|
Notka |
|
Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
kosmetologia czy technik farmaceutyczny
Cześć uśmiech , chciałam się was zapytac o radę ponieważ nie dawno pisałam maturę i muszę wybrac co chce dalej robić i tu moje pytanie ponieważ zastanawiam się nad kosmetologią na prywatnej uczelni a technikiem farmaceutycznym na w publicznej szkole policealnej i chciała bym się zapytać co lepsze jak pracodawcy patrzą na uczenie prywatne ? czy może lepiej technikum publiczne ? Proszę o pomoc bo jestem w kropce i nie wiem co roobić :/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: kosmetologia czy technik farmaceutyczny
Zależy od zapotrzebowania na rynku w Twoim regionie. Możesz poprzeglądać ogłoszenia o pracę, żeby zobaczyć, czy częściej szukają kogoś do pracy w aptece czy w salonie kosmetycznym. Znałam kilka dziewczyn, które skończyły technika farmacji, i nie jest to głupia opcja, znalazły potem pracę jako sprzedawcy w aptekach (akurat aptek w moim regionie nie brakuje). Ale fakt, że technik zawsze będzie miał mniejsze uprawnienia i niższą pensję niż magister farmacji.
Na kosmetologię jest od kilku lat boom i salony powstają jak grzyby po deszczu. Ale to też grozi tym, że rynek w końcu się przesyci. No i skończona szkoła też ma znaczenie. Nasze społeczeństwo wciąż podejrzliwie patrzy na uczelnie prywatne, jest kilka znanych i cenionych, ale większość to takie uczelnie no name. Na pewno wyglądałabyś dużo lepiej np. po kosmetologii na jakiejś akademii medycznej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Po kosmetologii są lepsze możliwości zarobków, ale trzeba liczyć się, że będzie się pracować jako kosmetyczka (przy pracy z lekarzem, może faktycznie lepiej mieć papierek z um, ale pewnie o taką pracę może być dosyć ciężko). Technik farmacji, nie zarabia dużo, możliwości pracy jest mniej, ale z drugiej strony jest teraz pełno aptek, tyle, że już możliwość awansu jest marna, o ile w ogóle możliwa. W każdym razie, musisz jeszcze wziąć pod uwagę, co Ci się podoba bardziej do nauki i gdzie byś chciała pracować, bo to też jest bardzo ważne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
Maddis bo z założenia kosmetolog to ma być ktoś więcej niż kosmetyczka i pewnie stąd te medyczno-chemiczne przedmioty. Ale że rynek wygląda jak wygląda, to i tak większość osób po kosmetologii pracuje jako kosmetyczki, do czego tak naprawdę wystarczyły technik usług kosmetycznych. Studia z założenia mają być teoretyczne i przygotować Cię do wymyślania rożnych rzeczy i rozumienia pewnych procesów (co się może przydać choćby w firmie kosmetycznej czy właśnie we współpracy z lekarzem), a studium powinno przygotowywać do praktycznego wykonywania zawodu. Tyle że u nas nam się to wszystko trochę pomieszało.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
trzeba też wziąć pod uwagę, że dziewczyna pytała o zawód technika farmaceutycznego, a od tego roku nie ma już naboru do szkoły policealnej na techników farmaceutycznych-zostają jedynie studia na Akademiach Medycznych
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
nie , nie właśnie ten rok jest ostatnim rokiem kiedy jest organizowany nabór na technika farmaceutycznego Bo już od 2018 roku mają likwidować i właśnie nwm czy skożystać z tego ze jest to ostatni rok czy isc na studia dodam że technik mi się podoba zresztą kosmetologia też , tylko jako kosmetolog a nie kosmetyczka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
BAN stały
|
Żeby się tylko nie okazało, że za kilka lat ten technik będzie w takim razie bezużyteczny. No bo wiesz, jak likwidują, to może też tak być, że za jakiś czas wprowadzą prawo, że jednak trzeba mieć wyższe wykształcenie, żeby pracować w aptece, i technicy zostaną na lodzie.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W każdym razie o prace przy lekarzu pewnie łatwo nie jest, bardziej w dużych miastach, ale w tym przypadku pewnie na papier bardziej patrzą, |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:29.