Początki - prośba o cenne wskazówki :) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-09-11, 12:56   #1
kate26
Raczkowanie

Question

Początki - prośba o cenne wskazówki :)

Cześć,

Za niedługo zaczynam swoją przygodę z fitnesem, zdrowym odżywianiem, lepszą wersją siebie i lepszym samopoczuciem.

Jako osoba kompletnie zielona w tym temacie mam kilka pytań:

1. Zamierzam zapisać się na zajęcia fitness grupowe, 3 razy w tygodniu np.:

hot body - "Zajęcia ukierunkowana na spalanie tkanki tłuszczowej z zestawem ćwiczeń rzeźbiących, wzmacniających i ujędrniających pośladki."

fat burning - "Trening ukierunkowany na spalanie tkanki tłuszczowej, oparty na wysiłku aerobowym i ćwiczeniach kształtujących sylwetkę połączonych z rozciąganiem. Głównym założeniem zajęć - proste układy choreograficzne o niskiej intensywności, prowadzone z użyciem stepów lub na podłodze poprzedzone krótką rozgrzewką"

i brazylijskie pośladki - "Zajęcia ukierunkowane na spalanie tkanki tłuszczowej z zestawem ćwiczeń rzeźbiących, wzmacniających i ujędrniających pośladki."

Pytanie: czy to wystarczy żeby efekty były widoczne powiedzmy po 4 miesiącach?

2. Odnośnie zdrowego odżywiania - czy jest jakiś serwis/blog poświęcony tej tematyce od A do Z? Szukam informacji o zdrowym odżywianiu, bez diet ukierunkowanych na zrzucenie 10 kg w tydzień. Chciałabym poznać zasady zdrowego odżywiania, ale szukam miejsca w którym mogłabym znaleźć też gotowe przepisy.

Nie wiem też jak się odżywiać przed i po treningu, czy zażywać suplementy? Czy pić koktajle odżywcze? Jeśli tak to jakie i kiedy? Czy oprócz tego fitnessu powinnam jeszcze chodzić na siłownię?

Wiem, że pytania są bardzo podstawowe, ale tak jak pisałam wyżej, nie mam o tym pojęcia, a w internecie nie mogłam znaleźć miejsca, w którym ta wiedza byłaby w jasny sposób w jednym miejscu usystematyzowana.
kate26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-13, 08:23   #2
cava
Zakorzenienie

Dot.: Początki - prośba o cenne wskazówki :)

Cytat:
Napisane przez kate26 Pokaż wiadomość
Nie wiem też jak się odżywiać przed i po treningu, czy zażywać suplementy? Czy pić koktajle odżywcze? Jeśli tak to jakie i kiedy? Czy oprócz tego fitnessu powinnam jeszcze chodzić na siłownię?

"Odzywianie okołotreningowe" ma sens przy dużych obciążeniach treningowych nakierowanych na skrajnie wyśrubowan efekty.
Dla osoby po prostu trochę się ruszającej na zajęciach fitnes (3 razy w tygodniu fitnes to jednak nadal jest tylko trochę), jest to zawracanie głowy i przerost treści nad formą.

Jedz przed zajęciami na tyle wcześnie żeby nie próbowało wrócić na treningu , a po treningu wtedy, kiedy jesteś głodna i kiedy masz ten posiłek po prostu w planie swojego dnia a nie na siłę.

Odżywki, białka, gainery, izotoniki, batoniki energetyczne itp, nie są dobrym wyborem dla osoby która zwyczajnie takiego wspomagania nie potrzebuje.
Najprościej ujmując: wysokoprzetworzone żarcie w proszku to żarcie w proszku, nie stało koło sensownego odżywiania. Nie kształtuje dobrych nawyków żywieniowych. Może u laika bardziej zaszkodzić niż pomóc.
+ Mozna się naprawdę solidnie upaść gainerami , szotami czy izotonikami popijanymi podczas treningu- to jest kupa kalorii w postaci bardzo szybko przyswajalnych węglowodanów (wysokoprzetworzonych!!!! wchodzą szybko w tłuszcz i robią cellulit).

Co do siłowni.
Możesz ale nie musisz. Spróbuj różnych dostępnych form zajęć, wybierz to co najbardziej Ci się spodoba.
Gdy robi się to co się lubi a nie to co się musi, ma się największe szanse na sukces. Nie ma sportów/form ruchu lepszych i gorszych, jest wiele dróg do uzyskania pożądanego efektu.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams

Edytowane przez cava
Czas edycji: 2017-09-13 o 08:26
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-13, 17:14   #3
Agafitness
Wtajemniczenie

Powinnaś wybrać taką aktywność,która sprawi Ci przyjemność,bo robienie czegokolwiek na siłę szybko Cię zniechęci.

Odżywki mają sens,jeżeli wiemy kiedy i po co je brać. Osoba początkująca może się bez nich obejść
Agafitness jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-13, 19:56   #4
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Agafitness Pokaż wiadomość
Powinnaś wybrać taką aktywność,która sprawi Ci przyjemność,bo robienie czegokolwiek na siłę szybko Cię zniechęci.

Odżywki mają sens,jeżeli wiemy kiedy i po co je brać. Osoba początkująca może się bez nich obejść
Ja bym nawet upierała się, że absolutnie każdy może się bez nich obejść.
A już zwłaszcza nie!!! zawodowiec w dodatku osoba dążąca do _zdrowego_ trybu życia i odżywiania.
Podstawą tego jeść świeża, prosta, nie przetworzona żywność a nie wysoko przetworzony proszek z plastikowego pudełka.

Liz Williams
Stary 2017-09-14, 10:25   #5
Malinkna1986
Wtajemniczenie

Trzeba też wiedzieć jakie suplementy są Ci potrzebne i jakie wybrać. Jest moda na szejki białkowe ale tak naprawdę niewiele dziewczyn wie ile białka dziennie zjada. Zajęcia grupowe na samym początku są dobrą decyzją.
Malinkna1986 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-15, 17:16   #6
Agafitness
Wtajemniczenie

cava - pewnie tak,ale przy częstych,wyczerpujących treningach warto wspomóc organizm suplementacją. Pewnie można się też obejść bez odzywek i suplementów na włosy,cerę itd. Tylko,że te produkty wspomagają organizm i dostarczają cennych składników.Są uzupełnieniem prawidłowej diety

Od lat biorę gainery i nigdy od nich nie utyłam,nie wspominając o cellulicie.Po prostu stosuję suplementację świadomie i z ukierunkowaniem na konkretny cel. Nie wyobrażam sobie aby nie wspomóc organizmu np.BCAA. Który produkt z diety miałby mi wspomóc regenerację mięśni tak jak robi to BCAA?
Stary 2017-09-15, 17:41   #7
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80
Konto usunięte

kurze białko? najwartościowsze białko jakie istnieje, przy tym w 100% naturalne.
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2017-09-17, 16:27   #8
SaiFari
Rozeznanie

a co z "zielonymi odżywkami"?

młody jęczmień, zielona herbatka, czystek, karczoch od czasu do czasu, sięmię lnianie, olej z czarnuszki.

No i bez słodyczowo
SaiFari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-17, 16:40   #9
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Agafitness Pokaż wiadomość
cava - pewnie tak,ale przy częstych,wyczerpujących treningach warto wspomóc organizm suplementacją. Pewnie można się też obejść bez odzywek i suplementów na włosy,cerę itd. Tylko,że te produkty wspomagają organizm i dostarczają cennych składników.Są uzupełnieniem prawidłowej diety

Od lat biorę gainery i nigdy od nich nie utyłam,nie wspominając o cellulicie.Po prostu stosuję suplementację świadomie i z ukierunkowaniem na konkretny cel. Nie wyobrażam sobie aby nie wspomóc organizmu np.BCAA. Który produkt z diety miałby mi wspomóc regenerację mięśni tak jak robi to BCAA?
Autorka wątku nie jest osobą która planuje obciążenia treningowe na tyle duże, żeby musieć zamieniać normalne zdrowe jedzenie na jedzenie z proszku.
Żyjemy w absolutnym dobrobycie, spożywamy ogólnie za dużo!!!! białka a nie za mało.
Odpowiednią regenerację zapewniają ; sen, odpoczynek w sensie: relaks psychiczny, dieta z duża zawartością roślin w tym w większym % surowych roślin(wit C)

Osoba która chce nabrać zdrowych nawyków żywieniowych, nie powinna sięgać po jedzenie z proszku, tylko nauczyć się komponować i jeść normalne posiłki.

Obserwuję blogi młodych dziewczyn ćwiczących na siłowniach i czasami jestem przerażona co i jak one jedzą jeszcze uważają ze to zdrowo.
Potrafią cały dzień nie zjeść grama surowego warzywa, czasem jakiś owoc wpadnie w ilości homeopatycznej, chyba żeby na zdjęciu ładniej wyglądało po prostu. I co raz jakaś odzywka z proszku. Koszmar.

Liz Williams

Edytowane przez cava
Czas edycji: 2017-09-17 o 16:41
Stary 2017-09-19, 09:42   #10
Agafitness
Wtajemniczenie

Ja nie mówię o zamianie zdrowej diety na jedzenie z proszku. To byłby nonsens.
Oczywiście - zdrowa i dobrze zbilansowana dieta to odstawa,zarówno u osób początkujących jak i zaawansowanych,ale odżywki są istotnym uzupełnieniem tej diety.

Każdy indywidualnie podejmuje decyzję czy ćwiczy "na sucho" czy z suplementacją
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości