![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Aparat i okulary
Witajcie Wizażanki,
mam ogromny problem. Za kilka dni będę nosiła aparat na zęby: metalowy i ogólnie dosyć widoczny, dodatkowo już noszę okulary. Dwa dni po założeniu aparatu idę na wesele z moim chłopakiem i... nie mam pojęcia co robić. Okularów nie zdejmę bo nie mogę, nie stać mnie w tym momencie na kupno soczewek (mam sporą wadę i astygmatyzm) bo sam aparat sprawi, że będę dosyć mocno zapożyczona u rodziny... 6000 tysięcy dla studentki polonistyki to ogromna kwota. Mam wrażenie, że na tym ślubie będę spełniała wszelkie stereotypy mojego kierunku a dodatkowo zrobię złe wrażenie jako osoba towarzysząca mojego ukochanego. Dodatkowo będę seplenić jak zapewnił mnie doktor. ![]() ![]() ![]() Doradźcie proszę jak mam się uszykować żeby nie zrobić z siebie pośmiewiska. Mam 170 cm wzrostu, jasną cerę, duże usta, szare oczy i brązowe włosy za ramiona z grzywką na boku. Okulary mają czarne oprawki. Będę bardzo wdzięczna za wszelkie porady, bo ja po prostu wymiękam w temacie urody. ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Aparat i okulary
Może po prostu uśmiechaj się, bądź sympatyczna i otwarta? Nie daj sobie wmówić, że wyglądasz źle, nie chowaj się po kątach i olej stereotypy;P Pewność siebie jest dużo ważniejsza niż dodatki typu okulary czy aparat. Co do soczewek, jeżeli masz ograniczone fundusze kup może opakowanie jednodniowych i załóż je tylko na wesele? Pojedyncze sztuki nie są drogie. Co do makijażu, zależy pewnie czy masz wadę + czy -, czy potrzebujesz optycznie powiększyć oczy, czy możesz pozwolić sobie na mocniejszy makijaż. Żeby wyłamać się ze stereotypu studentki - szarej myszki z polonistyki ubierz się może sexy, pomaluj usta na czerwono?
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Będziesz moim ideałem
![]() Sama mam aparat i noszę okulary "zerówki" bo nie mam wady. Mam 170, jasna cerę, duże usta, szare oczy i jestem szatynka z włosami do ramion i grzywka na bok. ![]() Bądź sobą. Taka jesteś najładniejsza. Edytowane przez 201710231141 Czas edycji: 2017-10-07 o 19:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
Ładnie się ubierz i umaluj, a potem zachowuj całkiem normalnie. Mamy XXI wiek i ludzie już raczej załapali, że to normalne walczyć o zdrowy zgryz, a okulary nie świadczą o charakterze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Ubierz sie w ulubiona sukienke, ja bym podkreslila mocniej oczy, raczej nie usta
![]()
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Normalnie się ubierz, pomaluj i zachowuj. Aparat noszą setki tysięcy ludzi, o okularach nie wspomnę bo są dosyć popularne. Nie ma się czym przejmować akurat uważam, że może aparat nie wygląda najkorzystniej, ale świadczy, że osoba, która go nosi chce zadbać o siebie, o swoje zęby.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Problem wyssany z 4 liter xD połowa ludzi z aparatem nosi tez okulary i jakoś żyją.
Myślisz ze jakas ciocia Stasia będzie się z Ciebie smiac znad rosołu? Ciekawia mnie za to 2 rzeczy.: 1. Jaki jest stereotyp studenta polonistyki? Serio pytam bo nigdy w życiu nie slyszalam l żadnym. 2. Dlaczego kwota 6tys jest wysoka akurat dla studenta polonistyki a dla studenta innego kierunku nie? BTW, jeśli ni3 chcesz żeby ta kwota była dla Ciebie zawsze duża, masz jeszcze czas żeby zmienić studia xD nie dalej jak miesiąc temu były tu gorzkie żale mgr polonistyki, poczytaj sobie Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Raczej martwilsbym się nie tyle spełnieniem co tym że nic nie zjem / nie pogryziesz. Bo takie są początki z założonym lukiem.
Ja np. Nie sepkenie aparat mam od ponad roku górę a dół nie cały rok. Ciężej mi wymowić sz lub cz ale nie seplenie. Zaopatrz się w wosk na zeby by Cię nie obcieraly zamki Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Hej, przede wszystkim - zanim zaczniesz się zamartwiać, załóż najpierw ten aparat. Może się okazać, iż wcale nie będziesz seplenić, a i wygląd będzie lepszy od Twojego wyobrażenia. Sama noszę aparat i okulary, a po pierwsze - po założeniu wcale nie sepleniłam (tzn. ostrzegano mnie, że tak może być - ale akurat w moim przypadku nie było; trudniej mi się mówiło, musiałam wyraźniej artykułować słowa, ale tylko ja to czułam, dla otoczenia było niedostrzegalne). Po drugie, radziłabym jednak umalować oczy - a jeśli usta, to jakąś wybitnie trwałą pomadką - gdyż zwykła szminka osiada na aparacie, nieestetycznie to wygląda. Po trzecie, weź jakiś środek przeciwbólowy, bo to w ewentualnym jedzeniu może być problem. Ale... też nie musi, zależy od indywidualnych cech organizmu - jedni idą na L4 po aktywacji, bo nie są w stanie usiedzieć z bólu, a ja np. idę na pizzę
![]() I szczerze mówiąc - nie wiem, jaki jest stereotyp, ale ja zakładałam aparat będąc już trochę po studiach, normalnie pracując zawodowo. Choć mogłam, nie wybrałam nawet aparatu kosmetycznego, tylko zwykły metalowy, bo po co? Normalni ludzie w kontaktach profesjonalnych (zawodowych/uczelnianych) nie zwracają na aparat uwagi (serio! z pewnością go dostrzegają, ale traktują to na zasadzie stwierdzenia faktu "brunetka, brązowe oczy, z aparatem"), a "po godzinach" widoczny aparat mi się podoba, jakoś tak... odmładza mnie ![]() Edytowane przez grenouillette Czas edycji: 2017-10-08 o 08:03 Powód: Uzupełnienie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Tęczowa Jaszczurka
|
Pamiętaj, że nie wszyscy myślą o tobie w ten sam sposób, co ty. To, że ty tak negatywnie widzisz osoby z aparatem i w okularach nie znaczy, że wszyscy tak robią. Dla jednych to będzie wada, dla innych zaleta, a olbrzymia większość w ogóle nic sobie nie pomyśli na ten temat. Chyba że będziesz tak chodzić między nimi zgarbiona i nieszczęśliwa, z wypisanym na twarzy "proszę, nie oceniajcie mnie źle". Bo to nie okulary i aparat obniżają atrakcyjność, a niska samoocena z ich powodu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem mozesz zalozyc aparat juz po imprezie. Zadzwon i juz teraz przeloz spotkanie o kilka dni.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
Ja jeszcze dodam, że w życiu nie miałam takiego powodzenia u facetów jak od czasu założenia aparatu
![]() Oczywiście jest to wynikiem zwiększenia pewności siebie, a nie kawałka blachy. Uwielbiam mój aparat i naprawdę będę tęsknić jak mi go zdejma ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() No stereotypy są: najczęściej właśnie odnośnie okularów, długich włosów i ogólnie takiego kujonka z liceum. BTW. Za żadne skarby nie zmienię kierunku, mam specjalność nauczycielską i logopedy. Jaram się obiema rzeczami siedząc na zajęciach i wiem też, że pracy mi nie zabraknie, szczególnie po logopedii :P Zawsze chciałam być lekarzem i humanistą jednocześnie. Logopedia daje mi mniej więcej pogodzenie tych zainteresowań ![]() Może i problem dla Ciebie jest wyssany z 4 liter, ale dopiero co odkryłam mniej więcej swój styl nad czym dosyć długo pracowałam, aparat w takim momencie jest po prostu dla mnie szokiem :P Poza tym, wiem, może to wg Ciebie chore, ale niektórzy potrafią się przejmować opinią rodziny swojego chłopaka z którym ma się zamiar spędzić resztę życia ![]() ---------- Dopisano o 10:19 ---------- Poprzedni post napisano o 10:12 ---------- Dziękuje za rady ![]() O tym jedzeniu pierwszy raz w życiu słyszę:P Odnośnie pomalowanych ust, to faktycznie ma sens no i oczywiście optyczne powiększenie oczu też wezmę pod uwagę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Gazela inteligencji
|
Cytat:
![]() Wszystkie możliwości już zostały wymienione: jednodniowe soczewki, makijaż optycznie powiększający oko, trwała pomadka, leki przeciwbólowe i wosk do zamków. No i najważniejsze - luz! Nie będziesz miała aparatu na zawsze, nawet jeśli teraz będziesz się uważała za typową kujonkę z wyglądu ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
Marzę o okularach od dzieciństwa
![]() ![]() Aparat stanowczo będzie stanowił dla Ciebie dyskomfort w pierwszych dniach. Jednak obecnie aparat to w sumie standard, wiele osób ma lub w ktoryms momencie, go nosilo. 20 lat temu były brzydkie i widoczne aparaty, teraz są dużo bardziej estetyczne. Poza tym jeśli masz aż tak duży problem z weselem, może da się przełożyć o parę dni wizytę i aparat założysz po.weselu? Wtedy będziesz miała się czas z nim oswoić bez ceremonii rodzinnych ![]()
![]() Edytowane przez mellitus Czas edycji: 2017-10-08 o 11:06 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Po zalozeniu na pewno bedziesz sie zle czula. Zle wybralas date zalozenia- moze powinnas zalozyc po weselu?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
Autorko, myślę, że przesadzasz z tym ,,ogromnym problemem''.
Jaki aparat będzie Ci zakładany, że będziesz seplenić (Hyrax, Hass, płytka Nansa, aparat Herbsta, rotator)? Przy łukach wg mnie najgorzej będzie z poranionymi dziąsłami od aparatu i tutaj pewnie będziesz potrzebowała wosku. Oczywiście plus wyjścia do toalety po każdym posiłku na mycie zębów, bo jedzonko Ci wejdzie między druty, tym bardziej, że zwykle zajmuje to kilka tygodni, aby nauczyć się jeść, tak aby jak najmniej ,,oblepić'' zamki. Zmień termin wizyty, bo wydaje mi się, że z Twoim podejściem do tematu lepiej będzie, abyś pierwsze dni z aparatem spędziła w zaciszu domowym. Co do okularów to myślę, że są niezwykłą ozdobą kobiet, jeśli są dopasowane do twarzy (sama mam dużą wadę). Żaden inteligentny człowiek nie wyśmieje Cię za to, że jesteś świadomą kobietą, którą dba o siebie. Jeśli znajdą się tacy kretyni to uwierz mi, że nie ma się co przejmować ich opinią. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
Seplenienia bym się aż tak nie obawiała, o ile nie będziesz miała gadżetów typu wspomniane wyżej hass czy rotator, z którymi miałam przyjemność osobiście. Obawiałabym się za to, że po 2 dniach możesz nie być w stanie zjeść niczego stałego jeszcze, więc uzbroiłabym się w jakieś serki czy coś na wypadek gdyby nie podawali tam niczego odpowiedniego, żeby nie umrzeć z głodu.
![]() ![]() Aa i skoro nadmieniłaś kierunek to pozwolę sobie - 6 tysięcy, nie 6000 tysięcy. : P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Oj za bardzo sie przejmujesz tym czym w ogole nie powinnas. Aparaty na zebach sa mega urocze a pozatym sa ewidentna oznaka tego ze sie o siebie i swoj usmiech dba
![]() Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L01 przy użyciu Tapatalka
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Wejdź na wątek aparatek.
W pierwszych dniach - u mnie przez ok 7-10 dni była trauma. Nie mogłam gryźć , jadłam tylko jogurty i kaszki. Nie brałam leków przeciwbolowych ale warto się zaopatrzyć w wosk bo zamki obcieraja - mnie obcieraly aż do krwi. Ja założyłam aparat mając 29 lat także ten i uwielbiam go ![]() Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
mam koleżankę która nosi okulary i aparat i wg mnie i nie tylko jest bardzo atrakcyjną kobietą. Makijaż czyni cuda.
Zainspiruj się jakimiś stylówkami z internetu. https://polki.pl/work/privateimages/.../b_3_29076.jpg https://image.afcdn.com/story/201511...cx511cy250.jpg |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Kobieta z klasą
|
Ja bym się bardziej martwiła z czego oddam te 6 tysięcy i czy znajdę dobrze płatną pracę po tym kierunku.
Założenie aparatu można przełożyć o kilka dni.
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;77793161]Tylko mnie razi słowo "uszykować" ?[/QUOTE]
Czemu? Ja dosyć często słyszę "uszykować się" (w sensie przygotować się - ubrać się, nałożyć makijaż itp). Może to jakiś regionalizm ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
Tak, na Śląsku mówi się właśnie 'szykować, naszykować, uszykować'.
W dalszej wypowiedzi autorka wyraża się poprawną polszczyzną, może dlatego tak się rzuca w oko to jedno słowo. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
kompletnie nie powinnas sie przejmowac opinią innych, aparat dodatkowo świadczy o tym jak dbasz o estetyczny wygląd
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Jakim cudem pkacisz 6000 tys za metalowy aparat??? Moja kolezanka placila 3000, a ja za takiz orzezroczystym micowaniem 5000
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
Damon na przykład
Edytowane przez 201710231141 Czas edycji: 2017-10-09 o 19:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:04.