|
Notka |
|
Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Praktyki Erasmus +
Hej. Mam do was pytanie. Czy ktos z was byl moze na PRAKTYKACH w ramach programu Erasmus +? Przymierzam sie do takiego wyjazdu, poniewaz chcialabym podszkolic jezyk, no i w CV tez fajnie to moze wygladac. Oczywiscie sa tez inne aspekty, takie jak sprobowanie zycia w innym kraju.
Bylam juz na wyjezdzie w ramach Erasmusa, nie bylo zle, ale nie byly to tez cudne, szalone wakacje jak mozna przeczytac na prawie kazdej stronie temu poswieconej (mialam swoje trudnosci). Dlatego pytam was tutaj: jak wyglada sprawa poznawania ludzi? Nie jestem bardzo niesmiala, ale tez nie zaczepiam obcych w barze, a jednak jade sama (nie mam z kim) i nie chcialabym po pracy siedziec w domu, bo to cale 3 miesiace beda. Czy jest mozliwosc poznania ludzi poprzez jakies organizacje? Czy duzo osob zza granicy wyjezdza na takie praktyki i sa organizowane meetingi dla nich? Dodam, ze bede je realizowac na jednym z europejskich uniwersytetow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Praktyki Erasmus +
Cytat:
Ja bym sie skupila glownie na pracy, jezyku i zdobywaniu doswiadczenia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
astro-loszka
|
Cytat:
Jedź, fajna sprawa ![]() Jeśli piszesz, że będziesz robić praktyki na uniwersytecie, to wiele uczelni, które mają program Erasmus+ (zwłaszcza dużych uniwersytetów) mają swoje studenckie organizacje skupiające studentów Erasmusa, pomagające im się zaaklimatyzować. Poza tym, w wielu miastach działa ESN - Erasmus Student Network - organizacje, które organizują dla Erasmusów rożne eventy kulturalne, imprezy, wycieczki. Zorientuj się,c zy możesz, oprócz robienia praktyk na uczelni przyjmującej np. zapisać się na kurs języka miejscowego - wiele uczelni oferuje takie kursy,mogą na nie chodzić także studenci, którzy odbywają praktyki.
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Dzieki za odpowiedzi! Z tym poznaniem ludzi nie chodzilo mi o jakies trwale kontakty w danym kraju (chociaz jesli by sie udalo, to jestem otwarta), tylko o to, zeby po pracy (6h dziennie, w tygodniu) po prostu moc wyskoczyc z kims na kawe, piwko, spacer, pojechac gdzies nad morze itd. Jesli chodzi o kursy jezykowe, to wlasnie zalezy mi na tych praktykach z powodu obiecanych w ofercie czestych kontaktach z nativami, bo jezyk znam, ale chcialabym w nim rozmawiac swobodniej. Moze sie wlasnie zainteresuje ta organizacja dla Erasmusow, chociaz nie wiem, czy bedzie sporo ludzi, bo to ma byc wyjazd wakacyjny (studiuje i ciezko by mi bylo w trakcie roku akademickiego).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Mogę teoretycznie pojechać na Erasmusa gdyż przeszłem rozmowę kwalifikacyjną z prorektorem, ale... wszystko muszę sam załatwić co w branży chemicznej nie jest proste.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Ja byłam! Super sprawa!
Ja akurat poznałam ludzi w pracy i mega nam "kliknęło", z częścią mam kontakt do dzisiaj. A poza pracą to Tinder ![]() Bardzo, bardzo polecam Erasmusa, czy to praktyki czy studia!
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:39.