|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Prośba o rozpisanie diety z ograniczeniem kcal
Mam wielką prośbę do Was o rozpisanie dla mnie jakiejś taniej diety z ograniczeniem kcal np 1500, 1200 oraz 1000 kcal dziennie. Chciałabym bardzo schudnąć, ponieważ przy wzroście 165cm ważę 106kg:/ co jest masakrą. Choruję na PCOS, które utrudnia mi bardzo schudnięcie, a nie ukrywam, że chciałabym zajść w ciąże i w tej sytuacji wskazane jest utracenie wagi. Postanowiłam tutaj założyć nowy wątek, ponieważ w chwili obecnej nie stać mnie na dietetyka, a wiem, że są tu osoby, które się znają i mogłyby mi pomóc. Zależy mi na taniej diecie, takiej która pozwoli mi schudnąć 30kg oraz która nie będzie dla mnie skomplikowana w przygotowaniu. Jeżeli chodzi o aktywność fizyczną,to obecnie jedyna jaką mam to spacery z psami. Za kilka dni idę na urlop i mam zamiar zmienić moją aktywność i mam plan zacząć jeździć na rowerze, chodzić na dłuższe spacery z psami, ćwiczyć fitness i być może wkońcu się odważyć pojeździć na rolkach W każdym bądź razie mam zamiar zacząć się więcej ruszać.Problemem moim jest również praca w której siedze po 12h, w której się nudze i podjadam:/ Może macie jakieś sposoby na to żeby nie podjadać w pracy?? Mając dzień wolny o wiele mniej jem niż siedząc w pracy:/ Bedę bardzo wdzięczna za każdą pomoc, ponieważ mam już dość siebie takiej oraz moją motywacją jest zostać wkońcu mamą... Pozdrawiam Monika
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Prośba o rozpisanie diety z ograniczeniem kcal
Wątpię, żeby ktoś się tego podjął. Dieta to bardzo indywidualna sprawa. Sama wolnymi krokami powinnaś dojść do tego co jeść by zdrowo schudnąć. Czytaj forum, a zdobędziesz dużą wiedzę na ten temat.
Jedyne co mogę Ci doradzić, to zastąpienie części wyrobów mącznych warzywami (np. mniej chleba na śniadanie, a więcej warzyw). |
|
|
|
|
#3 |
|
Przyczajenie
|
Rozumiem
Jednak mam nadzieje ze moze ktos mi pomoże Dla mnie problemem są dania obiadowe, jakieś sałatki (nie znam szybkich, prostych dietetycznych przepisów) oraz tak jak wspominałam siedzenie w nudnej pracy i podjadanie- a to kanapka, a to batonik, a to obiad w bufecie:/
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Zadomowienie
|
Najprostsza sałatka (moim zdaniem), którą uwielbiam i jem ją codziennie na kolację od ponad tygodnia to sałatka grecka (sałata, pomidor, papryka, oliwki, ser feta lub solankowy). Można dodać jeszcze inne warzywa np. ogórek kwaszony, ale jeśli dasz ser solankowy to już będzie za słone. Do obiadu prosta i szybka jest surówka z marchwi (ścierasz na tarce, skrapiasz sokiem z cytryny, odrobinę cukru, ale nie koniecznie, troszkę oliwy, maleńka szczypta soli i gotowe).
Napisz obecne swoje menu, to coś może pokombinujemy.
"Niech pożywienie będzie Twoim lekarstwem..." Edytowane przez akot80 Czas edycji: 2012-07-20 o 13:44 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Przyczajenie
|
Dziękuje bardzo za przepisy
Napewno wykorzystam
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
hej, rozumiem twój ból, ja mam dietę ułożoną przez dietetyczkę i schudłam na niej dużo... jeżeli chcesz mogę Ci przesłać, ale to jest dieta typowo pode mnie, może jednak cos skorzystasz, są tam podane rózne fajne przepisy.
|
|
#7 |
|
Przyczajenie
|
Pani_Jasiowa super
Dziękuje bardzo za pomoc Napewno się przyda ta dieta Mój mail: monnow2@gmail.com
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#9 |
|
Wtajemniczenie
|
Polecam przeczytać wątki podwieszone pod Dietetykę (Ułóż własną dietą, 10PŻ) i ułożenie sobie samodzielnie diety dostosowanej do Twoich smaków i preferencji
Jeśli nadal będziesz miała wątpliwości, zajrzyj do Przykładowych Jadłospisów, a swoje własne możesz umieszczać w Naszych Codziennych Jadłospisach do oceny Poza tym jest pełno wątków z dietetycznymi przepisami (m.in. na dania obiadowe).Na pewno powinnaś zacząć przygotowywać sobie jedzenie do pracy w domu (obiady w bufecie rzadko kiedy są dietetyczne) i powstrzymać podjadanie (może zastąp niezdrowe przekąski owocami i warzywami? pokrojone w słupki świetnie sprawdzają się do pogryzania przy komputerze).
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata |
|
|
|
|
#10 | ||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Bardzo fajne przepisy są w tej diecie A tak z ciekawości to ile schudłaś na tej diecie?---------- Dopisano o 14:22 ---------- Poprzedni post napisano o 14:09 ---------- Cytat:
Dopiero "odkrywam" to forum a wątków tutaj jest mnóstwo Dzieki wielkie za zainteresowanie moją sprawa )---------- Dopisano o 14:38 ---------- Poprzedni post napisano o 14:22 ---------- Może jeszcze ktoś z Was miałby jakieś godne polecenia diety, które sam/-a stosował/-a i były efekty?
|
||
|
|
|
|
#11 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Na pewno korzystanie z gotowej diety, tym bardziej innej wizazanki, nie jest dobrym pomyslem. Masz PCO - to wymaga innego podejscia. Klasyczna dieta moze pogorzyc sprawe. Wiem cos o tym, bo moje PCO dala mi mocno w kosc pod wieloma wzgledami Na jakiej podstawie zostalas zdiagnozowana? Masz wyniki badan? Masz jeszcze jakies kwestie zdrowotne? Co z tarczyca? Co z krzywa insulinowa/cukrowa? PCO to nie zart, od diety zalezy wiele, od stylu zycia tez...generalnie przy tak zlozonym schorzeniu podejscie musi byc bardzo indywidualne. Ograniczenia kaloryczne nie jest zadna opcja. Twoim celem jest redukcja tkanki tluszczowej, nie wagi...plus unormowanie poziomu hormonow.
|
|
|
#12 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
PCO zostało u mnie zdiagnozowane w 2000r. Objawiało się u mnie brakiem okresu przez pół roku, szybkim tyciem (co roku min. 10kg), nadmiernym owłosieniem, torbiele na jajnikach. Przez pewien czas brałam tabletki hormonalne oraz tabletki od endokrynologa. Obecnie nic juz nie biore. Tabletki hormonalne odstawilam 1,5r temu poniewaz chce zajsc w ciaze. Ostatnio byłam u endokrynologa i dostałam skierowanie na krzywa cukrowa oraz rozne inne badania hormonow pod katem pco oraz planowanego zajscia w ciaze. Po zrobieniu tych badan mam wizyte u endokrynologa i wtedy mi dopasuje tabletki. A jak ty sobie poradziłas z PCO? W jaki sposób PCO dało Ci w kość? ---------- Dopisano o 16:22 ---------- Poprzedni post napisano o 16:20 ---------- A jeśli chodzi o tarczyce to jest wszystko wporządku
|
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Moje PCO to klasyk, zero okresu, zawsze nadwaga, zawsze tradzik, zawsze dodatkow owlosienie, zla tolerancja weglodanow, typowy obraz jajnikow...juz nie pamietam co jeszcze, bo nic z tego mnie nie meczy teraz ![]() Jak sobie poradzilam? Roznie, to jest jakies 10 lat walki od diagnozy, byly hormony, byly inne leki jak metformina, byla dieta....i generalnie to po zmianie diety na mocno restrykcyjna i wlaczeniu bardzo intensywnych treningow po jakis 3 latach wszystko sie unormowalo ![]() Jedna z teorii mowi, ze pco jest spowodowane zaburzeniami w gospodarce weglowodanowej, wiekszosc lekarzy powie Ci na odwort.
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
Tutaj:
https://wizaz.pl/kulinaria/przepisy-...etetyczne.html Dziewczyny dodają świetne przepisy
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
Autorko, ja na twoim miejscu jednak spróbowałabym zainwestować w dietetyka - tylko w lekarza medycyny, a nie kogoś, kto po prostu ukończył kierunek "dietetyka".
Twój przypadek jest skomplikowany i powinnaś mieć dietę dobraną do siebie, dostosowaną do swoich chorób, trybu życia... Ja co prawda nie mam PCOS, za to choruję na inne choroby, które wymagają indywidualnego podejścia żywieniowego, w związku z tym po kilku nieudanych próbach odchudzania na własną rękę w końcu zdecydowałam się na lekarza-dietetyka, który dokładnie mnie zbadał, który wiedział, jak wyglądaja moje choroby i jak należy mnie żywić. Koszt tak naprawdę nie jest zbyt wielki - 100zł za wizytę raz na 1,5-2 miesiące, a te 100zł miesięcznie to ja do tej pory wydawałam na fastfoody, chipsy i inne niezdrowe smakołyki. Dodatkowo mam całodobowy kontakt telefoniczny na wypadek, gdyby coś się działo. To się tak mówi, że "nie stać mnie na dietetyka", a na codzienne podjadanie batoników cię stać? Taki batonik to 2zł, 10zł tygodniowo (zakładając, że pracujesz pn-pt), 40zł miesięcznie - już masz prawie połowę kwoty, jaka ci potrzebna... Spróbuj o tym pomyśleć w ten sposób. Szkoda, że jesteś z Wrocławia, bo poleciłabym ci moją sprawdzoną (nie tylko przeze mnie) panią doktor, ale ona niestety przyjmuje w Krakowie, Katowicach i okolicach.
|
|
|
#16 |
|
Raczkowanie
|
a może podejdziesz na spotkanie HL we Wro?
ja polecam stale dietę herbalife- bo przede wszytskim zdrowa i prosta. na priva podam szczegóły i spotkania (tam ułożą Ci program bezpłatnie) i dot. diety
|
|
#17 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja myślę, że dieta przy PCOS powinna być zdrowa, nie żadna "odchudzająca", a już na pewno nie za bardzo restrykcyjna. Próbowałam i co? I czułam sie, jakbym była wielką chodzącą czarną dziurą, gotową wchłonąć wszystkie okoliczne batoniki. Serio. Mam PCOS, zdiagnozowane od roku. Ponieważ nie zauważyłam tego momentu, w którym znikąd zaczęły pojawiać się boczki, fałdki i inne cellulity, zostałam z gratisowymi kilogramami w liczbie chyba trzynastu albo piętnastu albo siedemnastu (nie wiem, ja się nie ważę jakoś obsesyjnie) i dobrze, że w końcu się zorientowałam, bo nosiłabym dodatkowe dwadzieścia-trzydzieści, jak nic.I tu jest zła wiadomość: nie wiem, co się działo z Tobą od powrotu z urlopu, ale spacer z psiństwem nie wystarczy. Nie ma uniwersalnej metody na dietę i ćwiczenia przy PCOS, dla mnie osobiście najbardziej skuteczny okazał się trening siłowy. Zamiast "przegryzek" w pracy-marchewka (ekonomicznie, niskokalorycznie), ogórek, pomidorki. Zresztą, jak zaczniesz naprawdę regularnie ćwiczyć, zobaczysz, że apetyt na słodycze zmaleje znacząco. |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Przyczajenie
|
Witaj Moniko! Jako iż jestem chyba wyjątkiem z tego co widzę i zainteresował mnie Twój post ,chciałabym podjąć się tego jak to opisują "wyzwania". Jeśli to dalej aktualne odpisz mi proszę
|
|
|
|
|
#19 |
|
Przyczajenie
|
Przy PCOS i staraniach o ciążę, dieta 1000-1200 kcal to nic dobrego. Więcej szkody, niż pożytku. Dodatkowo przy PCOS trzeba kontrolować aktualne wyniki badań, być pod stałą kontrolą dietetyka. Niestety, nikt przez internet Ci tego fachowo nie zapewni
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:08.

W każdym bądź razie mam zamiar zacząć się więcej ruszać.

(nie wiem, ja się nie ważę jakoś obsesyjnie) i dobrze, że w końcu się zorientowałam, bo nosiłabym dodatkowe dwadzieścia-trzydzieści, jak nic.