|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Obiad w cieście
Hej. Jakie znacie potrawy obiadowe, które są z ciastem? Pizza, tarta, pieczone pierogi, brytyjski pie... Na pewno takich rzeczy jest więcej i szukam inspiracji. Jeśli robicie coś takiego lub gdzieś próbowałyście to byłabym wdzięczna za nazwy potraw lub chociaż określenie typu żeby mogła wygooglować przepis.
Wszelkiego rodzaju ciasto. Najchętniej solidniejsze ale ciasto francuskie też może być. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Obiad w cieście
W Paryzu sa modne cake nawiazujace do kuchni angielskiej. Sa one czesciej na slono np. z serem czy tunczykiem choc moga byc tez na slodko np z bakaliami jako deser. W Polsce chyba jest znana ta slodka odmiana, ale jak zrobisz na slono to spokojnie mozna zjesc na obiad.
Przepis 200g maki szklanka mleka 2 jajka proszek do pieczenia ok 2 lyzki do herbaty lub wg opisu na opakowaniu 2 lyzki stolowe majonezu mieszasz wszystko dokladnie do gladkiej masy, po wymieszaniu dodajesz dodatki moga to byc np. 100 g szynki pokrojonej w kostke 100 g sera koziego lub jakis z plesnia (jesli lubisz) orzechy wloskie np garsc jeszcze raz mieszasz i wykladasz do kwadratowej formy na cake (najlepsza z silikonu, bo nic nie przywiera) i pieczesz ok 45 na 190 st, choc to zalezy jaki masz piekarnik. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pierogi, mogą być pieczone. Mięsa, np. polędwiczki wieprzowe, lub ryby owijane ciastem drożdzowym lub francuskim i tak pieczone.
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
- pierś kurczaka w cieście francuskim tzw. mumia
- calzone - wszelakie bułeczki chińskie (np. z warzywami i krewetkami) na parze, ale też można je upiec - lazania w sumie też jest z ciastem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Buchty, pampuchy czy też bułeczki drożdżowe na parę
Paszteciki drożdżowe/półkruche z różnymi farszami: szpinak, pieczarki, mięso, pomidory Kurczsk/indyk/ryba w cieście nalesnikowym, smażone na głębokim tłuszczu Tarty kruche: ze szpinakiem, kurczakiem i papryką, grzybami, serem, czym dusza zapragnie Gofry na słodko i ostro Muffiny na słodko i ostro Naleśniki, a potem krokiety, to też e sumie ciasto ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Bardzo polecam różnego rodzaju tarty
![]() ![]()
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Jak się tak zastanowić, to chyba w każdej kuchni jest taka potrawa. Przyszły mi do głowy:
- grecka spanakopita i inne wypieki w cieście filo, np. sakiewki - arabski burek - tureckie pide (TŻ uwielbia) - gruzińskie chaczapuri - stromboli, czyli amerykański pomysł rolowanej pizzy - sfincione - gruba sycylijska pizza, na prostokątnej blasze (bardzo odpowiada polskim podniebieniom) - alzacka tarte flambee (robimy ostatnio często) - pissaladiere Jeszcze może: - tarte tarin na słono, skoro ma być na obiad - zupa cebulowa zapiekana pod ciastem A takie z patelni: - indyjska paratha nadziewana - kaczori i inne podobne płaskie pierożki smażone na głębokim tłuszczu - meksykańskie quesadillas - galettes bretonnes, gryczane naleśniki z jajkiem sadzonym (ostatnio robiłam, gdy w lodówce były pustki) - polskie racuchy, mogą być nawet na wytrawnie np. z kapustą - tatarski czeburek Z mąki ciecierzycowej: farinata, socca (można zapiec ze składnikami jak do pizzy na wierzchu). Flatbreads z całego świata: tortilla, focaccia, lawasz, chlebek nan, pita, itd - nadziewane po upieczeniu. Drobne przekąski ostatecznie też mogą być na obiad: - wytrawne ślimaczki pieczone w foremkach muffinkowych - tartaletki - bułeczki drożdżowe z pieczarkami - mini hot-dogi - pieczone pierożki z soczewicą podane z barszczykiem Edytowane przez damdalena Czas edycji: 2018-02-02 o 19:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Damdalena, musisz mieć dużą wiedzę na temat kuchni świata. Od razu widać.
Po obejrzeniu zdjęć podanych przez Was dań to ja już nawet nie wiem od czego zacząć testowanie. Dużo dobrych rzeczy. Dziękuję za konkretne odpowiedzi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:51.