|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Syropy
Hej hej
Nie znalazłam na forum zadnego watku o syropkach leczniczych ktore mozna zrobic samemu.. Poszukuje takich przepisów ![]() ![]() Ja mam przepisy na syropy z mlecza, czarnego bzu i swierka Jak ktos bylby zainteresowany moge podac przepisy ![]() ![]() A Czarny bez bede robic dopiero pierwszy raz w tym roku.. ale przepis tez pewny- od Siostry Leonii ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Syropy
a czarny bez to na co toto?
__________________
Zatańczymy jak owady w zakurzonej żarówce, najlepiej na obcasach i po dużej wódce. Wyjedziemy gdzieś za miasto, odwrócimy się plecami, będziemy się poznawać ustami i palcami... studentka technologii chemicznej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 2 144
|
Dot.: Syropy
Jestem zainteresowana wszystkimi przepisami. Co prawda syrop z mniszka (mlecza) już robiłam - wyszedł smaczny i aromatyczny, ale o jego wartości leczniczej nie mogę się wypowiedzieć.
__________________
"...Nieosiągalność nigdy nie jest kontrargumentem przeciwko ideałowi, gdyż ideały są tylko drogowskazami, nigdy zaś celami..." ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Dot.: Syropy
Witam!!
Ciekawy wątek i bardzo bym chciała, abyś Śnieżynko podała przepis na syrop z mleczu i świerku i na co one dokładnie są. Z czarnego bzu pamiętam robiła babcia i pomagał na przeziębienia. Ja natomiast, robię co prawda moim dzieciom syropek z czosnku, ale za to nie chorują mi zimą i naprawde jest super, używam go również po chorobie wtedy wcześniej wracają do zdrowia. A potrzeba 3 ząbki czosnku, rozbić go i zalać ciepła przegotowaną woda ok. 250ml i do tego dodać sok z połówki cytryny.Odstawić na 24h. Potem przecedzić i dodać 1 łyżkę miodu naturalnego, wymieszać.Wstawić do lodówki i podawać codziennie ok. pół łyżeczki.Dorośli troszkę więcej. Ja swoim dzieciom nie podaję dzień w dzień, tylko w zmożonych okresach chorób, lub gdy chorują oczywiście.No i piją to z herbat a lub mlekiem. W smaku nie jest za ciekawe, w zależności czy ktoś lubi czosnek, ale moje dzieci piją to od maleńkiego i już nie wyczuwają.Polecam. Pozdrawiam!!
__________________
Kobiety trzeba kochać w każdym wieku. Zwłaszcza w dwudziestym. /Maurice Chevalier/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Dot.: Syropy
Czarny bez na przeziębienie jest dobry
![]() Przepisy: Syrop z mlecza: 450 kwiatków mlecza 1 litr wody 1/2 łyż kwasku cytrynowego 1,5 kg cukru Kwiaty wypłukac, zalać zimną wodą gotować przez ok 15 minut ( od momentu wrzenia) dodac kwasek, odstawic w ciemne miejsce na 24 h , przecedzic, Jesli jest mniej płynu niz 1 litr to dopełnic wodą, wsypać cukier, gotowac przez 2 h na wolnym ogniu ( od momentu wrzenia ) gorący przelac do słoików, Nie pasteryzowac Syrop ma miec konsystencję miodu- mozna wydłużyc troche czas gotowania Syrop smakuje jak miod Można go pić profilaktycznie- łyżeczka do herbaty, lub w czasie przeziębienia, skuteczny przy bolącym gardle ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Dot.: Syropy
Syrop z czarnego bzu - jeszcze nie sprawdzony, - od siostry Leonii z RM
1 kg owoców z czarnego bzu 0,5 kg cukru 1 kg owoców zasypujemy 0,5 kg cukru oraz dodajemy 1 szklanke wody. Całość gotujemy az do uzyskania syropu nie dopuszczając do zbyt długiego wrzenia. Rozlewamy do uprzednio przygotowanych naczyn przecedzając nasiona i resztki po owocach |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Dot.: Syropy
Syrop ze świerka
Zrywamy młode pędy świerka(tak żeby za bardzo nie ucierpial) płukamy je zostawiamy zeby obciekły dajemy do duzego słoja na dno sypiemy troche cukru wsadzamy pędy swierka i sypiemy jeszcze troche cukru na gore... nalezy pamietac zeby zostawic troche miejsca na syrop ktory sie wytworzy. Odstawiamy to w ciemne w miare cieple miejsce na minimum 2 miesiace poźniej zlewamy syrop. na 1kg swierka wsypujemy 0,5 kg cukru swierk ma miec odcien ciemnobrązowy co drugi dzien nalezy go obracac ca dwa dni (potrzepac) Pędy mają miec od 2 - 4 cm |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Dot.: Syropy
co to dziewczyny nie macie rzadnych przepisow na syropki??
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-03
Wiadomości: 67
|
Dot.: Syropy
Ja też robiłam od Siostry Leonilli z czarnego bzu i był smaczny. ja znam jeszcze z cebuli i chrzanu na uodpornienie jak znajdę przepis to wkleję.
__________________
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Dot.: Syropy
Wklej wklej czekamy z niecierpliwoscia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-03
Wiadomości: 67
|
Dot.: Syropy
Wreszcie znalazłam!!! Na dysku okazało się że wirus, który kiedyś miał mój komputer zniszczył również ten przepis, ale przewidziałam to i odnalazłam zapisany w starym dobrym zeszycie. Juz podaję:
SYROP PRZECIW ANGINIE PODNOSZąCY ODPORNOść 10 dkg świeżo utartego chrzanu 10 dkg miodu 1/2 szkl ostudzonej przegotowanej wody Chrzan zalać wodą i odstawić na 5 godzin. Przecedzić i stopniowo wlewać do miodu mieszając. Podawać 3 x dziennie po łyżce do końca syropu. Najlepiej wlać do herbaty, mleka lub kefiru, zwłaszcza osoby o delikatnym żołądku. Syrop z cebuli robię gdy widać pierwsze objawy przeziębienia lub kaszel. Zasypuję pokrojoną cebulę cukrem i już po kilku godzinach widoczny jest sok, który zawiera dużo wit c oraz związków bakteriobójczych i wiele innych pozwalajacych wyzdrowieć. czerwonego buraczka możemy zrobić tak samo jak cebulę - jest lepszy w smaku i równie zdrowy. Polecam jednak chrzan bo oprócz właściwości bakteriobójczych ma również grzybobójcze i czytałam kiedyś że spożywanie go dobrze wpływa na cerę. Długo by jeszcze pisać o domowych sposobach (co nie oznacza gorszych od farmakologii, wprost przeciwnie) ale kto by to czytał. Zyczę wszystkim dużo zdrowia ![]()
__________________
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-05
Lokalizacja: Zawiercie/ Leicester UK
Wiadomości: 41
|
![]()
hej niezły wątek
![]() ![]() ![]() co do buraczka czerwonego to ja robie troche innaczej- wycinam w nim dosyć spory otwór i wsypuje tam cukier nastepnego dnia jest juz w nim pyszny syropek, dobry na przeziębienia i w walce z anemią ![]() a jeszcze z cebulki - cebulkę kroję w plasterki, zasypuje cukrem i stawiam w cieplutkim miejscy, np. na grzejniku, żeby syropek zrobił sie szybciej ![]()
__________________
Szalona Dorota 30.05.2009 nasze wesele ![]() ![]() ![]() 16.12.2007 nasze zareczyny ![]() ![]() ![]() maj 2007 poznalismy sie ![]() ![]() ![]() Dziękuję… że JESTEŚ! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Dot.: Syropy
Szalona to popytaj babci moze cos podpowie
![]() Ja pytałam jeszcze mamy i pamieta jeszcze przepis na syrop z kwiatów lipy robi sie go podobnie jak ze swierka(mniej wiecej te same proporcje ) Nalezy zbierac kwiaty lipy w okresie kiedy kwitnie czyli początkiem lipca ![]() Bardzo dobry na przeziebienie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:19.