|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Początek nowego etapu
Muszę się wyżalić. Nie mogę sobie poradzić z myślą, że skończyły się studia. Strasznie zazdroszczę rocznikom, które zaczynają dopiero studia albo są w trakcie. Niedawno przyszedł czas obrony magisterki i jestem załamana, bo wiem że praca będzie czymś monotonnym i raczej uwsteczniającym, a studiowanie dawało mi takie poczucie że się rozwijam, nie tylko pod względem zdobywania wiedzy. Bardzo lubiłam się uczyć, ale nie tylko uczyć a też przebywać z ludźmi z uczelni, nie tylko ze studentami ale też z wykładowcami. Jako że było to różnorodne towarzystwo to dawało mi to świeży pogląd na różne sprawy, czasem motywowało, a już na pewno pomogło ukształtować osobowość. Pewnie jest tu chociaż jedna osoba która przeżywała to samo. Jak sobie z tym radzić i jak się z tym pogodzić? Postanowiłam zrobić sobie wakacje do końca sierpnia bo i tak wyjeżdżam, ale czuję że minął bezpowrotnie najlepszy okres życia.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Początek nowego etapu
myślałaś o doktoracie?
A może na Twojej uczelni zatrudniają? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ja tez tak kiedyś myślałam ale okazało się, że w pracy też można się rozwijać, chodzić na szkolenia, tworzyć projekty a potem samemu uczyć nowych pracowników co też jest bardzo rozwijające.
Grunt to znaleźć interesującą nas prace. Wiem, że nie każdemu się to udaje ale trzeba być dobrej myśli Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Nikogo niestety nie zmusisz do miłości ale zawsze możesz zamknąć wybranka w piwnicy i trzymać tam dopóki nie rozwinie się u niego syndrom sztokholmski. 🙃 https://www.suwaczek.pl/cache/cadbaa1cc7.png |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
To mit, że studia są najlepszym okresem w życiu. Każdy może nim być - wszystko zależy od Ciebie, dziewczyno!
![]() Kończysz pewien etap, nic dziwnego, że dopada Cię nostalgia, poczucie przywiązania do tego, co było. Ale nie zmienia to faktu, że praca, kariera, rozwój zawodowy - zwał jak zwał - mogą być fascynujące. Tyle że wszystko zależy od pracy, którą się wykonuje. I od naszego nastawienia do tej pracy. Ale tu już rozmawiamy o życiowych wyborach, a nie o tym, że studia są super, a praca jest be. ---------- Dopisano o 23:07 ---------- Poprzedni post napisano o 23:06 ---------- ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Pracę masz już zapewnioną, jak rozumiem.
W pracy też możesz poznać ciekawych ludzi. Jakieś szkolenia, podnoszenie kwalifikacji. A jeśli Twoja praca tego nie wymaga to samemu się czegoś uczyć lub szukać innej, niekoniecznie w zawodzie.
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
studia to fajny czas, ale nie powiedziała bym że najlepszy.
Dla mnie najlepszy okres jest teraz, kiedy mam stałą pracę, sama siebie utrzymuję, dalej mogę się rozwijać ![]()
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Kiedyś też myślałam, że studia to najfajniejszy czas. Teraz wspominam je z sentymentem, ale wolę pracę. Masz stałe godziny pracy i przede wszystkim pieniądze, a rozwijać się możesz i w pracy i poza nią - zawsze możesz zacząć jakieś studia podyplomowe. Jak zaczniesz pracować to tęsknota za studiami szybko Ci sama minie.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Myślę, że najlepszy etap w życiu człowiek stwarza sobie sam, a nie jest odgórnie narzucony.
I że dużo potencjalnych najlepszych etapów można zmarnować wzdychając za przeszłością. A rozwoju, jeśli będziesz chciała, nikt Ci nie odbierze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Ale w czym problem? Wybierz sobie zawód, który lubisz i który daje Ci szanse rozwoju.
Ja pracuję w IT i moim głównym problemem jest to, czego się uczyć najpierw i frustracja, że nie nadążam z nauką ![]() Serio, nie wiadomo, kiedy to ogarniać ![]() Jestem przekonana, że w innych branżach jest podobnie. Zawsze jak chcesz być ekspertem w danej dziedzinie, to rozwijasz się całe zycie. I jak chcesz, to znajdziesz sposób. Podyplomówki to dla mnie często pic na wodę, bo w większości obejmują jednak podstawowe zagadnienia - są dobre, jak chcesz zmienić branżę, trochę się przekierunkować, ale rzadko zdarza się coś, co by sensownie rozwijało ekspertów już z danej dziedziny. Tacy ludzie szybciej i efektywniej nauczą się tych rzeczy sami, jeżeli mają jakieś braki. Doktorat to jakaś opcja, o ile wiesz, o czym chcesz pisać i masz do tego determinacje. Zalezy to oczywiście od branży, ale rzadko ta wiedza przydaje się bezpośrednio w pracy (chyba że sama praca wymaga właśnie wiedzy naukowej). Poza tym, doktorat w Polsce to dosyć niewdzięczna robota, bo stypendia to śmiech na sali. W związku z czym większość osób i tak pracuje normalnie na pełny etat gdzieś indziej. No i da się tak robić, ale o pracy naukowej z prawdziwego zdarzenia można wtedy zapomnieć. Znam osoby, które naprawdę były zafascynowane tematem, o którym pisały doktorat, ale ostatecznie nawet po paru latach się poddawały. Z tego co wiem, napisać pracę doktorską i obronic się można bez robienia samych studiów - niektórzy moi znajomi rozpatrywali taką opcję. Można spróbować i tak. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
[1=3d23842983a6357ec11121c 0b2dc0194ed81d40b_604ff51 fe6891;76284666]Myślę, że najlepszy etap w życiu człowiek stwarza sobie sam, a nie jest odgórnie narzucony.
I że dużo potencjalnych najlepszych etapów można zmarnować wzdychając za przeszłością. A rozwoju, jeśli będziesz chciała, nikt Ci nie odbierze.[/QUOTE] Pięknie to napisałaś ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
A wiesz jakie rozwijajace jest zycie na wlasny koszt a nie dojenie od rodzicow, jakie satysfakcjonujace jest gdy wykonujesz swoja prace tak dobrze ze pracodawca albo klient ci goraco dziekuje i ida za tym finansowe bonusy?
Wez sie w garsc bo takie narzekanie to dziecinada. Ja po studiach tez czulam pewien zal ze cos sie zakonczylo ale poszlam do pracy a pozniej do szkoly jezykowej jednoczesnie. ZAWSZE mozna sie uczyc czegos nowego,caaaale zycie. Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L01 przy użyciu Tapatalka
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Uczyć możesz się zawsze i czegokolwiek. Jeśli odpowiada Ci atmosfera akademicka, może pomyślisz o doktoracie, zostaniu na uczelni? Zawsze możesz też jednocześnie pracować i dokształcać się, robiąc podyplomówkę.
I wiesz, jeśli zaczniesz teraz pracę, to może właśnie to okaże się najlepszym okresem Twojego życia? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:58.