test owulacyjny - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-11-23, 12:42   #1
izzi
Zadomowienie

GG do izzi
Cool

test owulacyjny

Witam babeczki!
Czy może któraś z Was stosowała coś takiego jak test owulacyjny? Jeśli tak to będę wdzięczna za wszelkie informacje i podzielenie się doświadczeniami
Buziaki!
izzi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-23, 14:53   #2
Nikita_Wawa
Zakorzenienie

Dot.: test owulacyjny

Ja kupiłam sobie LH test, robiłam jak narazie tylko raz i wyszedł negatywny, podobno nie mam owulacji tak pani doktor stwierdziła dostałam duphaston który ma ponoc pomoc, staram sie o dziecko a okres mi sie rozregulował po odstawieniu hormonów, ale jestem dobrej mysli za jakies 10 dni ponownie LH test zrobie i zobaczymy
Nikita_Wawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-23, 15:09   #3
izzi
Zadomowienie

GG do izzi

Dzięki serdeczne! i powodzenia! bo i zamiary mamy takie same też staramy się o dziecko Daj znaka jak Wam się uda ... no i liczę na to że podzielisz się ,,przepisem"
Stary 2006-11-23, 15:27   #4
D O R I
Raczkowanie

z tego co wiem to Duphaston blokuje owulacje
D O R I jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-23, 18:58   #5
jaga_2001
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez D O R I Pokaż wiadomość
z tego co wiem to Duphaston blokuje owulacje
nic z tych rzeczy
Na potwierdzenie:
http://www.solvaypharma.pl/index.php/ida/35

AV by jaga_2001
jaga_2001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-23, 20:18   #6
D O R I
Raczkowanie

po czym to wnioskujesz?
bo ja z tego nic nie wywnioskowałam żeby on był na stymulacje owulacji.
Kobiety które maja problem z zajściem w ciąże biora Duphaston dopiero po stwierdzeniu owulacji aby utrzymac prawidłowy poziom hormonów i utrzymać ewentualna ciążę.
Stary 2006-11-23, 21:22   #7
ajula
Raczkowanie

A ile kosztuje taki test, bo ja lekko nie w temacie jestem
ajula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-11-23, 23:01   #8
Nikita_Wawa
Zakorzenienie

Ja już nie pamiętam bo dawno kupowałam test ale cos 20zł nie więcej niż 26zł
Stary 2006-11-23, 23:17   #9
jaga_2001
Zakorzenienie

Cytat:
po czym to wnioskujesz?
bo ja z tego nic nie wywnioskowałam żeby on był na stymulacje owulacji.
Kobiety które maja problem z zajściem w ciąże biora Duphaston dopiero po stwierdzeniu owulacji aby utrzymac prawidłowy poziom hormonów i utrzymać ewentualna ciążę.
"- Poronienie nawykowe:
2 razy dziennie 1 tabletka Duphaston® 10mg do 20 tygodnia ciąży. Następnie należy stopniowo zmniejszać dawkę. Zaleca się rozpoczęcie terapii przed zapłodnieniem. W przypadku wystąpienia objawów poronienia zagrażającego lek należy dawkować jak w przypadku poronienia zagrażającego.

- Niepłodność:
1 tabletka Duphaston® dziennie od 14 do 25 dnia cyklu. Leczenie powinno być kontynuowane przez co najmniej 6 kolejnych miesięcy. W przypadku pojawienia się ciąży zalecane jest kontynuowanie terapii przez pierwsze miesiące jej trwania przy użyciu dawek takich jak przy poronieniu nawykowym."

jezeli jest sie nieplodnym a podczas brania lekow w ciaze sie zachodzi to o czyms to swiadczy

AV by jaga_2001
Stary 2006-11-24, 08:09   #10
asia26
Zadomowienie

GG do asia26 Send a message via Skype™ to asia26

ja tez kupiłam taki teścik stosowałam go w sumie juz go zużyłam i jestem troszke zmartwiona bo nie było u mnie skoku LH.Teraz zrobie badania i ide do lekarza.Mma nadzije ze wszystko sie dobrze zakonczy.

asia27
asia26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-24, 08:09   #11
asia26
Zadomowienie

ja kupiłam m-c temu płaciłam 80zł 9 W OP.6 SZT)

ASIA27
Stary 2006-11-24, 08:13   #12
Nikita_Wawa
Zakorzenienie

Ja robiłam test i tez wychodzi brak owulacji i apni doktor też to stweirdziła, ale znam taki przypadek u jednej ze znajomych że miała owulacje co dwa miesiące a jajeczkowanie tylko z jednego jajnika
Stary 2006-11-24, 08:22   #13
Yoolia
Zakorzenienie

GG do Yoolia

Witam
Przez 2 m-ce stosowałam testy owulacyjne. Kupowałam po 22zł - 5 pasków.
W moim przypadku w pierwszym m-cu testy nie wykazały owulacji. Koleżanka miała taką samą sytację, ale kupiła 2 opakowania po 5 pasków, dopiero jak zaczęła testować drugie opakowanie owulacją się pokazała.
W drugim m-cu zrobiłam tak samo-kupiłam 10 testów, no i rzeczywiście owulację pokazał dopiero 7 test
Myślę, że firmy, które je produkują celowo w tak piszą instrukcje obsługi żeby kupować po 2 opakowania
W tym m-cu kupiłam testy na allegro po 2,19 za sztukę czyli wyszło z kosztami przesyłki ok 25zł za 10 testów
Yoolia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-24, 11:45   #14
asia26
Zadomowienie

kurcze nie pomyslałam o tym.Mma nadzije ze tak jest u mnie bo sie troche zmartwiłam.

asia27
Stary 2006-11-24, 11:50   #15
Nikita_Wawa
Zakorzenienie

Ja sie nie prejmuje tak zaczynam leczenia reszte pozostawiam samemu sobie co ma byc to bedzie.
Stary 2006-11-24, 11:58   #16
ajula
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Yoolia Pokaż wiadomość
Witam
Przez 2 m-ce stosowałam testy owulacyjne. Kupowałam po 22zł - 5 pasków.
W moim przypadku w pierwszym m-cu testy nie wykazały owulacji. Koleżanka miała taką samą sytację, ale kupiła 2 opakowania po 5 pasków, dopiero jak zaczęła testować drugie opakowanie owulacją się pokazała.
W drugim m-cu zrobiłam tak samo-kupiłam 10 testów, no i rzeczywiście owulację pokazał dopiero 7 test
Myślę, że firmy, które je produkują celowo w tak piszą instrukcje obsługi żeby kupować po 2 opakowania
W tym m-cu kupiłam testy na allegro po 2,19 za sztukę czyli wyszło z kosztami przesyłki ok 25zł za 10 testów
Yoolia ja nie rozumię, czy to znaczy ,że ty dopiero przy drugim opakowaniu zaczęłaś poprawnie stosować test ? Czy oni celowo robią felerne testy
Stary 2006-11-24, 12:03   #17
Yoolia
Zakorzenienie

GG do Yoolia

testy cały czas stosowałam poprawnie, tylko dopiero przy 7 tescie pokazała się owulacja, tzn hormon, który wskazuje na zbliżającą się w ciągu 24-36 godzin owulację. Podejrzewam, że testy nie były trefne tylko instrukcja jest tak napisana, żeby pierwszego testu użyć wcześniej. Zużywasz 5 testów a owulacji ani widu ani słychu, bo faktycznie przychodzi pozniej, pokazują ci to testy z drugiego opakowania.
Oczywiście są kobiety, którym wystarcza 1 opakowanie.
Stary 2006-11-24, 12:15   #18
ajula
Raczkowanie

Dzięki za odpowiedz , przynajmniej będę wiedziała czego mam się spodziewać .
Stary 2006-11-24, 12:16   #19
izzi
Zadomowienie

GG do izzi

O! Dzięki bo to bardzo cenna informacja. Tak myślałam że niełatwo ,,wstrzelić się" tym testem akurat tuż przed owulacją, zwłaszcza jak się ma nieregularne cykle. Człowiek ma cholera 33 lata i cykle 28 ... 30 ...albo i 35 dniowe... :/ normalnie załamka. ...
Buziaki!

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-11-24, 19:54   #20
D O R I
Raczkowanie

Lightbulb Dot.: test owulacyjny

Cytat:
Napisane przez jaga_2001 Pokaż wiadomość
"- Poronienie nawykowe:
2 razy dziennie 1 tabletka Duphaston® 10mg do 20 tygodnia ciąży. Następnie należy stopniowo zmniejszać dawkę. Zaleca się rozpoczęcie terapii przed zapłodnieniem. W przypadku wystąpienia objawów poronienia zagrażającego lek należy dawkować jak w przypadku poronienia zagrażającego.

- Niepłodność:
1 tabletka Duphaston® dziennie od 14 do 25 dnia cyklu. Leczenie powinno być kontynuowane przez co najmniej 6 kolejnych miesięcy. W przypadku pojawienia się ciąży zalecane jest kontynuowanie terapii przez pierwsze miesiące jej trwania przy użyciu dawek takich jak przy poronieniu nawykowym."

jezeli jest sie nieplodnym a podczas brania lekow w ciaze sie zachodzi to o czyms to swiadczy
"niepłodność od 14 do 25 dnia cyklu" czyli przy standardowym 28-dniowym cyklu juz po owulacji a kobiety ktore sie nim lecza najpierw sprawdzaja czy jest po owulacji i dopiero biorą leki o tym możesz sobie poczytać na forum starania.pl tam kobiety pisza o tym duzo
Stary 2006-11-24, 20:16   #21
jaga_2001
Zakorzenienie

Cytat:
"niepłodność od 14 do 25 dnia cyklu" czyli przy standardowym 28-dniowym cyklu juz po owulacji a kobiety ktore sie nim lecza najpierw sprawdzaja czy jest po owulacji i dopiero biorą leki o tym możesz sobie poczytać na forum starania.pl tam kobiety pisza o tym duzo
ja wole poczytac to co napisal lekarz a nie "jakies" kobiety, ktore o medycynie nie maja nawet zielonego pojecia

AV by jaga_2001
Stary 2006-11-24, 20:55   #22
D O R I
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez jaga_2001 Pokaż wiadomość
ja wole poczytac to co napisal lekarz a nie "jakies" kobiety, ktore o medycynie nie maja nawet zielonego pojecia
duphaston zawiera progesteron, który jest przez organizm wytwarzany w momencie pęknięcia pęcherzyka i wtedy sie zaczyna druga faza cyklu. Jeśli bedzie on podany przed owulacja to organizm zachowa się tak jakby owulacja juz nastąpiła a pęcherzyk już w tym cyklu nie pęknie, (bo blokuje on pękniecie pozostałych mniejszych pęcherzyków w normalnym cyklu)
Proponuje poczytanie więcej na temat przebiegu cyklu i kiedy jakie hormony jak działaja i sądze że wtedy już nie bedzie zadnych wątpliwości..
A co do tych kobiet to ja myślę że one dużo wiedzą i można się duzo nauczyć od nich. A poza tym ja też brałam ten lek i wtedy się dowiedziałam od lakarza jak on ma na mnie podziałać.
Pozdrawiam
Stary 2006-11-24, 23:36   #23
AMILAMIJA
Zadomowienie

GG do AMILAMIJA Send a message via Skype™ to AMILAMIJA

A którego dnia cyklu (załóżmy przy cyklu 28 dniowym) dobrze jest zacząć robić testy owu i która pora dnia jest najodopwiedniejsza?
Stary 2006-11-25, 08:41   #24
Yoolia
Zakorzenienie

GG do Yoolia

tez mam cykle 28 dniowe i wg instrukcji powinnam zrobić pierwszy test 9 dnia, wg innej 11 dnia i bądz tu człowieku mądry, jak tu trafić w owu za pomocą 5 testów
Nie można wykonywać badania z pierwszego moczu porannego. Dla uzyskania lepszych wyników, kazde badanie powinno być wykonane mniej więcej o tej samej porze dnia. Na ok. 2 godziny przed badaniem należy ograniczyć spożycie płynów.
Dokładne instrukcje znajdziesz w opakowniu testów
Stary 2006-11-25, 18:32   #25
D O R I
Raczkowanie

dziewczyny zacznijcie mierzyć temperaturę i obserwować śluz to Wam pomoże w określeniu owulacji a tak wogóle to są całe fora dla osób próbujacych zajść w ciąże, są tam przeważnie wiadomości w pigułce dla tych co sie starają (niektóre nawet z lekarzami którzy odpisuja nawet częściej niż raz w tygodniu )
Stary 2006-11-25, 19:00   #26
Yoolia
Zakorzenienie

GG do Yoolia

mierzyłam tempkę przez kilka dnie ale kilka razy zapomniałam, więc poszłam na łatwizne i kupiłam testy owulacyjne, to dle mnie zdecydowanie wygodniejsze.
Na kilku takich forach nawet się zarejestrowałam i dowiedziłam sie paru ingormacji.
Jesli nic z tego nie wyjdzie pojde osobiście do lekarza
Stary 2006-11-30, 10:24   #27
Mysz_ka
Raczkowanie

Witam. Ja tez stosowalam Bobo plany. W pierwszym miesiacu stosowania mialam owu wedlug testu ale nie zaszla w ciaze. W drugim miesiacu juz sie udalo. Polecil mi te testy gin i mowil ze jesli nie ma problemow ginekologicznych to sa bardzo przydatne. Faktycznie. 4 moje kolezanki tez sa ciezarowki dzieki tym testom. Polecam
Mysz_ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-30, 15:13   #28
izzi
Zadomowienie

GG do izzi

Dzięki za wszystkie odpowiedzi i podpowiedzi>
Kochane jesteście!
Buziaki!
Stary 2006-11-30, 16:04   #29
obca
Zadomowienie

może jeszcze słówko ode mnie

przez kilka cykli używałam testów - kupiłam ponad 20 szt na allegro (tam są na sztuki, bardzo tanie)

ja zrobiłam tak, że wzięłam pod uwagę długość ostatnich kilku cykli i zaczynałam sprawdzać poziom hormonów w tym czasie kiedy powinna być owulacja
ale ciężko byłoby tak postępować przy cyklach bardzo nieregularnych

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości