Problemy i wątpliwości przyszłej mamy :) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-11-19, 20:04   #1
Wera3344
Przyczajenie

Problemy i wątpliwości przyszłej mamy :)

Witam wszystkich. Niedawno dowiedziałam się że będę mamusią. Jednocześnie z uczuciem niesamowitego szczęścia zrodziło się wiele obaw i wątpliwości. Czy dam radę? Czy potrafię być dobrą mamą? Postanowilam założyć ten wątek aby dowiedzieć się jak inne kobiety sobie z tym radzą. Czy to w ogóle normalne? Co czułyście kiedy dowiedzialyscie się o ciąży. Czy pracujecie? Jak powiedziałyscie o tym w pracy. Ja dopiero zaczęłam staż w korporacji i boję się nawet nie wiem komu o tym powiedzieć
Wera3344 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-20, 21:51   #2
maggma83
Raczkowanie

Dot.: Problemy i wątpliwości przyszłej mamy :)

Każda z nas miała takie wątpliwości, szczególnie przy pierwszej ciąży, bo to przecież nieznany teren i wszystko mocno się zmienia. Ale widok małego człowieka po raz pierwszy potrafi wynagrodzić wszystko Nie stresuj się teraz niepotrzebnie, wszystko się jakoś ułoży.
maggma83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-21, 13:41   #3
Lunak
Wtajemniczenie

Pomimo, że u nas była to planowana i przemyślana ciąża, to też w pewnym momencie pojawiły się wątpliwości i rozterki czy aby na pewno podołam i czy to właściwy moment był. Co jakiś czas jeszcze nachodzą mnie myśli czy wszystko z dzieckiem w porządku. Pomimo, że robię wszystkie badania itd, lekarze nie mają żadnych uwag i ciągle słyszę, że "wszystko idzie prawidłowo", to mam obawy.
W pracy powiedziałam od razu jak miałam potwierdzenie od lekarza. Na zwolnienie poszłam w 12 tc, ze względu na charakter pracy. Najgorsze w moim przypadku były 2 tygodnie i wtedy cieszyłam się, że jestem w domu (akurat nawał złego samopoczucia i wymiotów zbiegł się z moim pójściem na wolne).
Jeśli się dobrze czujesz nie musisz od razu wszystkim mówić.
Głowa do góry na wszystko przyjdzie z czasem
Lunak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-23, 16:05   #4
Wera3344
Przyczajenie

Ja na razie nikomu nie powiedziałam. Jestem w 8 tygodniu. Niedawno byłam na pierwszym badaniu i kiedy zobaczyłam serduszko mojego małego dzieciatka tak się wzruszyłam ze uznałam ze jak mnie nie zartudnia to trudno. Po prostu przestało mnie to obchodzic, liczy się tylko dziecko ale już kolejnego dnia znowu mnie to przytloczylo. Tak sie składa że dopiero zaczęłam staż który trwa akurat 9 miesiecy. I każdy w pracy mi tylko mówi: ooo 9 miesiecy to jak cała ciaza.. a ja naprawdę jestem w ciąży staram się myśleć ze co będzie to będzie. Liczy się dzidzius. Myślałam o tym żeby (gdyby chcieli mnie zatrudnić) pójść na urlop mavierzynski na 3 miesiace i pracować do końca ciąży o ile się uda. Ale jest to moje pierwsze dziecko i nie wiem czy dam radę a poza tym dziecko potrzebuje mamy. Co myślicie?
Stary 2017-11-23, 16:10   #5
Lunak
Wtajemniczenie

Zostawić 3 miesięczne dziecko w domu? Do zadnej placówki takiego maluszka nie przyjmą. Jesli wiesz, ze byłabyś w stanie to warto sprobowac. Jednak to wiąże sie z wielkim obciążeniem dla organizmu. Takie małe dzieci jeszcze nie zawsze mają ustalony rytm dnia, musiałabyś zorganizować mu bardzo dobrą i przede wszystkim zaufaną opiekę. Ale mysle, ze jesli wiesz, że podolalabys rozstaniom z dzieciątkiem to warto sprobowac.

Z drugiej strony pewnie życie wszystko zweryfikuje na ile taki plan byłby skuteczny

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Stary 2017-11-26, 20:08   #6
Wera3344
Przyczajenie

Planowałam pozostawić dzidzie z moimi rodzicami a oprócz tego wysłać tate na tacierzynskie ale boję się że mogłabym tesknic.. a jak powiedziałyscie rodzicom o ciazy? Zbliżają się święta Bożego Narodzenia i Planowałam wtedy jednak u moich teściów urodzi się inne dziecko przed świętami wiec mogą nie zrozumieć dziecięcych gadżetów pod choinką
Stary 2017-11-26, 20:23   #7
Lunak
Wtajemniczenie

My zrobiliśmy zebranie rodzinne. Zaprosiliśmy rodziców do siebie (miał byc obiad, ale samopoczucie nie pozwoliło) na kawę i ciacho. Rozmowy jakoś sie tak potoczyły, ze powiedzieliśmy, iż zostaną dziadkami. Co prawda reakcja nie była jakaś mega spontaniczna i obyło sie bez wybuchów radości, ale to sie az tak nie liczylo

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2017-11-28, 17:34   #8
Wera3344
Przyczajenie

Bardzo fajnie najważniejsze aby czuć się swobodnie. Ja również nie spodziewam się wybuchów radości jednak myślę że małe zaskoczenie będzie. Myślę że nikt się tego po nas nie spodziewal.
Stary 2017-12-14, 11:46   #9
lemoorka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wera3344 Pokaż wiadomość
Ja na razie nikomu nie powiedziałam. Jestem w 8 tygodniu. Niedawno byłam na pierwszym badaniu i kiedy zobaczyłam serduszko mojego małego dzieciatka tak się wzruszyłam ze uznałam ze jak mnie nie zartudnia to trudno. Po prostu przestało mnie to obchodzic, liczy się tylko dziecko ale już kolejnego dnia znowu mnie to przytloczylo. Tak sie składa że dopiero zaczęłam staż który trwa akurat 9 miesiecy. I każdy w pracy mi tylko mówi: ooo 9 miesiecy to jak cała ciaza.. a ja naprawdę jestem w ciąży staram się myśleć ze co będzie to będzie. Liczy się dzidzius. Myślałam o tym żeby (gdyby chcieli mnie zatrudnić) pójść na urlop mavierzynski na 3 miesiace i pracować do końca ciąży o ile się uda. Ale jest to moje pierwsze dziecko i nie wiem czy dam radę a poza tym dziecko potrzebuje mamy. Co myślicie?
Nie wiem na jakiej zasadzie masz staż, czy jest to forma umowy o pracę na podstawie kp czy ymowa cywilno prawna. Nie planuj kogo zostawisz. Czas który możesz poświęcić dziecku jest dużo ważniejszy niż czas na karierę. Ja tez miałam plany, że wrócę, nie wróciłam po macierzyńskim, ale po wychowawczym. Spędziłam w domu 4 lata, wróciłam do pracy mając 30 lat. I niczego nie żałuję.
lemoorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-12-14, 14:43   #10
_vixen_
Zakorzenienie

Nie każda kobieta chce siedzieć w domu z dzieckiem cztery lata, ja bym chyba zwariowała. Ale trzymiesieczniaka bym nie zostawiła w domu. Jednak znam kobietę, która wróciła do pracy na cześć etatu, kiedy jej dziecko miało wlasnie trzy miesiące, ma dobra opiekunkę i jest zadowolona. Różni sa ludzie i rożne wykonują prace. W wielu na urlop wychowawczy nie mozna sobie pozwolić, bo sie wypada z rynku.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-12-15, 06:57   #11
lemoorka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Nie każda kobieta chce siedzieć w domu z dzieckiem cztery lata, ja bym chyba zwariowała. Ale trzymiesieczniaka bym nie zostawiła w domu. Jednak znam kobietę, która wróciła do pracy na cześć etatu, kiedy jej dziecko miało wlasnie trzy miesiące, ma dobra opiekunkę i jest zadowolona. Różni sa ludzie i rożne wykonują prace. W wielu na urlop wychowawczy nie mozna sobie pozwolić, bo sie wypada z rynku.
Urlop wychowawczy nie powoduje amnezji Nie zapomina się wiedzy ani umiejętności. Gdybym miała drugie dziecko, postapilabym podobnie.
lemoorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-12-15, 09:05   #12
_vixen_
Zakorzenienie

Ale moze spowodować utratę klientowi czy pozycji w firmie. Poza budżetówka rzadko kto moze sobie pozwolić na urlop wychowawczy.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości