![]() |
#1 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 134
|
¦wi±teczna chwilówka - tak, czy nie?
Na ka¿dym kroku reklama po¿yczki, w TV reklama po¿yczki pomieszana z reklam± zabawek. Czy na prawdê ludzie zaci±gaj± kredyty/chwilówki na ¦wiêta, ¿e w tym okresie jest taka wzmo¿ona reklamowa akcja?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 3 244
|
Dot.: ¦wi±teczna chwilówka - tak, czy nie?
Te¿ niezbyt sobie wyobra¿am, ¿e mo¿na siê posun±æ do tak g³upiego zad³u¿enia siê, ale najprawdopodobniej firmy po¿yczkowe niestety wiedz±, co robi±, reklamuj±c siê w³a¶nie w okresie przed¶wi±tecznym.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Generalnie zastanawia mnie to, ¿e wiele osób jest przeciwnikiem chwilówek a jednak wszêdzie jest ich pe³no i ci±gle pojawiaj± siê nowe firmy. Do tego ju¿ dosz³o, ¿e w Internecie pojawiaj± siê ró¿nego rodzaju porównywarki jak po¿yczkowa sowa, czy innego rodzaju rankomaty tylko po to by u³atwiæ ludziom zaci±gniêcie kredytu na ró¿ne okazje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
wañka wstañka
Wiadomo¶ci: 12 467
|
Znam osoby, które w ten sposób finansowa³y ¶wiêta.
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 8 823
|
Obawiam siê, ¿e niestety tak. A ju¿ od po³owy pa¼dziernika moja skrzynka pocztowa jest pe³na ofert na karty kredytowe - wyra¼nie staraj± siê wepchn±æ ludziom jak najwiêcej pieniêdzy, ¿eby poszaleli na ¶wiêta, a potem w styczniu p³acz.
![]() Okropne to jest, nienawidzê ducha konsumpcji, który zaw³adn±³ ca³ym okresem przed¶wi±tecznym.
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 16 988
|
skoro reklamuj± to znaczy, ¿e siê im op³aca a ¿eby siê op³aca³o to kto¶ musi te chwilówki braæ - przykry wniosek jest taki, ¿e najwyra¼niej ludzie faktycznie bior± "¶wi±teczne chwilówki"
![]() |
![]() |
#7 |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 8
|
Branie chwilówek na ¦wiêta - ma³o rozs±dne. ¦wiêta mo¿na bardzo skromnie urz±dziæ: bez choinki, tylko jaki¶ malutki stroik, bez prezentów (albo tylko bardzo skromne prezenty dla dzieci), jedzenia te¿ nie za du¿o, ¿eby siê nie zmarnowa³o i ¿eby po ¦wiêtach nie wyrzucaæ.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 5 580
|
Cytat:
Cze¶æ zaci±ga na jedzenie, bo np. Rodzina siê do nich zwala na ¶wiêta, a oni nie chc± na biedakow wyj¶æ, ¿eby kupiæ exclusiv jedzonko w hurtowej ilo¶ci musz± wspomagaæ siê chwilówka. Czê¶æ bierze na prezenty. ¯eby spe³niæ czyjes ¿yczenie albo ¿eby nie kupiæ prezentu tañszego ni¿ x. S³ysza³am dzi¶ reklamê ¿e w sklepie rtv agd mo¿na kupiæ co¶ na raty, a sp³acaæ dopiero po ¶wiêtach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 13 575
|
zjesz teraz sp³acisz po ¶wietach.
mam nadziejê ¿e nigdy co¶ tak g³upiego nie wpadnie mi do g³owy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 18 614
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 7 002
|
Cytat:
Znam to! Kuzyna rodzice- matka na rencie, ojciec na emeryturze i 40.000pln po¿yczki na weselicho! Bo jedyny syn! Nosz urwa³ naæ! Jak mo¿na, maj±c 30lat na karku, pracê na etat i skoñczone niez³e studia (w sensie, ¿e kole¶ raczej pracê znajdzie w zawodzie) zgodziæ sie, zeby rodzice majacy ze 2 tysiace na zycie miesiêcznie wzieli 40.000 pln pozyczki?! I nie sp³aciæ tego za nich?! Ale oni tez z tych co biora chwilówki na nowy TV na ¶wieta. Wys³ane z mojego SM-J710F przy u¿yciu Tapatalka
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
A to nie jest tak, ¿e jak s± ¦wiêta to ka¿dy chce je mieæ? Poczuæ siê lepiej? I my¶lê, ¿e je¶li kto¶ zanim po¿yczy pieni±dze dobrze sprawdzi z jakimi kosztami to siê wi±¿e. Przeliczy czy bêdzie go staæ na sp³atê. Porówna oferty w porównywarkach. Zobaczcie w pozyczkowej sowie jest napisane jakie s± warunki czarno na bia³ym. I mo¿na tak± po¿yczkê zaci±gn±æ ¶wiadomie. I potem j± oddaæ. 500 z³ to czasami na prawdê du¿y zastrzyk gotówki i cz³owiek mo¿e czuje siê po prostu lepiej.
Edytowane przez myszka2508 Czas edycji: 2017-12-18 o 10:38 Powód: reklama |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 9 036
|
Ja nie wiem jak mo¿na wyluzowaæ w ¶wiêta nad talerzem z pierogami je¶li nad g³ow± wisi gro¼ba jakiego¶ d³ugu do sp³acenia
![]() ![]() Dla mnie zasada prosta - nie staæ mnie to nie kupujê i nie udajê bogatego ¿eby siê pokazaæ, kompletnie nie imponuj± mi takie osoby. Wrêcz mi ich ¿al. Po¿yczyæ to ja sobie mogê ksi±¿kê od kole¿anki ![]()
![]() |
#14 | |
BAN sta³y
|
Cytat:
Edytowane przez laisla Czas edycji: 2017-12-17 o 21:23 Powód: reklama w cytacie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
wañka wstañka
|
Dla niektórych to chwilowka po to, by mieæ ¶wiêta czyt Choinke, jedzenie, prezent dla dziecka.
Sent from my SM-G935F using Tapatalk
![]() |
#16 |
hakuna matata
Wiadomo¶ci: 22 754
|
Tre¶æ usuniêta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-12-18 o 23:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
BAN sta³y
|
Cytat:
i to jest nic innego jak ³atanie dziury w statku plastrem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
wañka wstañka
|
Cytat:
I biznes chwilówek na tym siê krêci.
![]() |
![]() |
#19 |
BAN sta³y
|
nie no jasne. ja w³a¶nie do tego siê odnosi³am w mojej poprzedniej wypowiedzi... ¿e wziêcie chwilówki, bo kto¶ "chce mieæ ¶wiêta" rzadko kiedy jest dobrym rozwi±zaniem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 710
|
Reklama chwilówki przed ¶wiêtami.
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 13 110
|
nie dziwi mnie to. Ka¿dego miesi±ca zaci±ga siê ok. 1 miliard z³ kredytów konsumpcyjnych, dlatego wierzê, ¿e w okresie ¶wi±tecznym liczba ta wzrasta
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosa³oe mgo± byæ w niaedzi³e i w dszalym c±igu nie pwinono to sawrztaæ polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi co¶ 23/6 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 30 163
|
Cytat:
Po co zaci±gaæ chwilówkê i sp³acaæ dwa razy tyle, skoro mo¿na przez ca³y rok po prostu odk³adaæ? I nie trzeba kupowaæ nowej choinki co rok, nie musi te¿ byæ du¿a. Nigdy nie zrozumiem po¿yczek na wakacje, ¶wiêta, nowe sprzêty kiedy stare jeszcze dzia³aj±. Je¶li chcê now± lodówkê, to zamiast wzi±æ chwilówkê i widzieæ efekt natychmiast zak³adam kopertê, piszê LODÓWKA na niej i wk³adam sobie 200z³ miesiêcznie a¿ uzbieram na co¶ fajnego. Rozumiem po¿yczkê na lodówkê kiedy stara siê zepsuje, wiadomo. Albo zaistnieje nag³a sytuacja, no pieni±dze nie rosn± na drzewach. Ale po co i na co braæ nowy telewizor na raty skoro stary jeszcze dzia³a. Tu 40z³, tam 30, tam 100 i naprawdê takie raty dobij± cz³owieka. TLDR; Nie rozumiem brania chwilówek na artyku³y nie pierwszej potrzeby.
![]() |
![]() |
#23 |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 12
|
Je¿eli kto¶ ju¿ faktycznie ma taki problem z gotówk±, to lepiej siê dwa razy zastanowiæ, zanim siê podejmie konkretn± decyzjê, bo mo¿e siê okazaæ, ¿e sp³ata po¿yczonych pieniêdzy bêdzie katastrof±. Nie wiem, porównanie ofert albo znalezienie jakiej¶ alternatywy?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Nie no zastanowiæ siê to na pewno, tylko dla niektórych jednak pieni±dze to takie Bo¿ki i jak je widz± to siê nie zastanawiaj± nad konsekwencjami.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 19 328
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 12 916
|
Chyba na Business Insider czyta³am o tym raport i jednak ludzie w Polsce masowo ich nie bior±, a ¦wiêta finansuj± albo z wydatków bie¿±cych albo z oszczêdno¶ci. Co do samych takich chwilówek- s± wyliczenia pokazuj±ce, ¿e osoby, które je bior± przestaj± byæ wyp³acalne w okolicach maja i wtedy nawiedza je komornik. Firmy wiedz±, ¿e prêdzej zajm± cudzy maj±tek ni¿ po¿yczka zostanie sp³acona i na tym polega ich zysk i w tym ich interes dlatego tak intensywnie siê reklamuj±, tym bardziej,¿e ilo¶æ potencjalnych klientów w naszym kraju nadal jest do¶æ ma³a.
![]() |
#27 | |
wañka wstañka
|
Cytat:
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
a na sp³acenie chwilówki im wystarczy?
![]() |
#29 |
wañka wstañka
|
¡ kto¶ powiedzia³, ¿e chwilowka to dobry czy rozs±dne wybór?
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
nie, ale t³umaczenie brania chwilówki chêci± kupienia choinki i prezentów dla dzieci to dla mnie kosmos, bo je¶li kogo¶ nie staæ na sztuczn± choinkê czy tani± zabawkê, to tym bardziej nie bêdzie staæ na sp³acenie zad³u¿enia.
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:27.