|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Zdrowy egoizm
No właśnie, czym według Was jest zdrowy egoizm?
Jako dzieci jesteśmy na ogół wychowywani w przekonaniu, że to nieładnie być samolubnym. Że trzeba (względnie warto) się dzielić - najpierw zabawkami, później sobą, swoim czasem. Że świat nie kręci się wokół nas i należy zważać na potrzeby innych. Jakie są według Was granice, z braku lepszego słowa pod ręką, poświęcania się dla innych? Zwłaszcza, gdy nie chodzi o nieznajomych czy od razu o całą ludzkość ![]() Edytowane przez 3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 Czas edycji: 2017-08-28 o 19:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Naczelna Nastolatka
|
Dot.: Zdrowy egoizm
Poświęceniu się mówię "nie". A granicę stawiam tam, gdzie zaczyna się mój dyskomfort.
wysłane telepatycznie
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
co to za gie się wpieprzyło do mojego posta?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Według mnie również chodzi o to, że nie poświęcam się dla innych i nie akceptuje braku szacunku wobec mojej osoby. Zdrowy egoista rozumie, że nie wszyscy ludzie w życiu są wartościowi i czasem trzeba odpuścić, olać, zadbać o siebie. Myślę, że zdrowy egoizm może ujawniać się w wielu sferach, więc ciężko to opisać w paru zdaniach.
Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
I tak powiem
|
Zdrowy egoizm oznacza, że dbanie o własne szczęście jest OK, pod warunkiem że nie krzywdzi się innych ludzi. Zdrowy egoizm oznacza, że nie poświęca się siebie samego ani nie wymaga poświęcenia od innych. Po prostu traktuje się ludzi jak ludzi a nie zwierzęta ofiarne, bo w końcu każdy ma prawo do szczęścia i do niego dążyć.
Ze swojej strony polecam literaturę i filozofię Ayn Rand, która bardzo fajnie omawiała tę tematykę. Najbardziej utkwiły mi słowa przysięgi jaką składali bohaterowie "Atlasa zbuntowanego", którzy przyłączali się do strajku Johna Galta: "Przysięgam na moje życie i moją miłość do niego, że nigdy nie będę żył dla innego człowieka ani nie będę wymagał, aby inny człowiek żył dla mnie." ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:32.