|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Ciasto marchewkowe z lukrowo-kremową polewą
Chodzi za mna od długiego czasu. Nigdy nie robiłam a jadłam ostatnio w kawiarni i sie zakochałam
![]() Kto ma sprawdzony przepis??? ---------- Dopisano o 08:40 ---------- Poprzedni post napisano o 08:38 ---------- Jelsi znajdę sprawdzony przepis to sie podzielę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ciasto marchewkowe z lukrowo-kremową polewą
polewe zrob z bialej czekolady, malo pracy a efekt jest. Samo ciasto jest proste ok. szklanka tartej marchewki i zamiast masla olej roslinny. Nie pamietam dokladnych proporcji ale skladniki standardowe jajka, maka, cukier i proszek do pieczenia. Kilka razy robilam. Jak chcesz mozna dodac cynamon do smaku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Przepisów to jest pełno, tylko żaden nie próbowałem bo ja ciast prawie nie jem
![]() ---------- Dopisano o 17:36 ---------- Poprzedni post napisano o 17:16 ---------- Ciasto: 375 g utartej machewki 250 g mąki 2 lyzeczki Proszku do pieczenia 250 g cukru 1 lyzeczka cynamonu 250 ml Oleju neutralnego 4 jajka 200 g Mielone migdaly Troche rumu i utartej skorki z cytryny Polewa: 200 g Cukru pudru 4 lyzki Soku z cytryny + ciutek wody 180°C/40 minut Edytowane przez a3389c1658f289371e9f53ba70ebd6b73c85f48f Czas edycji: 2017-08-22 o 16:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Dziekuje za odpowiedzi. Piecze sie
![]() Przepis Bardzo zblizony do tego podanego przez Lego z tym ze zamias migdalow dodalam puszke ananasa. Chociaz szkoda ze nie przeczytalam zanim zaczelam przygotowywać. Mysle ze migdały super by sie nadały. Dodałam cynamon, troszke gałki muszkatołowej i oczywiscie moj ukochany kardamon. Mysle ze swietnie bedzie pasował. Polewa z białej czekolady, dobrybpomysl ![]() Edytowane przez KarolinaK Czas edycji: 2017-08-22 o 16:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Biała czekolada to czysta chemia, lepiej już zrobić pokrywę z mascarpone+ twarożek homogenizowany+ cukier +wanilia i posypać utarta prawdziwa czekolada i utartymi orzechami
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Sa producenci co i do ciemnych czekolad wrzucaja cala tablice Mendelejewa. Trzeba sprawdzac sklady.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Oto moje marchewkowe ciasto.
Wyszło naprawde pyszne. Dopiero dzis smakowałam No od wczoraj chłodziło sie w lodowce i czekało na powrót Tz. Polewa z serka philadelphia, cukru pudru i odrobiny masła. Jutro wstawię dokładny przepis jak znajdę chwile. Ananasa sie wcale nie czuje. Polecam bo smakuje dokładnie jak w mojej ulubionej kawiarni. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Ale pysznie wygląda
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Dziekuje
![]() naprawde polecam bo wyszło pyszne. Tylko kolejnym razem zrobie z połowy porcji bo na dwie osoby w domu to zdecydowanie za duzo ![]() Podaje przepis do mierzenia używam szklanki 250 ml. Na ciasto 3 szklanki potarkowanej marchewki 1 puszka ananasa odsączonego z soku 2 szklanki maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 szklanki cukru kryształowego 2 łyżeczki wanili 4 jajka 1 szklanka oleju Najpierw wymiesżc trzepaczką jajka z cukrem i olejem i wanilia i w osobnym naczyniu mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami, wszystko razem wymieszać z marchewka i ananasem. Piec w temperaturze 180 stopni 40-50 minut. Kiedy ostygnie zrobic polewę. Na polewę Jeden serek philadelphia 250 g 40 g masła 3 szklanki cukru pudru. 1 łyżeczka ekstraktu waniliowe Ja użyłam tylko dwoch szklanej cukru i polewa wyszła bardzo słodka. Ubić razem wsyztsko tylko nie za długo bo im dluzej tym bardziej wodniste sie robi. Nałożyć na ciasto i schłodzić w lodowce przed podaniem. Smacznego ![]() Edytowane przez KarolinaK Czas edycji: 2017-08-24 o 11:07 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Dzięki za przepis, spróbuje zrobić w sobotę - mąż się ucieszy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
u mnie sie piecze teraz ciasto marchewkowe, mialam i troche ananasu i rum, wiec dodalam zobacze jak to wyjdzie. Ananas surowy i zmiksowalam go razem z marchewka blenderem, a teraz pomyslalam, ze to moze mialy byc czastki. Polewy nie planuje, pieke w babeczkach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Marchewkę tarłam na dużych oczkach. Moze dzis zrobic znowu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Jednak z ananasem wychodzi bardziej nawilżone i delikatne niz z migdałami w proszku.
Uwielbiam to ciasto ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
Marchewkowe z ananasem jest boskie <3 Ja jeszcze podaje je z "polewą" z serka philadelphia i pomarańczy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:08.