Problem z transportem. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-12-02, 07:30   #1
madzix170
Raczkowanie

Problem z transportem.

Cała sytuacja wymaga chyba nieco szerszego kontekstu.
Ja pochodzę z dolnego śląska narzeczony ze śląska ale duża część rodziny ze strony jego matki pochodzi spod Kielc. I teraz mam zagwozdkę. Wesele chcemy zrobić w górach kaczawskich. To jest dystans z rodzinnego miasta mojego przyszłego męża ok 300 km. Liczba osób stamtąd to ok 30 osób. Kolejną sprawą jest rodzina ze świętokrzyskiego - dystans ponad 4oo km i ok 22 osób, I teraz mam pytanie czy to my odpowiadamy za dowóz gości na miejsce? Czy dla każdej grupy musimy zorganizować transport? Dodam że organizujemy gościom nocleg po weselu i uroczysty obiad na drugi dzień bez poprawin. Z moją rodziną problemu nie ma bo jest to raptem 10 osób a do tego każdy dostanie się na miejsce własnym samochodem.
Jeśli mielibyśmy zorganizować transport dla gości to koszt noclegów i autobusów to ponad 7000 zł.
madzix170 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-12-04, 15:20   #2
Lacerta89
Raczkowanie

Dot.: Problem z transportem.

Nie martwiłabym się transportem gości, jeśli już im zorganizowałaś nocleg. Sama byłam na weselu oddalonym od miejsca zamieszkania o 600 km i większość gości (ok. 70 osób) też była z moich okolic, każdy martwił się o transport sam, nocleg zorganizowali młodzi (zaproponowali miejsce, załatwili zniżkę za dobę hotelowa) a goście sami wszystko opłacali. Jedyne co zapewnili młodzi to wesele, śniadanie po weselu, poprawiny, śniadanie po poprawinach, kolejny dzień poprawin i śniadanie po nim. Z racji, że wyjazd na wesele wiązał się z dodatkowymi kosztami, wszyscy goście dostali zaproszenia pół roku wcześniej, żeby mogli zorganizować sobie urlop, transport i nocleg, a kto nie mógł po prostu nie jechał.
Lacerta89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-12-18, 22:06   #3
truskawaa
Raczkowanie

Mam podobna sytuacje. Ja jestem z Krakowa, rodzina lubego z podkarpacia. Organizujemy nocleg pt/sb i sb/nd, w niedziele małe poprawiny. Każdy przyjeżdża sam, ale na miejscu my wszystko zapewniamy myślę, ze jest to fair dla wszystkich
Stary 2017-12-22, 17:33   #4
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez madzix170 Pokaż wiadomość
Cała sytuacja wymaga chyba nieco szerszego kontekstu.
Ja pochodzę z dolnego śląska narzeczony ze śląska ale duża część rodziny ze strony jego matki pochodzi spod Kielc. I teraz mam zagwozdkę. Wesele chcemy zrobić w górach kaczawskich. To jest dystans z rodzinnego miasta mojego przyszłego męża ok 300 km. Liczba osób stamtąd to ok 30 osób. Kolejną sprawą jest rodzina ze świętokrzyskiego - dystans ponad 4oo km i ok 22 osób, I teraz mam pytanie czy to my odpowiadamy za dowóz gości na miejsce? Czy dla każdej grupy musimy zorganizować transport? Dodam że organizujemy gościom nocleg po weselu i uroczysty obiad na drugi dzień bez poprawin. Z moją rodziną problemu nie ma bo jest to raptem 10 osób a do tego każdy dostanie się na miejsce własnym samochodem.
Jeśli mielibyśmy zorganizować transport dla gości to koszt noclegów i autobusów to ponad 7000 zł.
dojazd z miejsca zamieszkania do domu weselnego każdy organizuje we własnym zakresie. Nie spotkałam się dowozem organizowanym przez Młodych.

Czasami co bardziej ogarnięci goście skrzykną się i wynajmą sobie sami busik.
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-24, 13:06   #5
jane56
Przyczajenie

To czy Ty załatwisz transport, czy goście sami będą musieli się zorganizować to już jest Twoja indywidualna decyzja. Możesz to zrobić, ale jeśli nie, to też nikt nie powinien czuć się urażony. Tym bardziej, że załatwiliście im nocleg. Ja miałam podobny problem, kiedy organizowałam wesele i wynajęłam autokar dla gości z http://www.viva-bus.com.pl/ - mają przystępne ceny, także polecam jeśli się zdecydujesz na wzięcie na siebie transportu gości.
jane56 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-29, 15:16   #6
moniamarzec85
Raczkowanie

ja spotkałam się z podobną sytuacją gdzie rodzina jednej ze stron miala do pokonania około 400km - transport organizowali w tym przypadku rodzice pana młodego. Myślę, ze jest to kwestią bardzo indywidualną, jesli u ciebei w rodzinie jest tani zwyczaj to raczej się nie wyłamuj, jesli jednak takich rozwiazań nie było nigdy wczesnuej, nie ma chyba co byc nadgorliwym
moniamarzec85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości