|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-07
Lokalizacja: przyjemna
Wiadomości: 245
|
Drożdże w proszku!
Kobietki czy kiedykolwiek uzywalyscie do czegos drozdzy w proszku?
Ja planuje zrobic ciasto drozdzowe i wlasnie uzyc do tego drozdzy w proszku (bo tylko takie mam) a nigdy nie uzywalam (w ogole jeszcze nigdy nie pieklam sama ciasta drozdzowego) wiec nie wiem czy mi sie uda. Moze ktoras z was juz uzywala takich drozdzy i moglaby podac mi latwy sprawdzony przepis na drozdzowe ciasto - bylabym bardzo wdzieczna
__________________
Pozdrowionka |
|
|
|
|
#2 |
|
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2006-02
Lokalizacja: moja słodka tajemnica....
Wiadomości: 616
|
Dot.: Drożdże w proszku!
Drożdży w proszku uzywałam baaaaaardzo dawno temu i szczerze mówiąc nie pamietam jak się "zachowywały" ale z pewnością świeże drożdże dla poczatkujacej są bardziej wskazane. Mam świetny przepis na drożdżową babkę migdałową ( niestety w tym właśnie momencie nie dysponuję przepisem) ale moze uda Ci sie znależć go w starszych watkach ( spróbuj przetestować wyszukiwarkę
). Ta babka jest chyba pod tytyłem "babka migdałowa" czy na odwrót....ale jeśli nie znajdziesz to chetnie go jutro napiszę. Musisz pamietać, że wszystkie ciasta z dodatkiem drożdży muszą być ....hmmm....ja to nazywam "dobrze wyruszane"
__________________
"...Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę, bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego..." Marek Aureliusz
|
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-07
Lokalizacja: przyjemna
Wiadomości: 245
|
Dot.: Drożdże w proszku!
Dziekuje za kazda wasza odpowiedz i pomoc.
Mysle ze na razie sobie odpuszcze pieczenie ciasta drozdzowego. Czytalam duzo przepisow ze swiezymi drozdzami i wydaja sie troche skomplikowane jak dla mnie poza tym tutaj gdzie mieszkam swiezych drozdzy nie dostane jestem zdana tylko na sypkie.Moze poszukam przepisu na ciasto bez drozdzy (choc nie sa one tak pyszne) Jezeli ktos jednak uzywa te drozdze w proszku to sprawdzony przepis jak najmilej widziany
__________________
Pozdrowionka |
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
|
Dot.: Drożdże w proszku!
A ja jestem przeciwnego zdania.
Drozdże suche są o wiele lepsze na początek od drożdzy świeżych Możesz z ich pomocą upiec każde ciasto drożdżowe, także przepis gdzie podane są proporcje na świeże drożdże. Na opakowaniu drożdzy suchych jest przelicznik i jest napisane w jaki sposób należy z nimi postępować.
|
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-07
Lokalizacja: przyjemna
Wiadomości: 245
|
Dot.: Drożdże w proszku!
Czyli mam po prostu poszukac przepis na ciasto ze swiezymi drozdzami i pominac robienie rozczynu tylko wsypac odpowiadajaca ilosc suchych drozdzy do maki i dodac cieple mleko?
lullaby22 czy juz pieklas takie ciasto z suchymi drozdzami i wyroslo dobrze? Dziekuje za pomoc
__________________
Pozdrowionka |
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
|
Dot.: Drożdże w proszku!
Zgadza się.
Suche drożdże wsypujemy bezpośrednio do mąki. Piekłam chałki i słodkie bułki, także pizzę z suchym drożdżami wielokrotnie (podobnie jak i ze swieżymi). 2-3 torebki suchych zawsze mam w kuchni na wypadek, jakby zachcialo się nam drożdżowego, a wiadomo, że w przypadku drożdży świeżych, muszą być one naprawdę swieże, żeby ciasto się udało, a nie zawsze chce się lecieć do sklepu ![]() Powodzenia
|
|
|
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-07
Lokalizacja: przyjemna
Wiadomości: 245
|
Dot.: Drożdże w proszku!
Dziekuje za rade
__________________
Pozdrowionka |
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
|
Dot.: Drożdże w proszku!
Życzę owocnego pieczenia, bo brzmi bardzo smacznie.
Drożdżowe + duuuuużo lukru = pyszności ![]() A jeszcze te wiśnie ![]() Ale kruszonkę też uwielbiam, z tym że musi być solidna
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-02
Wiadomości: 262
|
Dot.: Drożdże w proszku!
Cytat:
To prawda Robiłam drożdżowe z drożdżami w proszku i wyszło super. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-04
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 15 703
|
Dot.: Drożdże w proszku!
Uzyłam raz drożdzy suszonych, moze były stare ale praktycznie wogole mi nie wyrosły.. Nie kupie już nigdy ze swieżymi nie miałam takich kłopotow.. zraziłam sie
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 465
|
Dot.: Drożdże w proszku!
Cytat:
Też mam w szafce na wszelki wypadek kilka opakowań DrOetkera. |
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-07
Lokalizacja: przyjemna
Wiadomości: 245
|
Dot.: Drożdże w proszku!
Sluchajcie kobietki, wczoraj po poludniu zabralam sie za ciasto. Znalazlam latwy przepis na internecie uzylam drozdzy w proszku no i rewelacja
Mialam tylko jeden problem. Konsystencja ciasta nie pozwalala na rozwalkowanie i zrobienie z niego nic innego tylko zwyklego placka z owocami (ja dodalam sliwki) Ale i tak jestem zadowolona bo wyszedl wspaniale To wszystko dzieki Waszym poradom. Gdyby nie Wy to nie odwazylabym sie go upiec. Pozdrawiam
__________________
Pozdrowionka |
|
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
|
Dot.: Drożdże w proszku!
Właśnie miałam napisać, byś dała znać, jak wyszło.
No i cieszę, się, że próba była udana ![]() Hmm, no drożdżowe często ciężko jest rozwałkować (to jednak nie kruche ) ja jak robię takie nadziewane bułeczki, po prostu odrywam kulki ciasta, formuje w dłoni placuszki, nadziewam konfiturą, albo owocami i sklejam.
|
|
|
|
|
#14 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-07
Lokalizacja: przyjemna
Wiadomości: 245
|
Dot.: Drożdże w proszku!
dziekuje za kolejna rade
Nastepnym razem zrobie wlasnie takie nadziewane cudenka...Pozdrawiam!
__________________
Pozdrowionka |
|
|
|
|
#15 |
|
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2006-02
Wiadomości: 1 124
|
Dot.: Drożdże w proszku!
Dziewczyny ciasto drozdzowe mozna walkowac i nic w tym trudnego nie ma tylko trzeba wiedziec jak z nim postepowac.Aja wiem bo kilka miesiecy pracowalam w cukierni
i na nocnej zmianie to sie w ch... tych drozdzowek olepilam. Powiem wam co i jak.Jak juz macie zaczynione ciasto wedlug proporcji z przepisu to zostawiacie w cieplym miejscu zeby podwoilo objetosc ale nie wiecej bo jak przerosnie to do bani bedzie ,i takie podwojone to sie na stolnice wyjmuje z michy i sypie troszke maka i wyrabia ,i znow maka i wyrabia az nabieze elastycznosci i nie bedzie sie do rak kleilo i teraz mozna juz walkowac na rogaliki lub inne cuda jakie tam chcecie ,tylko pamietajcie ze tez trzeba podsypywac maka zeby sie nie kleilo.No i jak juz macie zrobione rogaliki to znow zostawiacie do wyrosniecia ale lepiej tylko troszke bo jak przerosna to nalesniki wam wyjda[a nie rogaliki ]no i jak podrosna to do pieca.Na drozdzowki piekarnik poinnien byc nagrzany tak na 200 st i pilnowac zeby sie nie przypalily. W sumie to drozdzowe ciasto jest dosc pracochlonne a ja nie ciepie gotowac i piec tez nie .To dlugo w tej cukierni nie porobilam bo mialam doscZYCZE UDANYCH WYPIEKOW
|
|
|
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
|
Dot.: Drożdże w proszku!
Lucy, ja wiem, że da się wałkować drożdżowe, ale właśnie tak jak napisałaś, jest z tym trochę roboty, dlatego nadziewane bułki robię tak, jak napisałam wcześniej.
Niemniej jednak, buźka za rady
|
|
|
|
|
#17 |
|
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2006-02
Wiadomości: 1 124
|
Dot.: Drożdże w proszku!
Zawsze chetnie podziele sie tym co wiem
np.czy wiecie ze mozna uratowac scieta mase?wystarczy zagotowac troche margaryny i wlac taka wrzaca i szybciutko ucierac albo cala miseczke z ucierana masa podgrzewac az sie polaczypowodzenia w pieczeniu
|
|
|
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
|
Dot.: Drożdże w proszku!
Gdzieś tu był wątek o sekretach kuchennych.
Chyba mogłabyś tam co nieco zdradzić
|
|
|
|
|
#19 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-07
Lokalizacja: przyjemna
Wiadomości: 245
|
Dot.: Drożdże w proszku!
Zawsze sie zastanawialam dlaczego drozdzowe ciasto zostawiamy w cieplym miejscu do wyrosniecia. Przeciez w piecu ono tez rosnie.
Bardzo dobre rady z tym walkowaniem, tylko trzeba na prawde uwazac zeby ciasto nie przeroslo itd czyli najlepiej jak bede u mamy (juz w przyszlym miesiacu jak bede je robic sama![]() Pozdrawiam
__________________
Pozdrowionka Edytowane przez redpanda Czas edycji: 2006-07-30 o 01:03 |
|
|
|
|
#20 |
|
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2006-02
Wiadomości: 1 124
|
Dot.: Drożdże w proszku!
[QUOTE=redpanda]Zawsze sie zastanawialam dlaczego drozdzowe ciasto zostawiamy w cieplym miejscu do wyrosniecia. Przeciez w piecu ono tez rosnie.
pamietajcie ze drozdze to zywe organizmy [strsznie to brzmi ] jak nie rozmnoza sie dostatecznie w odpowiedniej temperaturze to ciasto nie wyrosnie ,w piecu jest za cieplo i to je za szybko zabija no i jest zakalec pozdrowionka i udanych wypiekow hmm... chcialam zacytowac ale cosik mi nie wyszlo jak sie to do ch... robi???? help!!! |
|
|
|
|
#21 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-01
Wiadomości: 342
|
Dot.: Drożdże w proszku!
Uzywałam drożdzy w proszku ale osobiście wolę świeże
|
|
|
|
|
#22 |
|
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2006-06
Lokalizacja: tam gdzie faceci chodzą w spódniczkach
Wiadomości: 22
|
Dot.: Drożdże w proszku!
Witam ja pierwszy raz słyszę o takich drożdżach czy moze mi ktoś napisać gdzie zakupił takie drożdże?Czy są wjakiś supermarketach?
__________________
|
|
|
|
|
#23 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-07
Lokalizacja: przyjemna
Wiadomości: 245
|
Dot.: Drożdże w proszku!
Sa wszedzie w spozywczych sklepach. Szukaj lub zapytaj sprzedawczynie.
__________________
Pozdrowionka |
|
|
|
|
#24 |
|
BAN stały
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: 100lica
Wiadomości: 1 468
|
Dot.: Drożdże w proszku!
A mi ciasto drożdżowe nigdy nie chce wyrastać, już nie wiem co żle robię
teraz robię drożdżowe racuchy i jest to samo, coasto siedzi w piekarniku na programie wyrastania i klops ani drgnie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:08.





). Ta babka jest chyba pod tytyłem "babka migdałowa" czy na odwrót....ale jeśli nie znajdziesz to chetnie go jutro napiszę. Musisz pamietać, że wszystkie ciasta z dodatkiem drożdży muszą być ....hmmm....ja to nazywam "dobrze wyruszane"
jestem zdana tylko na sypkie.





i na nocnej zmianie to sie w ch... tych drozdzowek olepilam. Powiem wam co i jak.Jak juz macie zaczynione ciasto wedlug proporcji z przepisu to zostawiacie w cieplym miejscu zeby podwoilo objetosc ale nie wiecej bo jak przerosnie to do bani bedzie ,i takie podwojone to sie na stolnice wyjmuje z michy i sypie troszke maka i wyrabia ,i znow maka i wyrabia az nabieze elastycznosci i nie bedzie sie do rak kleilo i teraz mozna juz walkowac na rogaliki lub inne cuda jakie tam chcecie ,tylko pamietajcie ze tez trzeba podsypywac maka zeby sie nie kleilo.No i jak juz macie zrobione rogaliki to znow zostawiacie do wyrosniecia ale lepiej tylko troszke bo jak przerosna to nalesniki wam wyjda[a nie rogaliki
]no i jak podrosna to do pieca.Na drozdzowki piekarnik poinnien byc nagrzany tak na 200 st i pilnowac zeby sie nie przypalily. W sumie to drozdzowe ciasto jest dosc pracochlonne a ja nie ciepie gotowac i piec tez nie .To dlugo w tej cukierni nie porobilam bo mialam dosc

