|
Notka |
|
Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Początki - prośba o cenne wskazówki :)
Cześć,
Za niedługo zaczynam swoją przygodę z fitnesem, zdrowym odżywianiem, lepszą wersją siebie i lepszym samopoczuciem. ![]() Jako osoba kompletnie zielona w tym temacie mam kilka pytań: 1. Zamierzam zapisać się na zajęcia fitness grupowe, 3 razy w tygodniu np.: hot body - "Zajęcia ukierunkowana na spalanie tkanki tłuszczowej z zestawem ćwiczeń rzeźbiących, wzmacniających i ujędrniających pośladki." fat burning - "Trening ukierunkowany na spalanie tkanki tłuszczowej, oparty na wysiłku aerobowym i ćwiczeniach kształtujących sylwetkę połączonych z rozciąganiem. Głównym założeniem zajęć - proste układy choreograficzne o niskiej intensywności, prowadzone z użyciem stepów lub na podłodze poprzedzone krótką rozgrzewką" i brazylijskie pośladki - "Zajęcia ukierunkowane na spalanie tkanki tłuszczowej z zestawem ćwiczeń rzeźbiących, wzmacniających i ujędrniających pośladki." Pytanie: czy to wystarczy żeby efekty były widoczne powiedzmy po 4 miesiącach? 2. Odnośnie zdrowego odżywiania - czy jest jakiś serwis/blog poświęcony tej tematyce od A do Z? Szukam informacji o zdrowym odżywianiu, bez diet ukierunkowanych na zrzucenie 10 kg w tydzień. Chciałabym poznać zasady zdrowego odżywiania, ale szukam miejsca w którym mogłabym znaleźć też gotowe przepisy. Nie wiem też jak się odżywiać przed i po treningu, czy zażywać suplementy? Czy pić koktajle odżywcze? Jeśli tak to jakie i kiedy? Czy oprócz tego fitnessu powinnam jeszcze chodzić na siłownię? Wiem, że pytania są bardzo podstawowe, ale tak jak pisałam wyżej, nie mam o tym pojęcia, a w internecie nie mogłam znaleźć miejsca, w którym ta wiedza byłaby w jasny sposób w jednym miejscu usystematyzowana. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Początki - prośba o cenne wskazówki :)
Cytat:
"Odzywianie okołotreningowe" ma sens przy dużych obciążeniach treningowych nakierowanych na skrajnie wyśrubowan efekty. Dla osoby po prostu trochę się ruszającej na zajęciach fitnes (3 razy w tygodniu fitnes to jednak nadal jest tylko trochę), jest to zawracanie głowy i przerost treści nad formą. Jedz przed zajęciami na tyle wcześnie żeby nie próbowało wrócić na treningu ![]() Odżywki, białka, gainery, izotoniki, batoniki energetyczne itp, nie są dobrym wyborem dla osoby która zwyczajnie takiego wspomagania nie potrzebuje. Najprościej ujmując: wysokoprzetworzone żarcie w proszku to żarcie w proszku, nie stało koło sensownego odżywiania. Nie kształtuje dobrych nawyków żywieniowych. Może u laika bardziej zaszkodzić niż pomóc. + Mozna się naprawdę solidnie upaść gainerami , szotami czy izotonikami popijanymi podczas treningu- to jest kupa kalorii w postaci bardzo szybko przyswajalnych węglowodanów (wysokoprzetworzonych!!!! wchodzą szybko w tłuszcz i robią cellulit). Co do siłowni. Możesz ale nie musisz. Spróbuj różnych dostępnych form zajęć, wybierz to co najbardziej Ci się spodoba. Gdy robi się to co się lubi a nie to co się musi, ma się największe szanse na sukces. Nie ma sportów/form ruchu lepszych i gorszych, jest wiele dróg do uzyskania pożądanego efektu.
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams Edytowane przez cava Czas edycji: 2017-09-13 o 08:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Powinnaś wybrać taką aktywność,która sprawi Ci przyjemność,bo robienie czegokolwiek na siłę szybko Cię zniechęci.
Odżywki mają sens,jeżeli wiemy kiedy i po co je brać. Osoba początkująca może się bez nich obejść
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A już zwłaszcza nie!!! zawodowiec w dodatku osoba dążąca do _zdrowego_ trybu życia i odżywiania. Podstawą tego jeść świeża, prosta, nie przetworzona żywność a nie wysoko przetworzony proszek z plastikowego pudełka.
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Trzeba też wiedzieć jakie suplementy są Ci potrzebne i jakie wybrać. Jest moda na szejki białkowe ale tak naprawdę niewiele dziewczyn wie ile białka dziennie zjada. Zajęcia grupowe na samym początku są dobrą decyzją.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
cava - pewnie tak,ale przy częstych,wyczerpujących treningach warto wspomóc organizm suplementacją. Pewnie można się też obejść bez odzywek i suplementów na włosy,cerę itd. Tylko,że te produkty wspomagają organizm i dostarczają cennych składników.Są uzupełnieniem prawidłowej diety
Od lat biorę gainery i nigdy od nich nie utyłam,nie wspominając o cellulicie.Po prostu stosuję suplementację świadomie i z ukierunkowaniem na konkretny cel. Nie wyobrażam sobie aby nie wspomóc organizmu np.BCAA. Który produkt z diety miałby mi wspomóc regenerację mięśni tak jak robi to BCAA?
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
kurze białko? najwartościowsze białko jakie istnieje, przy tym w 100% naturalne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
a co z "zielonymi odżywkami"?
młody jęczmień, zielona herbatka, czystek, karczoch od czasu do czasu, sięmię lnianie, olej z czarnuszki. No i bez słodyczowo ![]()
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Żyjemy w absolutnym dobrobycie, spożywamy ogólnie za dużo!!!! białka a nie za mało. Odpowiednią regenerację zapewniają ; sen, odpoczynek w sensie: relaks psychiczny, dieta z duża zawartością roślin w tym w większym % surowych roślin(wit C) Osoba która chce nabrać zdrowych nawyków żywieniowych, nie powinna sięgać po jedzenie z proszku, tylko nauczyć się komponować i jeść normalne posiłki. Obserwuję blogi młodych dziewczyn ćwiczących na siłowniach i czasami jestem przerażona co i jak one jedzą jeszcze uważają ze to zdrowo. Potrafią cały dzień nie zjeść grama surowego warzywa, czasem jakiś owoc wpadnie w ilości homeopatycznej, chyba żeby na zdjęciu ładniej wyglądało po prostu. I co raz jakaś odzywka z proszku. Koszmar.
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams Edytowane przez cava Czas edycji: 2017-09-17 o 16:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Ja nie mówię o zamianie zdrowej diety na jedzenie z proszku. To byłby nonsens.
Oczywiście - zdrowa i dobrze zbilansowana dieta to odstawa,zarówno u osób początkujących jak i zaawansowanych,ale odżywki są istotnym uzupełnieniem tej diety. Każdy indywidualnie podejmuje decyzję czy ćwiczy "na sucho" czy z suplementacją
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:01.