|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
profil liceum POMOCY
Hej. Jestem w IIIkl gimnazjum i jak wielu moich rówieśników mam problem z wyborem swojej 'ścieżki'.
Co mogę o sobie powiedzieć - uczę się b. dobrze (szczególny nacisk kładę na konkursy przedmiotowe i egzaminy, a nie na same oceny) no i jestem ambitna, także jeśli chodzi o liceum, a później uczelnię to celuję wysoko... Tylko nie wiem do końca jaka dziedzina mnie najbardziej interesuje. Jestem raczej ścisłowcem + języki. Znam dobrze angielski, hiszpański, białoruski i zaczynam uczyć się rosyjskiego i francuskiego (przed studiami mam nadzieję, że osiągnę satysfakcjonujący poziom). Mogę powiedziec, że języki są moją pasją, tak samo jak podróże ![]() Zastanawiam się czy lepiej w moim przypadku wybrać biol-chem czy mat-geo? Wiele osób radzi mi iść na medycynę, bo po tym zawsze znajdzie się pracę, jednak ja nie wiem czy czuję powołanie ![]() ![]() PS. Robiłam testy zawodowe u szkolnego doradcy zawodowego i najwięcej puktów zdobyły u mnie te dziedziny: języki, podróże, rachunkowość, wyższe wykształcenie, praca z ludźmi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Władca Wizażu
|
Dot.: profil liceum POMOCY
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
w moim mieście jest tylko jedna klasa IB. po pierwsze: matura jest bardzo droga i książki, po drugie: jeśli się zdaje taką maturę to trzeba być zdecydowanym na studia zagraniczne, na co ja nie mam środków, a stypednium jest niepewne bardzo (wyniki z matury dwujęzycznej są 'krzywdzące' dla tych, którzy składają na polskie uczelnie), a poza tym słyszałam różne, dziwne opinie o tej szkole (nauczyciele sami nie wiedzą jak ta matura ma wyglądać, bo jesteśmy jednym z pierwszych roczników z tą maturą).
Poza tym jest jeszcze klasa hiszpańska. Tylko... jest typowo humanistyczna (rozszerzona literatura, historia i geografia Hiszpanii), a to nie dla mnie (nienawidze historii ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Jeśli nie czujesz powołania do zawodu lekarza, nie idź na medycynę. Może i jest praca, ale żeby być dobrym lekarzem i mieć satysfakcję z pracy, trzeba to lubić.
![]()
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Zależy co rozumiesz jako powołanie do bycia lekarzem. Bo tego nie ma wielu ludzi, bo skąd mają je mieć? Na podstawie filmów, seriali, opowieści rodziców? Ważniejsze jest to, jaką się jest osobą. Czy jesteś cierpliwa, empatyczna, uważna, umiesz myśleć i działać w silnym stresie, masz dobrą pamięć, umiesz kojarzyć fakty. Czy umiałabyś pracować pod presją dużej odpowiedzialności. I bardzo ważne jest to, czy potrafisz pracować w zespole. Jeśli jesteś też zainteresowana tą dziedziną, to nie zaszkodzi spróbować. Na pewno trzeba lubić biologię, kucie.
Po mat-geo z dobrze zdanymi rozszerzeniami z języków możesz iść na ekonomię do naprawdę dobrej szkoły - albo zagranicznej, albo np. takiej jak SGH. A potem pracować w korporacji, banku, ministerstwie, nawet dyplomacji... Możesz też zawsze zmienić zdanie i iść na kierunek typowo ścisły, ale np. na Oxford. Mam dwóch kolegów, którzy zdając polską maturę dostali się na Oxford na informatykę i bardzo sobie chwalą. I nie jest to jakieś utopijne marzenie, tylko jak najbardziej jedna z możliwości ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Mam koleżankę na matematyczno-geograficznym.Ona celuje po maturze w Politechnikę,na geodezję.A wiadomo,ze ta szkoła to na chwile obecną opłacający sie wybór.Jest zapotrzebowanie na informatyków,fizyków czy inżznierów.Wiec dla osób,które lubią ścisłe przedmioty mg jest dobrym wyjściem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Hmm, z fizy jestem taka... pomiędzy 4 a 5. Nie jest źle, jednak ten 'mat-fiz' mnie trochę przeraża. Myślę, że lepiej by było pójść na matgeo i przed maturą się zastanowić. Jeśli będę się obawiać o miejsce na SGH, czy jakiejś dobrej uczelni z kierunkiem ekonomicznym to zawsze mogę zdać fizykę dodatkowo (mam w rodzinie korepetytora z fizyki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Nie rozumiem dlaczego wykluczasz podróże, naukę języków obcych i medycynę.
Te wszystkie czynności możesz wykonywać będąc lekarzem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Czyżby Białystok?
Ja jestem na rozszerzonej matmie - nie jest źle ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jeśli miałabym Ci doradzić to widzę 2 opcje: jeśli kochasz języki i chcesz wyjechać za granicę to bym postawiła właśnie na szkołę dwujęzyczną lub mat-fiz (skoro dobrze się czujesz w tych przedmiotach) + kursy/certyfikaty językowe dodatkowo ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
SweetChildOMine, a mnie zastanawia Twoja znajomość języków
![]() ![]() ![]() Pisałaś coś o tym, że celujesz w 'dobre liceum i dobrą uczelnię'. Przemyśl sobie wszystko, zanim pójdziesz do takiego 'elitarnego lo'. Takie szkoły mają świetne wyniki, bo przyjmują zdolnych uczniów, laureatów itd., ale poziom nauczania wcale nie jest za wysoki. W przeciwieństwie do wymagań nauczycieli ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Ja bym ci radziła iść w kierunku języków. W przyszłości nie wiesz czy chcesz iść na studia ekonomiczne czy na medycynę a języki się wszędzie przydają. Biologie czy geografię można nadrobić w rok przed maturą, języków niestety nie
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:54.