób.
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-08-06, 15:00   #15
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

Moim zdaniem bogactwo zaczyna się wtedy, kiedy ludzie wydają swoje pieniądze jak im się podoba, bez większego zastanowienia, w sensie bez analizowania stanu konta i zastanawiania się, czy wystarczy im na X albo czy nie powinni tych pieniędzy raczej odłożyć. Nie dotyczy to całkiem wszystkiego wszystkiego, bo np. ceny nieruchomości dążą do nieskończoności i taki wydatek chyba jednak każdy najpierw przemyśli.
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-08-06, 15:07   #16
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Veredise Pokaż wiadomość
Nie każdy ma dzieci i wnuki, nie każdy będzie je miał Ja tego kryterium kompletnie nie wzięłam pod uwagę.
(...).
Masz rację. Dla mnie takie zabezpieczenie przyszłości dzieci to pierwsza myśl związana z ewentualnym bogactwem

Jednak kwoty dochodu, które wymieniłaś to raptem dwie średnie krajowe, to jeszcze nie jest bogactwo. To tyle, ile przeciętni ludzie zarabiają na tzw. zachodzie, tyle, że starcza na przyzwoite życie

---------- Dopisano o 16:07 ---------- Poprzedni post napisano o 16:04 ----------

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość
Tak, ale nie wspominałam o sławie, mówiliśmy o bogactwie. Nie każdy milioner jest sławny..Chyba, że tych bogatych, ale nie do końca znanych też firmy sobie ściągają, nie wiem, nie znam realiów w tym temacie
Stary 2017-08-06, 15:27   #17
WhiteCherry
Zakorzenienie

dla mnie człowiek bogaty to taki, który za gotówkę potrafi kupić to, na co inni biorą kredyty na 30 lat. I przy tym jego budżet nie ucierpi i dalej żyje na wysokim poziomie.
Stary 2017-08-06, 15:45   #18
Czarna2000
Inez

Dla mnie człowiek bogaty to taki, któremu ceny nie robią różnicy w większości przypadków (no, bez nieruchomości, nowych samochodów czy jakiś inwestycji). Jak kupuje ubrania, buty, kosmetyki w ogóle nie patrzy na cenę, ot podoba mu się to kupuje.
Takie osoby mają też nowe samochody, piękne domy/mieszkania, mogą realizować swoje hobby. No i wiadomo, ich dzieci mają jakieś zabezpieczenie na przyszłość.
Widzę też różnicę między milionerem a bogatym.

Czarna2000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-08-06, 15:48   #19
201803120844
Konto usunięte

Cytat:
Masz rację. Dla mnie takie zabezpieczenie przyszłości dzieci to pierwsza myśl związana z ewentualnym bogactwem
Dla mnie takie zabezpieczanie przyszłości dzieci jest sprawą dyskusyjną. Ok, najporządniejsze wykształcenie do max 25 roku, ale już bycie 35 letnią córką bogatego tatusia i nic poza tym (poza tym,że mówi się po angielsku) to nie za bardzo.
Stary 2017-08-06, 16:00   #20
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monikam Pokaż wiadomość
Dla mnie takie zabezpieczanie przyszłości dzieci jest sprawą dyskusyjną. Ok, najporządniejsze wykształcenie do max 25 roku, ale już bycie 35 letnią córką bogatego tatusia i nic poza tym (poza tym,że mówi się po angielsku) to nie za bardzo.
Ale dlaczego w ten sposób na to spojrzałaś?. Chciałabym, aby dzieci miały gdzie mieszkać, miały dobre wykształcenie, owszem, oraz zabezpieczenie finansowe na wszelkie możliwe wypadki losowe. Ale na pewno nie w ten sposób poukładane życie, jak zasugerowałaś bo to wegetacja by była. Co prawda w dobrych warunkach, ale jednak wegetacja.
Stary 2017-08-06, 16:07   #21
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

Dla mnie bogactwo w sensie materialnym jest wtedy, kiedy kupuje się to, na co ma się ochotę i nie patrzy się na cenę.
ZamyslonaRoztargniona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-08-06, 16:12   #22
201803120844
Konto usunięte

Cytat:
Ale dlaczego w ten sposób na to spojrzałaś?. Chciałabym, aby dzieci miały gdzie mieszkać, miały dobre wykształcenie, owszem, oraz zabezpieczenie finansowe na wszelkie możliwe wypadki losowe. Ale na pewno nie w ten sposób poukładane życie, jak zasugerowałaś bo to wegetacja by była. Co prawda w dobrych warunkach, ale jednak wegetacja.
Spojrzałam na to w ten sposób, bo tak zrozumiałam "zabezpieczenie na przyszłość dzieci". Znajomi znajomych prowadzili oszałamiająco prosperującą firmę. Wszystko padło. Oczywiście, że mają z czego żyć (ok. 60 lat mają), ich dzieci też (ok.40) , ale mając te 40 lat jednak kapitału dla ich dzieci (nastoletnich) już nie wystarczy, a na rynku pracy czują się zagubieni.
Ich rodzice zachłysnęli się sukcesem, niewiele od nich wymagali.
Stary 2017-08-06, 16:13   #23
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0
Konto usunięte

Dla mnie bogactwo jest wtedy kiedy nie musze pracowac, a kasy mam tyle ze wystarczyloby dla kilku pokolen.
Kiedy moge kupowac co chce i kiedy chce nie patrzac na cene.

Wysłane z mojego LG-H955 przy użyciu Tapatalka
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-08-07, 07:34   #24
kennedy
Zakorzenienie

Kiedy ma sie spore zabezpieczenie w oszczednosciach na koncie- min milion , dom bez kredytow i nie musi sie martwic w razie wypadku czy bedzie mial za co zyc.

Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-08-07, 14:38   #25
NamiMari
born hater

Kiedy w dowolnym dniu miesiąca (nie tylko w dzień wypłaty ) może wejść do nawet najdroższego sklepu i kupić co tylko chce, bez kalkulacji "jak kupię to, to przez resztę tygodnia jadę na chlebie z masłem". Mocno uogólniając - stać takiego kogoś na wszystko co w danej chwili jest mu potrzebne, nawet jako zachcianka (od żywności, po jakieś gadżety technologiczne). I kiedy utrzymuje się to przez długi czas, a nie np. jednorazowy zastrzyk większej gotówki. Czyli stała, dobrze płata praca/posiadana kasa z którą wie co robić, jak inwestować, itd. Mieszkanie i samochód na odpowiednim poziomie oczywiście też się liczy. O zabezpieczeniu finansowym w razie W, które pozwoli przetrwać (nawet skromniej) kilka gorszych lat/nagły wypadek, nie wspominam, bo to oczywistość.
NamiMari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-08-07, 14:59   #26
201803090921
Konto usunięte

Kiedy pieniądze, które same na siebie pracują, są w stanie zapewnić swemu właścicielowi wygodne życie z samych odsetek.
201803090921 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-08-07, 23:28   #27
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Napisane przez cojarobietu_uu Pokaż wiadomość
byłam ostatnio w ikei po jakieś drobiazgi. była świetna aranżacja niedużego mieszkania: kuchnia, salon sypialnia łazienka i pokój dziecka. ładnie urządzone, ze sprzętami i dodatkami. mogłabym uznać że jestem bogata (jeśli chodzi o realia tzw pierwszego świata) w momencie kiedy wchodzę, podoba mi się więc się nie zastanawiam tylko idę do kasy i mówię: "proszę to mieszkanie z dowozem do mojego małego mieszkanka gdzie pomieszkuję jak robię sobie urlop w Szwjcarskich Alpach" . bez martwienia się o to ile zapłacę i jak to wpłynie na moje finanse.
Pani_Mada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości