Co podać na 18-nastce? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-09-30, 07:13   #1
eMeL
Raczkowanie

Question

Co podać na 18-nastce?

W styczniu planuję imprezę urodzinową(18) (wiem, że sporo czasu jednak już muszę podać rodzicom mniej więcej koszty) no i że nie mam żadnego doświadczenia w przygotowaniu takich imprez zwracam się do was wizażanki o pomoc.
Pytanie takie jak w tytule od siebie dodam, że impreza będzie na 20-30 osób, w wynajętym lokalu. Czas trwania to pewnie od 20 do dajmy na to, że 2-3. Proszę o propozycję zarówno jeśli chodzi o ilość dań, ich nazwy i bierzcie pod uwagę przekąski. No i żebym nie zbankrutowała

Szczególnie zwracam się do osób, które mają takie dylematy za sobą.
Dziękuje za wszystkie odpowiedzi
Stary 2010-09-30, 08:49   #2
La Monica
La Moderatoiure

Dot.: Co podać na 18-nastce?

Przeglądnij to: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=158957

Gotuję
La Monica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-30, 10:07   #3
eMeL
Raczkowanie

Dziękuje pięknie za linka(to mi załatwiło praktycznie sprawę przekąsek) teraz tylko pozostaje kwestia ile mam podać dań i co będzie najlepsze(uniwersalne, w miarę niedrogie, no i żeby pasowało do alkoholu). Gotować będziemy w domu i tam podgrzewać raczej więc to też trzeba wziąć pod uwagę.
Stary 2010-10-01, 09:18   #4
aneh87
Raczkowanie

U mojego młodszego brata jako główne danie było udko z miodem do tego ziemniaczki i surówka, średnio się to sprawdziło, bo co drugi wstydził się jeść, a co druga trzymała linie, więc dużo zostało.Później był bigos i na koniec barszcz z paluszkami/pasztecikami. Bigos był chyba najlepiej konsumowanym daniem.Niestety ale do barszczu mało kto doczekał.Tak to jest jak sie pije na pusty żołądek.Zresztą na mojej osiemnastce jeśli o to chodzi to wclae nie było lepiej. Zupa węgierska była daniem głównym, wszystki bardzo smakowała, jednak później wszyscy ją zwracali;p Było mnóstwo sałatek, których nikt nawet nie ruszył,kiełbaski z grila(bo to było lato), ogólnie multum jedzenia. Jedyne co poszło to była wódka.Uwierz mi na osiemnastkach się pije...nie ma co sie za bardzo naciagać z jedzeniem-przekonasz się o tym na własnej skórze.
aneh87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-01, 10:29   #5
AlicjaH
Rozeznanie

Siostra miała robić 18, ale stwierdziła że woli kasę i wzieła w ramach tego 2,5tyś. Wcześniej jej znajome robiły i wychodziło około 2-3tyś ale to tak na 40osób. Ech gdzie te czasy starych 18... Ja na swoją może z 350zł wydałam ale to było prawie 8lat temu
Stary 2010-10-01, 10:43   #6
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez aneh87 Pokaż wiadomość
U mojego młodszego brata jako główne danie było udko z miodem do tego ziemniaczki i surówka, średnio się to sprawdziło, bo co drugi wstydził się jeść, a co druga trzymała linie, więc dużo zostało.Później był bigos i na koniec barszcz z paluszkami/pasztecikami. Bigos był chyba najlepiej konsumowanym daniem.
(...)
Dwa rodzaje sałatek - np. jedna z ryżem (ja robię taką: ryż, tuńczyk LUB szynka, ananas, pomidor, papryka, można nieco oliwek, ewentualnie majonez do smaku, przyprawy - różne rodzaje pieprzu, majeranek, nieco soli czosnkowej), druga grecka (skład mniej więcej wiadomy). Do tego szaszłyki mięsne lub/i rybne - kawałki kurczaka, łososia etc. Małe kanapeczki - ładnie przystrojone, lekkie.

Jeżeli chce się czegoś tradycyjnego, to bigos to świetny pomysł na danie główne. Taki z dobrym mięskiem i ze śliwkami, z dodatkiem wina (alkohol się odparowuje, więc spokojnie). Jeżeli coś mniej tradycyjnego to kurczak z ryżem, w sosie słodko-kwaśnym, z ananasem.

Pomiędzy posiłkami może być do popijania jakaś mega lekka zupka - coś japońskiego w stylu (bulion z kawałkami warzyw).

Generalnie może być menu idące w stronę jakiegoś jednego tematu, przewijającego się motywu - kuchnia japońska, azjatycka lub grecka.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-01, 19:19   #7
eMeL
Raczkowanie

Myślę, że zrobię sałatkę z makaronu ryżowego (moja specjalność i znajomi bardzo chwalą) co do drugiej to chciałabym coś lekkiego(dobry motyw z tą sałatką grecką ale z tego co widziałam ostatnio na chrzcinach to wcale nie była rozchwytywana) nad tym muszę jeszcze pomyśleć.
Właśnie na pierwsze danie pasują mi te ziemniaczki i surówka ale czy może być do tego np. pieczeń rzymska? A później podałabym tylko bigos i w sumie tyle, najwyżej byłoby więcej przekąsek(podłapałam fajny przepis na pikantne ciasteczka), chociaż jeszcze się zastanawiam nad tym barszczem czerwonym ale wątpię by ktoś koło północy był zainteresowany

jeszcze raz dziękuje za wszelki podpowiedzi

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-10-02, 12:18   #8
Princessin_H.
Raczkowanie

Na takiej impreza jak 18stka,gdzie sie nie siedzi przy stole tylko stoi,tanczy,rozmawia najlepiej sprawdza sie jedzenie tzw.finger food,co oznacza cos co mozna wziac palcami,na jeden kes.Ja polecam koreczki.
Pierwsza wersje robie z szynki,oliwek zielonych,ewentualnie ogorkow kiszonych lub korniszonow,dowolnego sera zoltego.I tak kroimy wszystko w kosteczke mniej wiecej podobniej wielkosci(ok.1cm na 1 cm) i nadziewamy na wykalaczki.Pierwsza idzie szyneczka,potem oliwka lub ogorek,natepnie serek,Kombinacje zmieniamy tak by po ulozeniu na talerzu nie bylo nudno.Koreczki mozna nadziac na polowke kapusty owineta w folie aluminiowa-efektowna ozdoba stolu i latwy dostep.A kapuste potem odwijamy z folii i dajemy mamie na kapusniak badz bigos.
Druga wersja koreczkow-dla dbajacych o linie.Potrzebujemy pomidorki koktajlowe swieze-sa w kolorach czerwonym i zoltym.Kupujemy mozarelle mini kuleczki,swieza bazylie.Nakladamy na wykalaczke pomidorek czerwony,listek bazyli,kuleczke mozarelli,listek bazylii i na koniec zolty pomidrorek.Koreczki ukladasz na duzym plaskim talerzu a na srodku mala salaterka z oliwa i octem balsamicznym do maczania.
Smacznego!!!

---------- Dopisano o 11:18 ---------- Poprzedni post napisano o 11:07 ----------

Mam jeszcze kilka propozycji dobrych na 18stke.
Jajka nadziewane-gotujesz jajka na twardo.Jezeli chcesz miec 20 polowek bierzesz 10 jaj.Nastepnie pieczarki,gotujemy(a wywar zostawiamy na grzybowa,mozna zamrozic)jeden duzy por,majonez,sol,pieprz.Ug otowane jajka obieramy i kroimy na polowki wybierajac zoltko do osobenego naczynia.Polowki bialek scinamy od spodu lekko nozem,beda wtedy ladnie i poslusznie ukladac sie na talerzu.Do naczynia z zoltkami wsypujemy ugotowane i posiekane drobno pieczarki oraz posiekany drobno por.Calosc doprawiamy sola,pieprzem,majonezem.N akladamy farsz do polowek bialek i dekorujemy kawalkami czarnych oliwek,galazka koperku,pieruszki,kostka czerwonej papryki swiezej badz kropeczka majonezu.
Dobrym pomyslem na impreze sa nachos czyli chipsy kukrydziane,ktore mozna dostac w kazdym supermarkecie w roznych smakach(najlepsze sa serowe i paprykowe).Wysypujemy nachos na miske plaska i posrodku dajmy salaterke mala z sosem do nachos czyli salsa.U mnie na imprezach wlasnie to ma najwieksze powodzienie.
Zycze udanej imprezy i smaczanego!!!
Princessin_H. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-03, 14:39   #9
eMeL
Raczkowanie

koreczki (wybrałam wersję z szynką i ogórkami kiszonymi) i nadziewane jajka trafiają do notesika, nachosy w sumie nawet mi lepiej pasują niż chipsy, które miałam w planach. To może jednak zamiast tej 2 sałatki postawić na jeszcze więcej finger food?

Princessin_H wielkie dzięki za pomoc i fajne przepisy(nigdy nie robiłam jakiś większych przekąsek niż sałatka czy ciasteczka więc nie mam o tym pojęcia)
Stary 2010-10-04, 18:32   #10
bemo
Raczkowanie

dla osob ktore maja w dupie odchudzanie dobre beda frytki i klasyczne miesko jak schabowy czy devolaj, dla osob ktore dbaja o linie polecam zrobic jakies surowki z wykorzystaniem salat, pomidorow itp. tak jak ktos wyzej napisal bigos tez bedzie dobry tylko w tych czasach panienki wola awangarde, no bo KTO BY POMYSLAL ZEBY JESC BIGOS? jakby to bylo cos okropnego albo paskudnego. polecam tez np. faszerowane jajka ktore beda dobra przekoska (i nie tak droga ) mozna tez zamowic pizze ale wyjdzie to dosc kosztownie (chyba ze masz jakies promocje w pizzeri na wieksze zamowienia) co do faszerowanych jajek to moja mama robi je tak : wyjmuje zoltka ugniata to razem z drobniutko pokrojona szynka, szczypiorkiem i majonezem, i jest pysznie

Edytowane przez bemo
Czas edycji: 2010-10-04 o 18:33
bemo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-05, 12:57   #11
eMeL
Raczkowanie

dzięki Bemo, ten twój przepis (a raczej twojej mamy) na faszerowane jajka strasznie prosty, że nawet taki antytalent jak ja sobie z tym poradzi Ja tam lubię bigos więc bigos musi być:P tylko z tym mięskiem właśnie nie wiem czy może być ta pieczeń rzymska i tu mam dylemat. U mnie w domu to są wrogowie pizzy i frytek więc to nie przejdzie ale myślę, że gościom w sumie by się spodobało.

A co z czymś na słodko? Ile ciast? Dać jakiś deser?
Stary 2010-10-05, 13:37   #12
xenia37
Raczkowanie

u mnie w domu imprezy organizowane są na zasadzie: ciągle to samo (schabowe, 3 sałatki, smażony kurczak w ziołach, ryba z rusztu) + jakiś ekstra szałowy dodatek...

ostatnio na urodziny mojej babci na 20 osób moja siostra upiekła ogromny 2 piętrowy tort, zdobiony ręcznie robionymi różami..które spływały ze szczytu do dołu, polewa była biała a w środku czekoladowe ciasto, każdy dostał po kawałku + różyczka na talerzyku - wszystkim szczęki opadły... zdolniacha nie ma co...
xenia37 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-08, 09:43   #13
linaya
astro-loszka

Byłam raz na imprezie, gdzie gospodyni podała naleśniki i dwa rodzaje farszu - serowo-szpinakowy i pieczarkowy - goście sami sobie nadziewali i zawijali w ciasto.
Na innej imprezie gospodarze upichcili duży gar chilli con carne, do tego oddzielnie podali tortille, i w osobnych miseczkach tarty ser, kwaśna śmietanę i guacamole. Również goście sami sobie nadziewali placki, posypywali serem i polewali sosami wg uznania.
Ja sama kiedyś jako danie ciepłe ugotowałam olbrzymi gar chińszczyzny - pierś kurczaka w kostkę, warzywa chińskie z mrożonki, przyprawy i ryż - goście się zajadali po północy (zgłodnieli po wytężonych tańcach), rano ku swemu zadowoleniu ujrzałam wylizany do czysta gar

Sprawdzoną imprezową przekąską gorącą są suszone śliwki owinięte plasterkami wędzonego boczku i spięte wykałaczką, a następnie usmażone na patelni lub upieczone - zawsze wszystkim smakują.

Ze słodkiego bufetu ja zawsze podaję parę lekkich ciast - np. sernik na zimno z owocami i galaretką(może pełnić też funkcję tortu ze świeczkami), karpatka. Do tego np. babeczki z bitą śmietaną lub makaroniki, dobre sa też ciasteczka owsiane, i zawsze jakieś cukierki (ja daję specjalnie skomponowaną mieszankę cukierków nadziewanych alkoholami)
Stary 2010-10-10, 12:07   #14
Caramella
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez AlicjaH Pokaż wiadomość
Siostra miała robić 18, ale stwierdziła że woli kasę i wzieła w ramach tego 2,5tyś. Wcześniej jej znajome robiły i wychodziło około 2-3tyś ale to tak na 40osób. Ech gdzie te czasy starych 18... Ja na swoją może z 350zł wydałam ale to było prawie 8lat temu
3 tys? o jezu,ja mialam 18stke 2 lata temu i wyszlo mi 800zl dzielone na 2 bo robilam razem z kolezanka a bylo super
who we wish we could be
who we want to be with

63-62-61-60-59-58-57-56-55-54-53-52-51-50-49-48
Caramella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-11, 20:53   #15
05patus01
Zadomowienie

co do przekasek to ja lubie na imprezach jesc np. ptysie z ciasta karpatkowego nadziewane pieczarkami i serem. Na cieplo Do tego barszcz czerwony, krokiet.
Polecam tez salatke Gyros, tylko nie wychodzi najtaniej.
Fajnym pomyslem sa roznego rodzaju kotleciki, najlepiej drobiowe, na cieplo lub zimno, albo cos w stylu a'la kfc, czyli piersi pokrojone w slupki, smazone na glebokim oleju w platkach kukurydzianych, do tego sos ze smietany, czosnku, koperku. Chociaz czosnek to nie jest koniecznie szczesliwy traf ;D ale b.dobry
Z salatek polecam zwykla zwyczajna z makaronow z zupek chinskich, pomidor, ogorem, majonez. Tak malo skladnikow a pycha
Fajny przepis mam tez na udka i skrzydelka pieczone w piekarniku na ryzu, choc ja np. boje sie jesc udka przy ludziach
Do tego jak bylo wczesniej pisane bigos, bądż tez jakies leczo, czy jakas potrawka, gulasz z malutkimi kluseczkami slaskimi itp
Najlepiej zimna plyta, chleb i salatki najtaniej najprosciej Najlepiej wg mnie sprawdza sie w formie szwedzkiego stolu.
Dobra przekaska to jajka pod sosem tatarskim
Podstawowa salatka jarzynowa, lub z makaronu ryzowego, piersi, koperku, ogorka pyycha.
Rosol lub flaczki
Niby udka faszerowane, a tak naprawde mieso obrane z udek pokrojone w kostke, z pieczarkami naładowac do skóry z udek i zakleic maka czy czyms zeby sie trzymalo i smazyc na patelni

im razem jak w niebie - stworzeni dla siebie
bez słów, a jak - ona i on.

Tabu - Bez słów

171cm, 95,2 - 70,9- będzie 63 a potem 57
05patus01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-10-12, 15:12   #16
eMeL
Raczkowanie

Widzę, że się wizażanki rozpisały dziękuje za wszystkie pomysły już jest w czym wybierać tylko dalej nie mam pojęcia o tych deserach(dziękuje linaya za pomysł z mieszanką alkoholowych cukierków, z pewnością wykorzystam) ten sernik w sumie na zimno też może być, może do tego jeszcze z 2 ciasta?
Stary 2010-10-14, 18:14   #17
aaniolekk
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez eMeL Pokaż wiadomość
Co podać na 18-nastce?
wódke.

'Ironia kiedy płacząc przez niego,
tylko do Niego chciałabym się przytulić...'

`Nawet w snach na Jego widok mam motylki w brzuchu.
Co On takiego w sobie ma, że poszłabym za Nim na koniec świata?`
27.12.10 <3
aaniolekk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-15, 07:09   #18
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Widzę, że się wizażanki rozpisały dziękuje za wszystkie pomysły już jest w czym wybierać tylko dalej nie mam pojęcia o tych deserach(dziękuje linaya za pomysł z mieszanką alkoholowych cukierków, z pewnością wykorzystam) ten sernik w sumie na zimno też może być, może do tego jeszcze z 2 ciasta?
Skoro to urodziny, w dodatku symboliczne, bo 18. to ja bym zamówiła porządny tort - z najlepszej cukierni (około 50-60 zł). Będzie ozdobą stołu, kropką nad "i". No chyba, że oczywiście masz w domu jakiegoś świetnego cukiernika-amatora.
Stary 2010-10-15, 10:00   #19
eMeL
Raczkowanie

Faktycznie urodziny bez tortu jakoś mi nie pasują, ale z drugiej strony jeden duży tort zabieram do szkoły dla klasy i nauczycieli. Drugi będzie zamówiony na przyjęcie 18stkowe dla rodziny. I rodziców naciągać na jeszcze jedno dajmy na to 70 złotych jest mi zwyczajnie głupio. Myślę, o czymś na kształt tortu z powbijanymi świeczkami ale tańszym. Może ten sernik na zimno tak podać?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-10-20, 07:42   #20
AlicjaH
Rozeznanie

Wróciłam do tematu czytam, czytam i doszłam do miejsca gdzie pisałyście o torcie. Przypomniała mi sie moja 18/taka w małej knajpce/ a najlepsze że towarzystwo "tak sie rozleniwiło" że nam tort ukradli ;-)))))))
Stary 2010-10-20, 11:39   #21
konefk
Przyczajenie

Widzę, ze dzisiejsi 18-latkowie lubią pojeść Na mojej było raczej skromnie jeśli chodzi o jedzenie (stawialiśmy głównie na trunki - ze 4 ogromne pizze własnej roboty, jakieś chipsy, kanapki, ciastka, koreczki itp. Z typowo urodzinowych rzeczy tylko tort. Ale, skoro planujesz bardziej elegancką imprezę, to jako dodatek do potraw, polecam wino. Na http://winezja.pl/ jest dobra wyszukiwarka - można łatwo dobrać wino do konkretnej potrawy
konefk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-20, 12:50   #22
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez konefk Pokaż wiadomość
Widzę, ze dzisiejsi 18-latkowie lubią pojeść Na mojej było raczej skromnie jeśli chodzi o jedzenie (stawialiśmy głównie na trunki - ze 4 ogromne pizze własnej roboty, jakieś chipsy, kanapki, ciastka, koreczki itp. Z typowo urodzinowych rzeczy tylko tort. Ale, skoro planujesz bardziej elegancką imprezę, to jako dodatek do potraw, polecam wino. Na http://winezja.pl/ jest dobra wyszukiwarka - można łatwo dobrać wino do konkretnej potrawy
Pizza - świetny pomysł . Zawsze modna, ponadczasowa, można ją ciekawie urozmaicić, zrobić kilka rodzajów. Do tego z dwa rodzaje sałatek, pieczywo czosnkowe i byłoby super. Przekąski: chipsy, paluszki, orzeszki, kanapeczki małe, koreczki. I duży, piękny tort. Aż sama mam chęć zrobić imprezę, hehe. Chyba Sylwestra w tym roku wyprawię.
Stary 2010-10-20, 17:50   #23
eMeL
Raczkowanie

Właśnie Pizza mi się marzy, mmm i chyba podam ją jako danie tak, żeby każdy zjadł ją na talerzykach elegancko. Bo przyznam się, że byłam na jednej z imprez gdzie podano pizze a la przystawka do ręki i wszystko z niej ludziom spadało na podłogę, niesamowity bałagan był. A wino podam na 18nastce dla rodziny, oni przynajmniej docenią wytrawny smak

AlicjaH ja mój tort będę pilnować;] mam ochotę na czekoladowy z wiśniami ale rodzice mówią, że lepszy jakiś uniwersalny smak. Sama już nie wiem.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-10-22, 12:30   #24
konefk
Przyczajenie

Winko dobre w każdym wieku (po 18-stce)
konefk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-22, 12:42   #25
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Właśnie Pizza mi się marzy, mmm i chyba podam ją jako danie tak, żeby każdy zjadł ją na talerzykach elegancko. Bo przyznam się, że byłam na jednej z imprez gdzie podano pizze a la przystawka do ręki i wszystko z niej ludziom spadało na podłogę, niesamowity bałagan był. A wino podam na 18nastce dla rodziny, oni przynajmniej docenią wytrawny smak

AlicjaH ja mój tort będę pilnować;] mam ochotę na czekoladowy z wiśniami ale rodzice mówią, że lepszy jakiś uniwersalny smak. Sama już nie wiem.
Dowiedz się, czy niektórzy Twoi znajomi nie piją przypadkiem wina - ja zawsze lubiłam, nie tylko ostatnio. W Biedro jest fajne wino i niedrogie - taka wygięta w falę butelka, na etykiecie jakaś dama, czy coś w ten deseń. Poza tym mają dobrą Sophię.

Uniwersalny smak może oznaczać dla niektórych nieciekawy i mało wyrazisty smak. Czekoladowy z wiśniami to super pomysł. Poza tym: to Twoje urodziny, Ty decydujesz .

Nie, no poważnie robię tego Sylwestra. Dzięki za ten wątek - zainspirował mnie. Mam nawet pomysł na menu: pizza własnego wypieku (lub spaghetti, bo i to mi wychodzi dobrze), do tego domowy sos czosnkowy, dwa rodzaje sałatek, drobne przekąski i tort - cudowny, ajerkoniakowy lub czekoladowy tort (oczywiście kupny, bo ja mam taką rękę do ciast choćby wcale) lub ciasto sprzedawane na kawałki. Obiad po 16-tej, zaraz klawiaturę zjem, jak nie przestanę czytać i pisać o jedzeniu.
Stary 2010-11-09, 11:55   #26
eMeL
Raczkowanie

Dzięki jeszcze raz za wszystkie odpowiedzi. I przepraszam, że wcześniej nic nie odpisałam ale miałam problem z internetem. W sumie wątek wyczerpany i mam nadzieję, że się jeszcze komuś przyda.

Doris udanego Sylwestra i jeszcze raz wielkie dzięki
Stary 2010-11-09, 15:44   #27
05patus01
Zadomowienie

Ja mam 18stke tez w styczniu i w styczniu zrobię w domu przyjecie dla rodziny co bedzie do jedzenie to niewiem, ale z alkoholu wiadomo ze wodka bo moj tata lubi wypic ze swoimi szwagrami synem i przyszlym zięciem (moim TŻtem ), do tego jakies slodkie alkohole, np. wisnia z czekolada, kawowy, tiramisu, co mi w oko wpadnie , do tego ze 2 rodzaje wina. Kazdy znajdzie cos dla siebie

im razem jak w niebie - stworzeni dla siebie
bez słów, a jak - ona i on.

Tabu - Bez słów

171cm, 95,2 - 70,9- będzie 63 a potem 57
05patus01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-16, 14:49   #28
elledriver
Raczkowanie

ogarnij, czy ktoś z Twoich gości nie jest wege, to chyba ważne. gdybym ja przyszła na imprezę z zaproponowanym przez Was menu, nic bym nie zjadła (chociaż to na pewno pyszne dania) i musiałabym pić na pusty żołądek :<
elledriver jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-15, 09:38   #29
Jagatrix
Raczkowanie

Impreza 18-owa nie musi kosztować tysięcy
Wystarczy dobrze przemyśleć menu
Na 10 osób:
*2x cola (ok. 10 zł)
*5x sok (ok. 25 zł)
*10x podudzia kurczaka pieczone w ziołach, ziemniaki i surówka z marchewek z sosem czosnkowym (ok. 35 zł);
*5x jajka w majonezie (5 zł),
*krakersy lajkonik z dipem czosnkowo-ziołowym,
*sałatka z tortellini - paczka tortellini, ogórek, szynka, majonez (ok. 20 zł),
*kanapki na chlebie lub kajzerkach z szynką, serem i ogórkiem (20 zł)
*chipsy, paluszki w szklance, orzeszki ziemne w miseczce.

Najpierw można podać obiad, by goście się najedli, a później postawić przystawki, by sobie podjadali.

I oczywiście ze 2 ciasta dla osłody
Stary 2018-02-15, 12:40   #30
grazka810
Przyczajenie

no jak 20-30 osób to trochę roboty będziesz miała Może lepiej wynająć jakiś catering? Albo zrobić z jakimś znajomym? Przy takiej ilości schodzi bardzo dużo napojów, alkoholu. Na Twoim miejscu oprócz standardowo chipsów, paluszków, żelków (może być z alko :P) zrobiłabym małe tortille, parówki w cieście francuskim, ze 3 rodzaje sałatek i dobrze by było, gdyby był rosołek (u mojej koleżanki bardzo się sprawdził, bo wszyscy zjedli przed piciem). Jajka w majonezie to klasyk, możesz na każdego policzyć po 1 jajko czyli 2 połówki, nie każdy pewnie je lubi.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości