Sprzedaż mieszkania przez pośrednika, a niewymeldowana osoba. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-10-06, 16:49   #1
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Question

Sprzedaż mieszkania przez pośrednika, a niewymeldowana osoba.

Czy pośrednik może przyjąć ofertę o sprzedaży mieszkania, kiedy jest jeden właściciel i jedna osoba niewymeldowana, a nieprzebywająca w mieszkaniu?

Jestem w trakcie szukania mieszkania. Ostatnio znalazłam mniej więcej odpowiadające moim wymaganiom i realiom związanymi m.in. ze spłatą kredytu itp.

Zrezygnowałam z niego , ponieważ :

1- właścicielką była córka pani, która się domem zajmowała, a córka ta przebywa za granicą
2- zadatek w wysokości 5 000 - mieszkanie o pow. użytkowej ok. 70m2 , 115 tys. - niby do odzyskania, gdyby pośrednik nie załatwił kredytu, ale kto wie

3- miałam 4.10 w sobotę wpłacić ten zadatek, ale nie dawało mi spokoju to, że mąż pani, która zajmowała się mieszkaniem córki, mimo, że mieszka u Brata Alberta (alkoholik) jest zameldowany w mieszkaniu.

Jak wygląda procedura wymeldowania osoby z takiego mieszkania?

Moja babcia miała wykupić mieszkanie, wymeldować syna, przepisać mieszkanie na kuzynkę , ale prawniczka ( kuzynka mojej kuzynki męża) powiedziała, że wymeldowanie by kosztowało 10 000 .

Ten pośrednik zapewniał mnie, że absolutnie nie , że jedzie się do urzędu i wymeldowują. Coś mi nie pasuje, bo niby ot tak można kogoś wymeldować?

Słyszałam też, że niby jak sąsiedzi poświadczą, że dana osoba nie przebywa w lokalu od 6 m-cy, to zbiera się podpisy od nich i można wymeldowywać.

Z tym mieszkaniem problem był też taki, że tam są tylko 2 sąsiadki, z czego jedna mieszka od ok. 1,5 roku , a druga przyjeżdża raz w roku nie dłużej niż na 5 dni

Słyszałam też, że trzeba osobie wymeldowanej załatwić jakieś lokum- w cenie 10 000 miało to być. Tylko jak można załatwić komuś mieszkanie, jak nie ma z czego opłacać?

Wiecie może coś na temat tego wymeldowania? Bardziej chodzi mi o sytuacje z życia wzięte, bo nieraz czytałam o sprzedaży o nieruchomości , gdzie był ktoś zameldowany i właściciel nie miał nic do gadania, tylko musiał osobę przyjąć.
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-06, 16:57   #2
eibhlin87
Zakorzenienie

Dot.: Sprzedaż mieszkania przez pośrednika, a niewymeldowana osoba.

Ofertę jak najbradziej można przyjąć, ale przed podpisaniem aktu notarialnego przynosi się zaświadczenie (tzn. sprzedający) o wymedlowaniu wszystkich osób z lokalu.
Stary 2014-10-06, 17:10   #3
201605161006
Konto usunięte

Z tego co wiem to nie kosztuje wymeldowanie kogoś 10 tysięcy. A załatwienie komuś lokum na 3 miesiące to może być nawet najgorszy i najtańszy motel, byle nie spał ten ktoś na ulicy.
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-06, 17:30   #4
eibhlin87
Zakorzenienie

Nie kupuje się mieszkania z lokatorami, po co robić sobie problemy? Jeśli sprzedający nie potrafi wymeldować osób, to tym bardziej kupujący może mieć problem.
Stary 2014-10-06, 18:05   #5
Nimfa20

Mnie się wydaje, że zanim pośrednik wystawi mieszkanie na sprzedaż powinien od razu uregulować sprawę meldunku.

A jak jest z tym zadatkiem? 5 000 to nie przesada?
Stary 2014-10-06, 18:13   #6
201605161006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez eibhlin87 Pokaż wiadomość
Nie kupuje się mieszkania z lokatorami, po co robić sobie problemy?
Bo np. czasem jest w bardzo okazyjnej cenie komornicze mieszkanie.
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-06, 18:16   #7
eibhlin87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nimfa20 Pokaż wiadomość
Mnie się wydaje, że zanim pośrednik wystawi mieszkanie na sprzedaż powinien od razu uregulować sprawę meldunku.

Nie ma to znaczenia, uregulowany meldunek ma być na dzień podpisania aktu. Zadatek najczęściej w wysokości 5-10%.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-10-06, 18:45   #8
dorka1980
Wtajemniczenie

GG do dorka1980

Zameldowanych osób nie ma co się bać. Sama "kupiłam" mieszkanie chyba z 6mieszkańcami. Do notariusza sprzedający przynosi kwity o wymeldowaniu i dopiero wtedy podpisujesz umowę kupna. Choć te kwity wyglądają na takie, że w domu można je zmajstrować
A zadatek...nie dawałam, nie znam się.
dorka1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-06, 18:58   #9
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Konto usunięte

Cytat:

my braliśmy 17000zł zadatku

jak ktoś nam zostawił 2000zł to nas wystawił do wiatru, więc nigdy więcej tak małej sumy na zadatek byśmy już nie wzięli
według mnie powinno być min. 10% a jak ktoś nie jest pewien swojej zdolności to nie powinien się z kimś umawiać na kupno, bo potem czeka miesiąc na decyzję, a po miesiącu mówi, że sorry, nie dostałem kredytu i właściciel ma problem, bo pewnie w międzyczasie już byli inni chętni, ale musiał odmówić - historia z życia wzięta
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-06, 19:52   #10
Nimfa20

[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4842267 4]my braliśmy 17000zł zadatku

jak ktoś nam zostawił 2000zł to nas wystawił do wiatru, więc nigdy więcej tak małej sumy na zadatek byśmy już nie wzięli
według mnie powinno być min. 10% a jak ktoś nie jest pewien swojej zdolności to nie powinien się z kimś umawiać na kupno, bo potem czeka miesiąc na decyzję, a po miesiącu mówi, że sorry, nie dostałem kredytu i właściciel ma problem, bo pewnie w międzyczasie już byli inni chętni, ale musiał odmówić - historia z życia wzięta [/QUOTE]

Ale te 5% czy 10 % wkładu własnego przy kredycie to co innego niż wpłata zadatku do pośrednika? Czy ta kwota jest później odejmowana przy kredycie?
Np. mieszkanie kosztuje 100 000 , zadatek pośrednikowi 5 000 , więc kredyt = 95 000 ?

A braliście za mieszkanie/ dom- w sensie czy metraż nieruchomości i cena mają wpływ na zadatek czy to sobie ustala pośrednik?

Ja się o zdolność dowiadywałam już w maju, teraz też z różnych źródeł. Niby mam zdolność do 200 000 w moim banku, ale wiadomo ...
Stary 2014-10-06, 19:52   #11
2016050952
Konto usunięte

[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4842267 4]my braliśmy 17000zł zadatku

według mnie powinno być min. 10% a jak ktoś nie jest pewien swojej zdolności to nie powinien się z kimś umawiać na kupno, bo potem czeka miesiąc na decyzję, a po miesiącu mówi, że sorry, nie dostałem kredytu i właściciel ma problem, bo pewnie w międzyczasie już byli inni chętni, ale musiał odmówić - historia z życia wzięta [/QUOTE]

Dlatego zamiast zadatku polecam przedwstępną umowę sprzedaży w formie aktu notarialnego, może być ewentualnie pod warunkiem rozwiązującym uzyskania w banku kredytu. Sprzedający musi sprzedać po za strzeżonej cenie, a kupujący kupić, chyba że zastrzeżony warunek się nie ziści. Przedwstępna w formie aktu odsiewa osoby niezdecydowane.
2016050952 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-06, 19:58   #12
eibhlin87
Zakorzenienie

Zadatek wpłaca się sprzedającemu na poczet umowy, tzn. od całej kwoty odejmuje się zadatek i resztę płaci po akcie. Nigdy nie słyszałam, żeby pośrednikowi dawać zadatek, chyba że notarialnie działa w imieniu sprzedającego, który nie może stawić się osobiście. Pośrednikowi płaci się prowizję.
Stary 2014-10-06, 20:16   #13
2016050952
Konto usunięte

I jeszcze warto byłoby potrafić odróżnić zadatek od zaliczki, bo różnica jest spora, szczególnie przy dużych kwotach.
2016050952 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-07, 03:53   #14
Nimfa20

Cytat:
Napisane przez GoyaLi Pokaż wiadomość
I jeszcze warto byłoby potrafić odróżnić zadatek od zaliczki, bo różnica jest spora, szczególnie przy dużych kwotach.
Przy wcześniejszym mieszkaniu miałam wpłacić blokadę w wysokości 500 zł- a tutaj 5 000
Stary 2014-10-07, 07:45   #15
tiaara
Wtajemniczenie

GG do tiaara

miesiąc temu teściowie sprzedawali swoje mieszkanie wiec mogę napisać wszystko co i jak jeśli chodzi o wymeldowania i umowy. Jesli chodzi o potrzebne zaświadczenia to oni jako sprzedający musieli na dzień podpisania umowy u notariusza dostarczyć zaświadczenia od:
-urzędu miasta za każdą zameldowana osobę że się wymeldowała, każda osoba musiała to zrobić osobiście ( czyli stawić się w um i wymeldować się)
-urzędu skarbowego że na lokalu nie ma żadnych zaległości ( okazało się że maja niedopłatę do abonamentu rtv na 200 zł i zanim dostali świstek to musieli to uregulować
- administracji że nie zalegają z czynszami
- ponieważ mieli pod zastaw mieszkania kredyt to zaświadczenie z banku że pieniądze ze sprzedaży maja kupujący wpłacić na konto banku w celu rozliczenia kredytu a potem bank wystawiał kupującym dokument że mieszkanie nie jest już obciążone

i szereg dokumentów u notariusza że jakby co to oni odpowiadają że są świadomi grożących im sankcji itp itd.

wiem że im powiedziano że wszyscy muszą być wymeldowani bo inaczej osoba zameldowana może przyjść i na tobie spoczywa obowiązek rozliczenia się z nim.
-i mądrość, abym ukrył ciała tych, którzy mnie dzisiaj wkurzyli.

http://www.suwaczek.pl/cache/2310a7ec99.png
tiaara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-07, 11:42   #16
suszarka
Buc

Cytat:
Ale te 5% czy 10 % wkładu własnego przy kredycie to co innego niż wpłata zadatku do pośrednika? Czy ta kwota jest później odejmowana przy kredycie?
Np. mieszkanie kosztuje 100 000 , zadatek pośrednikowi 5 000 , więc kredyt = 95 000 ?

A braliście za mieszkanie/ dom- w sensie czy metraż nieruchomości i cena mają wpływ na zadatek czy to sobie ustala pośrednik?

Ja się o zdolność dowiadywałam już w maju, teraz też z różnych źródeł. Niby mam zdolność do 200 000 w moim banku, ale wiadomo ...

zadatek idzie do osoby sprzedającej mieszkanie a nie do pośrednika to uno. wkład własny idzie do banku. dwie różne rzeczy

zadatek i wkład własny zmniejsza wartość kredytu. czyli dajesz np. 5K zadatku i 10K wkłady własnego, to zamiast 100K kredytu bierzesz 85K.

Pamiętaj też, że zadatek jest bezzwrotny w przeciwieństwie do zaliczki.
W momencie jeżeli nie dojdzie do transakcji z Twojej winy - tracisz pieniądze. W momencie jeżeli nie dojdzie do transakcji z winy osoby sprzedające masz zwrócony zadatek bodajże w dwukrotnej wartości. Wszystko to powinna regulować umowa przedwstępna spisana notarialnie - masz wtedy pewność, że jest OK.

Co do wymeldowania kogoś i kosztów to większej głupoty nie słyszałam. Dodatkowo jeżeli osoba ta nie przebywa w mieszkaniu to nie musisz jej gwarantować dachu nad głową i wymeldowujesz ją w trybie administracyjnym.

P.S zadatek w wysokości 5K to darmo.
Stary 2017-10-10, 11:37   #17
EwelinkaE
Raczkowanie

Ja kupując mieszkanie również miałam niemałe wątpliwości, bo było ono zadłużone. Na szczęście dokumentację całej transakcji załatwiał pośrednik (Marcin xxx z Poznania - szczerze polecam! ), który zna się na rzeczy i nie miałam w związku z tą sytuacją żadnych problemów.

Edytowane przez aniolek-tasmanski
Czas edycji: 2017-10-10 o 13:08 Powód: reklama i dane osobowe
EwelinkaE jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości