Jestem dojrzała emocjonalnie? Czym jest dojrzałość emocjonalna? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-08-13, 16:52   #1
biedronkova
BAN stały

Jestem dojrzała emocjonalnie? Czym jest dojrzałość emocjonalna?

Nie udało mi się zapytać o to co chciałam w tytule bo zabrakło znaków...
Więc przechodząc do sedna mam pytanie - czy psycholog lub psychoterapeuta jest w stanie stwierdzić czy pacjent jest dojrzały emocjonalnie? Czasem wydaje mi się, że nie jestem dojrzała, ale tego nie wiem. Mam 22 lata, nigdy z nim w powaznym (jakimkolwiek) związku nie byłam. Ogólnie psycholog (u jednego byłam) powiedział mi, że jestem emocjonalna ale nie wiem czy to również odnosi się do dojrzałości właśnie emocjonalnej

Dokładniej...
Czym jest dojrzałość emocjonalna?

Nie wiem czy potrafię mówić o uczuciach...cięzko mi powiedzieć. Na pewno nie za bardzo lubię mówić to co myślę bo boję się o ocenę. O ocenę mojej własnej osoby, mojego charakteru, tego co przeżyłam przez doświadczenie życiowe czy moich postępków...

Czym dla Was czy w ogóle (żle ujęłam, że dla Was.. - dojrzałość jest jedna i taka sama) jest dojrzałość emocjonalna?
biedronkova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-08-13, 19:01   #2
mellitus
Wtajemniczenie

Dot.: Jestem dojrzała emocjonalnie? Czym jest dojrzałość emocjonalna?

Dla mnie dojrzałość emocjonalna to umiejętność budowania trwałych, zdrowych związków z ludźmi i świadomość swoich uczuć. Może jeszcze, nie wiem jak to określić, taki wewnętrzny spokój...
Ja uważam się za osobę dojrzałą emocjonalnie, ale też nie lubię mówić o uczuciach �� u mnie wynika to pewnie z tego, że jestem raczej introwertyczka ��

Edytowane przez mellitus
Czas edycji: 2017-08-13 o 19:02
mellitus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-08-13, 19:10   #3
green way
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez biedronkova Pokaż wiadomość
Nie udało mi się zapytać o to co chciałam w tytule bo zabrakło znaków...
Więc przechodząc do sedna mam pytanie - czy psycholog lub psychoterapeuta jest w stanie stwierdzić czy pacjent jest dojrzały emocjonalnie? Czasem wydaje mi się, że nie jestem dojrzała, ale tego nie wiem. Mam 22 lata, nigdy z nim w powaznym (jakimkolwiek) związku nie byłam. Ogólnie psycholog (u jednego byłam) powiedział mi, że jestem emocjonalna ale nie wiem czy to również odnosi się do dojrzałości właśnie emocjonalnej

Dokładniej...
Czym jest dojrzałość emocjonalna?

Nie wiem czy potrafię mówić o uczuciach...cięzko mi powiedzieć. Na pewno nie za bardzo lubię mówić to co myślę bo boję się o ocenę. O ocenę mojej własnej osoby, mojego charakteru, tego co przeżyłam przez doświadczenie życiowe czy moich postępków...

Czym dla Was czy w ogóle (żle ujęłam, że dla Was.. - dojrzałość jest jedna i taka sama) jest dojrzałość emocjonalna?
Jest taka pozycja z literatury fachowej - Daniel Coleman "Inteligencja emocjonalna", którą powinnaś przeczytać, żeby się dowiedzieć co oznacza dojrzałość emocjonalna. Jeżeli chcesz tego się dowiedzieć tutaj, to musisz być przygotowana na wszystko, ponieważ ludzie nie do końca rozumieją o co w tym określeniu tak naprawdę biega. Dlatego lepiej zgłębiać temat z fachowcem Jedno jest pewne: jeżeli masz problem ze swoimi emocjami i z ich oceną przez inne osoby, to jeszcze daleka droga przed tobą. Człowiek dojrzały emocjonalnie zdaje sobie sprawę z tego, że może przeżywać zarówno dobre, jak i złe emocje, ale jego samopoczucie nie zależy od tego co inni pomyślą, zrobią czy powiedzą. To on sam decyduje o tym, co i kiedy powinien zrobić, żeby być z siebie zadowolonym i mieć poczucie, że zrobił wszystko co mógł w danej sytuacji, czy sprawie.
green way jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-08-14, 00:00   #4
lady666macbeth
Zakorzenienie

każdy ma inną definicję dojrzalości emocjonalnej.
To że nie byłaś w żadnym poważnym/stałym swiązku wcale nie świadczy o braku dojrzałości emocjonalnej.
Stary 2017-08-14, 00:32   #5
Frezja__
Zakorzenienie

Definicja by wiki "Dojrzałość emocjonalna – modyfikacja pierwotnych mechanizmów regulacyjnych opartych na popędach i impulsach emocjonalnych w wyniku socjalizacji[1].
W procesie wychowania dochodzi do wyzbycia się przez człowieka form wyrażania emocji charakterystycznych dla okresu dzieciństwa. Osoba dojrzała emocjonalnie świadomie uczestniczy w otaczającej ją rzeczywistości, stosując rozsądek przy podejmowaniu decyzji i w relacjach interpersonalnych, a nie, jak dotychczas, kierując się tylko reakcjami emocjonalnymi. Zmiany w reakcjach polegają na wygaszeniu form wybuchowych, gwałtownych, nieodpowiednich dla danego bodźca i sytuacji. Przemiany te są rezultatem oddziaływań, które prowadzą do wyuczenia się kiedy, w jaki sposób, w jakiej formie i w jakim stopniu mogą być zaspokajane poszczególne potrzeby[2].
"

A to tak z ciekawości czy co Cię natknęło by ktoś stwierdził czy jest dojrzała emocjonalnie czy nie według jakiejś definicji?

"Wiedźmikołaj"
Frezja__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-08-14, 04:51   #6
mellitus
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lady666macbeth Pokaż wiadomość
każdy ma inną definicję dojrzalości emocjonalnej.
To że nie byłaś w żadnym poważnym/stałym swiązku wcale nie świadczy o braku dojrzałości emocjonalnej.
Ja może doprecyzuję moją wcześniejszą wypowiedź dla mnie w zakres dojrzałości emocjonalnej wchodzi umiejętność budowania trwałych związków z ludźmi w znaczeniu ogólnym nie tylko związków partnerskich. Miałam na myśli rodzinę, przyjaciół, częściowo współpracowników.

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości