![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Ograniczenia w udzielaniu kredytów walutowych
Oto co w Rzeczpospolitej pisali wczoraj.
http://www.rzeczpospolita.pl/gazeta/...06052220060522 http://www.rzeczpospolita.pl/gazeta/...omia_a_12.html http://www.rzeczpospolita.pl/gazeta/...styka_a_3.html Wiecie co... dość mam tego kraju, naprawdę dosć. Poważnie zastanawiam sie nad wyjazdem za granicę. Mam 25 lat, pracuję, mój TŻ również. Chcemy razem zamieszkać, ale nie mamy szans by dostac kredyt na takie mieszkanie jakie byśmy chcieli, tzn. nie na klitę 30 m2 tylko na mieszkanie 2-3 pokojowe. Chcemy mieć dzieci i pewnie w ciagu 5 lat będziemy je mieć na pewno wiec po co mamy kupować małe mieszkanie, skoro zaraz trzeba by sie było przeprowadzać do większego? Kredyty są i tak cholernie drogie w porównaniu do cen miezkań, które sa po prostu koszmarne!!! Kawalerkę 33m2, którą wynajmuję na Ursynowie, wcale nie tak blisko metra, bo trzeba dojść do niego 15 minut, chcą sprzedać własciciele za horrendalną cenę niewspółmierną do niczego tak naprawdę. Urzędnicy od wielu lat planują tuż obok obwodnicę pod ziemią i chcą tamtędy puścić tranzyt. Dookoła osiedla rosną jak grzyby po deszczu i wcale nie będzie tam tak cicho jak teraz... Na dodatek obokj jeżdżą dwa autobusy, w tym tylko jeden w stronę metra i to na dodatek jeździ rano raz na pół godziny. Dodatkowo się zawsze spóźnia. Dzisiaj nie przyjechał wcale. ![]() Ja i TŻ mozemy sobie pomarzyc zeby dostac kredyt na mieszkanie o jakim myślimy. Zaczynam mysleć poważnie o wyjeździe za granice, bo tutaj nie da się żyć. Na różnych forach ludzie piszą, że ci co wyjeżdżają to nie są patrioci, bo uciekaja z kraju jak sie robi źle... ale z drugiej strony co my dostajemy od tego kraju? Opieka zdrowotna leży, edukacja w szkołach to pole eksperymentalne dla poszczególnych ministrów, nie można pracy znaleźć, kobiety maja kłopot z urlopami macierzyńskimi i z utrzymaniem sie w pracy po powrocie z niego. A rzad daje nam becikowe bysmy rodziły dzieci... Ja sie czuje jakbym sie znalazła w jakimś czeskim filmie. Ja chciałabym założyć rodzinę, mieszkać z moim facetem, cieszyc sie prostymi sprawami w życiu, ale nie mogę bo rząd robi wszytsko byle by mi tylko kłody podkładać pod nogi i jeszcze narzeka, że ja wiekowo statystyczna kandydatka na matke polkę, nie garne sie by lecieć na porodówkę. I pewnie ja chcę karierę robić i jestem feministką. Co za bezczelnosć z mojej strony!! ![]() Nie no... naprawde mam tego dość!!! Ja mam w dupie kto teraz rządzi, bo już od dawna było tylko coraz gorzej. teraz to jest tylko równia pochyła. Niczego sie nie spodziewam dobrego po tym kraju. Kocham Polskę, bo to mój dom, kocham ludzi, miejsca, krajobrazy, historię... ale nienawidzę teo co robi rząd, jak ludzie roszarpują wszystko, kłócą sie miedzy sobą o jakieś pierdoły i umyka im to co jest naprawdę dla ludzi ważne. Mam ochotę kląć ale i tak mnie wygwiazdkuje, więc sobie oszczedze, ale jakbym mogła to bym tu wypisała cały słownik wulgaryzmów... ![]()
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ograniczenia w udzielaniu kredytów walutowych
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Nie wiem co się dzieje ale z dnia na dzień w całej Polsce mieszkania strasznie drożeją. Przecież wiadmo, że takie mieszkania muszą kupić młodzi aby mieć jakiś "start". A skąd ludzie w wieku 20-25 lat mają wytrzasnąć 200 tys zł? Jednak Polska to chory kraj i wcale się nie dziwię, ze ludzie z nigo "uciekają". Jeżeli sytuacja się nie zmieni, to w przyszosci pewnie sama stąd ucieknę.
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
ech Shem,porazka:/ ja nie mam pojęcia co dalej będzie,planowac to sobie moge a i tak pewnie mało z tego wyjdzie bo jak ja bede chciała się usamodzielnic to wymyslą cos kolejnego...A ta cena za kawalerke
![]() ![]()
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
dubelek
![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Ano własnie... a najbardziej mnie rozśmieszyło jak ostatnio był jakis ranking ile zarabia średnio warszawiak. Wyszło, że ok. 4500 brutto. Śmiech po sali po prostu. Masa ludzi zarabia po 1000 zł na reke, ale w Warszawie jest masa koncernów zagranicznych, gdzie ludzie zarabiają po kiladziesiąt tysiecy. Ja pracuje w firmie, która obsługuje płacowo pracowników innych firm, widzę wię jakie są róznice między zwykłymi pracownikami, a szefami. Szafowie zarabiają czesto po kilkadziesiąt tysiecy złotych, dostają takie same premie... pracownicy zarabiają bardzo różnie. Niekiedy na umowę o dzieło czy zlecenie dostaja jakieś 100 zł, czasami zaraibają 700, czasami 5000 różnie. Ale jak ja szukałam pracy to 1800 zł netto to juz były spore wymagania. Proponowano mi róznie, najczęściej ok. 1000 zł. Ten 1000 zł w Warszawie to jest standard. Ludziom sie wydaje, że w Warszawie sie nie wiadaomo jak zarabia, ale z drugiej strony tutaj życie jest koszmarnie drogie. Ja wynajmuję ta kawalerkę za 1000 zł a do tego mam rachunki. Nie wyrabiam sie generalnie i pomaga mi TŻ i rodzina. jak wszytsko zapłacę to mi zostaje 200 zł na życie. Super nie?
![]() Być singlem w Warszawie sie nie opłaca. To co kreują media, że młodzi ludzie nie chca sie wiązac to bzdura. Nie chcą sie wiązać najcześciej ci ludzie, którzy przyjeżdżają tu za chlebem, pracują od rana do wieczora w wielkich korporacjach, nie maja wielu przyjaciół, bo nie znają nikogo poza ludźmi w pracy. Mieszkają w wynajmowanym mieszkaniu, albo od razu biorą kredyt. Pracowałam w Ernst & Young, jednej z firm Wielkiej Czwórki. Tam to jest po prostu masakra. Miałam wrażenie, że ci ludzie nie maja nic innego poza pracą, to prawie jak jakas sekta. ![]() Ogromna większosć ludzi, którzy tu mieszkają bije się o pracę, albo zadowala sie byle czym, bo trzeba jakoś przeżyć. W Warszawie jest masa pracy, to fakt, ale takiej pracy, z której najwięcej ludzi rezygnuje: ulotki, agenci nieruchomości, agenci ubezpieczeniowi, rozdawacze gazet, kurierzy. To wcale nie jest jakas super praca, ale praca jest i rozgłaszają to wszem i wobec ukazując Warszawę jako jakąś utopię dla bezrobotnych.
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
I jeszcze ciekawa rzecz...byłam na rozmowie o prace w stylu pakowania korespondencji do kopert,praca od 18-23 i pozniej,na reke chyba 4 zł/godzina,nie mówiac o tym ze ulica nie za ciekawa(same puby i fabryki)i nie ma mozliwosci powrotu(chyba ze matka odwożąca mnie samochodem)czyli to co zarobie idzie na benzyne...Była ze mną dziewczyna przyjezdna,mało sie nie rzuciła z radosci ze tamta zaproponowała az 4 złote...Gadałam z nia chwilke,mówiła ze pracowała tak przez 3 lata,a teraz szuka 3 pracy(
![]() ![]()
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Matko boska 6 kawałków za metr! Wolę już ten mój zapyziały Szczecin, ja kupiłam za 2 tysiaki za metr cegłę niskie budownictwo. Podobno teraz ceny podskoczyły o 15,20% ale sześć tysięcy...
A propos kredytu w pko bp dostalismy kredyt na 30 lat, 130 tyś, przy zarobkach 1500 i 1800 na rękę. Chyba nie jest tak źle z tymi kredytami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, mieszkania w Krakowie chodzą teraz średnio po 5000 zł za metr i to wcale nie w centrum.
Jeszcze 3 lata temu była połowa z tego. Ceny rosną w przerażającym tempie ![]() Młodzi Polacy kombinują jak mogą, żeby jakoś te swoje 4 kąty kupić, a obcokrajowcy kupują po 4-5 mieszkań za gotówkę ![]() ![]() Taki proceder wykupowania mieszkań przez obcokrajowców jest w Krakowie nagminny ![]()
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Jestem w szoku, i w sumie ciesze sie, ze nie mieszkam w Warszawie. W mojej miejscowosci, a mieszkam w Legnicy, 5-cio pokojowe mieszkanie w 4 pietrowym bloku kosztuje 140 tys, mieszkanie ma 88,5m2.
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jeszcze jakiś czas temu za 150 tyś można było na Urysnowie kupić 2 pokoje, a teraz można zapomnieć. Na droższy kredyt nas pewnie nie będzie stać. I to tez jest przerażające, że u nas wchodzi się w dorosłosć z kredytem na 30 lat, bo inaczej sie nie da, chyba, że ktos z rodziny umrze i sie dostanie mieszkanie w spadku, albo sie wygra w Toto Lotka. ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
W Poznaniu średnio 2,5 tys. za metr,a w Łodzi ok. 1-1,5 tys.
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dla mnie te zalety mojej pracy są teraz bardzo ważne, bo na poważnie związałam się z kimś ![]() Ale tu mam oczywiście jedno "ale". Pieniądze!!! Nie zarabiam dużo, na życie mi starcza i nie muszę pożyczać, ale co z tego, skoro nie mam z czego oszczędzać ![]() Jednak na razie nie potrafię zrezygnować z tej pracy. Daje mi ona poczucie stabilności i bezpieczeństwa, jakiego w większości firm nie ma co szukać. A jak patrze, jak u nas traktuje się kobiety w ciąży i młode mamy - mają tu naprawdę raj ![]() Tylko te zarobki... Jak pomyśle, że miałabym wychowywać dziecko w wynajmowanych mieszkaniach, ciągle z wizją przeprowadzki na horyzoncie i z horrendalnymi czynszami za wynajem, to mi ręce opadają. No to koniec moich żalów. Wracam do pracy ![]()
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Shem może faktycznie spróbujecie się przenieść do innego miasta? Ceny w Wawie są horrendalne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Ja sie zalapalam na walutowy , ale co to jest za zycie przy takim kredycie
![]() ![]() ![]()
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
"Zdaniem szefa nadzoru bankowego Wojciecha Kwaśniaka banki zbyt agresywnie pożyczają we franku szwajcarskim, nie informując przy tym dostatecznie klientów o ryzyku walutowym.
Zwraca on uwagę, że gdyby szwajcarska waluta nagle bardzo podrożała, to część kredytobiorców nie byłaby w stanie spłacać bankom swojego zadłużenia. A to odbiłoby się negatywnie na kondycji całego sektora finansowego. " zacytowałam część 2-giego artykułu. ludzie nie zdają sobie sprawy biorąc kredyt w tej walucie, jakie mogą płacić raty. biorą mieszkania w kredycie hipotecznym, a później będzie płacz i zgrzytanie zębów jak bank mieszkanie zabierze. gdzieś czytałam, że w ciągu najbliższych 3 lat możliwy jest wzrost kursu nawet w granicach 25-30%. a na kurs waluty mogą mieć wpływ m. innymi takie rzeczy jak: -konflikty społeczne -klęski (np powódź, trzęsienie ziemi) -zmiana prawa podatkowego lub dewizowego a kredyt na 20-30 lat to zobowiązanie na połowę życia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
tak cala nasza gospodarka wplywa na walute..
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Wersta od tego jest przewalutowanie. Ja mam je w moim kredycie jeden raz za darmo, jezeli byłaby taka potrzeba. Kredyt w złotówkach w tej chwili jest bez sensu, różnica w oprocentowaniu między frankiem a złotówką to jest bardzo duża.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale jeszcze trzeba zdążyć i wyczuć moment. a to już nie jest takie proste. http://gospodarka.gazeta.pl/pieniadz...5,1054982.html wklejam cytat z tej strony: Kiedy przewalutowywać? Fachowcy są zgodni - wtedy gdy kurs waluty, w której wzięliśmy kredyt, znacznie wzrósł i wszelkie prognozy mówią, że w najbliższym czasie cały czas będzie szedł do góry. Teoretycznie w trosce o nasze finanse powinniśmy robić przewalutowanie przy każdym gwałtownym wahaniu kursów. W praktyce ze względu na wielką liczbę formalności i niebagatelne opłaty wymagane przez bank (za każde przewalutowanie pobierają one prowizję średnio 1 proc. wartości kredytu), możemy to zrobić zaledwie kilka razy w ciągu okresu kredytowania. Pytanie "kiedy przewalutowywać" jest dla większości banków pytaniem o to, czy kredyty brać w euro, czy w złotych. W zależności od swej wewnętrznej polityki ustawiają się po jednej albo po drugiej stronie barykady. - Obecnie, zakładając, że: oprocentowanie kredytu w euro jest na poziomie 6,5 proc., a kredytu w złotych 11,5 proc., euro musiałoby podskoczyć aż do poziomu 5,85 zł, żeby miesięczna rata spłaty była taka sama jak w pożyczce zaciągniętej w złotych - twierdzi Agnieszka Szadkowska z GE Bank Mieszkaniowy. Według Szadkowskiej przewalutowanie możemy zrobić, jeśli oprocentowanie kredytu złotowego obniży się i będzie na poziomie oprocentowania kredytów walutowych. Miesięczne raty spłaty w obydwóch przypadkach będą wtedy na podobnym poziomie. Innego zdania są w Pekao SA. - Przy aktualnych niewielkich różnicach w oprocentowaniu kredytów złotowych i np. w euro nie widzę racjonalnych powodów, dla których człowiek zarabiający w złotych miałby się decydować na kredyt w obcej walucie - mówi Tomasz Gryn z Pekao SA. - Przewalutowanie powinno nastąpić po jak najniższym kursie. Już przy cenie euro na poziomie 5 zł jest na nie zdecydowanie za późno. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
wersta, to jest owszem racja, ale to chyba każdy wie, że kurs sie zmienia i raz jest drożej a raz taniej.
![]()
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Jeśli nie masz zdolności kredytowej, to klapa, bo bez kredytu nic nie kupisz
![]() Jeśli już uda ci się go wziąć, też klapa, bo to oznacza kamień u szyi na jakieś 20-30 lat ![]() Trzeba się ewakuować z tego szalonego kraju, póki można ![]()
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Wersto nie wziełabym kredytu w euro, z obcej waluty brałam pod uwage tylko franki. Od tego jest tak szeroka oferta kredytowa abyś dopasowała sobie kredyt "pod siebie". Przed tak dużym zobowiązaniem jak kredyt hipoteczny dokładnie zapoznałam się z ofertami wszystkich ważniejszych banków i dlatego m.in. mam jedno przewalutowanie za darmo, w razie wyższej konieczności.
Absolutnie nikogo na siłę nie namawiam na franki zamiast złotówek, tylko że jak na razie nie widać szansy aby kurs franka wzrósł na tyle, aby MI bardziej opłacało się przejść na złotówki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
euro było podane jako przykład w tym artykule, chodziło o to , że sytuacja odnosi się do każdej innej waluty. napisałaś, że na razie kurs franka nie wzrośnie. na razie, a co może być za kilka lat, kilkanaście tego nikt nie wie i dlatego wprowadzone zostały te zmiany. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
Życie młodych ludzi, którzy chcą być razem i razem mieszkać to "całe życie na kredycie niestety". Zarobki są fatalne i mi i mojemu TŻ nikt nie udzieliłby w tej chcwili kredytu. Zaczęliśmy rozglądać się za kawalerką, dla jego rodziców bo mamy z nimi umowę że my kupimy im kawalerkę a oni nam zostawią mieszkanie, w którym teraz mieszkają. Mój TŻ powiedział że chciałby żeby rodzice mieszkali gdzieś blisko niego bo nie są coraz młodsi i chciałby mieć ich niedaleko gdyby się coś działo. Onio teraz mieszkająna Ursynowie niedaleko metra. I jakie było nasze zaskoczenie, gdy zobaczyliśmy, że kawalerka na ursynowie w miarę nowym nowym budownictwie kosztuje około 250tys złotych podczas kiedy jego 68metrowe mieszkanie zostało wycenione na 350-370tys.
Zaczynam tracić nadzieję na to że kiedyś razem zamieszkamy(z teściami nie chcemy mieszkać). Myślałam o tym żeby wyjechać za granicę i zrobiłabym to, gdyby moja mama nie była sama. Jedyna nadzieja w tym że uda mi się znaleźć dobrze płatną pracę kiedyś. Dlatego cały czas staram się dorabiać żeby zebrać kasęna drugie studia (teraz studiuję dziennie). I niech politycy sienie dziwią że młodzi wyjeżdżająz kraju skoro tu praktycznie nie mająszans na wspólne normalne życie nie mówiąc już o dzieciach.
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Wydaje mi się, że te obostrzenia zostają wprowadzone bo banki za mało zarabiają na kredytach walutowych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:41.