![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Zastanawiałyście się kiedyś nad napisaniem autobiografii?
Jaki byłby jej główny motyw przewodni (perypetie w związku, Wasza kariera, problemy)? Czy napisalibyście ją całościowo, czy pewne etapy życia (np. sztampowe dzieciństwo) ograniczylibyście do minimum? Myślicie, że czytelnicy polubiliby główną bohaterkę i zrozumieliby jej decyzje? Czy ksiazka bylaby ciekawa?
Pytam, bo sama zaczelam pisac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Zastanawiałyście się kiedyś nad napisaniem autobiografii?
Nie pisałabym, nie jestem dostatecznie ciekawa, otwarta ani wylewna na takie rzeczy. Nie mam najmniejszej ochoty na to, żeby wszyscy wszystko o mnie wiedzieli.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Moje życie jest za nudne na autobiografie. Większości ludzi jest. Nawet tych co już mają wydane, a potem po 5zł w marketach makulatura leży przeceniona. Moim zdaniem strata czasu pisać coś takiego. To już lepiej powieść, gdzie niektóre wątki będą oparte na jakiś osobistych doświadczeniach, a inne fikcyjne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
Edytowane przez 43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065 Czas edycji: 2023-11-27 o 06:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Jasne, tylko mam świadomość, że na rynku czytelniczym moja książka zginęłaby w oceanie innych. Jak ktoś wyżej napisał: prędzej czy później trafiłaby do kosza z przecenami "Wszystko za 3 zł" w hipermarkecie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Myślałam żeby napisać po prostu historię bazowaną na moich doświadczeniach, ale kto by to kupił
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Dzik
|
Ja już kiedyś obiecałam, ze jak przejdę na emeryturę to napisze książkę o moich perypetiach z norweska poczta
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
A mozesz strescic, co z ta poczta jest nie tak w stosunku do naszej rodzimej?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Ja napisałam autobiografię.
Mam tytuł i wszystko. Mam nawet jeden egzemplarz dla samej siebie, bo go sobie sama wydrukowałam i zalaminowałam. ![]() Nigdy tego nie opublikuje, bo kogo to obchodzi. Zrobiłam to w celach terapeutycznych. Opowiada ona o moich zmaganiach z zaburzeniem obsesyjno-kompulsywnym na punkcie czystości od kiedy byłam dzieckiem. Jak to wpłynęło na moje życie, kształtowanie relacji, dokładne opisy rytuałów i kompulsji, jak się zmieniały na przestrzeni lat itd.
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Jak już uda mi się skończyć wszystkie wojny i głód na świecie, sprawić że wszystkie dzieci będą miały rodziców, przywrócę równowagę klimatu, sprawię że nie będzie żadnych złamanych serc, niespełnionych dusz, że będzie panować ogólna szczęśliwość, to napiszę.
A tak to nie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
theatrical romantic
|
Chyba zacznę pisać z nudów. Mam już nawet tytuł.
![]() A ty, po ilu zdaniach zaśniesz? |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
Edytowane przez 43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065 Czas edycji: 2023-11-27 o 06:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Twoje wzmianki na forum w tym temacie były bardzo interesujące. O ile można nazwać interesującym zmaganie się z czymś takim. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja bym chętnie przeczytała ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
[1=26cabbdd88f595c38f9b7f8 139ef1472f28f75bc_65628a8 226dae;89572082]Twoje wzmianki na forum w tym temacie były bardzo interesujące. O ile można nazwać interesującym zmaganie się z czymś takim.[/QUOTE]
Cytat:
Ok, pewnie kogoś by to zainteresowało. Ale wątpię, żeby wystarczającą ilość ludzi, żeby komuś się opłaciło to wydać. Jak się zdecyduję i znajdzie się chętny do druku, to dam wam znać. Na pewno będzie pod pseudonimem, więc pochwalę się na forum. ![]() Jak uda mi się wyjść z tego, to może wyedytuję i wydam. Bo taka książka może coś zmienić w czyimś życiu. Ale to dopiero wtedy. Żeby był jakiś finał tej historii, bo na razie ona taka nijaka i bez zakończenia.
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego 2109119DG przy użyciu Tapatalka
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wiedźma
|
Myślę, że zbyt dużo przede mną, aby brać się za autobiografię. A to, co już przeżyłam było raczej smutne i nieciekawe
![]() ![]()
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zawsze możesz dopisać druga cześć ![]() ![]() Sporo książek o problemach kończy się w trakcie terapii, nie musi być spektakularnego zakończenia, ważne ze działasz, jesteś świadoma, masz jakiś progres Oczywiście nie namawiam, a tak sobie gdybam ![]() Życzę ci powodzenia i osiągnięcia swoich celów ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | ||
Dzik
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Brzmi jak idealna książka dla mnie. Jak juz będzie to poproszę egzemplarz z dedykacja. ![]() Mam nadzieje, ze jesteś cierpliwa, bo jak nic się nie zmieni to przejdę na emeryturę za 21 lat. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Świetne. Podjęłabym wyzwanie.
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Ja nie lubię czytać biografii i autobiografii, nudzą mnie śmiertelnie. Więc płodzenie takiego tomiszcza, poświęcanie na to miesięcy to w mojej opinii jakieś nieporozumienie.
Natomiast faktycznie ciekawie by się czytało bloga z perypetiami Magbeth albo opisy Limonki. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#25 |
Dzik
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;89573910]To będzie horror
![]() Ale z silnym komediowym skrętem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
W życiu, sama nie chciałabym tego czytać a co dopiero inni
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#28 |
Interleukina Druga
|
Osobiście nie lubię biografii czy autobiografii (fantastyka
![]() Popełnić ścianę nieważnego i nieciekawego tekstu może każdy. Jeśli chcesz napisać autobiografię to najpierw odpowiedz sobie na pytanie - dla kogo ją piszesz? Dla siebie? To pisz wszystko na co masz ochotę. Dla rodziny? Tu bym już się zastanowiła co umieścić, w zależności od motywacji twojego dzieła - rodzina uwielbia anegdotki z twojego życia czy raczej chcesz coś przekazać dzieciom, wnukom, prawnukom odnośnie realiów twojego życia? Raczej pod tym kątem bym to ugryzła. Dla świata? (z myślą o wydaniu do księgarni i o potencjalnym zarobku) No tu już musisz mieć coś ciekawego do powiedzenia żeby ktokolwiek chciał wydać pieniądze. Osobiście nie szłabym w to bez np jakiegoś dużego sukcesu zawodowego czy wyjątkowego doświadczenia życiowego - wtedy prowadziłabym biografię żeby opowiedzieć o swoich motywacjach, zdarzeniach, przełomowych momentach - również o tych z dzieciństwa - które doprowadziły mnie do danego punktu w życiu. Edytowane przez Cytokina Czas edycji: 2023-05-07 o 21:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
A ja się wyłamię i uważam, że każdy mógłby napisać powieść autobiograficzną. Potrzeba tylko do tego odpowiedniego pióra i pomysłu
![]() Nie trzeba wynaleźć lekarstwa na raka czy polecieć na Marsa, żeby napisać biografię. Moim zdanie życie "szaraków" można opisać wybitnie ciekawie, zwłaszcza biorąc za tło Polskę. W ciągu ostatnich 30, 20, a nawet 10 lat doszło do tylu przemian i wydarzeń, że głowa mała. Wpływały na nasze życia w ogromnym stopniu i taka powieść mogłaby być fascynująca dla przyszłych czytelników. Kiedyś może napiszę taką powieść która miałaby taki rys, jak autobiografia Limonki- opisanie zaburzeń jako tło historii i happy ending. Chciałabym pokazać, że mając kiepski start w postaci dysfunkcyjnej rodziny i pewnych zaburzeń można wyjść na prostą i mieć szczęśliwe życie (wciąż nad tym pracuję, ale mogę teraz powiedzieć, że czuję się szczęśliwa ![]() Wiele powieści czy (zwłaszcza) felietonów nie opiera się na zapierających dech w piersiach wydarzeniach, tylko na szarej rzeczywistości. Dlatego uważam, że każdy mógłby napisać interesującą historię opartą na swoim życiu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:07.