Naleśniki - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2011-08-09, 22:40   #1
hp3745
Przyczajenie
 
Avatar hp3745
 
Zarejestrowany: 2011-08
Lokalizacja: Opole
Wiadomości: 9

Naleśniki


Jajka wymieszać z mąką, dodać mleka, rozgrzać porządnie patelnię, usmażyć i zjeść. Mniam
hp3745 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-10, 09:08   #2
Dotka90
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2009-01
Lokalizacja: stąd
Wiadomości: 36 831
Dot.: Naleśniki

No i ?
Jak już się przepis podaje, to wypadałoby podać ilość składników. Poza tym od przepisów jest odpowiednia strona na forum - Kulinaria.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-10, 17:12   #3
plywok
Zakorzenienie
 
Avatar plywok
 
Zarejestrowany: 2007-04
Lokalizacja: gdzieś :)
Wiadomości: 7 212
Dot.: Naleśniki

sam naleśnik jeszcze nie jest mniam

ja tutaj potrzebuje dodatkow\farszu aby byllo mniam :P
__________________


(;
plywok jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-10, 18:21   #4
Miss Saeki
Zakorzenienie
 
Avatar Miss Saeki
 
Zarejestrowany: 2011-08
Wiadomości: 7 209
Dot.: Naleśniki

Takie ciasto jest ochydne... a nie odrobina soli, a gdzie cukier?
Miss Saeki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-11, 16:05   #5
hp3745
Przyczajenie
 
Avatar hp3745
 
Zarejestrowany: 2011-08
Lokalizacja: Opole
Wiadomości: 9
Dot.: Naleśniki

Cytat:
Napisane przez Miss Saeki Pokaż wiadomość
Takie ciasto jest ochydne... a nie odrobina soli, a gdzie cukier?
Przykro mi, że Ci nie smakowało Chociaż laktoza to niby co jak nie cukier? a mąka to co jak nie węglowodany? Chlorku sodu praktycznie oduczyłem się używać ale każdy może doprawiś sobie do smaku.

---------- Dopisano o 17:03 ---------- Poprzedni post napisano o 17:00 ----------

Cytat:
Napisane przez plywok Pokaż wiadomość
sam naleśnik jeszcze nie jest mniam

ja tutaj potrzebuje dodatkow\farszu aby byllo mniam :P
Polecam pieczone śliwki. Dodam, że zapiekane bez żadnych dodatków. 100% owocu. Dla mnie bezkonkurencyjny dodatek. Na drugim miejscu przetwory z jabłek papierówek. W tym roku były dla mnie aż za słodkie i tak aromatyczne, że nawet nie musiałem dodawać cynamonu.

---------- Dopisano o 17:05 ---------- Poprzedni post napisano o 17:03 ----------

ja zwykle robię z 3 jajek. potem dodaję mąkę tak żeby ciasta nie dało się już ucierać a na końcu dodaję mleko. Przez to w cieście nie ma grudek.
hp3745 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-16, 21:01   #6
Hanka20
Zakorzenienie
 
Avatar Hanka20
 
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Śląsk
Wiadomości: 8 972
Dot.: Naleśniki

a ja robię na odwrót - najpierw jajka, potem mleko, nastepnie maka tak by sie odpowiednio zagęścilo. zawsze dodaje odrobinke soli a jak maja byc na slodko to jeszcze szczypte cukru waniliowego
__________________
"Są rzeczy na tym świecie zbyt piękne, aby podziwiać je samemu. Zbyt cudowne, aby się nimi nie dzielić z innymi"

Nasz Filipek jest z nami od 19.04
Hanka20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-16, 21:46   #7
ta_iwona
Rozeznanie
 
Avatar ta_iwona
 
Zarejestrowany: 2011-06
Wiadomości: 858
Dot.: Naleśniki

Ja dodaję cukru waniliowego (ale troszczkę tylko), nawet jeśli robię je nie na słodko

Jakie są Wasze ulubione farsze? Na słodko uwielbiam z truskawkami i twarożkiem a na słono z kurczakiem i ananasem (chociaż to w sumie słodko-kwaśno)
ta_iwona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-08-16, 21:49   #8
Dotka90
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2009-01
Lokalizacja: stąd
Wiadomości: 36 831
Dot.: Naleśniki

Czosnkowy szpinak, ostre pieczarki, ser żółty
A na słodko: ser biały / dżem / jabłka z cynamonem, a zresztą wszyyyystkie
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-16, 23:29   #9
Eldo_rado
amor vincit omnia
 
Avatar Eldo_rado
 
Zarejestrowany: 2010-12
Wiadomości: 20 156
Dot.: Naleśniki

szpinak, kurczak, pomidory, pieczarki i ser... a najlepiej jeszcze zapiec takiego naleśnika
Eldo_rado jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-17, 08:11   #10
Blackcoffe
Raczkowanie
 
Avatar Blackcoffe
 
Zarejestrowany: 2010-08
Wiadomości: 110
Dot.: Naleśniki

Owoce np brzoskwinie, banany lub inne usmażone wcześniej na masełku z miodem i cynamonem mmmm...
Blackcoffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-17, 08:54   #11
Kolor Bzu
Zakorzenienie
 
Avatar Kolor Bzu
 
Zarejestrowany: 2011-06
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 6 023
Dot.: Naleśniki

Ja do ciasta zawsze dodaję jeszcze sól, trochę gazowanej wody i odrobinę oliwy (dzięki czemu nie muszę potem natłuszczać dodatkowo patelni)
Kolor Bzu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-08-17, 14:38   #12
ta_iwona
Rozeznanie
 
Avatar ta_iwona
 
Zarejestrowany: 2011-06
Wiadomości: 858
Dot.: Naleśniki

przez ten wątek zrobiłam dzisiaj naleśniki
ta_iwona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-17, 14:45   #13
adzia2223
Zadomowienie
 
Avatar adzia2223
 
Zarejestrowany: 2008-04
Lokalizacja: Szczecin
Wiadomości: 1 057
Dot.: Naleśniki

Ja naleśniki zawsze "na oko" robię. Właśnie skończyłam jeść naleśniki z ruskim nadzieniem
__________________

adzia2223 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-17, 14:45   #14
Harmonia
Raczkowanie
 
Avatar Harmonia
 
Zarejestrowany: 2009-10
Wiadomości: 114
Dot.: Naleśniki

Ja dodaję trochę oleju do ciasta, wtedy się łatwiej smaży. I nie lubie jak ciasto jest słodkie, więc zero cukru
Co do farszu to wiele jest kombinacji, ale u mnie zawsze na pierwszym miejscu pozostanie sam dżem
__________________
Rzekłem do drzewa migdałowca:
„Siostro, powiadaj mi o Bogu”.
I migdałowiec pokrył się kwieciem.

Nikos Kazantzakis "Biedaczyna z Asyżu"
Harmonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-21, 16:30   #15
justa676
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2010-06
Wiadomości: 5
Dot.: Naleśniki

Uwielbiam naleśniki, ale do tego przepisu co podajesz to dodaję jeszcze szczyptę soli, a jem zazwyczaj z rozpuszczoną mleczną czekoladą i truskawkami. Wtedy jest pysznee.
justa676 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-21, 17:59   #16
lenka05
Raczkowanie
 
Avatar lenka05
 
Zarejestrowany: 2011-08
Lokalizacja: świętokrzyskie
Wiadomości: 407
Dot.: Naleśniki

Kiedyś znalazłam taki przepis: do naleśnika włożyć parówkę/kiełbaskę (nie gotowaną), konserwowe ogórki, paprykę i cebulkę pokrojone w drobną kostkę (ilość zależy od upodobań), można położyć plasterek żółtego sera, zawinąć jak krokieta, obtoczyć w jajku i bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju. Pycha
lenka05 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-21, 21:15   #17
Wredonisia
Zadomowienie
 
Avatar Wredonisia
 
Zarejestrowany: 2006-12
Lokalizacja: Warszawa - Natolin
Wiadomości: 1 345
GG do Wredonisia
Dot.: Naleśniki

Do naleśnika plasterek sera żółtego, pomidor, i wędlina, bazylia jeżeli jest. Podgrzać lub zapiec, podawać z sosem czosnkowym Idealnie jak naleśniki będą grubsze.
Wredonisia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-22, 08:16   #18
La Monica
La Moderatoiure
 
Avatar La Monica
 
Zarejestrowany: 2005-11
Wiadomości: 16 393
Dot.: Naleśniki

Polecam te: Naleśniki z jabłkami inaczej
i te: Naleśniki po rusku
__________________
Often people who criticize your life are the same people that don't know the price you paid to get to where you are today.
LC 66/100/2015
Instagram

Gotuję
La Monica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-22, 16:39   #19
Miss Saeki
Zakorzenienie
 
Avatar Miss Saeki
 
Zarejestrowany: 2011-08
Wiadomości: 7 209
Dot.: Naleśniki

Cytat:
Napisane przez ta_iwona Pokaż wiadomość
Ja dodaję cukru waniliowego (ale troszczkę tylko), nawet jeśli robię je nie na słodko

Jakie są Wasze ulubione farsze? Na słodko uwielbiam z truskawkami i twarożkiem a na słono z kurczakiem i ananasem (chociaż to w sumie słodko-kwaśno)
A dla mnie naleśnik to coś co musi być na słodko. Inne moga być smaczne, ale już nie będa dla mnie naleśnikiem i jedzenie ich z myślą, że jem naleśniki jakoś sprawia, że czuję się zawiedziona.

A na słodko to z twarożkiem, twarożkiem i owocami, z dżemami
Miss Saeki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-08-23, 09:04   #20
Kolor Bzu
Zakorzenienie
 
Avatar Kolor Bzu
 
Zarejestrowany: 2011-06
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 6 023
Dot.: Naleśniki

Ja lubię naleśniki z ostrym nadzieniem z mięsa mielonego, pomidorów, papryczek chilli i cebuli
Kolor Bzu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-23, 16:15   #21
Dziewczyna Stradivariusa
Raczkowanie
 
Avatar Dziewczyna Stradivariusa
 
Zarejestrowany: 2011-08
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 436
Dot.: Naleśniki

A ja naleśniki nadziewam mieszanką zielonego groszku i marchewki , doprawiam przyprawą do gyrosa , przekładam plasterkiem sera i podgrzewam albo zapiekam . Pycha
Dziewczyna Stradivariusa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-25, 12:04   #22
agutkadg
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2010-09
Lokalizacja: moje miejsce na świecie
Wiadomości: 57
Dot.: Naleśniki

A ja znowu uwielbiam naleśniki gryczane

Naleśniki gryczane (około 20 naleśników o średnicy 16 cm, średnio grubych):

250 g mąki gryczanej
75 g mąki pszennej
1 małe jajko
1 łyżeczka soli
750 ml wody (ja dałam 500 ml wody i 250 ml wody mineralnej - gazowanej)
1 łyżka oliwy z oliwek

najbardziej smakują mi z nadzieniem z kaszy i mięsa mielonego

100 g kaszy gryczanej (1 woreczek)
2 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki drobno posiekanej cebuli
200 g mielonej wołowiny (użyłam ligawy, może być też udziec)
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
1 łyżka sosu pomidorowego lub keczupu
50 g sera gorgonzola (lub sera brie) + 3 łyżki tartego parmezanu
1 jajko
kaszę gryczaną gotować przez 18 minut w osolonej wodzie. Woreczek z kaszą odcedzić, przelać zimną wodą, odsączyć. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebulę oraz mielone mięso. Doprawić solą oraz pieprzem i smażyć na średnio dużym ogniu przez około 5 minut, aż całe mięso będzie wysmażone. Dodać natkę pietruszki, sos pomidorowy lub keczup, i mieszając od czasu do czasu smażyć jeszcze przez około 4 minuty. Na koniec dodać kaszę gryczaną, wymieszać, doprawić solą i pieprzem i smażyć razem przez 1 minutę. Farsz zdjąć z ognia i wymieszać z pokrojonym w kosteczkę serem gorgonzola, parmezanem i jajkiem.
Są naprawdę smaczne
agutkadg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-25, 12:45   #23
damirra
Raczkowanie
 
Avatar damirra
 
Zarejestrowany: 2011-08
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 78
Dot.: Naleśniki

A ja naleśników nigdy nie umiałam robić i już chyba nigdy się nie nauczę ;( Tak samo jak z budyniem, zawsze mi się przypala Ale zjeść, to bardzo chętnie. Najlepsze z owocami sezonowymi i śmietaną z cukrem.
damirra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-31, 04:32   #24
krolowakiczu
Zakorzenienie
 
Avatar krolowakiczu
 
Zarejestrowany: 2009-01
Lokalizacja: łóżkowo lub fotelowo
Wiadomości: 9 454
Dot.: Naleśniki

a ja ostatnio robię tak: do środka wkładam pare plasterków sera żółtego, zawijam i wkładam do mikrofali zeby sie stopił, ewentualnie na patelni podsmażyć można. I na to keczup czasami parówka w środek
__________________

28.09.2010


krolowakiczu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-31, 11:06   #25
ta_iwona
Rozeznanie
 
Avatar ta_iwona
 
Zarejestrowany: 2011-06
Wiadomości: 858
Dot.: Naleśniki

a ja mam dzisiaj ochotę na naleśniki z malinami
ta_iwona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-31, 16:56   #26
effulla
Zakorzenienie
 
Avatar effulla
 
Zarejestrowany: 2005-07
Wiadomości: 3 392
Dot.: Naleśniki

Cytat:
Napisane przez Kolor Bzu Pokaż wiadomość
Ja do ciasta zawsze dodaję jeszcze sól, trochę gazowanej wody i odrobinę oliwy (dzięki czemu nie muszę potem natłuszczać dodatkowo patelni)

oo tak, i jeszcze trochę sody, jak chcę pulchne
__________________
effulla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-03, 11:41   #27
_gatinha_
Zadomowienie
 
Avatar _gatinha_
 
Zarejestrowany: 2010-11
Wiadomości: 1 542
Dot.: Naleśniki

A ja kocham naleśniki po meksykańsku, z podsmażonym mięskiem mielonym, czerwoną fasolą, kukurydzą i mnóstwem przypraw

Ale jako miłośniczka wszystkiego, co słodkie ubóstwiam też z prażonymi jabłkami/ nutellą/ dżemem/ serem białym...Ahhh..aż się głodna zrobiłam

No i też dodaję do ciasta naleśnikowego trochę gazowanej wody, żeby były puszystsze i odrobinę oleju
__________________
Si no tienes nada que ofrecer, ofrece una sonrisa!
_gatinha_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-04-25, 11:47   #28
Surrek
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2012-05
Wiadomości: 13
Dot.: Naleśniki

Naleśniki po mojemu
http://polykajzsurri.blogspot.com/20...pinakowym.html
Zapraszam i smacznego
Surrek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-26, 07:28   #29
Kucharka2013
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2013-04
Wiadomości: 900
Dot.: Naleśniki

Ja jeszcze dodaje trochę cukru płaską łyżeczkę małą
Kucharka2013 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-26, 09:54   #30
milka6263
Raczkowanie
 
Avatar milka6263
 
Zarejestrowany: 2012-07
Lokalizacja: Lublin
Wiadomości: 419
Dot.: Naleśniki

Naleśniki z bitą śmietaną, toffi i bananami bomba kaloryczna, ale meeega pyszna
__________________
milka6263 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:47.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.