|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Elwirka-Elmirka :D
|
![]() Sprzedaż mieszkania przez pośrednika, a niewymeldowana osoba.
Czy pośrednik może przyjąć ofertę o sprzedaży mieszkania, kiedy jest jeden właściciel i jedna osoba niewymeldowana, a nieprzebywająca w mieszkaniu?
Jestem w trakcie szukania mieszkania. Ostatnio znalazłam mniej więcej odpowiadające moim wymaganiom i realiom związanymi m.in. ze spłatą kredytu itp. Zrezygnowałam z niego , ponieważ : 1- właścicielką była córka pani, która się domem zajmowała, a córka ta przebywa za granicą 2- zadatek w wysokości 5 000 - mieszkanie o pow. użytkowej ok. 70m2 , 115 tys. - niby do odzyskania, gdyby pośrednik nie załatwił kredytu, ale kto wie 3- miałam 4.10 w sobotę wpłacić ten zadatek, ale nie dawało mi spokoju to, że mąż pani, która zajmowała się mieszkaniem córki, mimo, że mieszka u Brata Alberta (alkoholik) jest zameldowany w mieszkaniu. Jak wygląda procedura wymeldowania osoby z takiego mieszkania? Moja babcia miała wykupić mieszkanie, wymeldować syna, przepisać mieszkanie na kuzynkę , ale prawniczka ( kuzynka mojej kuzynki męża) powiedziała, że wymeldowanie by kosztowało 10 000 . Ten pośrednik zapewniał mnie, że absolutnie nie , że jedzie się do urzędu i wymeldowują. Coś mi nie pasuje, bo niby ot tak można kogoś wymeldować? Słyszałam też, że niby jak sąsiedzi poświadczą, że dana osoba nie przebywa w lokalu od 6 m-cy, to zbiera się podpisy od nich i można wymeldowywać. Z tym mieszkaniem problem był też taki, że tam są tylko 2 sąsiadki, z czego jedna mieszka od ok. 1,5 roku , a druga przyjeżdża raz w roku nie dłużej niż na 5 dni ![]() Słyszałam też, że trzeba osobie wymeldowanej załatwić jakieś lokum- w cenie 10 000 miało to być. Tylko jak można załatwić komuś mieszkanie, jak nie ma z czego opłacać? Wiecie może coś na temat tego wymeldowania? Bardziej chodzi mi o sytuacje z życia wzięte, bo nieraz czytałam o sprzedaży o nieruchomości , gdzie był ktoś zameldowany i właściciel nie miał nic do gadania, tylko musiał osobę przyjąć.
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Sprzedaż mieszkania przez pośrednika, a niewymeldowana osoba.
Ofertę jak najbradziej można przyjąć, ale przed podpisaniem aktu notarialnego przynosi się zaświadczenie (tzn. sprzedający) o wymedlowaniu wszystkich osób z lokalu.
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Z tego co wiem to nie kosztuje wymeldowanie kogoś 10 tysięcy. A załatwienie komuś lokum na 3 miesiące to może być nawet najgorszy i najtańszy motel, byle nie spał ten ktoś na ulicy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Nie kupuje się mieszkania z lokatorami, po co robić sobie problemy? Jeśli sprzedający nie potrafi wymeldować osób, to tym bardziej kupujący może mieć problem.
![]() |
#5 |
|
Mnie się wydaje, że zanim pośrednik wystawi mieszkanie na sprzedaż powinien od razu uregulować sprawę meldunku.
A jak jest z tym zadatkiem? 5 000 to nie przesada?
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Nie ma to znaczenia, uregulowany meldunek ma być na dzień podpisania aktu. Zadatek najczęściej w wysokości 5-10%.
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Zameldowanych osób nie ma co się bać. Sama "kupiłam" mieszkanie chyba z 6mieszkańcami. Do notariusza sprzedający przynosi kwity o wymeldowaniu i dopiero wtedy podpisujesz umowę kupna. Choć te kwity wyglądają na takie, że w domu można je zmajstrować
![]() A zadatek...nie dawałam, nie znam się. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() jak ktoś nam zostawił 2000zł to nas wystawił do wiatru, więc nigdy więcej tak małej sumy na zadatek byśmy już nie wzięli według mnie powinno być min. 10% ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
|
[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4842267 4]my braliśmy 17000zł zadatku
![]() jak ktoś nam zostawił 2000zł to nas wystawił do wiatru, więc nigdy więcej tak małej sumy na zadatek byśmy już nie wzięli według mnie powinno być min. 10% ![]() ![]() Ale te 5% czy 10 % wkładu własnego przy kredycie to co innego niż wpłata zadatku do pośrednika? Czy ta kwota jest później odejmowana przy kredycie? Np. mieszkanie kosztuje 100 000 , zadatek pośrednikowi 5 000 , więc kredyt = 95 000 ? A braliście za mieszkanie/ dom- w sensie czy metraż nieruchomości i cena mają wpływ na zadatek czy to sobie ustala pośrednik? Ja się o zdolność dowiadywałam już w maju, teraz też z różnych źródeł. Niby mam zdolność do 200 000 w moim banku, ale wiadomo ...
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4842267 4]my braliśmy 17000zł zadatku
![]() jak ktoś nam zostawił 2000zł to nas wystawił do wiatru, więc nigdy więcej tak małej sumy na zadatek byśmy już nie wzięli według mnie powinno być min. 10% ![]() ![]() Dlatego zamiast zadatku polecam przedwstępną umowę sprzedaży w formie aktu notarialnego, może być ewentualnie pod warunkiem rozwiązującym uzyskania w banku kredytu. Sprzedający musi sprzedać po za strzeżonej cenie, a kupujący kupić, chyba że zastrzeżony warunek się nie ziści. Przedwstępna w formie aktu odsiewa osoby niezdecydowane. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Zadatek wpłaca się sprzedającemu na poczet umowy, tzn. od całej kwoty odejmuje się zadatek i resztę płaci po akcie. Nigdy nie słyszałam, żeby pośrednikowi dawać zadatek, chyba że notarialnie działa w imieniu sprzedającego, który nie może stawić się osobiście. Pośrednikowi płaci się prowizję.
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
I jeszcze warto byłoby potrafić odróżnić zadatek od zaliczki, bo różnica jest spora, szczególnie przy dużych kwotach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
miesiąc temu teściowie sprzedawali swoje mieszkanie wiec mogę napisać wszystko co i jak jeśli chodzi o wymeldowania i umowy. Jesli chodzi o potrzebne zaświadczenia to oni jako sprzedający musieli na dzień podpisania umowy u notariusza dostarczyć zaświadczenia od:
-urzędu miasta za każdą zameldowana osobę że się wymeldowała, każda osoba musiała to zrobić osobiście ( czyli stawić się w um i wymeldować się) -urzędu skarbowego że na lokalu nie ma żadnych zaległości ( okazało się że maja niedopłatę do abonamentu rtv na 200 zł i zanim dostali świstek to musieli to uregulować - administracji że nie zalegają z czynszami - ponieważ mieli pod zastaw mieszkania kredyt to zaświadczenie z banku że pieniądze ze sprzedaży maja kupujący wpłacić na konto banku w celu rozliczenia kredytu a potem bank wystawiał kupującym dokument że mieszkanie nie jest już obciążone i szereg dokumentów u notariusza że jakby co to oni odpowiadają że są świadomi grożących im sankcji itp itd. wiem że im powiedziano że wszyscy muszą być wymeldowani bo inaczej osoba zameldowana może przyjść i na tobie spoczywa obowiązek rozliczenia się z nim.
Panie! Daj mi siłę -do akceptowania rzeczy, których nie mogę zmienić, -odwagę do zmiany rzeczy, których nie mogę zaakceptować, -i mądrość, abym ukrył ciała tych, którzy mnie dzisiaj wkurzyli. http://www.suwaczek.pl/cache/2310a7ec99.png |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Buc
|
Cytat:
zadatek idzie do osoby sprzedającej mieszkanie a nie do pośrednika to uno. wkład własny idzie do banku. dwie różne rzeczy zadatek i wkład własny zmniejsza wartość kredytu. czyli dajesz np. 5K zadatku i 10K wkłady własnego, to zamiast 100K kredytu bierzesz 85K. Pamiętaj też, że zadatek jest bezzwrotny w przeciwieństwie do zaliczki. W momencie jeżeli nie dojdzie do transakcji z Twojej winy - tracisz pieniądze. W momencie jeżeli nie dojdzie do transakcji z winy osoby sprzedające masz zwrócony zadatek bodajże w dwukrotnej wartości. Wszystko to powinna regulować umowa przedwstępna spisana notarialnie - masz wtedy pewność, że jest OK. Co do wymeldowania kogoś i kosztów to większej głupoty nie słyszałam. Dodatkowo jeżeli osoba ta nie przebywa w mieszkaniu to nie musisz jej gwarantować dachu nad głową i wymeldowujesz ją w trybie administracyjnym. P.S zadatek w wysokości 5K to darmo. ![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Ja kupując mieszkanie również miałam niemałe wątpliwości, bo było ono zadłużone. Na szczęście dokumentację całej transakcji załatwiał pośrednik (Marcin xxx z Poznania - szczerze polecam! ), który zna się na rzeczy i nie miałam w związku z tą sytuacją żadnych problemów.
Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2017-10-10 o 13:08 Powód: reklama i dane osobowe |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:56.