![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
![]() Dziewczynki ze Szwajcarii/Liechtensteinu :) [JEDEN WĄTEK]
Emigrantki
Stwórzmy nowy, typowo 'wizażowy' wątek o nas (mnie jeszcze nie) emigrantkach ze Szwajcarii i pobliskiego Księstwa Liechtensteinu. (nie znalazłam wątku, który temu opisowi by odpowiadał) ![]() Może są wśród nas osoby z Zurychu, Genewy, Bazylei, Lozanny, Berna? A może z Schaan, Vaduz, Balzers, Eschen, Triesen? A może jeszcze z innej mieścinki? Jeżeli tak to zapoznajmy się! Przekazujmy opinie, zdjęcia! Spotykajmy się! Razem raźniej! ![]() Ja na samym początku mogę powiedzieć, że marzy mi się wyjazd do Vaduz i ogólne osiedlenie się tam - w przyszłym roku może tam zajadę i poznam jakiś miłych Liechtensteinczyków. ![]() To tyle, mam nadzieję, że to dopiero początek! ![]()
Nobody, not even the rain, has such small hands - Cummings JESTEM ZA WPROWADZENIEM WIĘKSZYCH KAR DLA OSÓB, KTÓRE ZNĘCAJĄ SIĘ NAD ZWIERZĘTAMI. Edytowane przez Bloou Czas edycji: 2010-12-30 o 19:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dziewczynki ze Szwajcarii/Liechtensteinu :) [JEDEN WĄTEK]
hej ho!
jakis czas temu zalozylam szwajcarski wątek, ale nie znalazłam wizażanek ;( P.S niewielu typowych szwajcarów miałam okazje poznac, zwsze są to obcokrajowcy...ale ci, których znam to przemili i sympatyczni ludzie ( ci z francuskiej i niemieckiej części).
![]() |
#3 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A to dobrze, rzeczywiście w Szwajcarii troszkę narodów jest. ![]() ![]() ![]() A w której części teraz mieszkasz? ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
to prawda!
ja tam mieszkam zaledwie 4 miesiace a juz 2 razy mialam najazdy sąsiadów bo...dzieci za glosno biegają po mieszkaniu! Albo jak chcą robic imprezę to kilka dni wczesniej wszędzie porozwieszane są karteczki z informacją, że cisza nocna będzie nieco zakłócona. Ale ma to swoje plusy, wszystko jest na miejscu, jest porządek wszędzie, nikt Cie nie oszuka. A autobusach od kilku miesięcy nie zdarzyło mi się, żeby ktokolwiek sprawdził moj bilet- oni poprostu są uczciwi. Barddzo mi sie podoba ten kraj, zasady i ludzie. Nieco inaczej niż w Polsce....ale dobrze ![]() Z pewnością i Tobie sie spodoba! Kiedy sie przeprowadzasz i jakie masz plany na zycie tam? ![]() ach, ja mieszkam w okolicach Berna. ![]()
![]() ![]() FoodSenses INSTA #foodphotography #fitfood Edytowane przez roux666 Czas edycji: 2011-01-01 o 12:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() To fajnie, że by mi się podobało, bo pewnie jak w Szwajcarii, tak i w Liechtensteinie ![]() Oby tylko było łatwo się zaaklimatyzowac ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Witam!
Ja rowniez jeszcze przez 6,5 miesiaca bede zamieszkiwala piekna Szwajcarie. Na ten moment uplynelo juz 4,5 miesiaca z 11 mies. pobytu ![]() Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
![]()
Czesc Dziewczyny,
Ciesze sie, ze Was znalazlam na tym forum ![]() Szwajcarie biore powaznie pod uwage jako cel kolejnej podrozy i exploracji kultury. Interesuje mnie ten kraj, kultura, ludzie... a poza tym jest blisko do Wloch, Francji i Niemiec gdzie mam znajomych. Moglaby ktoras z Was powiedziec jak sie tam zyje, jakie sa min i srednie zarobki, czy odczuwa sie w jakis sposob kryzy? Pozdrawiam, Pearl |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jesli masz prace tutaj i zarabiasz nawet najnizsza krajowa to i tak dasz rade. Ludzie tu zarabiaja dobrze, ale i koszty zycia sa wysokie. Kryzys? nieee, przynajmniej ja nic nie zauwazylam, wszystkim jest dobrze, nikomu niczego nie brakuje, nikt na nic nie narzeka. Zalezy oczywiscie od czesci, ja mieszkam we francuskiej, jest fantastyczna. Wszystko oczywiscie zalezy od osobistych upodoban, ale nie poznalam jeszcze zadnego obcokrajowca, ktory narzekalby na zycie tutaj.
![]() |
![]() |
#10 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
Nobody, not even the rain, has such small hands - Cummings JESTEM ZA WPROWADZENIEM WIĘKSZYCH KAR DLA OSÓB, KTÓRE ZNĘCAJĄ SIĘ NAD ZWIERZĘTAMI. Edytowane przez Bloou Czas edycji: 2011-01-22 o 11:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja odnosze calkiem inne wrazenie. Tu jest praca, i calkiem latwo ja dostac, jak masz odpowiednie kawalifikacje. Nie wymagaja tez bog wie czego. od maja polacy beda miec ulatwiony dostep do pracy tu, nie trzba bedzie chyba miec pozwolenia- nie jestem pewna czy to wlasnie o pozwolenie chodzi, ale obilo mi sie o uszy, ze ma byc latwiej. nie chce namieszac. mozna poczytac na forum dla polakow w szwajcarii.. www.forum.polacy.ch
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ja słyszałam, że tylko w Niemczech i Austrii. ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#13 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
moja hostka na przyklad juz ponad 5 miesiecy szuka czlowieka do siebie do firmy na stanowisko, nie jesy bardzo wymagajaca, ale kilka kawalifikacji to mus....mowi ze ciezko odpowiednia osobe znalezc. Prosze, oto co znalazlam: Cytat:
zrodlo: http://bern.trade.gov.pl/pl/Przewodn...zwajcarii.html
![]() |
![]() |
#14 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() To świetnie! Czyli jednak nie tylko w tamtych krajach, co pisałam ![]() ![]() Znaczy, jak tak o emigracji do LI czytałam, że najpierw trzeba zdobyc pozwolenie na pracę, później pracę i na końcu ubiega się o pozwolenie na pobyt ![]() I że dziecko 'emigrantów' nie ma obywatelstwa liechtensteinskiego [dostaje tylko wtedy, gdy jeden z rodziców ma już obyw. li], a i jak się przyjeżdża do tego kraju, to można ubiegać się o obyw. [jeżeli komuś zależy] dopiero jak się mieszka 30 lat bez przerwy w Księstwie. ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
przepraszam, ze wbijam się w wątek, ale drogie panie potrzebuję waszej pomocy!
otóż zbliżają się urodziny Tż - chciałabym mu sprezentować wyjątkowy prezent - płytę z życzeniami urodzinowymi z całego świata ![]() czy byłaby jakaś odważna wizażanka która wysłałaby mi taki krótki filmik z życzeniami? może być po polsku lub kilka słów w innym języku z zaznaczeniem z jakiego kraju? Będę bardzo wdzięczna za pomoc ![]() damian lat 19 - moze coś o zdaniu dobrze maturki ![]() ![]() kontakt na PW lub mail rejestra_cja@interia.pl dzieki wielkie ![]() ![]() jezeli nie bedziecie chcialy sie pokazac to moze jakas wiadomosc glosowa? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny,
Ciesze sie, ze rozmowa sie troche rozkrecila ![]() Roux, a jaki jezyk uzywa sie u Twojej host rodzinki? Wiem, ze w Szwajcarii osiedla sie (praca na kontrakt kilkuletni) wiele rodzin ze Stanow czy Wysp. Co myslicie o pracy na stanowisku live-in nanny w Szwajcarii u rodziny anglojezycznej?
![]() |
![]() |
#17 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Pearl, ja myślę, że to świetny pomysł! ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
rodzin anglojezycznych jest cala masa! u mnie akurat jest smiesznie, poniewaz w domu mowi sie po francusku...jak przyjezdza chlopak hostki- po angielsku i po polsku, ze wzgledu na jej korzenie. ale z jezykiem angielskim nie ma problemu, tym bardziej ze jesli chcialabys byc au pair rodzina ma obowiázek wyslac Cie na kurs jezykowy, niemiecki lub francuski. plus akurat w Szwajcarii jest fajnie byc au pair, ze wzgledu na dosc fajne zasady. polecam! ![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
![]()
Dzieki za informacje
![]() To fajnie masz w domku, pogadasz we wielu jezykach ![]() Czytalam o zasadach AuPair w Swiss na wikipedii, 30h/week przy 700 frankach/miesiecznie. Czy podobnie wyglada to w praktyce? Zastanawiam sie, a co gdy w domku jest maluszek i rodzice pracuja na full etat? Wtedy byloby wiecej niz 5h dziennie for sure ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
generalnie powinno sie pracowac 20-30h, min. 630 chf, plus kurs jezykowy oplacony,ubezpieczenie.
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
![]()
...a to nie jest troche malo?
![]() Ztego co wiem to dosc drogi kraj ![]()
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
630 to absolutne minimum.
ale jak masz oplacony kurs, ubezpieczenie ..to te kase masz na wlasne wydatki- spokojnie wystarcza. jak masz jeszcze karte 50% znizki na transport publiczny to da sie wyzyc. ale malo kto placi 630,z tego co wiem. wiekszosc dziewczyn dostaje ok 700chf. lol ja akurat 600 ![]() ![]()
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny! To rzeczywiście świetne warunki! Aż sama muszę się zastanowić, czy tam nie jechać kiedyś na 2-3 miesiące, podczas wakacji
![]() ![]()
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
bedac au pair, gdziekolwiek...nie odlozysz nic. Nie zarobisz. W sensie- jadac na 2-3 miesiace, nie ma sensu skubac sie z kazdym groszem, odmawiac sobie zakupow, podrozowania itd. na rzecz odkladania. to nie ta zabawa. jak faktycznie chcesz odkladac i poprawocwac w wakacje, to radze inna prace znalezc. au pair to generalnie ganianie za dziecmi a w wolnych chwilach poznawanie ludzi, wychodzenie, zkaupy, zwiedzanie i ...po kilku miesiacach wrocenie do domu - bez kasy - z podklreconymi zdolnosciami jezykowymi - nowymi doswiadczeniami, przygodami, poznanymi ludzmi - fantastycznymi wspomnieniami itd. ma to swoje plusy, ale nikt jeszcze za duzo nie odlozyl na au pairowaniu- a jesli juz, to tylko dlatego, ze nie wydawal kasy lub nie mial okazji do tego. jest watek dla au pair, odradzamy tam taki "zamkniety' sposob spedzania pobytu jako au pair, zwlaszcza jesli to tylko 2-3 mce. bo...jedziesz, charujesz cale dnie, dostajesz marne ( naprawde marne!) grosze i wracasz z mizerna kasa, wymeczona i ....bez zadnych wspomnien.
![]() |
![]() |
#25 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Moja pani od angielskiego kiedyś była jakoś na przedmieściach Londynu jako au-pair, a że wtedy był jeszcze najwyższy kurs funta to wróciła z kupą pieniędzy do domu ![]() + Wcale specjalnie nie oszczędzała ![]()
Nobody, not even the rain, has such small hands - Cummings JESTEM ZA WPROWADZENIEM WIĘKSZYCH KAR DLA OSÓB, KTÓRE ZNĘCAJĄ SIĘ NAD ZWIERZĘTAMI. Edytowane przez Bloou Czas edycji: 2011-02-05 o 12:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny! Zobaczcie!
Uwielbiam wprost takie drobne akcenty. ![]()
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
ojj piekne!!
tego tu cala masa! Blooou pokaze Ci moj widok z okna... ![]() http://www.google.pl/imgres?imgurl=h...w=1280&bih=663 jest to zdjecie zrobione z mieszkania w budynku, gdzie mieszkam, ale pietro nizej. pieknee! jesieniá poranna kawa na balkonie smakowala wysmienicie... ![]()
![]() |
#28 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() WOW. Przepiękny masz ten widok! Zazdroszczę! ![]() Na pewno poranna kawka smakowała, komu by nie smakowała, patrząc na takie widoki ![]() A to mieszkasz gdzieś koło takiej jakby przystani też? ![]() ![]() Udanego dnia! ![]()
![]() |
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
![]()
Widok imponujacy!!
![]() Roux, masz naprawde fajne warunki w Swiss! Rodzinka oplaca Ci kurs jezyka? Niemiecki czy francuski wybralas? ...zmartwilas mnie tymi 600 frankami/miesiac ![]() To wyglada troche unfair ![]() Dlatego jak pisalam w moim pierwszym poscie, rozwazam prace jako Live-in Nanny a nie Au Pair. Mam sporo doswiadczenia miedzynarodowego i kocham dzieci! Polki nie mam swoich moge sie wzbogacac o nowe doswiadczenia i nie tylko! Uwazam, ze bedac niania i dajac swoje serce innym dzieciom, bedziemy lepszymi matkami, bardziej doswiadczonymi i madrymi na temat wychowania, podejscia do trudnych sytuacji a takze na temat rozwoju malego czlowieka! ![]()
![]() |
![]() |
#30 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() uwielbiam to miejsce ![]() Cytat:
![]() skapstwo to absolutnie nie narodowa cecha swissow, bo prawdziwi swissi ( jak ich juz tak nazywamy) placa ladnie. ja trafilam na niemke polskiego pochodzenia, jej maz to francuz. ze swissami nie maja nic wspolnego. sa obrzydliwie bogaci. jak sie to mowi...im wiecej sie ma, tym mniej chce sie dzielic? Kochana, live in nanny to nic innego jak wlasnie au pair... no chyba, ze rezygnujesz z kursu jezykowego ( glowne zalozenie au pair) i wyzywiasz sie sama.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:41.