|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
![]() cyganki..
W moim miescie bardzo czesto spotykam cyganki, ubieraja sie w dlugie spodnice i sukienki, jest to zwiazane z ich tradycja i kultura, interesuje mnie to wczym moga a w czym nie moga chodzic ubrane, jakie fryzury sa dozwolone itp. Jak wiecie cos na ten temat to piszcie, bo nie znalazlam w necie zadnych informacji..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: cyganki..
??
a chcesz sie tak ubierac?? z tego co widze to fryzury sa dowolne (ale zazwyczaj dlugie wlosy) a stroj ma tez swoje cele (np te dlugie spodnice nie od parady sa takie dlugie i powloczyste) ![]() ogolnie chyba o to chodzi, zeby ubierac sie wlasnie tak jak wygladaja. czy sa jakies kodeksy strojow... hmm chyba nie. szczegolnie, ze z tego co widze Cyganki ubieraja na siebie czesto co popadnie ![]() ogolnie niedawno sporo sie dowiedzialam o kulturze Cyganow, bo jedna pani profesor z UJ bardzo sie nimi interesuje (nawet nauczyla sie troche ich mowy, a nam prezentowala przeklenstwa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Z tego co mi wiadomo Cyganki nie maja zadnych nakazow i zakazow odnosnie tego jak sie maja czesac i ubierac.
Nie wszystkie pielegnuja "tradycje" chodzenia w dlugich spodnicach i tym podobnych strojach...
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
nie chce sie tak ubierac
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
![]() Ostatnio widziałam ok. pół roczna dziewczynke, która miał zawieszony na szyi złoty łańcuszek ze smoczkiem ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
cyganie to bardzo ciekawi ludzie - niestety ze złą etykietką czasami bardzo nie słusznie przyklejoną - cyganki nie mają żadnych przykazów ani nakazów jak mają się ubierać - choć pewnego rodzaju stroje są niemile widziane np kłuse spódniczki. Dlaczego noszą długie spódnice - bo to pozostałość po ich tradycji wtedy jak jezdzili taborami cyganki zawsze były ubrane w długie bardzo kolorowe sukienki lub spódnice - i tak pozostało.
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Kilka dni temu czekalam na przystanku na autobus.Byl straszny mroz i bylo potwornie slisko.Na ten sam przystanek przyszlo kilka Cyganek.Jedna ok 25 lat i dwie mlodsze-nastolatki.
Mlodsze byly ubrane najzwyczajniej w swiecie.Jak tysiace innych dziewczyn jednak ubrania pasowaly do pogody.Bylo cieplo i wygodnie.Mialy jakies bojowki,jeansy i te puchate buty(ja nie wiem jak one sie nazywaja).Natomiast starsza za przykladem innych Cyganek prezentowala przepych i bogactwo:dlugie do kostek,lsniace,czarne futro,bransoletki i pierscionki z wielkimi oczkami,wszystko z pomaranczowego zlota a na ogach cieniutenkie jak wlos szpilki-oczywiscie z czarnej skory i jakims lancuszkiem. Nie moglam oderwac od niej oczu.Nie z racji wygladu tylko jak ona sie bedzie poruszac zeby nie "zabic" na tym lodzie ktorym pokryte byly wszystkie chodniki... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Jest we Wrocławiu jedna z dzielnic, w której mieszka wielu Cyganów- czasami tam jestem i mam okazję ich zaobserwować - jak już dziewczyny pisały, nie ma jakichś nakazów odnoście strojów. Z tego, co zauważayłam, panuje w tym względzie dowolność, tzn niektór Cyganki faktycznie ubierają sie w tradycyjne stroje, niektóre zaś (zwłaszcza młode dziewczyny) - tak jak my.
Niewątpliwie posiadają oni barwną kulturę, co niejednokrotnie zauważyłam na cmentarzu w dniu 1 XI (przynoszą na groby jedzenie i alkohol, śpiewają i świętują) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ogolnie bardzo lubią się bawić, bez wzgledu na to ile maja lat... Troche sie w tym orientuje bo moja ciocia mieszka w dzielnicy gdzie jest pełno Cyganów i przyjazni sie z nimi. Nawet mowi w ich jezyku. Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
Edytowane przez laisla Czas edycji: 2017-10-21 o 14:51 Powód: spam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:03.