|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
|
Jestem dojrzała emocjonalnie? Czym jest dojrzałość emocjonalna?
Nie udało mi się zapytać o to co chciałam w tytule bo zabrakło znaków...
Więc przechodząc do sedna mam pytanie - czy psycholog lub psychoterapeuta jest w stanie stwierdzić czy pacjent jest dojrzały emocjonalnie? Czasem wydaje mi się, że nie jestem dojrzała, ale tego nie wiem. Mam 22 lata, nigdy z nim w powaznym (jakimkolwiek) związku nie byłam. Ogólnie psycholog (u jednego byłam) powiedział mi, że jestem emocjonalna ale nie wiem czy to również odnosi się do dojrzałości właśnie emocjonalnej Dokładniej... Czym jest dojrzałość emocjonalna? Nie wiem czy potrafię mówić o uczuciach...cięzko mi powiedzieć. Na pewno nie za bardzo lubię mówić to co myślę bo boję się o ocenę. O ocenę mojej własnej osoby, mojego charakteru, tego co przeżyłam przez doświadczenie życiowe czy moich postępków... Czym dla Was czy w ogóle (żle ujęłam, że dla Was.. - dojrzałość jest jedna i taka sama) jest dojrzałość emocjonalna? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Jestem dojrzała emocjonalnie? Czym jest dojrzałość emocjonalna?
Dla mnie dojrzałość emocjonalna to umiejętność budowania trwałych, zdrowych związków z ludźmi i świadomość swoich uczuć. Może jeszcze, nie wiem jak to określić, taki wewnętrzny spokój...
Ja uważam się za osobę dojrzałą emocjonalnie, ale też nie lubię mówić o uczuciach u mnie wynika to pewnie z tego, że jestem raczej introwertyczka
![]() Edytowane przez mellitus Czas edycji: 2017-08-13 o 19:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
każdy ma inną definicję dojrzalości emocjonalnej.
To że nie byłaś w żadnym poważnym/stałym swiązku wcale nie świadczy o braku dojrzałości emocjonalnej.
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Definicja by wiki "Dojrzałość emocjonalna – modyfikacja pierwotnych mechanizmów regulacyjnych opartych na popędach i impulsach emocjonalnych w wyniku socjalizacji[1].
W procesie wychowania dochodzi do wyzbycia się przez człowieka form wyrażania emocji charakterystycznych dla okresu dzieciństwa. Osoba dojrzała emocjonalnie świadomie uczestniczy w otaczającej ją rzeczywistości, stosując rozsądek przy podejmowaniu decyzji i w relacjach interpersonalnych, a nie, jak dotychczas, kierując się tylko reakcjami emocjonalnymi. Zmiany w reakcjach polegają na wygaszeniu form wybuchowych, gwałtownych, nieodpowiednich dla danego bodźca i sytuacji. Przemiany te są rezultatem oddziaływań, które prowadzą do wyuczenia się kiedy, w jaki sposób, w jakiej formie i w jakim stopniu mogą być zaspokajane poszczególne potrzeby[2]. " A to tak z ciekawości czy co Cię natknęło by ktoś stwierdził czy jest dojrzała emocjonalnie czy nie według jakiejś definicji? ![]()
![]() |
#6 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:12.