Co zrobić z niepotrzebnymi ubraniami? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-06-22, 08:01   #1
Jula84
Wtajemniczenie

Co zrobić z niepotrzebnymi ubraniami?

Dziewczyny czy macie jakies pomysły co można zrobić z ciuchami w których juz sie nie chodzi? Szafa mi pęka od nich i 80% tego co w niej mam juz nie noszę.

Nie chce ich wyrzucać bo są w dobrym stanie. Moze są jakies miejsca gdzie mozna oddać takie ubranka, albo komisy do których mozna je zanieść (w Krakowie)... ?

Jula84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-22, 08:11   #2
diamondy
Wtajemniczenie

Dot.: Co zrobić z niepotrzebnymi ubraniami?

nie powiem Ci na temat Krakowa, gdyż nie wiem.
ale może PCK? takie kontenery są w całej Polsce na osiedlach. Ty nie korzystasz, to może ktoś inny
w ogóle to świetny pomysł, pochwalam

już niedługo mgr dietetyki

WYSZUKIWARKA NIE BOLI

mów mi .
diamondy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-22, 08:20   #3
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Ja wystawiam reklamówę z ciuchami przed dom. Znika błyskawicznie.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-22, 08:29   #4
alufa
Zakorzenienie

ja wystawiałam na targowisko ale do pewnego czasu
teraz wymieniam się ciuchami w formie łańcuszka. to co dostanę od jednej koleżanki a na mnie nie jest dobra oddaję drugiej itd
ciuchy na prawdę niezdatne do użytku lub takie które po prostu chcę oddać wrzucam do kontenera PCK, choć oni ponoć nie wszystko oddają biednym. moja mama jak pozbywa się np kurtki wiesza ją na śmietniku. to samo z butami. szybko znikają....
alufa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-22, 08:31   #5
gosiaczek6
Zakorzenienie

polecam kontenery PCK na odzież uzywaną...chyba są w każdym mieście
gosiaczek6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-22, 09:27   #6
Jula84
Wtajemniczenie

Dziekuje za odpowiedzi

Z tymi kontenerami do dobry pomysł.
Ale cześć rzeczy chyba zaniosę do jakiegos komisu - może trochę $ wpadnie bo niektóre ciuchy są naprawde fajne i w dobrym stanie.

Jula84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-22, 09:28   #7
asieczka86
Raczkowanie

Poszukaj jakiegoś kontenerku PCK, ewentualnie możesz wystawić je np. koło osiedlowego śmietnika tam często rożni bezdomni szukają rożnych rzeczy
Może znasz jakiś komis z używaną odzieżą, albo zwykły sklep z używanymi ubraniami tam czasem skupują niepotrzebne ubrania za kilka zlotych
asieczka86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-06-22, 09:55   #8
lotuus
Zadomowienie

ehe, z tymi kontenerami to różnie bywa. nie raz widziałam dzieciaki, które wyciągają stamtąd ciuchy, rozwalają te kontenery.albo wczoraj- kontener popsuty, więc ktos położyl obok kotenera reklamówki z ubraniami.przechodze obok tych reklamówek- a tam ubrania porozdmuchiwane przez wiatr, całe mokre od deszczu..aż szkoda.
lotuus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-22, 10:13   #9
Barwinek
Raczkowanie

A czy np. Domy Dziecka nie przyjmują ubrań w dobrym stanie? Ja też mam problem, co zrobić z dobrymi przecież ubraniami, w których chodziłam w gimnazjum lub wczesnym liceum...
Barwinek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-22, 10:16   #10
Queen
Wtajemniczenie

Ja również polecam PCK, zawsze można komuś pomóc i dać trochę radości. A ciuchy, które są w dobrym stanie i fajne możesz zawsze wystawić na wizażu na targowisku. Świetna metoda nabywania fajnych ubranek. Pozdrawiam

Mój wątek z wymianą kosmetyczną:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=723489

Queen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-22, 10:17   #11
karateczka000
Zakorzenienie

Powiem Wam, ze dzieci z domow dziecka mają często lepsze ubrania niż nam się wydaje, teraz to wszystko jest dofinansowywane i na ubranie przewaznie nie mogą narzekac (mowie o tym jak jest w miom mieście)

ja wystawiam przed śmietnik, zawsze ktos się znajdzie by je zabrać,
Widziałam kiedyś jak jakis facet z kilkoma torbami ciuchów chciał wrzucic je do pck'owskiego kontenera, ale nie mógl sobie poradzic z obsłużeniem tej dźwigni, zrezygnowal w koncu

karateczka000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-06-22, 11:09   #12
miamore999
Zakorzenienie

a ja słyszałam o przypadku kobiety, która wrzuciła do kontenera PCK swój płaszcz w dobrym stanie, którego już nie używała. Po jakimś czasie znalazła swój płaszcz w ciucholandzie na sprzedaż

a w rodzinie nie masz jakiś młodszych sióstr ciotecznych, kuzynek itd?
Stary 2008-06-22, 11:11   #13
bess
Zakorzenienie

Caritas,oni na pewno rozdadza potrzebujacym
http://www.krakow.caritas.pl/index.php?a=3
sądze,ze nawet moglabys im wyslac maila z zapytaniem czy mozesz oddac te rzeczy

co do kontenerow to ogladalam kiedys dokument i oni te rzeczy mielą
Dlatego ja tam wrzucam takie juz naprawde niezbyt wyjsciowe,a te lepsze oddawalismy wlasnie do caritasu
bess jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-22, 11:14   #14
roxi:*
Wtajemniczenie

Jeśli już w czymś nie chodzę od jakiegoś roku lub 2 to sprzedaje znajomym (jeden ciuszek za np. 5 zł albo więcej w zależności od tego, co to jest i ile za to kiedyś zapłaciłam). Sprzedam kilka ubrań, w których nie chodzę i mogę sobie kupić jeden nowy ciuszek. Zdarzają się takie ubrania, których nikt nie chce za pieniądze, więc oddaje za darmo komuś z krewnych, jeśli chce oczywiście. Jak byłam mniejsza to moja mama oddawała ubrania z których już wyrosłam znajomym którzy mieli dużo dzieci . PCK to również dobre rozwiązanie.
roxi:* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-22, 11:28   #15
paula78
Zakorzenienie

Allegro lub wystawic pod smietnik.
co do kontenerow to PCK zbiera ciuchy i sprzedaja i kasa z sprzedazy idzie na pck ,zapewne czesc ciuchow rozchodzi sie wsrod ludzi wybierajacych te ciuchy z kontenerow i idzie na allegro,lumpeksy itp.

osobiscie wole wystawic pod smietnik.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-22, 11:36   #16
arrachnee
Zakorzenienie

tzw. kontenery PCK nie są własnością PCK. W zamian za użyczenie logo do PCK trafia bodajże 10% wrzucanych tam ubrań. Reszta jest sprzedawana(!) przez obsługującą kontenery firmę. W skrócie: my chcemy pomóc a ktoś na tym zarabia .
arrachnee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-22, 11:59   #17
sharlottek
BAN stały

albo zrobić swoj wątek na targowisku i wymieniac za kosmetyki, biżuterię czy książki
sharlottek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-22, 12:04   #18
kingkong
Rozeznanie

ja zawsze daję do domu dziecka lub mopsu.Czasami są zbiórki z pck to wtedy wszystko ładuję w worki i wystawiam przed dom
kingkong jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-22, 12:13   #19
coff3ina
Zadomowienie

My rozwiązaliśmy problem inaczej. Mamy zaprzyjaźnioną rodzinkę wielelodzietną. Dzieciaki są młodsze i to właśnie dla nich dajemy nasze rzeczy. Lepiej wiedzieć komu się daje bo mimo tego, że kontenery są PCK niewiele ciuchów do nich trafia;/ Popytaj w rodzinie (masz pewnie jakieś kuzynki) albo zastosuj zasadę "podaj dalej" i wpuść w obieg wśród znajomych.

https://www.facebook.com/thefeelgoodplace1
coff3ina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-06-22, 12:16   #20
fossa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lotuus Pokaż wiadomość
ehe, z tymi kontenerami to różnie bywa. nie raz widziałam dzieciaki, które wyciągają stamtąd ciuchy, rozwalają te kontenery.albo wczoraj- kontener popsuty, więc ktos położyl obok kotenera reklamówki z ubraniami.przechodze obok tych reklamówek- a tam ubrania porozdmuchiwane przez wiatr, całe mokre od deszczu..aż szkoda.
Tak samo jest jak dasz ciuchy pod smietnik.
Myslisz a jacys bezdomnie wezma itp
A tu stado bachorow sie rzuca tymi ciuchami, rozgrzebuje, wszystko jest porozwalane.
A matka uwagi nie zwroci.

Juz wole dac na PCk co robie regularnie. Raz mi tylko kontener spalili.
fossa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-22, 12:27   #21
kaledonia
zielony stworek

Wystawiam w reklamowkach przy śmietniku-szybko znikają.I mam pewnośc,że nie biora tego handlarze.

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-22, 12:30   #22
natalka2
Zakorzenienie

może zanieś do jakiegoś przytułku dla bezdomnych?
albo przejdź się do proboszcza parafii i zapytaj o biedne rodziny i bezpośrednio zanieś im te ubrania?

słyszałam właśnie, że niewiele ubrań z PCK trafia do potrzebujących.

studia

natalka2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-22, 12:31   #23
Idetka
Przyczajenie

a ja mam ciocie, ktora ma lumpek;p wiec jej oddaje, a potem w zamian moge sobie cos wybrać

Idetka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-22, 12:34   #24
coff3ina
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Idetka Pokaż wiadomość
a ja mam ciocie, ktora ma lumpek;p wiec jej oddaje, a potem w zamian moge sobie cos wybrać

Dobrze masz

https://www.facebook.com/thefeelgoodplace1
coff3ina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-22, 13:23   #25
Aramintha
Wtajemniczenie

Mieszkam na osiedlu gdzie nie ma kontenerów PCK, ale za to co około 2 miesiące pojawiają się ulotki informujące, że dnia i o godz. odbędzie się zbiórka odzieży, wtedy niepotrzebne rzeczy wystawia się przed dom, a ciężarówka PCK zabiera te ubrania.
Aramintha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-22, 13:30   #26
hula_hula
Zakorzenienie

GG do hula_hula

Ja też polecam PCK.
hula_hula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-22, 13:35   #27
karateczka000
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bess Pokaż wiadomość
Caritas,oni na pewno rozdadza potrzebujacym
http://www.krakow.caritas.pl/index.php?a=3
sądze,ze nawet moglabys im wyslac maila z zapytaniem czy mozesz oddac te rzeczy

co do kontenerow to ogladalam kiedys dokument i oni te rzeczy mielą
Dlatego ja tam wrzucam takie juz naprawde niezbyt wyjsciowe,a te lepsze oddawalismy wlasnie do caritasu
jak to mielą?

Stary 2008-06-22, 13:42   #28
bess
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karateczka000 Pokaż wiadomość
jak to mielą?
no tak
Cytat:
Kolejne 25 procent przerabia się na czyściwo fabryczne, a pozostałe rzeczy przeznaczone są do utylizacji. Używa się ich przy odzyskiwaniu odpadów technologicznych i przemysłowych, a także do produkcji paliwa alternatywnego używanego w cementowaniach
tu znalazłam art i faktycznie znaczna czesc oni sprzedaja
www.wiadomosci24.pl/artykul/gdzie_naprawde_trafiaja_r zeczy_z_pojemnikow_pck_34 442.html

Cytat:
Gdzie naprawdę trafiają rzeczy z pojemników PCK

Twój głos został dodany.
Dziennik Bałtycki | 2007-07-20 08:25, aktualizacja: 2007-07-20 09:00:23
12 +3 / 0 przeczytano: 7805
Większość odzieży, którą wrzucamy do pojemników oznaczonych logo PCK, nigdy nie trafi do żadnej organizacji charytatywnej. Przejmie ją prywatna firma, która posegreguje i sprzeda ubrania, wpłacając tylko część pieniędzy na PCK.
Warto przeczytać: Pomysł na nietypowy biznes

Wrzucając swoje stare ubrania i buty do pojemników z napisem PCK, mało kto zastanawia się, co się dalej z nimi dzieje. Czy dostają je potrzebujący, tak jak jest napisane na kontenerze czy może trafiają na przemiał? 16 tysięcy kontenerów w całym kraju należy do firmy Wtórpol ze Skarżyska-Kamiennej, która zajmuje się m.in. przetwarzaniem odzieży używanej. Polski Czerwony Krzyż współpracuje z nią od 10 lat. Według umowy, Wtórpol dostarcza pojemniki i zajmuje się segregacją odzieży, a PCK użycza swojej nazwy, by promować akcję i zachęcać ludzi do oddawania starych ubrań.

- Rocznie zbieramy ponad 20 tys. ton odzieży. Zależy nam, by sprzedać każdą rzecz. Nie jesteśmy firmą charytatywną - tłumaczy Jan Maćkowiak, rzecznik prasowy Wtórpolu. Polski Czerwony Krzyż ma na swój użytek w całej Polsce 320 pojemników, które może otwierać, opróżniać i dowolnie dysponować ich zawartością. To właśnie ta odzież trafia bezpośrednio do potrzebujących.

Kołdry i koce dla psów i kotów

- Przed naszą siedzibą na ul. Słowackiego mamy cztery takie kontenery - mówi Izabela Chorzelska, dyrektor Pomorskiego Zarządu Okręgowego PCK w Gdańsku. – Segregujemy to, co w nich jest, i rozdzielamy tym, którzy się do nas zgłaszają. Odzież trafia także do podopiecznych Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej, ośrodków dla bezdomnych, a nawet do... schronisk dla zwierząt. – Kołdry czy koce, które są mocno zniszczone, chętnie bierze Schronisko dla Bezdomnych Zwierząt w Gdańsku Kokoszkach - wyjaśnia dyrektor.
Ubrania, które trafiają do PCK, stanowią od 5 do 7 procent wszystkich rzeczy zebranych w pojemnikach. Reszta jest sprzedawana. Właśnie ten fakt wzbudza kontrowersje. Ludzie, wrzucając rzeczy do pojemnika myślą, że trafią one do biednych, a nie że zostaną sprzedane za granicą lub przetworzone.

- Nie jesteśmy firmą charytatywną - powtarza Jan Maćkowiak. - Zajmujemy się odzyskiwaniem odpadów komunalnych, czyli używanej odzieży. Dzięki temu odzież nie zalega na wysypiskach, lecz jest w sposób zorganizowany i bezpieczny sortowana oraz poddawana odzyskowi i recyklingowi - dodaje.
25 procent odzieży sprzedawane jest w Rosji, na Ukrainie, w Afryce i Azji. W Polsce Wtórpol nie sprzedaje używanej odzieży.

12 milionów zł w dziesięć lat

– W polskich sklepach z używaną odzieżą jest pełno ubrań z Zachodu i sklepy nie są zainteresowane polskimi rzeczami – tłumaczy Maćkowiak. – Pozostałe 75 procent ubrań z kontenerów jest przetwarzane.
Odzież z wełny, stanowiącą 25 procent zawartości pojemników, kupują firmy indyjskie, które robią z niej koce i dywany. Kolejne 25 procent przerabia się na czyściwo fabryczne, a pozostałe rzeczy przeznaczone są do utylizacji. Używa się ich przy odzyskiwaniu odpadów technologicznych i przemysłowych, a także do produkcji paliwa alternatywnego używanego w cementowaniach.

Mechanizm współpracy Wtórpolu i PCK zakłada także przekazywanie gotówki. – Zarządy poszczególnych okręgów PCK, jeśli mają zapotrzebowanie na jakąś liczbę ubrań, np. na 200 kurtek zimowych, zgłaszają się do nas, a my wysyłamy rzeczy - wyjaśnia rzecznik Wtórpolu. - Oprócz tego co miesiąc wpłacamy PCK i innym instytucjom charytatywnym ponad 168 tys. zł. Od 1997 roku przekazaliśmy 12 mln zł, w tym ponad 8 mln zł dla PCK - dodaje. Te pieniądze PCK rozdziela na cztery główne cele. – Pierwszym jest promocja honorowego krwiodawstwa, drugi to budowanie systemu ratownictwa, trzeci to nauka pierwszej pomocy, a czwarty to upowszechnianie międzynarodowego
i jeszcze jeden
http://www.gs24.pl/apps/pbcs.dll/art...EGION/71115035

Cytat:
Oszukane serca

Na ubraniach wrzucanych do ulicznych kontenerów z napisem PCK zarabia prywatna firma. Mało kto o tym wie.
Takich kontenerów w naszym regionie jest ponad tysiąc. Polski Czerwony Krzyż dostaje tylko część wyjętych z nich ubrań. Reszta jedzie do sklepów z używaną odzieżą lub jest sprzedawana za granicą. Niektóre transporty jadą nawet do Pakistanu lub Palestyny.

- Czuję się oszukana - mówi pani Marta ze Szczecina. - Cały czas myślałam, że to sprzęt Czerwonego Krzyża. Od lat wkładałam tam swoje ubrania z myślą o biednych. Były w dobrym stanie. Więcej tego nie zrobię.

Biedny wziął sam

Wczoraj do sądu rejonowego w Kamieniu Pomorskim trafił akt oskarżenia przeciwko rodzeństwu. Z takiego właśnie kontenera ukradli kilkadziesiąt sztuk używanej odzieży. Wartość strat - 370 zł. Oskarżony 24-latek ma pod opieką czworo rodzeństwa. Ubrania ukradł, by - jak twierdzi - ubrać młodszych braci na zimę.

- Po raz pierwszy w swojej karierze żałowałem, że muszę oskarżać - powiedział Głosowi Jarosław Przewoźny, szef kamieńskiej prokuratury. - Byłem przekonany, że wszystkie ubrania wkładane do tych kontenerów trafiają do PCK i biednych. Dopiero, gdy szukaliśmy pokrzywdzonego okazało się, że to firma prywatna. Jestem niemile zaskoczony.
Oddaj zbędne rzeczy

Na ubraniach ofiarowanym biednym zarabia spółka Wtóropl z Kędzierzyna Koźla. Zajmuje się przetwarzaniem używanej odzieży. W kraju ma 16 tys. kontenerów. W samym Szczecinie - kilkaset. Na każdym jest logo PCK.

"Ile jest zbędnych rzeczy w Twojej szafie? Oddając je pomagasz potrzebującym" - głoszą plakaty na kontenerach.

PCK przyznaje, że ma podpisaną umowę z Wtórpolem. W zamian za patronat na kontenerach otrzymują część ubrań oraz pieniądze. Ponad dwa miliony zł rocznie.

- To dla nas korzystna transakcja, choć mogłaby być lepsza - powiedział Krzysztof Kędzierski z zarządu Polskiego Czerwonego Krzyża. - Tyle ubrań nie jest nam potrzebnych. Tym bardziej, że ponad połowa nie jest w dobrym stanie.

Może poprawią logo

Wtórpol bierze większość odzieży wkładanych do kontenerów. Rzeczy w najgorszym stanie idą na przemiał; są przerabiane na ścierki i paliwo alternatywne dla fabryk.

- PCK składa nam zamówienie na potrzebną ilość odzieży i tyle dostaje - powiedział Jan Maćkowiak z Wtórpolu. - Część kontenerów oddaliśmy im do wyłącznej dyspozycji. To dobry układ, bo nikt na tym nie traci.

Przyznaje jednak, że informacje na kontenerach wprowadzają w błąd.

- Faktycznie nie jest tam wyjaśnione, że to my jesteśmy właścicielem. Ale moim zdaniem takie informacje powinno rozpowszechniać PCK. To instytucja ciesząca się dużym zaufaniem
ciekawostka,ze w 1 art napisali ze Wtórpol jest ze Skarzyska,a w 2 ze z Kędzierzyna
Ale fakt faktem dawno temu ogladalam o tym w uwadze na tvn
A z Caritasem to jesttak ,ze maja roznego rodzaju osrodki pomocy,maja kontakt z najbiedniejszymi rodzinami,pomagaja bezdomnym ,ludzie sami przychodza i wybieraja
bess jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-22, 13:46   #29
Nati02
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez coff3ina Pokaż wiadomość
My rozwiązaliśmy problem inaczej. Mamy zaprzyjaźnioną rodzinkę wielelodzietną. Dzieciaki są młodsze i to właśnie dla nich dajemy nasze rzeczy. Lepiej wiedzieć komu się daje bo mimo tego, że kontenery są PCK niewiele ciuchów do nich trafia;/ Popytaj w rodzinie (masz pewnie jakieś kuzynki) albo zastosuj zasadę "podaj dalej" i wpuść w obieg wśród znajomych.
My robimy tak samo
Ja co najmniej 2 razy w roku robię przegląd mojej szafy i zawsze wiele ciuchów się uzbiera, których nie używam, a inni będą szczęśliwi że to mają.
Ciuchy które moim zdaniem nie nadają się już użytku przerabiam na jednorazowe szmaty do mycia różnych rzeczy, albo lądują w śmietniku.
Stary 2008-06-22, 13:57   #30
karateczka000
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bess Pokaż wiadomość
no tak

tu znalazłam art i faktycznie znaczna czesc oni sprzedaja
www.wiadomosci24.pl/artykul/gdzie_naprawde_trafiaja_r zeczy_z_pojemnikow_pck_34 442.html

i jeszcze jeden
http://www.gs24.pl/apps/pbcs.dll/art...EGION/71115035

ciekawostka,ze w 1 art napisali ze Wtórpol jest ze Skarzyska,a w 2 ze z Kędzierzyna
Ale fakt faktem dawno temu ogladalam o tym w uwadze na tvn
A z Caritasem to jesttak ,ze maja roznego rodzaju osrodki pomocy,maja kontakt z najbiedniejszymi rodzinami,pomagaja bezdomnym ,ludzie sami przychodza i wybieraja
wiesz, nie pomyślałabym nawet, co dzieje się z tymi ciuchami
powinni zmienic logo na tych kontenerach, w ten sposób oszukują mnóstwo ludzi
gdyby widniało tam logo 'utylizaja odziezy' czy cos w tym stylu chętnie wrzucałabym niezdatne do niczego szmaty, rozumiem, po co masy ciuchow mają zalegac wysypiska
ale nie ma co, dziwnie to wymyślili.....

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości