|
|||||||
| Notka |
|
| Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
mezatka,a prawa w niemczech?
Witajcie !
Mam pytanie do was w lipcu biore slub i jestem ciekawa czy jak juz bede z moim lubym po slubie cywilnym w niemczech to czy normalnie bede miała równe prawa do wszystkiego tak jak on czy nie?.Chodzi mi o legalna prace czy jakies dodatki pieniezne cos w tym stylu i czy jak nie mam pochodzenia to czy to bedzie brane jakos tam pod uwage.Moj przyszły ma pochodzenie i mieszka juz tam 20 lat no a ja wszystko zaczne od lipca . napiszcie jezeli orjetujecie sie jak to jest z góry dziekuje |
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: mezatka,a prawa w niemczech?
Dostaniesz prawo pobytu i zaswiadczenie o prawie do pracy... dopoki nie bedziesz pracowac bedziesz ubezpieczona przez jego firme jezeli chodzi o kase chorych tak zebys przez problemu mogla korzystac z swiadczen lekarskich. Nie wiem o jakie dodatki pieniezne Ci chodzi ale o czmys takim nie slyszalam. Jak kazdemu obcemu jest nam trudniej bez papierow bo i czasy nie sa wesole... prawo jazdy jezeli masz mozesz przepisac na niemieckie a jezeli nie mozesz spokojnie tu zrobic...
|
|
#3 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No, poza tym, ze glosowac nie moge I wcale mnie to nie martwi ![]() Nie wiem, czy teraz cos sie nie zmienilo przypadkiem, ale mysle, ze nie
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Mój mąż co prawda jest Polakiem, ale po przyjeździe tutaj ma takie same prawa jak Niemcy i co nas bardzo zdziwiło, ja też. Od razu dostałam wszystkie pozwolenia.
O ile wiem żadne dodatki pieniężne nie przysługują, dopiero jak bedziecie mieli dzieci, to na nie dostaje się Kindergeld.
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
dzieki luba za odpowiedz włsnie co do tych dodatków to nie wiedziałm ,ze jak bede sie miec dzieci to sie cos dostaje no ale juz wiem .Jak na razie to dzieci nei planujemy no ale nie wiadomo jak to sie wszystko ułozy za rok lub wczesniej ehheehhe to juz prawa natury ehehhehe.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:41.

-> co sroce w oko wpadnie
No, poza tym, ze glosowac nie moge
I wcale mnie to nie martwi