![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Co zrobić z niepotrzebnymi ubraniami?
Dziewczyny czy macie jakies pomysły co można zrobić z ciuchami w których juz sie nie chodzi? Szafa mi pęka od nich i 80% tego co w niej mam juz nie noszę.
Nie chce ich wyrzucać bo są w dobrym stanie. Moze są jakies miejsca gdzie mozna oddać takie ubranka, albo komisy do których mozna je zanieść (w Krakowie)... ?
![]() |
#2 | ||
Wtajemniczenie
|
Dot.: Co zrobić z niepotrzebnymi ubraniami?
nie powiem Ci na temat Krakowa, gdyż nie wiem.
ale może PCK? takie kontenery są w całej Polsce na osiedlach. Ty nie korzystasz, to może ktoś inny ![]() w ogóle to świetny pomysł, pochwalam ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Ja wystawiam reklamówę z ciuchami przed dom. Znika błyskawicznie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
ja wystawiałam na targowisko
![]() teraz wymieniam się ciuchami w formie łańcuszka. to co dostanę od jednej koleżanki a na mnie nie jest dobra oddaję drugiej itd ciuchy na prawdę niezdatne do użytku lub takie które po prostu chcę oddać wrzucam do kontenera PCK, choć oni ponoć nie wszystko oddają biednym. moja mama jak pozbywa się np kurtki wiesza ją na śmietniku. to samo z butami. szybko znikają.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
polecam kontenery PCK na odzież uzywaną...chyba są w każdym mieście
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Dziekuje za odpowiedzi
![]() Z tymi kontenerami do dobry pomysł. Ale cześć rzeczy chyba zaniosę do jakiegos komisu - może trochę $ wpadnie bo niektóre ciuchy są naprawde fajne i w dobrym stanie.
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Poszukaj jakiegoś kontenerku PCK, ewentualnie możesz wystawić je np. koło osiedlowego śmietnika tam często rożni bezdomni szukają rożnych rzeczy
Może znasz jakiś komis z używaną odzieżą, albo zwykły sklep z używanymi ubraniami tam czasem skupują niepotrzebne ubrania za kilka zlotych |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
ehe, z tymi kontenerami to różnie bywa. nie raz widziałam dzieciaki, które wyciągają stamtąd ciuchy, rozwalają te kontenery.albo wczoraj- kontener popsuty, więc ktos położyl obok kotenera reklamówki z ubraniami.przechodze obok tych reklamówek- a tam ubrania porozdmuchiwane przez wiatr, całe mokre od deszczu..aż szkoda.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
A czy np. Domy Dziecka nie przyjmują ubrań w dobrym stanie? Ja też mam problem, co zrobić z dobrymi przecież ubraniami, w których chodziłam w gimnazjum lub wczesnym liceum...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Ja również polecam PCK, zawsze można komuś pomóc i dać trochę radości. A ciuchy, które są w dobrym stanie i fajne możesz zawsze wystawić na wizażu na targowisku. Świetna metoda nabywania fajnych ubranek. Pozdrawiam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Powiem Wam, ze dzieci z domow dziecka mają często lepsze ubrania niż nam się wydaje, teraz to wszystko jest dofinansowywane i na ubranie przewaznie nie mogą narzekac (mowie o tym jak jest w miom mieście)
ja wystawiam przed śmietnik, zawsze ktos się znajdzie by je zabrać, Widziałam kiedyś jak jakis facet z kilkoma torbami ciuchów chciał wrzucic je do pck'owskiego kontenera, ale nie mógl sobie poradzic z obsłużeniem tej dźwigni, zrezygnowal w koncu ![]()
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
a ja słyszałam o przypadku kobiety, która wrzuciła do kontenera PCK swój płaszcz w dobrym stanie, którego już nie używała. Po jakimś czasie znalazła swój płaszcz w ciucholandzie na sprzedaż
![]() a w rodzinie nie masz jakiś młodszych sióstr ciotecznych, kuzynek itd?
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Caritas,oni na pewno rozdadza potrzebujacym
http://www.krakow.caritas.pl/index.php?a=3 sądze,ze nawet moglabys im wyslac maila z zapytaniem czy mozesz oddac te rzeczy co do kontenerow to ogladalam kiedys dokument i oni te rzeczy mielą Dlatego ja tam wrzucam takie juz naprawde niezbyt wyjsciowe,a te lepsze oddawalismy wlasnie do caritasu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
Jeśli już w czymś nie chodzę od jakiegoś roku lub 2 to sprzedaje znajomym (jeden ciuszek za np. 5 zł albo więcej w zależności od tego, co to jest i ile za to kiedyś zapłaciłam). Sprzedam kilka ubrań, w których nie chodzę i mogę sobie kupić jeden nowy ciuszek. Zdarzają się takie ubrania, których nikt nie chce za pieniądze, więc oddaje za darmo komuś z krewnych, jeśli chce oczywiście. Jak byłam mniejsza to moja mama oddawała ubrania z których już wyrosłam znajomym którzy mieli dużo dzieci . PCK to również dobre rozwiązanie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Allegro lub wystawic pod smietnik.
co do kontenerow to PCK zbiera ciuchy i sprzedaja i kasa z sprzedazy idzie na pck ,zapewne czesc ciuchow rozchodzi sie wsrod ludzi wybierajacych te ciuchy z kontenerow i idzie na allegro,lumpeksy itp. osobiscie wole wystawic pod smietnik. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
tzw. kontenery PCK nie są własnością PCK. W zamian za użyczenie logo do PCK trafia bodajże 10% wrzucanych tam ubrań. Reszta jest sprzedawana(!) przez obsługującą kontenery firmę. W skrócie: my chcemy pomóc a ktoś na tym zarabia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
BAN stały
|
albo zrobić swoj wątek na targowisku i wymieniac za kosmetyki, biżuterię czy książki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
ja zawsze daję do domu dziecka lub mopsu.Czasami są zbiórki z pck to wtedy wszystko ładuję w worki i wystawiam przed dom
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
My rozwiązaliśmy problem inaczej. Mamy zaprzyjaźnioną rodzinkę wielelodzietną. Dzieciaki są młodsze i to właśnie dla nich dajemy nasze rzeczy. Lepiej wiedzieć komu się daje bo mimo tego, że kontenery są PCK niewiele ciuchów do nich trafia;/ Popytaj w rodzinie (masz pewnie jakieś kuzynki) albo zastosuj zasadę "podaj dalej" i wpuść w obieg wśród znajomych.
![]()
![]() |
#20 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Myslisz a jacys bezdomnie wezma itp A tu stado bachorow sie rzuca tymi ciuchami, rozgrzebuje, wszystko jest porozwalane. A matka uwagi nie zwroci. Juz wole dac na PCk co robie regularnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
zielony stworek
|
Wystawiam w reklamowkach przy śmietniku-szybko znikają.I mam pewnośc,że nie biora tego handlarze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
może zanieś do jakiegoś przytułku dla bezdomnych?
albo przejdź się do proboszcza parafii i zapytaj o biedne rodziny i bezpośrednio zanieś im te ubrania? słyszałam właśnie, że niewiele ubrań z PCK trafia do potrzebujących.
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
a ja mam ciocie, ktora ma lumpek;p wiec jej oddaje, a potem w zamian moge sobie cos wybrać
![]()
![]() |
#24 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dobrze masz ![]()
![]() |
![]() |
#25 |
Wtajemniczenie
|
Mieszkam na osiedlu gdzie nie ma kontenerów PCK, ale za to co około 2 miesiące pojawiają się ulotki informujące, że dnia i o godz. odbędzie się zbiórka odzieży, wtedy niepotrzebne rzeczy wystawia się przed dom, a ciężarówka PCK zabiera te ubrania.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Ja też polecam PCK.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#28 | |||
Zakorzenienie
|
no tak
Cytat:
www.wiadomosci24.pl/artykul/gdzie_naprawde_trafiaja_r zeczy_z_pojemnikow_pck_34 442.html Cytat:
http://www.gs24.pl/apps/pbcs.dll/art...EGION/71115035 Cytat:
Ale fakt faktem dawno temu ogladalam o tym w uwadze na tvn A z Caritasem to jesttak ,ze maja roznego rodzaju osrodki pomocy,maja kontakt z najbiedniejszymi rodzinami,pomagaja bezdomnym ,ludzie sami przychodza i wybieraja |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja co najmniej 2 razy w roku robię przegląd mojej szafy i zawsze wiele ciuchów się uzbiera, których nie używam, a inni będą szczęśliwi że to mają. Ciuchy które moim zdaniem nie nadają się już użytku przerabiam na jednorazowe szmaty do mycia różnych rzeczy, albo lądują w śmietniku.
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() powinni zmienic logo na tych kontenerach, w ten sposób oszukują mnóstwo ludzi gdyby widniało tam logo 'utylizaja odziezy' czy cos w tym stylu chętnie wrzucałabym niezdatne do niczego szmaty, rozumiem, po co masy ciuchow mają zalegac wysypiska ![]() ale nie ma co, dziwnie to wymyślili..... ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:50.