Marsz 'szmat' i posłanka Pawłowicz - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-05-23, 09:59   #1
maryanna3
Zakorzenienie

Marsz 'szmat' i posłanka Pawłowicz

.

Edytowane przez maryanna3
Czas edycji: 2014-08-13 o 09:02
maryanna3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-23, 10:13   #2
kennedy
Zakorzenienie

Dot.: Marsz 'szmat' i posłanka Pawłowicz

Cytat:
Napisane przez maryanna3 Pokaż wiadomość
18 maja ulicami Warszawy przeszedł tzw. Marsz Szmat czyli manifestacja przeciwko stygmatyzacji ofiar przemocy seksualnej.
http://tvnwarszawa.tvn24.pl/informac...awe,87650.html

Pomysł może dość kontrowersyjny, może jeszcze zbyt odważny na polskie realia ale ogólnie z przesłaniem tej akcji jak najbardziej się zgadzam.

Natomiast mnie bardziej niż ten marsz szokuje wypowiedź pani posłanki Pawłowicz. Zastanawiam się czy polityka w tym kraju może w ogóle stać na jakimkolwiek poziomie jeśli mamy takich posłów i takich profesorów. Bo wydawało mi się, że takie tytuły powinny jednak do czegoś zobowiązywać a tutaj: można gadać co ślina na język przyniesie i żadnych realnych konsekwencji z tego nie będzie zapewne kolejny raz.
http://www.tvn24.pl/ulica-nie-nalezy...,327478,s.html

Chodzi o ten 8 minutowy filmik. Zapraszam do dyskusji.
widzialam filmik z kolega wczoraj. JAK ona tokowala- az byla cala czerwona na szyi i dekolcie:P nie da nikomu dojsc do slowa- jej prawda jedyna i objawiona :P

zachowanie kobiety, ktora na dodatek jest profesorem powinno byc inne.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-23, 10:28   #3
Madia
Zakorzenienie

Wyglądała jakby ją coś opętało. No nawiedzona po prostu.

Zakręcona na punkcie zakręconego włosa od 22.02.2012
Madia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-23, 10:31   #4
invisible_01
Zakorzeniona

Mnie na temat tej pani brakuje już słów.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-23, 10:34   #5
201705250955
Konto usunięte

Ona jest w pewnym stopniu kontrowersyjna, ale w tym przypadku ta kontrowersja opiera się już o bezczelność, chamstwo, brak jakiejkolwiek kultury, przyzwoitości, a nawet moralności. Dla mnie to przykład konserwatywnego, zacietrzewionego, otępiałego wiekiem starego babska, które myśli, że zjadło wszystkie rozumy świata.

A marsz jak marsz - może i kontrowersyjny, ale może właśnie taki ma być. Mam wrażenie jednak, że w Polsce jeszcze zbyt mało ludzi rozumie przesłanie i ten podtekst takich marszy. Wiem, że sporo osób bulwersuje goły biust czy określenie szmata - ale większość chyba nie wpadła na to, że to jest celowe.
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-23, 10:38   #6
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573
Konto usunięte

Ja nie rozumiem ani Pawlowicz ani idei marszu. Kobieta nie ma sie czym bulwersowac. Rozneglizowane uczestniczki byly odstraszajace a nie prowokujace.
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-23, 10:41   #7
201703061232
Konto usunięte

Jak słyszę coś takiego to nóż mi się w kieszeni otwiera. I to mówi kobieta i ponoć profesor. Masakra.
201703061232 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-05-23, 10:46   #8
maryanna3
Zakorzenienie

.

Stary 2013-05-23, 10:49   #9
isabelka00
Wtajemniczenie

wszystkie takie marsze to próba odwrócenia uwagi społeczeństwa od problemów gospodarczych. Tylko geje i lesbijki , pedofilia wśród księży...
w tv..
Ludzie ile można!
media będą teraz cały tydzień pitolić o posłance,to są tematy zastępcze celowo nagłaśniane.
Dla przeciętnego obywatela co powiedziała posłanka Pawłowicz nie ma w żadnych stopniu znaczenia a że rząd szykuję ustawę uderzającą w każdego Polaka w postaci dodatkowych płatnych polis zdrowotnych to jedna wzmianka 2 minutowa !
Polaku, niech Ci NFZ okrada z pensji 800 zł a za wizytę u lekarza płać prywatnie !
jakoś mało interesujące prawda?

Edytowane przez isabelka00
Czas edycji: 2013-05-23 o 10:50
isabelka00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-23, 11:03   #10
kennedy
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Marsz 'szmat' i posłanka Pawłowicz

Cytat:
Napisane przez isabelka00 Pokaż wiadomość
wszystkie takie marsze to próba odwrócenia uwagi społeczeństwa od problemów gospodarczych. Tylko geje i lesbijki , pedofilia wśród księży...
w tv..
Ludzie ile można!
media będą teraz cały tydzień pitolić o posłance,to są tematy zastępcze celowo nagłaśniane.
Dla przeciętnego obywatela co powiedziała posłanka Pawłowicz nie ma w żadnych stopniu znaczenia a że rząd szykuję ustawę uderzającą w każdego Polaka w postaci dodatkowych płatnych polis zdrowotnych to jedna wzmianka 2 minutowa !
Polaku, niech Ci NFZ okrada z pensji 800 zł a za wizytę u lekarza płać prywatnie !
Daj linka do tych polis.

Swoja droga jestem przecietnym obywatelem i dla mnie najwazniesze jest moje bezpieczenstwo w naszym kraju- gwarancja scigania, wysokich kar wiezienia dla zboczencow i gwalcicieli.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
Stary 2013-05-23, 11:04   #11
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
w tv..
Ludzie ile można!
noo dokładnie
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-05-23, 11:14   #12
201705250955
Konto usunięte

Cytat:
w tv..
Ludzie ile można!
Pewnie, że mało interesujące. Mnie to dziwi, że tylko jak się pojawia kwestia homoseksualistów, rasizmu, stygmatyzacji jakiegoś społeczeństwa to zaraz podnosi się larum, że to tylko temat zastępczy. Ja się pytam, nie teraz - to kiedy? Jak się odrzuci daną ustawę? To przyjdzie nowy rząd i będą nowe pomysły. W zasadzie mając takie mniemanie to trzeba by się zajmować tylko kwestiami gospodarczymi, bo to jest li i jedynie słuszne - bo to dotyczy większości prawdziwych Polaków. Serio?
Stary 2013-05-23, 11:18   #13
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asia_aisa Pokaż wiadomość
Pewnie, że mało interesujące. Mnie to dziwi, że tylko jak się pojawia kwestia homoseksualistów, rasizmu, stygmatyzacji jakiegoś społeczeństwa to zaraz podnosi się larum, że to tylko temat zastępczy. Ja się pytam, nie teraz - to kiedy? Jak się odrzuci daną ustawę? To przyjdzie nowy rząd i będą nowe pomysły. W zasadzie mając takie mniemanie to trzeba by się zajmować tylko kwestiami gospodarczymi, bo to jest li i jedynie słuszne - bo to dotyczy większości prawdziwych Polaków. Serio?
tak a ja myślę, że kwestia homo, rasizmu itd jest niezwykle wyolbrzymiona... i, że w takim razie są ważniejsze sprawy w tym państwie
Stary 2013-05-23, 11:18   #14
Madia
Zakorzenienie

Cytat:
Mnie też rozwala taki larum, że temat zastępczy. To co? może w ogóle tylko o gospodarce rozmawiajmy, albo cały Wizaż przemianować na Gospodarka- pierwsza strona gospodarki. No litości! To też są tematy ważne.

Stary 2013-05-23, 11:25   #15
isabelka00
Wtajemniczenie

http://finanse.wp.pl/kat,104132,titl...wiadomosc.html
w biały dzień rząd okrada obywateli ze składki NFZ , tematy dotyczące homoseksualistów , ofiar przemocy nie dotyczą każdego obywatela.
leczenie i składki na NFZ , już tak.
tu chodzi o CZAS jaki się poświęca w mediach na tematy gospodarcze !
Stary 2013-05-23, 11:27   #16
Madia
Zakorzenienie

Cytat:
w biały dzień rząd okrada obywateli ze składki NFZ , tematy dotyczące homoseksualistów , ofiar przemocy nie dotyczą każdego obywatela.
To nie znaczy, że nie można o tym dyskutować, bo są inne, lepsze, ważniejsze tematy to raz. A dwa: gdzie wątek na plotkowym o NFZ? Załóż wątek na ten jakże ważny temat to będzie dyskusja, ale po co? Lepiej ponarzekać w tym wątku o tym jak to bardzo zastępczy temat.

Stary 2013-05-23, 11:28   #17
201705250955
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez chwast Pokaż wiadomość
tak a ja myślę, że kwestia homo, rasizmu itd jest niezwykle wyolbrzymiona... i, że w takim razie są ważniejsze sprawy w tym państwie
A mi się wydaje, że jest dokładnie odwrotnie. Poza tym piszesz, że są sprawy ważniejsze - ale wg jakich kryteriów? Wg kryterium funkcjonowania państwa w ogóle? Jak państwo może funkcjonować dobrze, zakładając, że gospodarka przeżywa rozkwit, skoro dyskryminuje się pewne grupy społeczne, a niewygodne tematy spycha na bok? Dla mnie rozmowa o takich sprawach to kwestia aspirowania do dalszego rozwoju, do stwarzania kraju "przyjaznym" dla WSZYSTKICH obywateli, a nie bycia ciągle tym "zacofanym krajem".
Stary 2013-05-23, 11:32   #18
kennedy
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Marsz 'szmat' i posłanka Pawłowicz

Cytat:
Dzieki za linka.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
Stary 2013-05-23, 11:44   #19
chwast
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Dot.: Marsz 'szmat' i posłanka Pawłowicz

Nie będę dalej wdawać się w jakąś rozmowę bo mi się nie chce i jest to bezcelowe Powiem tylko, że te przyciszane sprawy mają związek z KAŻDYM obywatelem. Homo niestety tylko z "wybranymi"
Aha no i dodam, że mam kontakt z pewnym światkiem, no nie owijając gdzie jest dużo gejów i powiem tylko, że oni od paru lat mają partnerów, ułożone życie - i w życiu nieprzyszłoby im chodzić na jakiś głupi marsz Niektórzy lubią być udręczeni po prostu i tyle, bo tacy wyjątkowi niby A większość ma ich gdzieś tak NA PRAWDĘ

Edytowane przez chwast
Czas edycji: 2013-05-23 o 11:45

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-05-23, 11:54   #20
Lemmy is God
Wtajemniczenie

Cytat:
A mi się wydaje, że jest dokładnie odwrotnie. Poza tym piszesz, że są sprawy ważniejsze - ale wg jakich kryteriów? Wg kryterium funkcjonowania państwa w ogóle? Jak państwo może funkcjonować dobrze, zakładając, że gospodarka przeżywa rozkwit, skoro dyskryminuje się pewne grupy społeczne, a niewygodne tematy spycha na bok? Dla mnie rozmowa o takich sprawach to kwestia aspirowania do dalszego rozwoju, do stwarzania kraju "przyjaznym" dla WSZYSTKICH obywateli, a nie bycia ciągle tym "zacofanym krajem".

To mam nadzieję że zauważasz to iż dyskryminujesz swoją postawą niektóre grupy społeczne? Bo np. moim zdaniem to co ty nazywasz dalszym rozwojem, jest równią pochyłą dla naszego społeczeństwa i mam nadzieję że dalej będziemy tym "zacofanym krajem".
Lemmy is God jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-23, 12:08   #21
201705250955
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez chwast Pokaż wiadomość
Nie będę dalej wdawać się w jakąś rozmowę bo mi się nie chce i jest to bezcelowe Powiem tylko, że te przyciszane sprawy mają związek z KAŻDYM obywatelem. Homo niestety tylko z "wybranymi"
Mi też się ostatnio nie chce na Wizażu dyskutować, to chyba starość
Co do "przyciszanych" spraw - jeśli mamy się posiłkować tylko prasą typu GW, Polityka, Gazeta Polska i popularnymi kanałami i portalami informacyjnymi - to nie ma się co dziwić, że coś jest przyciszane. Ja się nie ograniczam do niczego, czytam i słucham, nie patrzę, ile czasu antenowego/stron tekstu jest przeznaczone na coś. Czytam też wizaż i tu też jest sporo informacji, na które się nie natknęłam nigdzie wcześniej (serio!).
Co do pogrubionego - to moim zdaniem absolutnie nic nie zmienia. Dla mnie każdy obywatel jest ważny.

Cytat:
Aha no i dodam, że mam kontakt z pewnym światkiem, no nie owijając gdzie jest dużo gejów i powiem tylko, że oni od paru lat mają partnerów, ułożone życie - i w życiu nieprzyszłoby im chodzić na jakiś głupi marsz Niektórzy lubią być udręczeni po prostu i tyle, bo tacy wyjątkowi niby A większość ma ich gdzieś tak NA PRAWDĘ
Ułożone jest w kwestii emocjonalno-życiowej, w kwestii prawnej - raczej nie. Mieszkasz w dużym mieście i to pewnie inaczej wygląda. Ja znam dosłownie jedną osobę, która się nie ujawniła się w środowisku - właśnie z powodu homofobii. Czytam też bloga znanej, warszawskiej blogerki, która jest lesbijką i jest też w kilkuletnim związku - i u niej to tak słodko nie wygląda. W tym roku popełniła kilka postów n/t związków partnerskich i dyskryminacji różnych grup społecznych, nie tylko homoseksualistów.

---------- Dopisano o 13:08 ---------- Poprzedni post napisano o 13:06 ----------

Cytat:
Napisane przez Lemmy is God Pokaż wiadomość
To mam nadzieję że zauważasz to iż dyskryminujesz swoją postawą niektóre grupy społeczne? Bo np. moim zdaniem to co ty nazywasz dalszym rozwojem, jest równią pochyłą dla naszego społeczeństwa i mam nadzieję że dalej będziemy tym "zacofanym krajem".
Jaką grupę społeczną dyskryminuję?
Czy akceptacja dla każdego człowieka jest równią pochyłą dla społeczeństwa?
Stary 2013-05-23, 12:14   #22
Lemmy is God
Wtajemniczenie

Cytat:
Jaką grupę społeczną dyskryminuję?
Czy akceptacja dla każdego człowieka jest równią pochyłą dla społeczeństwa?

Dyskryminujesz chociażby osoby które nie tolerują homoseksualistów.
I tak akceptacja dla wszystkich ludzi i ich zachowań jest równia pochyłą
Lemmy is God jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-23, 12:22   #23
Powstaniec
BAN stały

Jako obywatel Rzeczpospolitej Polski mam prawo nie tolerować (w rozumieniu nie lubić bądź nie dawać specjalnych praw, a nie zabijać/zamykać) osób o odmiennej orientacji seksualnej. Niech nazywają mnie zacofańcem, ale mam prawo głosować przeciwko "równouprawnieniu" homoseksualistów.

PS. Pani Pawłowicz mówi głośno o tym, co myśli większość Polaków, przynajmniej w sprawie związków partnerskich dla homoseksualistów. A na zdrowy rozsądek, jeśli ktoś nazywa swoją manifestację "Marszem Szmat", to dlaczego oczekuje szacunku?
Powstaniec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-23, 12:22   #24
201705250955
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Lemmy is God Pokaż wiadomość
Dyskryminujesz chociażby osoby które nie tolerują homoseksualistów.
I tak akceptacja dla wszystkich ludzi i ich zachowań jest równia pochyłą
W jaki sposób dyskryminuję? Czy nie zgadzając się z wykluczaniem społecznym mogę kogoś dyskryminować? Może zaraz się okaże, że dyskryminuję też Panią Pawłowicz, bo z nią też się nie zgadzam?

Na pewno są zachowania, których nie akceptuję, ale uważam, że brak akceptacji zachowań, które nie krzywdzą innych - to jest dla nas równia pochyła. A raczej zamykanie się mostu na resztę świata. Osobiście nie chciałabym być lesbijką albo kobietą czarnoskórą w tym kraju. Fakty są jednak takie, że dopóki odgórnie nie będzie się rozmawiać o takich sprawach to w mniejszych społeczeństwach ta prawdziwa dyskryminacja - obrzucanie wulgaryzmami, obgadywanie takich osób, wytykanie palcami - będzie nadal bardzo silna. Jestem ciekawa, jak sytuacja się teraz rozwinie w Wielkiej Brytanii, chętnie za kilka lat podyskutuję, jak już będzie można wysnuć jakieś wnioski.
Stary 2013-05-23, 12:23   #25
201605161006
Konto usunięte

Kolejny temat zastępczy dla bezmyślnych krzykaczy, zaraz po Madzi z Sosnowca, związkach partnerskich i reszcie.
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-23, 12:23   #26
mallary
Rozeznanie

Popieram ideę marszu-bo jeżeli nie jesteśmy teraz gotowi na zmianę myślenia, to kiedy? Ile jeszcze policjanci będą wypytywać ofiary gwałtu, co miały na sobie? Ludzie powinni zrozumieć, że gwałty to nie tylko kwestia niepohamowanej chuci, ale przede wszystkim zaburzeń umysłowych i chęci chorej dominacji. Obwinianie ofiar ma się dobrze i to jest złe.
Na posłankę Pawłowicz nie mam słów. Jest strasznie zgorzkniałą, zacietrzewioną osobą.
O, jestem równią pochyła, pięknie

Edytowane przez mallary
Czas edycji: 2013-05-23 o 12:30
mallary jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-23, 12:28   #27
201705250955
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Powstaniec Pokaż wiadomość
Jako obywatel Rzeczpospolitej Polski mam prawo nie tolerować (w rozumieniu nie lubić bądź nie dawać specjalnych praw, a nie zabijać/zamykać) osób o odmiennej orientacji seksualnej. Niech nazywają mnie zacofańcem, ale mam prawo głosować przeciwko "równouprawnieniu" homoseksualistów.

PS. Pani Pawłowicz mówi głośno o tym, co myśli większość Polaków, przynajmniej w sprawie związków partnerskich dla homoseksualistów. A na zdrowy rozsądek, jeśli ktoś nazywa swoją manifestację "Marszem Szmat", to dlaczego oczekuje szacunku?
Konstytucja gwarantuje, w teorii, równość dla KAŻDEGO człowieka. Konstytucja gwarantuje także swobodę wyrażania poglądów. Ja nie zabraniam nikomu posiadania odmiennych poglądów - ok, najwyżej się nie polubimy. Ale nie zgadzam się z tym, by takie tematy - teoretycznie poboczne, praktycznie bardzo realne - były zamiatane pod dywan. Ot i tyle. Skoro lesbijki i geje kładą na państwo takie same pieniądze, jak heteroseksualni, to dlaczego są przez państwo traktowani z buta? Bo tak wynika z naszej kultury, przekonań i tak myśli większość społeczeństwa? To niech zamkną usta myślącym inaczej i zmienią konstytucję, dodając, że można dyskryminować mniejszości.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-05-23, 12:32   #28
Madia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Powstaniec Pokaż wiadomość

A jak ktoś nie rozumie, że te szmaty to tak naprawdę określenie, które mogą i często słyszą kobiety zgwałcone to może niech nie myśli tylko się zwyczajnie ogarnie. To nie boli. Ale cóż, nie profesura tworzy człowieka inteligentnego.

Stary 2013-05-23, 12:33   #29
Powstaniec
BAN stały

Cytat:
Konstytucja gwarantuje, w teorii, równość dla KAŻDEGO człowieka. Konstytucja gwarantuje także swobodę wyrażania poglądów. Ja nie zabraniam nikomu posiadania odmiennych poglądów - ok, najwyżej się nie polubimy. Ale nie zgadzam się z tym, by takie tematy - teoretycznie poboczne, praktycznie bardzo realne - były zamiatane pod dywan. Ot i tyle. Skoro lesbijki i geje kładą na państwo takie same pieniądze, jak heteroseksualni, to dlaczego są przez państwo traktowani z buta? Bo tak wynika z naszej kultury, przekonań i tak myśli większość społeczeństwa? To niech zamkną usta myślącym inaczej i zmienią konstytucję, dodając, że można dyskryminować mniejszości.
Heteroseksualni gwarantują państwu istnienie poprzez prokreacje, czego nie mogą dać homoseksualni. Dlatego należą im się takie przywileje jak prawo do małżeństwa czy prawo do adopcji. Niejeden cesarz rzymski był jawnym gejem, ale nigdy mu do głowy nie przychodził pomysł równouprawnienia związkó homoseksualistów.

A jeśli gejom i lesbijkom nie podoba się w Polsce, niech jadą do Francji czy Holandii. Na szczęście Polska jakoś broni się przed lewactwem.
Powstaniec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-23, 12:34   #30
maryanna3
Zakorzenienie

.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości