![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Jak pod wpływem mężczyzny zmienia się kobieta?
Cześć,
wpisując takie hasło w wyszukiwarkę znalazłam jedynie jego antonim, czyli "jak pod wpływem kobiety zmienia się mężczyzna"? A mnie interesuje to pierwsze zagadnienie! Bo skoro jedna strona może się zmienić, to czemu druga nie? Skoro jedna może mieć wpływ na drugą to i na odwrót. Z drugiej strony ja wierzę w to, że mężczyzny nie da się zmienić za to kobieta często próbuje się "dopasować" i niestety słono za to płaci. To może z autopsji. Jak ja zmieniłam się pod wpływem swojego "partnera"? Przede wszystkim stałam się osobą bardziej zależną. Bo skoro jest obok osoba, która "wesprze" mnie, mniej zaczęłam liczyć na siebie. Mniej też zaczęłam od siebie wymagać. I słusznie zauważycie, że tu popełniłam błąd. Niestety mój mężczyzna zamiast motywować mnie, utwierdzał tylko w przekonaniu, że przy nim jest bezpiecznie i nie muszę się o nic martwić. Tym samym mnie od siebie uzależnił i finansowo i emocjonalnie. Kiedy chciałam podjąć jakąś pracę i informowałam go o tym, mówił tylko "rób co chcesz, żebyś tylko była szczęśliwa" i tym samym dawał mi znak, że nie liczy się dla niego co będę robić i czy będę się rozwijać, bo on wszystko zapewni. Wiadomo jak każdy człowiek jest to potrzeba, którą trzeba zaspokajać aby czuć się psychicznie dobrze, tak więc ja czułam się źle nie realizując jej. Bo skoro jemu jest wszystko jedno? Szczęśliwa mogę być też bez pracy bądź pracując w Mc'Donaldzie(dla niego). Pisałam już wcześniej na podobny temat w wątku od uzależniania swojego szczęścia od mężczyzny. I nasuwa mi się kolejne pytanie, czy robimy to sobie same? Czy to mężczyźni nas w tę rolę "wdeptują"? Czy pomimo tego, że w społeczeństwie jakoś funkcjonuje równouprawnienie to i tak ileśtam% mężczyzn chce mieć kobietę "gorszą" od siebie pozycją, inteligencją, nierealizującą się zawodowo, nie odnoszącą sukcesów w pracy i co najważniejsze zarabiającą o wiele mniej od nich? Czy tylko w takim układzie można być w związku? (chodzi mi o związek gdy para ma więcej niż 18 lat i na poważnie chce być ze sobą całe życie). Czy nie większość małżeństw tak wygląda? Jakie inne typy związków małżeńskich znacie? I czy można naprawdę postawić kobietę i mężczyznę w związku na równi? Jak "partnerów" co obecnie brzmi dla mnie jak jednorożec (mam na myśli partnerstwo w związku).
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Jak pod wpływem mężczyzny zmienia się☠kobieta?
Moi rodzice są w związku partnerskim, zarabiają podobnie, chociaż mama zajmuje dużo wyższe stanowisko. Moi dziadkowie są w związku powiedzmy że partnerskim - każde robi co uważa za słuszne, obydwoje pracują, dziadek ma własną niezbyt dochodową firmę a babcia praktycznie utrzymuje domu.
Mogę tak długo. W moim otoczeniu nie ma takich związków. W moim związku również bardziej zmienił się dla mnie chłopak niż ja dla niego, o ile styl ubierania i inna formy spędzania czasu wolnego podpadają pod zmianę. Również zarabiam więcej od niego. To czy i kto się zmieni determinuje charakter związku i partnerów, nie płeć. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#3 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4 | ||
BAN stały
|
Cytat:
facet mówi to rob co chcesz a ty masz pretensje że sama sobie wybrałaś łatwą opcję leniwego siedzenia na tylku i w koncu się znudziłaś- bo przecież powinien ci narzucić co masz robic. moglaś sobie np. działać charytatywnie lub hobbystycznie. a jakby ci powiedział do roboty bo nie chcę lenia to byś rozkminiała że cie nie szanuje, nie nosi na rękach, nie przychyla nieba i co jeszcze jak dzieci będą. ![]() ---------- Dopisano o 17:36 ---------- Poprzedni post napisano o 17:35 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Zgadzam się z Lisbeth, ja też słowa, że komuś zależy na moim szczęsciu, odebrałabym jako coś pozytywnego i cieszyłabym się z nich.
|
![]() ![]() |
![]() |
#6 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Styl ubierania nie zaliczałabym pod to, chyba że ubiera się pod twoje wytyczne, że codziennie mu robisz zestaw co ma na siebie włożyć. Formy spędzania czasu wolnego... tu akurat nie wiem, czy sytuacja sama to na nim wymogła czy zrobił to tylko dla ciebie? Cytat:
Uważasz wszystkie osoby nie pracujące za leniwe? Czy lenistwo odnosi się w twoim mniemaniu tylko do braku pracy? Czemu założyłaś, że nie mam hobby czy nie działam charytatywnie? Uważasz, że 12h dziennie tylko leżę i śmierdzę? I tak dla twojej informacji nie planuję dzieci. Strzelaj dalej ![]() Fajnie by było jakby jakiś mężczyzna się wypowiedział, bo wiem, że kilkunastu ich tu jest. Mam wrażenie, że kobiety boją się przyznać do tej roli, albo same nie wiedzą, że w niej są...
avatar objęty prawem autorskim ![]() Edytowane przez despotka001 Czas edycji: 2017-12-19 o 15:53 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#7 | |
BAN stały
|
ale temat wątku jest ciekawy.
---------- Dopisano o 17:49 ---------- Poprzedni post napisano o 17:47 ---------- Cytat:
partner jest od wspierania, ale niekoniecznie nianczenia. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#8 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#10 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Więc reasumując - nie odpowiem na pytanie w tytule, bo to niemożliwe bez popadania w stereotypy. Pod wpływem męża stałam się bardziej asertywna, przebojowa, nie przepraszam za to, że żyję i łatwiej przychodzi mi wyrażanie swojej opinii (np. w pracy).
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Despotka bardzo ehm...oryginalnie interpretujesz słowa swojego TŻa. No ale ty go znasz, my nie, więc może stąd takie rozbieżności.
Gdyby chodziło o mojego męża i od niego uslyszalabym "rób tak abys byla szczęśliwa" to zrozumialabym "idź kobieto do roboty, nie gnuśniej w domu, zarób se na swoje fantazje i pragnienia i bedziemy je razem realizować". Wysłane z mojego SM-J710F przy użyciu Tapatalka
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kolejna interpretacja to "cokolwiek jej nie powiem, będę żałować, więc powiem coś najbardziej neutralnego i niekonfliktowego na świecie"... i psikus, bo nawet to neutralne stwierdzenie zdenerwowało autorkę. ![]()
![]() |
#13 | ||||||
Raczkowanie
|
Ironia? ;]
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]()
avatar objęty prawem autorskim ![]() Edytowane przez despotka001 Czas edycji: 2017-12-19 o 16:18 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#14 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie wiem, może wyjaśnij facetowi w szczegółach w jaki sposób chcesz być motywowana, bo mam dość silne podejrzenie, że sam na to nie wpadnie, ani na to, że można jego słowa zinterpretować tak jak ty to zrobiłaś. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
O samorozwój każdy dba sam, jak zresztą słowo wskazuje. A że w Google są bzdury to wiem nie od dzisiaj. ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
Jak to czytam, to utwierdzam się w przekonaniu, że 90% problemów tworzymy sobie sami, we własnych głowach.
|
![]() ![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Ja nie wiem w sumie czy bardzo się zmienilam pod wplywem męża...zluzowałam na pewno w temacie "jedynego słusznego podejścia" np w kwestii dziedziczenia nazwiska.
Za to mój mąż uważam zmienił się diametralnie odkąd się znamy (ale też nie mogę powiedzieć na ile to mój wplyw, a na ile jego przemyślenia). Wysłane z mojego SM-J710F przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 17:25 ---------- Poprzedni post napisano o 17:25 ---------- Cytat:
Wysłane z mojego SM-J710F przy użyciu Tapatalka
![]() |
#18 |
BAN stały
|
despotka001 myślę, że jesteś nieźle sfiksowana. Trafiłaś na fajnego faceta, który niczego Ci nie narzuca. Zostawił wybór Tobie. Ty go dokonałaś, a teraz zwalasz na niego i na społeczeństwo winę za ten Twój wybór. Aż zaczęłam kolesiowi współczuć.
A co do głównego pytania, to tak ludzie się zmieniają zwłaszcza w wieloletnim związku. Mamy nasze ulubione potrawy, słuchamy podobnej muzyki, mamy podobne poglądy i trzymamy papier toaletowy w określonym miejscu. Takie zwyczaje i stan umysłu nam się po prostu wspólnie wytworzyły. Gdybyśmy się nie znali, pewnie bylibyśmy inni. Ale nie czuję potrzeby rozkminiania, kogo jest w tej naszej zbiorowej świadomości więcej. |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Też uważam, że bardzo dziwnie zinterpretowałaś słowa swojego chłopaka.
Wydaje mi się, że obie strony się zmieniają. W moim związku żadnej drastycznej zmiany nie było. Ja polubiłam whisky, mój chłopak je gołąbki z ziemniakami, nauczył się oglądać ze mną programy dekoratorskie, a ja oglądam z nim sci-fi itp. Związki, które opisujesz, są dla mnie związkami toksycznymi. Nie mam takich w otoczeniu albo nic o nich nie wiem. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#20 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#21 | |||||||||||||||||
BAN stały
|
Znowu twórczy temat z Twojej strony.
Nadstawcie gałki oczne. Wytężcie umysły mroczne. Według słynnego polskiego cybernetyka, Janusza Korwin-Mikkego, mężczyzna oddziałuje na kobietę za pomocą plemników. http://zmianynaziemi.pl/wiadomosc/we...ktorym-sypiaja http://funawi.pl/plemniki-maja-wplyw...ikke-ma-racje/ Jeśli jest to prawdą (linki do badań pod artykułem nr 1), mamy biologiczne uzasadnienie dlaczego faceci nie lubią "przechodzonych" kobiet, a zarazem kolejny argument za tym, że jednak warto zwracać uwagę na przeszłość partnerki. Im mniej urozmaicona, tym lepiej. Świadomość, że inni mężczyźni w ten sposób wpłynęli na mózgi naszych kobiet może być nieco... odpychająca. Use condoms. Always. Powiązane z tematem: https://pl.wikipedia.org/wiki/Telegonia https://kobieta.wp.pl/dziecko-jako-k...2744399729281a Uważajcie komu dajecie, bo takie będzie dziecie. Wszystko ma swoją Ciemną Stronę. Swoboda obyczajowa również i być może w miejscach, których byśmy się nie spodziewali. Daruję sobie szczegółowe omawianie kwestii, że pochwa kobiety dopasowywuje się do rozmiaru penisa partnera, ale głównie w jedną stronę i jeśli pierwszy jej chłopak miał 22/16, a drugi 12/11, to już niewiele poczuje, nie wspominając o amatorkach fistingów. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Both. 1. Jeśli ktoś może się nie wysilać, to najpewniej nie będzie. 2. Jeśli facet jest frajerem, będzie dawać za dużo od siebie względem tego, co sam otrzymuje, co się często zdarza. Cytat:
Nie należy mylić tego pojęcia z równością mężczyzn i kobiet, ponieważ gdziekolwiek są różnice, tam nie ma równości. Hipergamia. Podawałem już pewnie rozmaite wyjaśnienia w innych tematach, więc dzisiaj ograniczę się do jednego. Kilka procent mężczyzn alfa, najwybitniejsze jednostki w społeczeństwie, mogłyby zapłodnić wszystkie kobiety i byłoby to z korzyścią dla puli genetycznej, na co zresztą wskazuje rozkład inteligencji u samców względem rozkładu u kobiet. Nasienie męskie jest tanie, zaś komórki jajowe i ciąża mają już jakąś wartość Wyprodukowanie milionów plemników to kwestia mniej niż godziny regeneracji, wyprodukowanie komórki jajowej to miesiąc + 9 miesięcy ciąży. Z tego względu jeżeli nie ma monogamii lub jest dla niej alternatywa (a człowiek może zaadaptować się do jednego i drugiego), to jakieś 5% samców może mieć dostęp do większości samic. W zasadzie beta samce służą tu jedynie jako bankomaty, podpaski emocjonalne, przydupasy, które otrzymują ochłapy po panach i wychowują ich bękarty. Alfa szmaci, beta płaci, jak mawia ludowe porzekadło. Bez monogamii i hierarchii patriarchalnej, większość mężczyzn jest zdegradowanych i z automatu mają niższą pozycję niż kobiety o tym samym stopniu rozwoju umysłowego, produktywności, czy nawet porównywalnej atrakcyjności. Stąd właśnie hipergamia, czyli obustronna tendencja do tego, żeby facet był w odpowiednich, a istotnych dla życia dziedzinach lepszy od swojej partnerki. Inaczej on będzie się obawiał (zasadnie), że zostanie porzucony/zdradzony, a ona będzie szukać lepszej okazji (w slangu: wyższej gałęzi) w postaci "lepszego" faceta. Bo może. Oczywiście kobieta w miarę rozwoju świadomości i moralności nie musi podążać taką drogą. Chociaż częściej jest to kwestia braku wiary w siebie, ambicji i okazji. Cytat:
@Krzywobuta Cytat:
@Lisbeth Cytat:
Jego działanie ma istotny wpływ na jej decyzje, niezależnie od intencji obojga i faktu, że odpowiedzialność spoczywa na niej. Ona decyduje, ale ile w tym woli, a ile predestynacji na skutek czynników zewnętrznych, cholernie ciężka kwestia psychologiczno-filozoficzna, za którą kiedyś się wezmę, ale póki tego nie zrobię, nauka nie da rzetelnej odpowiedzi. @ruda_beksa Cytat:
A i jeszcze nie można zapominać o tych plemnikach. Analogicznie w mózgach mężczyzn nie znaleziono materiału genetycznego obcych kobiet, więc jednak jest przesłanka, że wpływ jest bardziej jednostronny. @la'Mbria Cytat:
Cytat:
@ruda_beksa Cytat:
@ruda_beksa Cytat:
@despotka001 Cytat:
Cytat:
Wkrótce zdasz sobie sprawę, że Twój związek nie ma sensu, co do tej pory spychałaś do podświadomości, nie dając nawet chwili temu głosikowi z tyłu głowy. A wszystko to uświadomi Ci wizaz i jego grono eksperckie (sam nie wiem, czy jest w tym więcej sarkazmu czy prawdy, ten fragment o cofaniu się w rozwoju dość sugestywny). @megamag Cytat:
Niech opadną maski! Cytat:
@Adrianna_8 Cytat:
[ups, kolejna dostała moda; oby okazała się tolerancyjna i nie udzieliła jej się nadgorliwość nowicjusza na służbie] |
|||||||||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#22 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Jak pod wpływem mężczyzny zmienia się kobieta?
Ok. Dzięki za odpowiedzi
![]() Cytat:
A Sheev, popłynąłeś mocno i nie będę tego czytać, wybacz. Rozumiem już o co wam chodzi, zgadzam się z większością i jak widać konstruktywna opinia potrafi wpłynąć pozytywnie nie trzeba sobie dopowiadać.
avatar objęty prawem autorskim ![]() Edytowane przez despotka001 Czas edycji: 2017-12-19 o 19:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#23 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#24 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Każda koszulka, koszula i sweter przechodzą moją kontrolę jakości zanim trafią do szafy. Tak samo jego fryzura i zarost zależy ode mnie. Wolny czas wcześniej spędzał zupełnie inaczej, ale mnie to nie odpowiadało, więc zdecydował to dla mnie zmienić. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
Ja zrobiłam się bardziej cierpliwa, ugodowa, mamy kompromisy.
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
Dobry związek uszczęśliwia, wspiera, ciągnie do góry. Nieśmiałym może pomóc się przełamać, impulsywnym uspokoić etc.
Ogólnie dobry partner motywuje do rozwoju, ale i wspiera, jak zaliczymy doła. Mnie akurat takie słowa mojego partnera (jak Twojego) zmotywowały do zmiany ścieżki kariery na taką, jaką chcę robić - bo poczułam się bezpiecznie, że mój przestój zawodowy, intensywne i kosztowne szkolenie a jednocześnie niska wypłata w nowej pracy nie stanowią przeszkody w rzuceniu znienawidzonej pracy. Gdyby nie te słowa, być może tkwiłabym w tamtym miejscu, bo bym się bała zmiany, powinięcia nogi, utraty bezpieczeństwa finansowego itd. Tylko tak widzę dobrą zmianę w związku - w stronę spełnienia (na różnych płaszczyznach), spokoju ducha, pracowania nad swoim charakterem z uczucia do partnera. P.S. Myślę, że Ty jesteś bardziej zła na siebie/los za taki obrót Twojej ścieżki zawodowej i za swoją domniemaną słabość - to jesttrudne doświadczenie, łatwo zrzucić na innych część ciężaru np. oskarżyć ich o brak wsparcia. Tak to interpretuję. |
![]() ![]() |
![]() |
#27 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Osobiście uważam, że szukasz winy, w tym że sobie odpuscilas, nie tam gdzie powinnaś... I potrzebujesz rodzica, a nie partnera..
![]() |
#28 |
BAN stały
|
Za wcześnie na podziękowania, czyżbyś już chciała zakończyć wątek?
Święty Tomasz widzi jak obchodzisz się z logiką. Jeżeli nie czytałaś, to skąd wiesz, że "popłynąłem"? Przeczytałaś fragment i stwierdziłaś, że nie warto całości? Pełnia zrozumienia wymaga pełnego odbioru. Co konkretnie nie podoba Ci się w mojej wiadomości? Na czym polega moje pływanie? |
![]() ![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Az mi sie zbierało na wymioty jak to czytałam. Edytowane przez White_Dove Czas edycji: 2017-12-19 o 20:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Mój eks wniósł mnóstwo do mojego życia. Byłam zahukaną pesymistką, nawet filmów po angielsku nie oglądałam, książki tylko po polsku, bo przecież nie zrozumiem. Był pierwszym facetem, który na moje "ludzie są beznadziejni" odpowiedział, że wg niego nie ma czegoś takiego jak "ludzie", bo każdy jest trochę inny, ciekawy, a poza tym może wcale nie są tacy źli. Strasznie mnie to zafascynowało. Nauczył mnie fotografii analogowej, pokazał inne jej gatunki. Uważam teraz, że chyba nie najlepiej się stało, że weszliśmy w związek na wiele lat, ale dzięki temu jestem, kim jestem i nie uważam, że to był stracony czas.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:00.