|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci. |
![]() |
|
|
Narzêdzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 2
|
Pierwsze wakacje z ch³opakiem
Cze¶æ wszystkim!
Od kilku dni stresuje mnie pewna rzecz, w zwi±zku z czym postanowi³am za³o¿yæ tutaj konto i zapytaæ Otó¿ jestem ze swoim ch³opakiem w zwi±zku od miesi±ca, oboje mamy po 19 lat, ale znamy siê od podstawówki, dopiero gimnazjum nasz kontakt siê urwa³, gdy¿ ja zmieni³am szko³ê. Zreszt± wtedy i tak nasza relacja ogranicza³a siê do "cze¶æ" na korytarzu. Tak siê z³o¿y³o, ¿e dwa miesi±ce temu zaczêli¶my pisaæ, spotykaæ siê i teraz jeste¶my razem. Tydzieñ temu stwierdzili¶my, ¿e fajnie by³oby gdzie¶ siê wspólnie wybraæ i pad³o na Albaniê wyjazd ju¿ za tydzieñ, a ja coraz bardziej siê stresujê, gdy¿ nigdy nie spêdzili¶my ze sob± wiêcej ni¿ dobê, ani nigdy nie by³am nawet ze swoim by³ym na ¿adnym d³u¿szym wyje¼dzie, a tu 11 dni non stop. Nie wiem dlaczego i czym siê denerwujê, ale mo¿e wp³yw ma na to, ¿e jestem jedynaczk±. Mo¿e to dziwnie zabrzmi, ale jak jestem z kim¶ d³u¿ej ni¿ 3 dni, kogo nawet bardzo lubiê, to po czasie zaczyna mnie ta osoba irytowaæ, bo czujê potrzebê bycia sam±, a gdy ju¿ sobie ode mnie pójdzie to znów têsknie. I tak w kó³ko. Bojê siê, ¿e i z nim tak bêdzie i zrobiê siê jaka¶ niezno¶na.Mo¿e to g³upie, ale ten problem mnie mêczy ju¿ od kilku lat. Unika³am przez to zawsze wyjazdów ze znajomymi, nigdy nie by³am na wycieczce kilkudniowej szkolnej, bo nie chcia³am. Zawsze jest tak, ¿e super, mija kilka godzin i nagle spada mi humor do 0, bo czujê siê przyt³oczona towarzystwem drugiej osoby(lub osób) i robiê siê strasznie aspo³eczna. Bardzo mnie to martwi.. na prawdê mi na nim zale¿y, uwielbiam siê z nim spotykaæ, ale ci±gle siê bojê, ¿e nagle przyjdzie to poczucie, ¿e muszê pobyæ sama, przez to unikam d³u¿szych spotkañ. Nie wiem czy to ma jaki¶ zwi±zek, ale jestem z rozbitej rodziny, a z mam± i moim ojczymem rzadko spêdzamy czas wspólnie. Odk±d pamiêtam zawsze wola³am byæ sama w swoim pokoju. Zauwa¿y³am te¿ niedawno, ¿e czêsto ³api± mnie jakie¶ lêki w miejscach publicznych i nagle z osoby pewnej siebie, mam potrzebê siê schowaæ. By³am ostatnio w Warszawie w galerii i jak mnie to z³apa³o, to zamknê³am siê w ubikacji na ponad godzinê, a¿ przesz³o. Coraz bardziej mi to doskwiera, coraz bardziej niszczê sobie tym relacje z lud¼mi. Co ze mn± nie tak?
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 503
|
Dot.: Pierwsze wakacje z ch³opakiem
Ka¿dy potrzebuje chwili spokoju, samotno¶ci. Wszystko z Tob± w porz±dku. Wiele osób tak ma, a ja na pewno, ¿e po d³u¿szym przebywaniu z innymi non stop ma siê ochotê zamkn±æ w pokoju i wyciszyæ.
W czasie wspólnych wakacji mo¿esz np. wygospodarowaæ godzinê, kiedy idziesz sama na spacer albo pole¿eæ. A na co dzieñ warto dbaæ o to, aby mieæ czas dla siebie, osobno od partnera. |
|
|
|
|
#3 |
|
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 1 077
|
Czasu sam na sam potrzebuje ka¿dy, ale ci±g³e unikanie wyjazdów i ataki paniki w miejscach publicznych do powszechnych zjawisk ju¿ nie nale¿±. Autorko, opisa³a¶ problem, który utrudnia Tobie normalne funkcjonowanie i który Tobie samej przeszkadza, pora wiêc skonsultowaæ siê z psychologiem lub psychiatr±; okiem laika widzê tu cechy agorafobii i fobii spo³ecznej.
Porozmawia³abym o tym problemie z ch³opakiem - ¿eby móg³ zrozumieæ Twoj± potrzebê samotno¶ci i pomóc w razie ewentualnych kolejnych napadów lêku. |
|
|
|
|
#4 |
|
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 729
|
Zgadzam sie z przedmówcami - czas dla siebie samej warto sobie zorganizowaæ, np ja teraz ide na spacer a Ty sobie polez albo cos w tym stylu. Kazdy potrzebuje chwili dla siebie i to jest w pe³ni normalne. Ch³opak powinien to zrozumieæ.
Natomiast napady leków ktore utrudniaj± Ci codzienne zycie to nie jest cos z czym powinna¶ sie pogodziæ. Nie warto zeby to Ci doskwieralo i psu³o relacje z lud¼mi czy przerywalo zwykle codzienne sprawy. Zdecydowanie wybierz sie do psychologa. Specjalista poradzi jak sobie z tym poradziæ kiedy to sie dzieje itd. Naprawde warto w swoje zdrowie psychiczne zainwestowaæ, to zaprocentuje w przysz³o¶ci. I jeszcze na koniec, jestescie bardzo m³odzi i nie wiem ile macie do¶wiadczenia w podró¿owaniu, ale Albania to raczej kierunek dla juz troszke bardziej zaprawionych w bojach obie¿y¶wiatów niz dla pocz±tkuj±cych - jesli organizujecie wyjazd ca³kiem na w³asna rêkê. Zaplanujcie ten wyjazd dobrze i zróbcie porz±dne rozeznanie, zeby nieprzyjemne niespodzianki ograniczyæ do minimum. Zw³aszcza jesli chcecie sie tam poruszaæ samochodem. |
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 8 337
|
nie wydaje mi siê ¿e z Tob± jest co¶ nie tak. To zupe³nie normalne ¿e czasem chcesz spokoju. Ka¿dy tak ma.
A co do wspólnego wyjazdu.. bêdzie to dla Was próba, i wyzwanie.
|
|
#6 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 760
|
Jeste¶ introwertyczk±? Je¶li tak to uzasadnione, chocia¿ tym zamkniêciem siê na godzinê w toalecie bym siê zmartwi³a, ewentualnie ¿e mia³a¶ gorszy dzieñ.
Sama jestem introwertyczk±, wiêc potrzeba samotno¶ci jest u mnie wiêksza ni¿ u przeciêtnej osoby. Ka¿dy wyjazd z rodzin± czy znajomymi koñczy³ siê tym, ¿e pierwszego dnia by³o spoko, ale dalej by³y k³ótnie, by³am jaka¶ poirytowana i rozdra¿niona, czu³am siê jakby kto¶ mi zabiera³ moj± przestrzeñ. Nie zostaje wtedy nic innego jak spêdziæ kilka godzin samotnie. Kiedy¶ pojecha³am na 10 dni z ch³opakiem do Bu³garii, musia³am go uprzedziæ, ¿e lubiê czasami byæ sama i mogê z nim nie wytrzymaæ przez ca³y czas, nawet siê delikatnie obrazi³, bo my¶la³, ¿e mu komunikujê, ¿e co¶ jest z nim nie tak ostatecznie wyjazd min±³ ca³kiem normalnie, byli¶my wtedy dopiero 5 miesiêcy w zwi±zku, wiêc powa¿nych spiêæ jeszcze nie by³o.My¶lê, ¿e warto ¿eby¶ swojego ch³opaka te¿ uprzedzi³a, tak na wszelki wypadek. W razie czego skorzystasz z opcji, ¿eby gdzie¶ pochodziæ sobie sama. A je¶li nie bêdzie takiej potrzeby to chocia¿ bêdziesz wiedzia³a, ¿e umiesz z nim przebywaæ bez wiêkszych problemów. |
|
|
![]() |
Nowe w±tki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:24.

wyjazd ju¿ za tydzieñ, a ja coraz bardziej siê stresujê, gdy¿ nigdy nie spêdzili¶my ze sob± wiêcej ni¿ dobê, ani nigdy nie by³am nawet ze swoim by³ym na ¿adnym d³u¿szym wyje¼dzie, a tu 11 dni non stop. Nie wiem dlaczego i czym siê denerwujê, ale mo¿e wp³yw ma na to, ¿e jestem jedynaczk±. Mo¿e to dziwnie zabrzmi, ale jak jestem z kim¶ d³u¿ej ni¿ 3 dni, kogo nawet bardzo lubiê, to po czasie zaczyna mnie ta osoba irytowaæ, bo czujê potrzebê bycia sam±, a gdy ju¿ sobie ode mnie pójdzie to znów têsknie. I tak w kó³ko. Bojê siê, ¿e i z nim tak bêdzie i zrobiê siê jaka¶ niezno¶na.

ostatecznie wyjazd min±³ ca³kiem normalnie, byli¶my wtedy dopiero 5 miesiêcy w zwi±zku, wiêc powa¿nych spiêæ jeszcze nie by³o.