Jak uczynić ten świat lepszym? Pomaganie, działalność charytatywna - zbiorczy - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-01-14, 14:43   #1
62f33e9ec77d3cf0943e95da9955941e4a625c6c
Konto usunięte

Jak uczynić ten świat lepszym? Pomaganie, działalność charytatywna - zbiorczy

W związku z finałem WOŚP stwierdziłam, że to dobry moment, by zastanowić się, co robimy na co dzień, by uczynić świat lepszym?
Oczywiście jest tutaj cały wachlarz możliwości. Wolontariat, wpłata pieniędzy, 1% podatku, klikanie w Pajacyka, ale też zwykła pomoc dzień po dniu, odśnieżenie starszej sąsiadce, wreszcie nie marnowanie jedzenia. Temat pomocy też może być różnorodny - od pomocy starszym, poprzez pomoc dzieciom, ochronę środowiska, budowanie miejsc pracy, aż do walki z fermami futrzarskimi. Można zrobić naprawdę wiele, by uczynić świat lepszym. Oczywiście nie można zrobić wszystkiego, zazwyczaj koncentrujemy się na jednym aspekcie.

Jakie kwestie są dla was istotne i dlaczego?
W jaki sposób pomagacie? Na co powinniśmy zwrócić uwagę, a zapominamy o tym?
Poza tym chciałabym stworzyć listę sprawdzonych organizacji charytatywnych, którym spokojnie można przelewać pieniądze będąc pewnym, że dojdą w odpowiednie miejsce. Jakie interesujące przedsięwzięcia, które może nie są aż tak popularne jak WOŚP, chcielibyście rozpropagować?
Myślę, że warto byłoby też zebrać w jedno miejsce strony typu www.pajacyk.pl , w które wystarczy tylko kliknąć, by pomóc.

Zachęcam do dyskusji, a w międzyczasie polecam włączyć stream play dla wośp - to nic nie kosztuje, a pieniądze płyną. www.playdlawosp.pl
62f33e9ec77d3cf0943e95da9955941e4a625c6c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-14, 15:04   #2
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0
Konto usunięte

Dot.: Jak uczynić ten świat lepszym? Pomaganie, działalność charytatywna - zbiorczy

Miesiecznie przelewam ok. 20-40 zl na organizacje charytatywne, przyznam ze glownie na zwierzaki, na ludzi co ktorys raz.
Nie mam jakies stalej fundacji.
Takze pomagam najlatwiejszym sposobem, klikajac przelew w internecie na niewielka kwote, ale na nic wiecej nie mam czasu, sily, ani pieniedzy. Chociaz moze to wymowki.
W tym msc przelew poszedl na WOSP.

Edytowane przez 7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0
Czas edycji: 2018-01-14 o 15:06
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-14, 15:06   #3
Konto usunięte

Dot.: Jak uczynić ten świat lepszym? Pomaganie, działalność charytatywna - zbiorczy

[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;80497156]Miesiecznie przelewam ok. 20-40 zl na organizacje charytatywne, przyznam ze glownie na zwierzaki, na ludzi co ktorys raz.
Nie mam jakies stalej fundacji.
Takze pomagam najlatwiejszym sposobem, klikajac przelew w internecie na kwote minimalna, ale na nic wiecej nie mam czasu, sily, ani pieniedzy. Chociaz moze to wymowki.

W tym msc przelew poszedl na WOSP. [/QUOTE]

Mysle, ze miesieczny przelew to wynik bardzo powyzej sredniej .
62f33e9ec77d3cf0943e95da9955941e4a625c6c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-14, 15:17   #4
0235a76bf37a0c9e786a33d682e03cfb1aa33c8b_653ef22455ebf
Konto usunięte

Staram sie nie marnować jedzenia i wody, staram sie nie produkować tony śmieci. Moj dom jest ekologiczny - mamy pompę ciepła, ktora nie produkuje zanieczyszczeń a energię czerpie z ziemi.

Wspieram moje lokalne schronisko dla zwierząt i znajomy DT dla kociaków. Sama chciałabym byc DT, moze w przyszłości sie to uda. Jsk trafiam na jakies indywidualne, sprawdzone zbiórki na konkretny cel - zawsze wpłacam pieniądze.
0235a76bf37a0c9e786a33d682e03cfb1aa33c8b_653ef22455ebf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-14, 15:24   #5
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80
Konto usunięte

Z rzeczy, które wymieniłaś szczególnie czuła jestem na punkcie marnowania żywności i ochrony środowiska.

Jeśli chodzi o fundacje - dwie Szymona Hołowni działające w Afryce.

Fundacja Kasisi https://www.fundacjakasisi.pl/

i Dobra Fabryka http://www.dobrafabryka.pl/
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-14, 17:09   #6
Konto usunięte

Norine, dzieki, ze przypomnialas mi o fundacjach Holowni. Jakis czas temu o nich czytalam i bardzo mi sie podobaly jego dzialania, ale jakos wypadly mi z glowy (czy z zakladek). Juz nadrobilam i zrobilam przelew.
Osobiscie wspieram wybrane dwa schroniska (staly przelew) i fundacje Dr. Clowna. To fundacja, ktora zajmuje sie wywolywaniem usmiechu na twarzach chorych ludzi.
Poza tym regularnie zagladam na strone pomagam.pl.

Klikam w: www.pajacyk.pl
www.pmiska.pl
https://www.karmimypsiaki.pl/pomagaj-codziennie
www.okruszek.org.pl

Poza tym nie jem miesa, nie pije mleka, nie jem jajek, miodu, nie nosze futra, nie mam nic ze skory, uzywam weganskich kosmetykow i chemii domowej. Niestety, czasem jeszcze zjem ser, ale pracuje nad tym. Staram sie nie marnowac zywnosci. Uzywam pradu, ktorego wiekszosc (chyba 85%) pochodzi z odnawialnych zrodel energii.

Czasami jak mam nadwyzke pieniedzy, to wspieram jeszcze rozne akcje, ale to raczej sporadycznie.
Stary 2018-01-14, 19:58   #7
shinypearl
Wtajemniczenie

Fajny temat

Z tych stron do klikania, to jednej nie znałam, dzięki Ja klikam jeszcze codziennie:
http://www.kociklik.pl/
http://www.psiklik.pl/
http://www.dobryklik.pl/

Dość regularnie wspomagam lokalną fundację KOT - Koty Otoczone Troską. http://fundacjakot.pl/ Wiem na co idą pieniądze i widzę jaką świetną robotę robią dziewczyny.

Sporadycznie wpłacam na jakieś akcje na siepomaga itp.
Poza tym segreguję śmieci, na pewno nie 100%, ale jednak sporo. Staram się nie marnować wody i prądu. Przestałam jeść mięso. Praktycznie zawsze biorę ze sobą do sklepu siatkę. Warzyw nie kupowanych na kg nie pakuję w woreczki, tylko naklejam cenę na nich, nawet jak mam dwie cukinie czy mini papryczkę pepperoni. Marnuję znikome ilości jedzenia.
Na pewno mogłabym więcej, ale chyba i tak jest nieźle.
shinypearl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2018-01-14, 20:40   #8
ruda_beksa
Zakorzenienie

Co miesiąc robię automatyczne przelewy: dla lokalnej organizacji która dostarcza ciepłe posiłki samotnym starszym osobom, ACLU, Save the Oceans i Planned Parenthood. Poza tym zwykle coś ponadplanowego przyciągnie moją uwagę (w tym miesiącu były to dwa koty o których pisały dziewczyny na kocim podforum, kilka tygodni temu któraś wizażanka miała w podpisie akcję na siepomaga.pl)

Staram się wyszukiwać akcje, które dbają o nasze morza i oceany, bo to sprawa na której bardzo mi zależy. Chciałabym, żeby więcej osób zdawało sobie sprawę z wpływu np. plastiku na morskie środowiska. Od czasu do czasu wspieram dobre inicjatywy na GoFundMe, Kickstarter, IndieGoGo.

Klikam w miski, pajacyka, okruszka i tym podobne. Robię dużo zakupów na Amazonie i mam włączoną opcję AmazonSmile, dzięki której 0.5% wartości moich zakupów jest przekazywane mojej wybranej organizacji charytatywnej (w moim przypadku to przytulisko dla starych psów).

Staram się wprowadzać dobre zmiany: trzymam się głównie wegańskiej diety (z wyjątkiem miodu), kupuję świeże jedzenie zamiast gotowców pakowanych w plastik, staram się jeździć na rowerze zamiast jazdy autem czy Uberem (...tu idzie mi średnio), przestałam kupować ubrania w sieciówkach.

Najtrudniej idzie mi ograniczenie zużycia prądu, wody i ręczników papierowych. :|

https://www.youtube.com/watch?v=oHgCXhY6kZ0
ruda_beksa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-14, 21:37   #9
natash88
Wtajemniczenie

Jestem wegetarianka (niestety, ciezko mi zrezygnowac z nabialu jeszcze, co się da biore ze wsi od dziadkow).
Na tyle, na ile sie da probuje wprowadzac jakies eco-friendly nawyki w domu (np. ograniczanie uzycia fioliowek).
Jestem wolontariuszka w schronisku.
Dokarmiam, ratuje koty.
Przelewam kase, biore udzial w bazarkach etc. z 10 roznych fundacji prozwierzecych - w tym tez dla dzikich zwierzat.
Ze swoja klasa raz do roku organizujemy zajecia dla dzieciakow z DD i dajemy prezenty.
Nie wyrzucam ubran, butow (oczywiscie tych zachowanych w b.dobrym stanie) - co sie da recyklinguje, oddaje potrzebujacym etc.
Naleze do organizacji, ktora wspomaga rozne protesty, demonstracje, wspomaga prawnie np. w sporach niskowykwalifikownych pracownikow z pracodawcami i biore w roznych rzeczach udzial oraz wspomagam te organizacje finansowo.

Ale nie ukrywam, ze na ten moment najbardziej lezy mi na sercu dobro zwierzat.

natash88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-15, 21:31   #10
nelciak
Zadomowienie

nie jem mięsa
piję wodę z kranu
i mam jednego wirtualnego podopiecznego (przelew stały co miesiąc)
nelciak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości