Dylemat po wizycie-macmiror - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-12-04, 18:00   #1
Agnek
Wtajemniczenie

Dylemat po wizycie-macmiror

Cześć dziewczyny
Dzisiaj byłam pierwszy raz u ginekologa, bo miałam niepokojące objawy. Na szczęście nie mam żadnych torbieli, czego się obawiałam. Miałam zrobione USG przez powłoki brzuszne, ze względu na to, że jeszcze nie współżyję. Dostałam również receptę na maść Macmiror, ze względu na żółte upławy. Teraz tytułowy dylemat. Lekarka jakość specjalnie mi się nie przyjrzała podczas badania. Wydaje mi się, że gdybym sama jej o tym nie powiedziała niczego by nie zauważyła. Zastanawiam się czy upławy i inne objawy są skutkiem infekcji czy może to przez zbliżający się okres? Nie wiem czy wykupić ten lek i stosować go przez ok. 5 dni czy na razie poczekać i zobaczyć czy upławy wrócą po okresie?
Doradźcie mi coś, bo jestem kompletnie nieobeznana w temacie
Agnek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-12-06, 21:15   #2
Angela_B
Raczkowanie

Dot.: Dylemat po wizycie-macmiror

Witam
Ja też kiedyś dosyć często miewałam infekcje (taki organizm) i lekarz przepisywał mi globulki dopochwowe i przechodziło jak ręką odjął.
Jeśli nie jesteś pewna czy jest to infekcja i czy lekarz dobrze Cię zbadał to może idź do innego ginekologa.
Infekcje się znacznie różnią od zwykłych upławów przed okresem które czasem się zdarzają. Zwykle mają inny kolor i niemiło pachną. Więc jeśli masz takie objawy to na pewno jest infekcja tylko pytanie czy jest grzybicza czy bakteryjna bo na każdą są inne leki.
Maść z tego co pisze w ulotce jest na grzyby jak i bakterie więc pomóc powinna.
Możesz spróbować też kupić bez recepty maść Clotrimazolum - kosztuje grosze bo jakieś 3-4zł a mnie np pomaga.
Angela_B jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-12-06, 22:04   #3
7cd1d0bf3fc279e4e45587f61c3d7242fa9c0a30
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Angela_B Pokaż wiadomość
Witam
Ja też kiedyś dosyć często miewałam infekcje (taki organizm) i lekarz przepisywał mi globulki dopochwowe i przechodziło jak ręką odjął.
Jeśli nie jesteś pewna czy jest to infekcja i czy lekarz dobrze Cię zbadał to może idź do innego ginekologa.
Infekcje się znacznie różnią od zwykłych upławów przed okresem które czasem się zdarzają. Zwykle mają inny kolor i niemiło pachną. Więc jeśli masz takie objawy to na pewno jest infekcja tylko pytanie czy jest grzybicza czy bakteryjna bo na każdą są inne leki.
Maść z tego co pisze w ulotce jest na grzyby jak i bakterie więc pomóc powinna.
Możesz spróbować też kupić bez recepty maść Clotrimazolum - kosztuje grosze bo jakieś 3-4zł a mnie np pomaga.
Clotrimazolum pomaga tylko na grzybice. Zolte uplawy, na majtkach wygladaja jak zaschnieta ropa i maja nieprzyjemny zapach moga swiadczyc o bakteryjnym zapaleniu.

Autorko jesli wezmiesz Macmiror rowniez pamietaj o probiotykach kobiecych, bo infekcja nawroci
7cd1d0bf3fc279e4e45587f61c3d7242fa9c0a30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-27, 12:34   #4
Agnek
Wtajemniczenie

Wracam z tym samym problemem.. Niestety trochę to zbagatelizowałam i nie wykupiłam tego leku. Teraz jestem 5 dni przed okresem i mam żółte upławy, które nie mają zapachu. Zastanawiam się czy to może jest normalny objaw przed okresem? Dodam, że po okresie nie mam upławów, tylko niewielkie ilości białego śluzu. Upławy "przychodzą" w drugiej fazie cyklu. Myślę nad wizytą u ginekologa, ale nie wiem czy to ma sens, skoro znowu zbada mnie przez powłoki brzuszne..
Stary 2018-01-27, 12:37   #5
Liliumm
Przyczajenie

również polecam udać się do innego ginekologa, jednak z drugiej strony stosowanie tej maści ci nie zaszkodzi, a wtedy może okaże się że jednak po okresie upławy nie wrócą.

Dopiero przeczytałam twoją drugą wiadomość UPS.. moje przegapienie. Skoro sama mówisz, że nie mają zapachu może to świadczyć, że to nie infekcja. Obserwujesz swój śluz? Możliwe, że po prostu tak masz przed okresem. Kiedy to po raz pierwszy zauważyłaś ?

Edytowane przez Liliumm
Czas edycji: 2018-01-27 o 12:39
Liliumm jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-27, 13:01   #6
Agnek
Wtajemniczenie

Dopiero niedawno zaczęłam obserwować. Zauważyłam pod koniec listopada ubiegłego roku, ale upławy mogły pojawiać się wcześniej
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości