|
Notka |
|
Komputery, telefony, tablety Masz problem z komputerem, telefonem lub tabletem? Potrzebujesz fachowej porady na temat oprogramowania? Masz wiedzę i chcesz pomóc innym? Dołącz. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Matematyka
Proszę forumowych informatyków o wyrozumiałość, jakkolwiek idiotycznie to pytanie może brzmieć w Waszych uszach
![]() Chciałabym zapytać Was o opinie ile matematyki jest de facto potrzebne/wykorzystywane przez programistów. Jakie zagadnienia matematyczne trzeba sobie absolutnie przyswoić? Bez czego można się obyć, zwłaszcza jeśli nie zamierza się pisać systemów operacyjnych? ![]() Matematyka szła mi zawsze całkiem nieźle, ale po pierwsze, wiadomo, że program do liceum to jedno, a studia to drugie, a po drugie po liceum i tak nie miałam okazji korzystać i z tej bardziej podstawowej wiedzy, więc najpierw i to trzeba będzie odświeżyć. Będę bardzo wdzięczna za wszystkie opinie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: Matematyka
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7796554 6]Proszę forumowych informatyków o wyrozumiałość, jakkolwiek idiotycznie to pytanie może brzmieć w Waszych uszach
![]() Chciałabym zapytać Was o opinie ile matematyki jest de facto potrzebne/wykorzystywane przez programistów. Jakie zagadnienia matematyczne trzeba sobie absolutnie przyswoić? Bez czego można się obyć, zwłaszcza jeśli nie zamierza się pisać systemów operacyjnych? ![]() Matematyka szła mi zawsze całkiem nieźle, ale po pierwsze, wiadomo, że program do liceum to jedno, a studia to drugie, a po drugie po liceum i tak nie miałam okazji korzystać i z tej bardziej podstawowej wiedzy, więc najpierw i to trzeba będzie odświeżyć. Będę bardzo wdzięczna za wszystkie opinie ![]() Zależy po prostu, co chcesz robić: - jak chcesz robić data science, co jest ostatnio bardzo modne i generalnie bardzo ciekawe, to trzeba znac matematyki całe mnóstwo: statystyka, algebra liniowa, czasem jakaś analiza matematyczna itp. - na drugim biegunie jest robienie frontendu (z wyjątkiem jakichś super zaawansowanych, nowatorskich rozwiązań tworzonych od podstaw): tu matematyki nie potrzebujesz praktycznie w ogóle ![]() - pomiędzy jest cała masa różnych stopni pośrednich, w których matematyka jest przydatna mniej lub bardziej: np. w grafice 3D super ważna jest algebra liniowa, w programowaniu gier np. czasem ważna jest znajomość równań różniczkowych żeby zasymulować jakąś fizykę i tak można wymieniać... Najważniejsze tak naprawdę jest myślenie matematyczne, umiejętność wyciągania ścisłych wniosków z przyjętych założeń, umiejętność "pomyślenia jak komputer". Problem w tym, że to jest wyrabiane właśnie nauką matematyki i rozwiązywaniem zadań matematycznych. Bardzo ważna jest też np. umiejętność czasem policzenia sobie na szybko, jaka będzie złożoność obliczeniowa algorytmu. Podsumowując: pewnie niewiele pomogłem ![]() ![]() Ja np. w swojej pracy wykorzystuję mnóstwo statystyki (ale ocieram się troche o data science). I tak już poza wszystkim, mnie się wydawało, że im więcej robię matematyki, tym lepiej programuję, nawet jeśli konkretnej wiedzy z jednego na drugie nie przenosiłem - po prostu zadania matematyczne to najlepsza szkoła myślenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Konto usunięte
|
Dzięki za odzew
![]() Sorry, faktycznie powinnam była uściślić od razu: data science, front end, gry - to na pewno nie. Cytat:
![]() Zresztą analityczne myślenie jako takie miałam okazję ćwiczyć w inny sposób - jestem językoznawcą, rozbierałam na czynniki pierwsze łacinę, gram w szachy. Z drugiej strony mam wrażenie, że są jednak pewne zagadnienia matematyczne, które trzeba znać, żeby dobrze programować. I próbuję zidentyfikować jakie to (o ile się nie mylę ![]() Edytowane przez 3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 Czas edycji: 2017-10-15 o 17:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7799525 1]Dzięki za odzew
![]() Sorry, faktycznie powinnam była uściślić od razu: data science, front end, gry - to na pewno nie. Nie rozpatruję tego w kategoriach problemu, po prostu nie wiem za co konkretnie - matematycznie - się zabrać, żeby to miało ręce i nogi. Czy innymi słowy co liczyć, żeby jak najbardziej sobie pomóc. Spotkałam się z opiniami, że rozwiązywanie zadań z matmy mija się z celem, bo ten czas można poświęcić od razu na zadania z programowania. Trochę trudno mi uwierzyć, że dla dobrego programisty matma może być stratą czasu, ale z drugiej strony co ja tam wiem? Poruszam się jak dziecko we mgle i cieszę się jak mi jakieś minizadanko w C wyjdzie ![]() Zresztą analityczne myślenie jako takie miałam okazję ćwiczyć w inny sposób - jestem językoznawcą, rozbierałam na czynniki pierwsze łacinę, gram w szachy. Z drugiej strony mam wrażenie, że są jednak pewne zagadnienia matematyczne, które trzeba znać, żeby dobrze programować. I próbuję zidentyfikować jakie to (o ile się nie mylę ![]() Hmm, fakt, że w poprzednim poście byłem mało konkretny ![]() - złożoność obliczeniowa i pamięciowa ("czucie" tego, umiejętność oszacowania sobie na podstawie tego, co robi algorytm itp.), - logika matematyczna (AND, OR, XOR, tożsamości logiczne itp.) - systemy liczbowe (dwójkowy, dziesiętny, szesnastkowy itp.), - sposób zapisu liczb w pamięci komputera (w sumie nie wiem, czy to matematyka, czy informatyka; wszystko jedno, chodzi mi o stałoprzecinkowy zapis, zmiennoprzecinkowy itp.), warto to czuć, - możliwe pułapki przy komputerowych obliczeniach (np. odejmowanie bliskich liczb jest mocno narażone na błędy) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Super!
System dwójkowy mam dobrze opanowany jeszcze z czasów dawnych konkursów matematycznych, szesnastkowy teraz ogarnęłam i to jest ok. Logiki niestety tylko odrobinę liznęłam - jedno z czego sobie zdaję sprawę, to że własnie to jest istotne, i tu mam sporo do zrobienia. O reszcie nie miałam pojęcia, dzięki ![]() Czyli ogólnie rzecz biorąc można się obyć bez całek, macierzy, liczb zespolonych (o tym kiedyś trochę czytałam, bo zafascynowała mnie nazwa liczb urojonych - talą lekką psychodelią to jedzie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7799940 1]
Czyli ogólnie rzecz biorąc można się obyć bez całek, macierzy, liczb zespolonych (o tym kiedyś trochę czytałam, bo zafascynowała mnie nazwa liczb urojonych - talą lekką psychodelią to jedzie ![]() Nieeeee ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Konto usunięte
|
Scratch jest super
![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
BAN stały
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7801399 6]
Jasne, rozumiem, że [na początku? jak długo / w ogóle?] można się bez tego doskonale obejść, natomiast staram się też mieć na uwadzę jakąś szerszą perspektywę. Za ok. 3 lata chciałabym pracować już głównie w tej branży.[/QUOTE] Śmiem pokusić się o stwierdzenie, że z prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością całki oraz liczby zespolone nie przydadzą Ci się do programowania jako takiego w ogóle ![]() I jeszcze dopisek: Ta lista w poście #4 też jest w kolejności ważności (moim zdaniem) i wcale nie potrzebujesz tego wszystkiego od razu, chociaż to przydatne rzeczy. Niemniej jednak przykładowo ostatni punkt przydaje się praktycznie wyłącznie w programach, które dokonują jakichś obliczeń. Edytowane przez samotny_t Czas edycji: 2017-10-16 o 14:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Skoro tak to byłoby fajnie, mogę od razu skupić się na konkretnych językach.
Wielkie dzięki za opinię i sugestie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:08.