|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
zespół ciesni nadgarstka
mial ktos te dolegliwosc?wyleczyl operacyjnie?
|
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: zespół ciesni nadgarstka
ja co prawda nie mam osobiście takiej dolegliwości, ale jestem zorientowana w temacie
bardzo często operacja daje całkowitą poprawę
|
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
ja mam jakies zwyrodnienie sciegien w nadgarstkach i srodreczu i stad ten zcn. objawy sa tak dokuczliwe ze zyc sie odechciewa. mrowienia, dretwienia, nocne bole nadgarstka(w rece dominujacej sa silniejsze objawy), rano rece sztywne nie mozna zacisnac piesci ani zlozyc ich jak do modlitwy. dzis w nocy prawie nie spalam bo tak mnie bolal nadgarstek jakby mi ktos w nerwy igly wbijal. dretwienie obejmuje kciuki place wskazujace srodkowe i polowe serdecznego. palce male sa ok nie sztywniej nie dretwieja sa ok. kcuki tez nie sztywnieja ale najbardziej dretwieja i pobolewaja. w przyszlym tyg chce isc na emg ale prywatnie bo na kase corych to maj/czerwiec dopiero dodam ze mialam robione badania od reumatologa -anty ccp i ana i wyszly ujemnie. od rodzinnego morfologia ob i czynnik reumatoidalny -tez wyszly dobrze. jeden z ortopedow zapisal mi metypred(steryd) wiec jak go bralam bylo dobrzze po odstawieniu powoli wszystko wrocilo. wiec pomysl ortopedy i sposob leczenia okazal sie niewypalem |
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
up
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Z tego co wiem na ciesn nagarstka najlepiej działa zabieg. W znieczuleniu miejscowym. Tesciowa po takim zabiegu ma widoczna poprawe, bole zniknely i mozne normalnie "uzywac" kciuka
|
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
a gdzie miala robiony zabieg? u mnie kciuk nie jest w najgorszym stanie. najgorsze sa poranne sztywnosci palcow wskazujacego srodkowego i serdecznego. kciuk mocno dretwieje ale jako tako sie rusza chco owszem czasami boli jakby mi ktos igly wbijal
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
oh ona w Bielsku-Białej, w jakiejs chyba prywatnej przychodni... ale dokladnie Ci nie powiem
|
|
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
na pewno zdiagnozowali cieśń? może nie masz problemów ze ścięgnami, a z rozcięgnem? jeśli oprzesz rękę na stole, stroną grzbietową w górę, a dłoń swobodnie zwisa spoza stołu, to po około minucie drętwieje Ci dłoń?
|
|
|
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
bede miala robione emg wiec wtedy pewnie wykaze czy jest ucisk na nerw posrodkowy czy nie. usg wykazalo pogrubione pochewki sciegien w nadgarstku i srodreczu wiec pewnie od tego ten zcn. dretieja dokladnie te palce co w zcn plus przenikliwy bol lewego nadgarstka.prawy na szczescie nie boli choc reka dretwieje
---------- Dopisano o 21:49 ---------- Poprzedni post napisano o 21:48 ---------- aha i trudno mi zrobic ten test o ktorym piszesz bo rece prawie caly czas mrowieja niezaleznie od pozycji ale jak zginam nadgarstek to sie nasilaja |
|
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
oj tego to sie strasznie boje zwlaszcza twardziny. badania mialam anty ccp i ana i wyszly ujemnie, czynnik reumatoidalny tez ujemny.
a to rozsciegno o ktorym pisalas to co to za schorzenie tez leczy sie operacyjnie? |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
Często następuje przykurcz rozcięgna dłoniowego u osób, które np. wykonują często pracę manualną, dłonie pracują w zgięciu, również u pań szyjących dużo na drutach. Jest to przykurcz Dupuytrena. Ćwiczenia, zabiegi fizykoterapeutyczne, masaże, ale również i operacja. Najpierw zrób wszelakie badania, żeby wykluczyć choróbska, twardzinę też. Co do cieśni, lub tego przykurczu, o którym pisałam - nie taki diabeł straszny, jak go malują! rozmawiałam z wieloma osobami po operacjach, pomagają
|
|
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
robilam juz badania u rodzinnego i reumatologa. niby sa dobre ale wiadomo czlowiek zawsze ma stracha bo nigdy nic nie wiadomo. te badania nie daja 100% pewnosci. a ja straszny nerwus jestem i panikara. w przyszlym tygodniu umawiam sie na emg prywatnie bo na kase chorych za dlugo bym musiala czekac.
przykurczu D.... raczej nie mam bo lekarz cos mowil ze wtedy robia sie jakies male guzki ktore blokuja ruch dloni |
|
|
|
|
#14 |
|
Raczkowanie
|
podniose. moze jeszcze ktos sie spotkal z ta przypadloscia
|
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
ale co? nie jesteś zdecydowana na zabieg?
poczytaj sobie w jakichś medycznych książkach jakie skutki wiąże ze sobą zbyt późny zabieg lub jego nie wykonanie. ![]() Jakby nie było funkcja ręki jest bardzo ważna i warto, żebyś jak najszybciej poddała się odbarczeniu nerwu, zwłaszcza, że Twoje objawy są dość zaawansowane.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#16 |
|
Zadomowienie
|
u mnie także zdiagnozowano zespół ciesni nadgarstka.Drętwienie ręki było nie do przeskoczenia szczególnie w nocy.Miałam zasugerowaną operację ale nie chciałam jej przechodzić.
W pracy dziwgałam dosyć duże ciężary,do tego dochodziła praca z metkownicą także nie było wesoło. Ograniczyłam dzwiganie ciężarów i szczerze mówiąc przeszło.Czasami jeżeli nadwyrężę prawą rękę wraca ale nie już tak intensywnie. Nadgarstek przeszedł ale teraz odezwał się bark.Nie wiem co gorsze. |
|
|
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
|
ja musze zrobic zabieg niestety bo mi nic nie przechodzi a objawy mam duze. oprocz dretwienia mam poranna sztywnosc. u mnie to jest jeszcze sprawa sciegien w nadgarstku cos zaczely fiksowac i stad ten zcn. sam na pewno nie ustapi. tylko czytalam tez ze czasami mimo zabiegu nie ma poprawy
|
|
|
|
|
#18 |
|
Zadomowienie
|
ja miałam 2 stopień cieśni ale nie zdecydowałam się na operację bo to w końcu nerwy.Też miałam drętwienie,niemożność utrzymania przedmiotów.
|
|
|
|
|
#19 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Chyba, że chirurg był niekompetentny to się zgodzę... Tjaa, ścięgna zaczęły fiksować, lubię takie fachowe określenia ![]() Troczek zginaczy trza przeciąć i git będzie ![]() Ciesz się, że jeszcze nie doświadczyłaś jeszcze zaniku mięśni kłębu kciuka, bo byłoby naprawdę źle... Pamiętaj, żeby po zabiegu chodzić na rehabilitację ---------- Dopisano o 21:55 ---------- Poprzedni post napisano o 21:54 ---------- Cytat:
![]() zresztą, co to za tłumaczenie 'bo to w końcu nerwy' lekarze po to są, żeby leczyć, nerwy po to, żeby przewodzić i spełniać swoje funkcje, a chory człowiek ma się leczyć... zatroszcz się o siebie i swoje zdrowie - moja rada jako fizjoterapeuty.
Edytowane przez anoska Czas edycji: 2011-03-05 o 21:56 |
||
|
|
|
|
#20 |
|
Raczkowanie
|
anoska---wiem mowie tak potocznie ;-) mam na mysli to ze ussg wykazalo pogrubione pochewki sciegien zgniaczy palcow w obrebie reki i nadgarstka. a skoro sciegna w nadgarstku cos nie teges to znaczy ze pewnie usciskaja na nerw posrodkowy i stad cala gama moich dolegliwosci. ostatnio nawet cos mi przeskakuje jak zaciskam piesc. jest to miejsce ciut ponizej nadgarstka od wewnetrznej stronie dloni.
zabiegu sie boje bo gdzies na jakims forum jakis rehabilitant jakis pisal ze przeciecie tego troczka moze spowodwac ze reka nie bedzie juz taka spraawna jak dawniej. i tego sie boje choc z 2 strony zyc z tymi objawami co teraz nie da sie. nieprzespane nocki z powodu dretwienia pieczenia itp i koszmarne poranki ze sztywnymi dloniami |
|
|
|
|
#21 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
Raczkowanie
|
iguanaiguana------czy badanie emg boli?jak dlugo trwa na jedna reke i ile kosztuje? ja musze zrobic na 2 rece i nie wiem czy zaplace 360 skoro w cennikujest napisane 180 zl ale nie wiadomo czy ma zanczenie czy 1 czy 2 rece
Lula---moze i glupstwa ale wiesz czlowiek przed kazda ingerencja w jego organizm ma jakies obawy |
|
|
|
|
#23 |
|
Raczkowanie
|
Hej, nie do mnie było pytanie, ale mogę powiedzie że EMG nie boli za bardzo, jest dośc nieprzyjemne, chociaz mi sie nawet podobalo, ręka śmiesznie podskakuje gdy puszczają prąd
Ja robiłam prawą rękę, koszt 180, trwało to nie dłużej jak 20 min, wyniki są od razu. Jeśli robisz dwie ręce to myślę że zapłacisz te 360. Mam nadzieje że coś pomogłam i wszystkim z zcn życzę zdrowia. Ja czekam na zabieg który mam we wrześniu na nfz w klinicie ortopedii w Łodzi, czas oczkiwania na zabieg od zdiagnozowania - 10 miesiecy....Ale jestem zdecydowana, tym bardziej że druga ręka też się daje we znaki, a prawa po miesiacu wzglednego braku bolu ostatnio daje tak czadu ze cale noce nieprzespane a i w ciagu dnia jej sprawnosc jest mocno organiczna Pozdrawiam!
|
|
|
|
|
#24 |
|
Konto usunięte
|
Dziewczyny jak by mi ten temat z nieba spadł. Od 3 dni mrowią mi dwa palce u lewej reki mały i serdeczny tak jak by były zdrętwiałe i wyczytałam na necie, że to może być właśnie zespół ciesni nadgarstka, cos od kręgosłupa lub od nerwu łokciowego jak najszybciej będe chciała udac się do lekarza ale to,i tak mozliwe będzie dopiero koło czwartku.
Czy ktoś miał takie objawy ?? ---------- Dopisano o 11:36 ---------- Poprzedni post napisano o 11:33 ---------- Aha chciałam dodać, ze mnie nie boli ręka tylko to drętwienie tych palców
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:51 ---------- Poprzedni post napisano o 12:39 ---------- [1=13aa9d55ec6ef8489ab3852 d90deb2979ef9d608;2556431 4]Dziewczyny jak by mi ten temat z nieba spadł. Od 3 dni mrowią mi dwa palce u lewej reki mały i serdeczny tak jak by były zdrętwiałe i wyczytałam na necie, że to może być właśnie zespół ciesni nadgarstka, cos od kręgosłupa lub od nerwu łokciowego jak najszybciej będe chciała udac się do lekarza ale to,i tak mozliwe będzie dopiero koło czwartku. Czy ktoś miał takie objawy ?? ---------- Dopisano o 11:36 ---------- Poprzedni post napisano o 11:33 ---------- Aha chciałam dodać, ze mnie nie boli ręka tylko to drętwienie tych palców [/QUOTE]Masz objawy tylko od nerwu łokciowego, nie jest to nerw pośrodkowy, tak więc to nie cieśń nadgarstka:P Moim zdaniem może to być np. zespół rowka nerwu łokciowego. Tak czy owak, idź do lekarza, im wcześniej zdiagnozują, tym lepiej. A może się okaże, że to nic z tych rzeczy Czasami takie mrowienia występują tylko z powodu częstego ucisku na nerw, mój kolega często siedział na zgiętej nodze, uciskał nerw strzałkowy i stopa stała się niedowładna - rozćwiczył
|
|
|
|
|
|
#26 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Co nie zmienia faktu, że do lekarza się udam, a jeśli by sie okazało, że to od tego rowka nerwu łokciowego to to się też zabiegowo usuwa??? |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Raczkowanie
|
Witam, umowilam sie na emg prywatnie na przyszly wtorek byl pierwszy wolny termin. koszt to od 230-280 zl za obie rece. wywnioskowalam ze nie ma znaczenia czy jedna czy dwie. 230 to podstawowe badanie. jesli nic nie wykaze to mozna rozrzeszyc o badanie z nakluwaniem iglami i wtedy kosztuje 280 zl. ale nie trzba sie na nie godzic i ja juz wiem ze sie w razie czego nie godze. boje sie tego emg dodatkowo bo wiem ze w stresie trzesa mi sie rece i sie zastanawiam czy nie bedzie to mialo wplywu na wynik badania. 20 minut na reke to bardzo dlugo.
10 miesiecy czekania to strasznie dlugo. moje objawy sa tak silne ze ja niedlugo zwariuje rano rece sztywne niesprawnejak zbetonu w nocy bol i dretwienie pieczenie palenie---------- Dopisano o 15:51 ---------- Poprzedni post napisano o 15:50 ---------- a moze ktos wie gdzie w poznaniu mozna to zrobic na nfz w ramach kliniki jednego dnia? |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#28 |
|
Raczkowanie
|
[1=13aa9d55ec6ef8489ab3852 d90deb2979ef9d608;2556622 7]Dziękuje, za odpowiedź, podejrzewam, że może to być od częstego podpierania sie na łokciu lub być może się uderzyłam w łokeć ( tak, że prąd przechodzi nie miło) .
Co nie zmienia faktu, że do lekarza się udam, a jeśli by sie okazało, że to od tego rowka nerwu łokciowego to to się też zabiegowo usuwa???[/QUOTE] Jeśli często się opierasz na łokciu, to bardzo możliwe postaraj się zmienić nawyk, a do lekarza nie zaszkodzi pójść tak, też jakieś są sposoby operacyjne, żeby odbarczyć nerw
|
|
|
|
|
#29 |
|
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
Witajcie. Wczoraj własnie byłam u neurologa, bo od kilku miesiecy mam dretwienie trzech palców u prawej dłoni, plus ten ból nocny, boli mnie tez łokieć , poza tym mam dyskopatie dwóch kręgów szyjnych ze zwyrodnieniem. Lekarz chce mi dac skierowanie na emg, aby stwierdzic czy to cieśń nadgarstka czy może coś sie dzieje z ręka od kręgosłupa. Chciałam Was zapytać jeśli chodzi o samo badanie emg, co sie czuje tzn . co powinno sie czuc jeśli jest to cieśń nadgarstka, jak reaguje reka na takie badanie, czy jeśli ta cieśń faktycznie jest to czy boli to badanie czy nie, czy sie cos odczuwa w ogóle? Z góry dziekuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie
|
|
|
|
|
#30 |
|
Raczkowanie
|
naughtygirl30----- we wtorek mam badanie emg (obie rece) po powrocie napisz co i jak. bardzo sie boje. ktore palce ci dretwieja ? mi kciuk wskazujacy srodkowy i polowa serdecznego. plus jeszcze inne niedogodnosci o ktorych pisalam wyzej
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:09.

bardzo często operacja daje całkowitą poprawę

Pozdrawiam!