|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
![]() test owulacyjny
Witam babeczki!
Czy może któraś z Was stosowała coś takiego jak test owulacyjny? Jeśli tak to będę wdzięczna za wszelkie informacje i podzielenie się doświadczeniami ![]() Buziaki! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: test owulacyjny
Ja kupiłam sobie LH test, robiłam jak narazie tylko raz i wyszedł negatywny, podobno nie mam owulacji tak pani doktor stwierdziła dostałam duphaston który ma ponoc pomoc, staram sie o dziecko a okres mi sie rozregulował po odstawieniu hormonów, ale jestem dobrej mysli za jakies 10 dni ponownie LH test zrobie i zobaczymy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Dzięki serdeczne! i powodzenia! bo i zamiary mamy takie same
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
z tego co wiem to Duphaston blokuje owulacje
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
![]() Na potwierdzenie: http://www.solvaypharma.pl/index.php/ida/35
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
po czym to wnioskujesz?
bo ja z tego nic nie wywnioskowałam żeby on był na stymulacje owulacji. Kobiety które maja problem z zajściem w ciąże biora Duphaston dopiero po stwierdzeniu owulacji aby utrzymac prawidłowy poziom hormonów i utrzymać ewentualna ciążę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
A ile kosztuje taki test, bo ja lekko nie w temacie jestem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Ja już nie pamiętam bo dawno kupowałam test ale cos 20zł nie więcej niż 26zł
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
2 razy dziennie 1 tabletka Duphaston® 10mg do 20 tygodnia ciąży. Następnie należy stopniowo zmniejszać dawkę. Zaleca się rozpoczęcie terapii przed zapłodnieniem. W przypadku wystąpienia objawów poronienia zagrażającego lek należy dawkować jak w przypadku poronienia zagrażającego. - Niepłodność: 1 tabletka Duphaston® dziennie od 14 do 25 dnia cyklu. Leczenie powinno być kontynuowane przez co najmniej 6 kolejnych miesięcy. W przypadku pojawienia się ciąży zalecane jest kontynuowanie terapii przez pierwsze miesiące jej trwania przy użyciu dawek takich jak przy poronieniu nawykowym." jezeli jest sie nieplodnym a podczas brania lekow w ciaze sie zachodzi to o czyms to swiadczy ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
ja tez kupiłam taki teścik stosowałam go w sumie juz go zużyłam i jestem troszke zmartwiona bo nie było u mnie skoku LH.Teraz zrobie badania i ide do lekarza.Mma nadzije ze wszystko sie dobrze zakonczy.
asia27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
ja kupiłam m-c temu płaciłam 80zł 9 W OP.6 SZT)
ASIA27 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Ja robiłam test i tez wychodzi brak owulacji i apni doktor też to stweirdziła, ale znam taki przypadek u jednej ze znajomych że miała owulacje co dwa miesiące a jajeczkowanie tylko z jednego jajnika
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Witam
Przez 2 m-ce stosowałam testy owulacyjne. Kupowałam po 22zł - 5 pasków. W moim przypadku w pierwszym m-cu testy nie wykazały owulacji. Koleżanka miała taką samą sytację, ale kupiła 2 opakowania po 5 pasków, dopiero jak zaczęła testować drugie opakowanie owulacją się pokazała. W drugim m-cu zrobiłam tak samo-kupiłam 10 testów, no i rzeczywiście owulację pokazał dopiero 7 test ![]() Myślę, że firmy, które je produkują celowo w tak piszą instrukcje obsługi żeby kupować po 2 opakowania ![]() W tym m-cu kupiłam testy na allegro po 2,19 za sztukę czyli wyszło z kosztami przesyłki ok 25zł za 10 testów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
kurcze nie pomyslałam o tym.Mma nadzije ze tak jest u mnie bo sie troche zmartwiłam.
asia27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Ja sie nie prejmuje tak zaczynam leczenia reszte pozostawiam samemu sobie co ma byc to bedzie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
testy cały czas stosowałam poprawnie, tylko dopiero przy 7 tescie pokazała się owulacja, tzn hormon, który wskazuje na zbliżającą się w ciągu 24-36 godzin owulację. Podejrzewam, że testy nie były trefne tylko instrukcja jest tak napisana, żeby pierwszego testu użyć wcześniej. Zużywasz 5 testów a owulacji ani widu ani słychu, bo faktycznie przychodzi pozniej, pokazują ci to testy z drugiego opakowania.
Oczywiście są kobiety, którym wystarcza 1 opakowanie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Dzięki za odpowiedz
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
O! Dzięki bo to bardzo cenna informacja. Tak myślałam że niełatwo ,,wstrzelić się" tym testem akurat tuż przed owulacją, zwłaszcza jak się ma nieregularne cykle. Człowiek ma cholera 33 lata i cykle 28 ... 30 ...albo i 35 dniowe... :/ normalnie załamka. ...
Buziaki! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#22 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Proponuje poczytanie więcej na temat przebiegu cyklu i kiedy jakie hormony jak działaja i sądze że wtedy już nie bedzie zadnych wątpliwości.. A co do tych kobiet to ja myślę że one dużo wiedzą i można się duzo nauczyć od nich. A poza tym ja też brałam ten lek i wtedy się dowiedziałam od lakarza jak on ma na mnie podziałać. Pozdrawiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
A którego dnia cyklu (załóżmy przy cyklu 28 dniowym) dobrze jest zacząć robić testy owu i która pora dnia jest najodopwiedniejsza?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
tez mam cykle 28 dniowe i wg instrukcji powinnam zrobić pierwszy test 9 dnia, wg innej 11 dnia
![]() ![]() Nie można wykonywać badania z pierwszego moczu porannego. Dla uzyskania lepszych wyników, kazde badanie powinno być wykonane mniej więcej o tej samej porze dnia. Na ok. 2 godziny przed badaniem należy ograniczyć spożycie płynów. Dokładne instrukcje znajdziesz w opakowniu testów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
dziewczyny zacznijcie mierzyć temperaturę i obserwować śluz to Wam pomoże w określeniu owulacji a tak wogóle to są całe fora dla osób próbujacych zajść w ciąże, są tam przeważnie wiadomości w pigułce dla tych co sie starają (niektóre nawet z lekarzami którzy odpisuja nawet częściej niż raz w tygodniu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
mierzyłam tempkę przez kilka dnie ale kilka razy zapomniałam, więc poszłam na łatwizne i kupiłam testy owulacyjne, to dle mnie zdecydowanie wygodniejsze.
Na kilku takich forach nawet się zarejestrowałam i dowiedziłam sie paru ingormacji. Jesli nic z tego nie wyjdzie pojde osobiście do lekarza ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Witam. Ja tez stosowalam Bobo plany. W pierwszym miesiacu stosowania mialam owu wedlug testu ale nie zaszla w ciaze. W drugim miesiacu juz sie udalo. Polecil mi te testy gin i mowil ze jesli nie ma problemow ginekologicznych to sa bardzo przydatne. Faktycznie. 4 moje kolezanki tez sa ciezarowki dzieki tym testom. Polecam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
Dzięki za wszystkie odpowiedzi i podpowiedzi>
Kochane jesteście! Buziaki! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
może jeszcze słówko ode mnie
![]() przez kilka cykli używałam testów - kupiłam ponad 20 szt na allegro (tam są na sztuki, bardzo tanie) ja zrobiłam tak, że wzięłam pod uwagę długość ostatnich kilku cykli i zaczynałam sprawdzać poziom hormonów w tym czasie kiedy powinna być owulacja ale ciężko byłoby tak postępować przy cyklach bardzo nieregularnych
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:31.