|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Pers- niejadek. Ratunku, bo oszaleję...
Cześć Dziewczyny. Dawno mnie tu nie było, ale w końcu mnie przygnało. Może ktoś mi doradzi, bo już nie wiem, co robić...
Otóż jakieś 5 miesięcy temu adoptowaliśmy ok. 7 miesięcznego kota persa. Mąż zabrał go od znajomego, który nie chciał i nie potrafił się nim odpowiednio zajmować. Zwierzak był zaniedbany- skołtuniony, wychudzony, oczy zaropiałe, do tego częściowo zafarbowany na różowo (!). I tu się zaczyna problem- otóż od małego był karmiony mlekiem oraz najpodlejszego rodzaju suchą karmą, taką najtańszą marketową. I niczym więcej. Skutek jest taki, że kot nie chce nic więcej jeść- to znaczy nie je mięsa ( tym karmiłam poprzednie koty), ani surowego ani gotowanego, większości karm w puszkach (droższe, tańsze, najtańsze, saszetki), tuńczyka ani innych ryb, itp. Je tylko suchą karmę (w grę wchodzi purina albo whiskas, nic więcej) oraz wyjada galaretkę z karmy puszkowej, jedynego rodzaju, do którego dał się przekonać- tzn. właściwie do tej galaretki, bo reszty nie zjada. Jest u nas od końca maja i od tamtej pory nie udało mi się przekonać go do niczego normalnego do jedzenia (no, raz zjadł troszkę wędliny, takiej po prawie 50 zł za kilo, ale tylko 2 plasterki). Najchętniej karmiłabym go tym, czym powinien być karmiony kot, czyli mięsem- ale on nawet polędwicy i piersi w kurczaka nie chce jeść! Poprzednie koty karmiłam kurczakiem i podrobami, zarówno mięsem surowym, jak i gotowanym oraz suchą karmą od czasu do czasu i było ok.- było zdrowo i ekonomicznie. Czy ktoś ma jakiś pomysł, jak dziada jednego przekonać do innego wyżywienia? On nie może przecież żyć na galaretce i suchym żarciu...(A- jedyną rzeczą, jaką jeszcze lubi są...produkty mleczne, których nie może jeść, bo nie toleruje laktozy i dostaje rozwolnienia. Ale jak jem jogurt to wisi na mnie jak kat na duszą. Zwariować można.) Byłabym wdzięczna za wszelkie porady ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Pers- niejadek. Ratunku, bo oszaleję...
Proponuję podawać jedzenie po wybawieniu kota. A jak nie zje schować jedzenie i spróbować po jakimś czasie ponownie. Nie zje, nie dawać nic w zamian, schować miskę. Spróbuj tak ze dwa dni. Nie umrze z głodu .
Jakie karmy puszkowe próbowałaś podawać? Moja kotka chętniej zaczęła jeść , gdy dodawałam trochę wody do karmy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
...skołtuniony, chory i zafarbowany na różowo???
![]() ![]() Może spróbuj wymieszać jakąś lepszą, bardziej pełnowartościową karmę z tą nieszczęsną Puriną czy Whiskasem, i pomalutku zwiększaj proporcje dobrej karmy, aż wyeliminujesz zupełnie marketowe świństwo. Mój kot nie przepada za np. kurczakiem, ale za to uwielbia papkę z kurczaka Gerbera (taką w słoiczku dla niemowląt). Polecił mi to wet jak kot był wycieńczony po chorobie. Nie jest to długoterminowe rozwiązanie, ale może trochę go to odżywi. I jeśli kot uwielbia mleko, to istnieje coś takiego jak specjalne mleko dla kotów, pozbawione laktozy. Oczywiście nie powinien tego pić za często, ale jest to fajna przekąska dla kota-mlekoholika. I nie ma po tym rozwolnienia ![]()
![]() |
#4 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Do tej pory próbowałam już royal canin, animody, katovita i felini. To z tych lepszych. Z gorszych felixa, kitekata, whiskasa, butchersa (z tego wyjada galaretkę...) i kilku innych, które mi wpadły w ręce (saszetki, paszteciki, puszki, nic nie działa). Próbowałam dawać mu gotowanego kurczaka, surowego kurczaka, ryby, surowe i gotowane serca drobiowe, sparzoną wątróbkę- to wszystko jadły moje poprzednie koty plus suchą karmę od czasu do czasu, żyły i dobrze się miały...Skorzystałam generalnie w tym zakresie z porady weta, bo był czas, gdy miałam naraz aż 3 koty i bardzo droga karma odpadała ze względów ekonomicznych. 1 czy 2 zwykłe puszki miałam tylko awaryjnie, jakby jedzenie dla kotów "wyszło", bo większe zakupy robię raz w tygodniu- a tu taki klops, z tym kocurem. On po prostu nic nie je- nałożysz mu, a on popatrzy tylko na Ciebie z wyrzutem i sobie pójdzie ![]() ![]() Chyba skorzystam z rady koleżanki powyżej i spróbuję go przegłodzić- choć już raz próbowałam. Wytrzymał skubaniec półtora dnia - ja za to nie wytrzymałam....Nie dałam rady- pracuję w domu, więc gdy w ciągu dnia przyszedł do mnie i zaczął miauczeć mi nad głową i trącać mnie łapką, to wymiękłam. Chyba tak robił w poprzednim domu, jak mu zapominali jeść dać, bo ten facet, od którego go wzięliśmy, coś przebąkiwał, że kot jak jest głodny to miauczy. ![]() Dzięki też za informację o mleku- przy następnych zakupach spróbuję poszukać w zoologicznych w okolicy. Zawsze to coś- może sobie od czasu do czasu pochlipać ![]() Mieszanie karm nie działa- już próbowałam, zarówno z mokrymi, jak i suchymi. Zjada, co mu odpowiada, resztę zostawia. ![]() Tak, czy owak jeszcze raz dzięki za rady, będę walczyć dalej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Powodzenia i życzę grzecznie jedzącego kota
![]() Próbowałaś tuńczyka albo łososia z puszki ("dla ludzi"?). Co prawda nie jest to super zdrowe bo zawierają sól, ale może jako dodatek do tej diety.... uff życzę powodzenia i daj znać jak sytuacja się rozwija <3
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:28.