![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
nietypowe słowa w waszym regionie...
jestem wielkopolanka i sie zastanawiam czy wy macie tez swoje ulubione slowka z regionu. w wielkopolsce naprzyklad ziemniaki z serkiem twarozkowym to gzika (mniamm...) brynkot to czlowiek ktory wciaz mowi tylko o jednym byleby dostal to o czym mysli (np. "mamo no kup mi lizaka, no mamo lizaka, ja chce lizaka!"
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Re: nietypowe slowa w waszym regionie...
Ja wprawdzie mieszkam od wielu lat w Warszawie, ale pochodzę z Rzeszowa. Na Podkarpaciu nie wychodzi się na dwór, tylko na pole, na choince wiesza się nie bombki, tylko bańki, podłużne bułki to sztangle.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
w rejonie ziemi dobrzyńskiej masowo mówi się:
"byc jak pikulik" - byc skromnym i cichym "szajerek" - w znaczeniu komórka "posmyczyć - pospieszyc i potem tego żałować Teraz wyszłam za mąż za rodowitego kaszuba więc nie bede pisac jak kaszubi mówia bo to jesttematm na książkę a nie watek na forum pozdrawiam - pielęgnujmy odmienności, bo one świadczą o naszej kulturowej torzsamosci!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
dalej przypomniało mi sie - z ziemi dorzyńskiej 9 dla niewtajemniczonych to rejon w mkujawsko-pomorskim)
"bania" - dynia "bun" - bób "glik" - zdolność, smykałka do czegoś "hibitny" - zręczny, sprawny "guldun" - indyk "chlapak" - kaczątko "wyroby" - wędliny napisze więcej jak mi sie przypomni!!! Pozdrawiam wszytskich z okolic rypina, Lipna, Golubia - Dobrzynia!!!!!! To moja mała Ojczyzna , choc teraz mieszkam w Trójmieście otoczona Kaszubami i różnice kulturowe czaserm dają mi sie we znaki ( jak nie rozumiem mojego teścia) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
ja jestem ze Śląska więc trzeba by było dużo wymienić m.in:
krepel - pączek zicherka - agrafka mycka - czapka dziołcha - dziewczyna tomaty - pomidory krupniok - kaszanka itp itd. strasznie tego dużo jest ![]()
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
ja jestem w podkarpacia- faktycnie mówi się 'idziemy na pole'. Kiedyś też byłam na Mazurach i kuzynka strasznie się dziwiła, że mówię 'auto' a nie samochód... dziwne...
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Na Zagłembiu
![]() tyrpać-popychać po czemu jaja - w jakiej cenie są jajka kąpe siem! - odpowiedź kąpiącego na pytanie co porabia następnom razom - następnym razem placek - ciasto kura - kurczak kluski - makaron W kartach: wino - piki czerwo - piki żołędzie - trefle poduszki - karo dupek, jopek - walet królówka - dama król - pan
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
U mnie w Wielkopolsce czesto mowilysmy do siebie co jo ci byde dodol(tak kiedys chlopaki ze wsi do siebie gadali w szkole) chodzilam do wiejskiego liceum
godol - mowil (l)-to ma byc l z kreska nie mam polskich liter ale mam nadzieje ze przeczytacie tak jak ma byc ziemniaki, kartofle- to pyrki ale to juz ktos napisal kabza - kieszen u mojego meza na slasku to kieszen lub brzuch brzuch -macius urodzona jestem na kujawach i tam na jak ktos chcial cos od kogos a ten chcial zaraz to zrobic to odpowiadal - zaros U mojej kuzynki w kujawsko-pomorskim "tak" - jo U meza na slasku sos - tonka gulitaucha - hydraulik na slasku nie ma ziemniakow sa tylko kartofle i tych slaskich rzeczy jest wiele wiele wiecej nawet nie pamietam duzo slow pochodzi z niemieckiego jezyka i jak slask dlugi i szeroki tyle jest dialektow acha nie za kanc - nie za duzo slowo "kanc" nie znaja katowiczanie a w Opolu u meza b. popularne |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
zapomnialam dodac na kujawach jeszcze mowilismy
sipa - to szufla do przerzucania wegla grable - to grabie do ziemniakow takie z kulkami na koncach sztygi - to recznie zwiazane snopki i ustawione w mniejsze stogi slomy ktore potem zwozi sie na wielki stog acha u meza na slasku hoker - to taboret a stolik - to krzeslo |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
tak!!!! na ziemi dobrzyńskiej tez mówi sie sztygi i stóg!!!
i jeszcze mówi sie "toć"= ponieważ i totalny fenomen - cos w rodzaju amerykańskiego "come on", słówko "dali go" (akcentuje sie wyraz "go"), uzywane jako zacheta do zrobienia czegos, namowa,itp. Używane niezwykle często ,zwłaszcza w rejonach wiejskich. mówi sie tez "gryfel" - ołówek "puszwa" - nieprzystepna baba "łupa" - gruba baba "maciek" - gruby brzuch "nabarzyć sie" - obrazić sie na kogoś "dać na burg" - pozyczyć a o dziewczynach, które maja powodzenie u facetów mówi sie , ze mają "pudź do mnie" ( odnienia sie to przez przypadki). mijuz sie te gwary mylą - moja rodzinna z kaszubszczyzna w rodzinie męża a jak jeszcze dodam, ze skończyłam angielsko języczne liceum to juz wogóle jest sie ze mną ciężko dogadać jak się nie pilnuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Hehe, znam "dali go"
![]() ![]() beliczek napisał(a): > i totalny fenomen - cos w rodzaju amerykańskiego "come on", słówko "dali go" (akcentuje sie wyraz "go"), uzywane jako zacheta do zrobienia czegos, namowa,itp. Używane niezwykle często ,zwłaszcza w rejonach wiejskich. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
jo żech ze ślunska
![]() ![]() w moim domu nie mówi sie w tym języku, ale mam z nim sporą stycznośc ![]() "...moplikiem se jada na szychta" ![]()
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
no patrzcie!!!! a ja myslałam ,że "dali go" to tylko na ziemi dobrzyńskiej wystepuje!!!! u nas młodsze pokolenie tez juz uzywa go humorystycznie ale na wsi to wszyscy - jak jeden mąż!!! mamy letni domek na zabitej dechami wsi, gdzie gwara jest zywa a chłopi tocza wojne z archeologami.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
jeee, terozki widza że kolejno dziołszka ze ślonska tukej jest. pozdrowiom cie
![]()
![]() |
#15 |
BAN stały
|
Kitten a skąd dokładnie jesteś ?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
A ja jestem rodowita warszawianka, ale Rodzice z Wielkopolski i stamtąd cała rodzina... Więc u mnie w domu króluje raczej gwara Wielkopolska.
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Gwara
Wątek o Bytomiu natchnął mnie do założenia tego tematu.
1. Czy używacie gwary? 2. Jeśli tak, to jakiej? Pierwsza odpowiem na swoje pytania. Używam gwary śląskiej i czasami cięzko jest mi się dogadać z osobą, która tej gwary nie zna. Muszę wtedy głowić się jak dane słowo mówione gwarą brzmi czysto po polsku. Wszyscy naokoło mnie mówią gwarą, a moja córka nie chociaż rozumie co się do niej godo. Mam śląski akcent i nie wstydzę się tego. Bardzo mi się podoba jak mówią Kaszubi. Może któraś z wizażanek pokaszubi (tak to się mówi?) nam trochę? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Gwara
A może dasz próbke gwary śląskiej? Ja nie znam żadnej ale nie wiem dlaczego lubie sobie posłuchać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Śląski Hilary
W Zobrzu, w familoku starym, Miyszkoł jedyn chop, Hilary. Mioł on pamiynć pieronowo I jak yno ruszoł gową, To dzieje spominoł stare: - Kiedy piyrszy mioł zygarek, - Jak konie były na grubie, - Godoł jak sie piyrze szkubie, - Kaj utopki w stowie żyją, - Czamu łożyroki piją, - Na co były biydaszyby, - Kiedy rosną wielge grziby - Kaj król dycki piechty łazi... ...ale kaj se brele wraził, To Hilary zapomino, Choć jeszcze mioł je przed chwilą! Bestoż z niyszczynśliwą miną Cołko chałpa przeszukuje I pierońsko pieronuje. Ale se niy myślcie wcale, Że w tym poszukiwań szale, W izbie delówka pozrywo. Tak to na Śląsku niy bywo! Wiync co zrobioł nasz Hilary? A dyć obyczajym starym, Jak to pobożno duszyczka, Porzykoł do Antoniczka, Tego patrona świyntego, Od wszyskigo zgubionego. Świynty drapko go wysuchoł I tak padoł mu na ucho: Ach Hilary! Ty Gorolu! Dyć mosz brele na kicholu! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
W domu nigdy nie używało się gwary i nie lubię, gdy ktoś przy mnie jej używa. Drażni mnie śląski akcent, sama - chyba- go nie mam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
Oj ja regionalizmów wprost nie cierpie. Nie używam i doprowadzają mnie one do szału.
![]() -garczek, jako określenie małego garnka -słowo pojadłem jako synonim najadłem się -kupywać -wiater - no i wszechobecni chyba chłopacy Jest tego więcej, ale w tym momencie te głównie przychodzą mi na myśl. Brrrr normalnie jak słysze to mnie otrząsa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
A wg mnie gwary sa ciekawe i nie ma sie czego wstydzic. Dodaja troche smaczku temu naszego dosc jednolitemu (na pozor) spoleczenstwu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
Jam z Warszawy to bez gwary
![]() Ale jeżdżę często w góry.. poprostu.. ahh nie moge zaleźć odpowiedniego słowa.. poprostu gwara góralska to coś pięknego ![]() I chciałabym dodać, że żaluję że centrum Polski nie ma swojego języka. dziękuję Państwu za wysłuchanie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
-tzw. mazurzenie -fonetyka międzywyrazowa ubeźdzwięczniająca, np. sat rośnie -twarda wymowa k', g', l', np. kedy, lypa - y -> i n. sin, riba -formy typu: śmieli się, sieli - chw -> f np.fila, fała -asynchroniczna wymowa spółgłosek wargowych palatalnych, np. wjanek, bjały - wymowa nosówki ę jako ą Każdy region Polski ma charakterystyczną gwarę, znane są po prostu te które są najbardziej charakterystyczne, które dostarczają najbardziej "udziwnionych i zniekształconych" wyrazów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
ja uzywam swojej gwary dosc często, a szczególnie, gdy spotykam sie ze znajomymi! U mnie w domu rodzice godają, wiec czemu ja mialabym tego nie robic?? chociaz do niedawna moj tata zabranial mlodszej siostrze godac w domu( nie wiem, czemu), bo przeciez to nic takiego. ale on twierdzil, ze w szkole jak sie nauczycielka zapyta o cos, to ona zacznie jej godac i co by potem bylo..., ze niby taki wstyd!! Przeciwna sytuacja wystepuje u kolegi mlodszej siostry - tam tata wręcz zabrania mówic po polsku, a każe synowi uzywac gwary śląskiej!! Tradycjonalista chyba jakis
![]() Mnie tez sie bardzo podobają rózne inne gwary - góralska toć to fajna gwara(zawsze jak czegos nie rozumiem, to sie smieje ![]() Jednym slowem ciesze sie, ze mamy takie swoje regionalne wyrażenia, często wynikaja rózne zabawne sytuacje, np. na wakacjach, jak sie poznajemy z kims z drugiego konca Polski, to sie wymieniamy "naszymi" słówkami, albo jak chcemy zeby nas nie zrozumieli, to se godomy po naszemu, hehe ![]()
![]() |
#26 | |
Wtajemniczenie
|
Gwara to piekna rzecz i bardzo załuje ze w moim regionie istnieje juz tylko w szczątkowej wersji. W gwarze odciska sie cala historia danego miejsca i dla mnie to czesc dorobku kulturowego, niestety bardzo niedocenianego.
Sama uzywam gwary poznańskiej ale tylko w niewielkim stopniu. Za dzieciaka strasznie sie irytowalam gdy moja babcia cos mowila gwara, wydawalo mi sie to strasznie proste ![]() ![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W gwarze wielkopolskiej jest dużo naleciałości niemieckich-np. szneka ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Wtajemniczenie
|
Tak tak Natii, kartofle siooo
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Pochodzę z okolic Radomia ,kiedy studiowałam w Krakowie pracowałam jako hostessa,kiedys zagadnęłam jednego pana stojąc na stoisku ,a on do mnie że nie jestem miejscowa bo zbyt poprawną polszczyzną mówie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
Chuda tyle to wiem
![]() Ale przyzansz ze centralna polska nie cechuje sie zbytnia gwara, a juz nie taka jak Slask, Kaszuby, czy góry. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:03.