|
Notka |
|
Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Grzybica paznokci - jak funkcjonować?
(Ma to być wątek konkretno-pomocowy, więc proszę nie ojojać)
Hej, Dermatolog zdiagnozowała u mnie grzybicę na 2 paznokciach, w tym na jednym zaawansowaną, z wysiękiem ropy i krwi ![]() 1. Póki co mam nie moczyć rąk. Z racji tego, że mam pracę, w której non stop robię coś rękoma (w wodzie, w brudzie itd) to na razie mam L4 na tydzień, a potem mam te palce grubo smarować maścią, zawijać bandażem i na to nakładać rękawiczkę, żeby nie mieć kontaktu z żadnymi niepożądanymi czynnikami ![]() 2. Co ze sportem? Póki co palce mnie nie bolą ale nie wiem, czy wykorzystywanie ich np do wspinaczki będzie dobrym pomysłem? Czy nie pogorszy sprawy? 3. Co z funkcjonowaniem w domu? Muszę używać osobnych ręczników do wycierania dłoni, osobnych przyrządów itd? 4. Czy temperatura, w której przebywam, ma jakieś znaczenie? Jest zima, robię czasem wypady na łyżwy/narty i nie wiem, jak paznokcie będą wyglądać po kilku godzinach na mrozie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Grzybica paznokci - jak funkcjonować?
1. Lepiej kup bawelniane rekawiczki kilka par i ich uzywaj zamiast tego bandazu i na to rekawiczki gumowe. Potem oczywiscie je pierzesz i znow zakladasz.
2. Unikasz sportow zwiazanych z rekami - typu scianka wspinaczkowa, gdzie dlonie sa pokryte talkiem. Na rower zakladaj rekawiczki ochronne, za to narty lyzwy - w rekawiczkach narciarskich. 3. reczniki osobne, czesto zmieniane, prane. Wybierz sobie jakis kolor inny niz reszta domownikow - np umow sie, ze Twoje sa czerwone i maja Ci ich nie ruszac. Przyrzady albo jednorazowe i wyrzucasz po kazdym uzyciu, albo wyparzasz wrzatkiem, odkazasz alkoholem. Paznokiec ze zmiana najlepiej usunac - umozliwi to oczyszczenie skory pod i odizolowanie zdrowej czesci od tej zakazonej. Przy niewielkim uszkodzeniu mozesz to zrobic sama, a jak jest zbyt bolesne/glebokie to najlepiej lekarz profesjonalnymi narzedziami. Wazne by nie uszkodzic bazy paznokcia, bo jak zostanie ona w dobrym stanie to paznokiec bez problemu odrosnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dot.: Grzybica paznokci - jak funkcjonować?
Biedna..Z grzybicą trzeba działać konsekwentnie żeby się jej pozbyć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:58.