![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Lingwistyka dla biznesu
Studiuję na pierwszym roku Finanse i Rachunkowość, w języku angielskim, na UE we Wrocławiu. Nie będę ukrywać, że mam jednak ogromny kryzys, brak chęci i spadek motywacji, ponieważ studia okazały się być czymś całkowicie innym, niż się spodziewałam. Problemem jest to, że prawdę powiedziawszy nie mam planu B na życie, zawsze chciałam być księgową, jednak podejście wykładowców do studentów, ich poziom językowy, organizacja tych studiów oraz sama uczelnia stoją na żenującym wręcz poziomie i skutecznie mnie zniechęcają. Jednak wybór innych opcji jest mocno ograniczony
![]() Zawsze uwielbiałam języki obce, uczę się ich sama, dlatego bardzo mocno interesuje mnie ten kierunek. Przez większość liceum miałam w planach lingwistykę stosowaną na UW, jednak życie je zweryfikowało ![]() Konkrety - ponieważ kierunek ten został otwarty po raz pierwszy w ubiegłym roku, ciężko znaleźć opinie na jego temat. Poziom nauczania, języki - wszystko zapewne jest w proszku, a ja mam nieco dość bałaganu i raczej od tego chcę uciec ![]() Chyba że macie jakieś inne propozycje? Czytam sporo o studiach w Niemczech, myślę o gap yearze po to, aby podszkolić język, zarobić trochę pieniędzy i móc tam zostać. Nie bardzo jednak wiem, w jakie landy celować i czy przede wszystkim - ma to sens? Prosiłabym jednak, jeśli to możliwe ![]() ![]() ![]()
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
na przekór do celu
|
Dot.: Lingwistyka dla biznesu
Wydaje mi się, że podobne kierunki działają już od trochę dłuższego czasu, "język biznesu"? I rozchodzi się o angielski i rosyjski z tego co pamiętam. Jeśli dobrze kojarzę uczelnie to chyba UO.
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chodzi mi o konkretną uczelnię, a mianowicie o Uniwersytet Łódzki ![]() ![]() Zdaję sobie sprawę, że ciężko o konkrety, bo to dopiero pierwszy rok, ciężko mówić o szansach na rynku pracy, ale może jest jednak tutaj jakiś znajomy znajomego? ![]() No i jeszcze jedna sprawa - choć mój kierunek ma jakże prestiżowego Bachelora w nazwie, to otrzymuję tytuł polskiego licencjata, który daje mi niewiele jeśli chodzi o wyjazd za granicę. Czy wie ktoś, jak wygląda to w przypadku Łodzi? ![]()
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Jeżeli studia prowadzone są w języku angielskim, to Bachelor of Arts (czy tam Science, zależy od kierunku) to nic innego jak nasz licencjat - ani mniej, ani bardziej prestiżowy, po prostu tłumaczenie słowa. Przecież nie powiesz polskiemu pracodawcy, że masz tytuł zawodowy BA, skoro tłumaczenie na polski to właśnie licencjat; vice versa poza Polską, tylko czasem trzeba by znaleźć krajowy odpowiednik, bo licencjat/bachelor to jednak nie wszędzie określenie tytułu zawodowego po studiach I stopnia. Więc moim zdaniem prestiż jest identyczny.
O ile to odpowiada na Twoją wątpliwość. ![]() Niestety co do samego kierunku to się nie orientuję, bo nawet na UŁ nie studiuję. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Studiowałam lingwistykę dla biznesu na uł przez pół roku jednak po pierwszym semestrze zrezygnowałam. Mimo wszystko polecam jeśli lubisz języki obce, co do poziomu to według mnie jest w porządku, kierunek wydaje się być konkretny, czasami na wykładach gościli ludzie z Infosysu czy HP, czyli firm które współtworzą kierunek i zapewniają praktyki, bałagan co prawda spory jednak w kolejnych latach pewnie się to zmieni
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
on tired little feet
|
Cześć dołączam się do wątku.
W tym roku pisałam maturę, wybierałam się na sinologię lub filologię szwedzką/ norweską ale biorąc pod uwagę to jak poszły mi matury, lepiej żebym poszukała czegoś innego ![]() Ktoś wie coś więcej o tej lingwistyce dla biznesu? Jak z tym na rynku pracy? I jakich języków tam uczą? Ciężko było się dostać? Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Ja wiem tylko tyle ile można przeczytać na stronie uczelni i chętnie dowiedziałabym się czegoś więcej od kogoś kto studiuje lub studiował ten kierunek...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
oj ja tez chętnie bym się cos dowiedziala na ten temat. bo juz błądze po kilku wątkach i znikome informacje wyciagnelam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Mnie najbardziej interesuje czy na stacjonarnych będzie ten kierunek z jęz. niemieckim, a jeśli będzie to czy wtedy jako pierwszy x4 liczy mi się właśnie tan język ??
Ogólnie filologia uł jest w trakcie przenosin i chyba kontaktować sie można tylko mailowo ?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | ||||||
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Jeśli chodzi o rynek pracy, to myślę, że ciężko cokolwiek w tej chwili powiedzieć, bo żaden rocznik nie skończył licencjatu... Ale skoro firmy, które przyłączyły się do tworzenia tego kierunku zobowiązały się (?) do zatrudniania studentów już w trakcie studiów... to chyba nie jest aż tak źle. Tak myślę... W ubiegłym roku można było wybrać j. francuski, j. niemiecki (trzeba było być na poziomie min. A2) oraz j. włoski. W tym roku Cytat:
![]() Cytat z IRK dla filologii słowiańskiej Cytat:
Czy ciężko się dostać? W tamtym roku próg wyniósł 433pkt. http://zarzadzanie.uni.lodz.pl/Home/...L/Default.aspx - możesz sobie przeliczyć skoro dostaliście wyniki matur. Cytat:
https://www.facebook.com/groups/5600...88550/?fref=ts Cytat:
Cytat:
Sam wybrałem grupę z j. słowiańskim ale nie wiem czy się w ogóle dostanę, będę miał 471,5 pkt... |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Jeśli kogoś to interesuje, to dzwoniłem do dziekanatu i tam usłyszałem, że jeszcze nie wiadomo, ale prawdopodobnie będzie to j. słoweński oraz do jakiegoś biura ds. programu studiów czy coś w ten deseń i tam dowiedziałem się, że jeszcze nie ma na ten temat żadnych informacji, ale być może rosyjski.
Nie ma to jak tworzyć grupy językowe, kazać kandydatom wybierać i nie sprecyzować przed otwarciem rejestracji na studia o jaki język chodzi. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Tak mi się wydaje, że ja raczej się nie dostanę na ten kierunek... W tamtym roku zarejestrowało się chyba ok. 270 osób i próg wyniósł 433pkt, w tym roku jest już ponad 330 chętnych na 60 miejsc, a ja mam mało pkt, więc chyba nici ze studiowania. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Ja doliczyłam się u siebie 674 punktów, więc jeśli próg będzie podobny jak w tamtym roku, to chyba mogę być spokojna, chociaż tego nigdy nie wiadomo. A możesz co nieco zdradzić co napisała ci smoczycaa?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
I jak, dostaliście się?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Jaka była dolna granica przyjęć? Może mi ktoś powiedzieć?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Ja się dostałam
![]() Co do granicy przyjęć to wydaje mi się, że jeszcze nic nie wiadomo na ten temat, chyba, że o czymś nie wiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Hej też się dostałam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
Siemanko, jestem jedną nogą na 2-im roku lingwistyki dla biznesu na UŁ i mogę Was poczęstować kilkoma informacjami.
Co do ostatniego postu - jeśli chodzi o zajęcia z Finansów i Rachunkowości to dla kompletnego laika mogą być totalną abstrakcją... chociażby dlatego, że przynajmniej na naszym roku był zupełny chaos - osoba odpowiedzialna za układanie programu dla nas chyba kompletnie miała to gdzieś, bo - jak nam kilkakrotnie powtarzał wykładowca od Rachunkowości - nie jest to program na poziomie pierwszego roku, tylko takie rzeczy on przerabia na 3-im, o ile nie 4-ym nawet roku Finansów, więc to chyba mówi samo za siebie... Ja szczęśliwie ten egzamin zdałam, ale w pierwszym terminie poległo ok. 50% mojego roku i teraz drżą, bo drugi termin tuż tuż. Może komuś z tzw. kadry da to do myślenia i wyciągną z tego wnioski, bo ogólnie mamy dość mocne grupy na roku. Co do poziomu językowego wykładowców - mówiąc delikatnie - pozostawia WIELE do życzenia. Zajęcia oczywiście w "j. angielskim", wychodząc 1,5 h a niekiedy po 3h zajęć miałam totalnie zbolałe uszy... Ale tak poza tym to kierunek wydaje mi się chyba najbardziej sensowny z całej oferty uczelni, szczególnie jeśli jest się (tak jak i ja) raczej humanistą niż "ściślakiem", bo oprócz przedmiotów stricte filologicznych, jest też sporo tych zw. ściśle z biznesem, zarządzaniem itd. + oczywiście warsztaty biznesowe prowadzone przez ludzi z hp i Infosys, którzy się tym na codzień zajmują i to chyba jest bardziej miarodajne niż sama teoria. Ogólnie rzecz biorąc, ja się zdecydowałam na ten kierunek, bo po 1. - jest to zupełnie nowy kierunek (fajna hybryda filologii i zagadnień biznesowych oraz alternatywa dla humanistów), 2. - w miarę przyszłościowy (mamy zapewniony przynajmniej staż w firmach partnerskich, a może i uda się zahaczyć i zostać pracownikiem hp czy infosys już na stałe?) więc ja mam nadzieję, że jakoś to później będzie. Oczywiście tak jak już ktoś wcześniej wspomniał - bałagan może być i faktycznie jest spory... ale to nie tylko na UŁ, poza tym to też jest wynik tego, że był to pierwszy rok nowego kierunku. Kadra z Wydziału Filologicznego jest mega - w większości zabawni i przemili ludzie, ale przede wszystkim kompetentni. A co do Wydziału Zarządzania, tu już bywa różnie (tak jak wspomniałam zajęcia FiR, młody wykładowca często (za często) się mylił i to wprowadzało dodatkowe zamieszanie i czasami już nikt nic nie wiedział, ale chyba taka specyfika tych zajęć albo raczej tego Pana ![]() Jeśli chodzi o grupy językowe to faktycznie nadal jest problem, bo już w zeszłym roku w ofercie były: niemiecki, francuski, włoski i (teoretycznie) rosyjski, chociaż od razu zaznaczono, że jeszcze w roku 2013/2014 rosyjski nie będzie dostępny. Ubolewałam niezmiernie, bo wybrałabym rosyjski, ale z braku takiej możliwości zdecydowałam się na francuski totalnie od zera i faktycznie bywało ciężko, ale jak się chce to można. Co by nie mówić, ja zachęcam, chociaż nikt nie mówi, że będzie łatwo ![]() Pozderki i do zobaczenia na nowym, pięknym(?), ultranowoczesnym Wydziale Filologicznym i Wydziale Zarządzania! (teraz już są bliziutko siebie, więc nie ma się czym martwić, my w ubiegłym roku faktycznie musieliśmy się sporo nabiegać...) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
charlotte_L4B, w którym semestrze na Twoim kierunku odbywają się zajęcia w-f? W tym roku zaczynam L4B i nie mogę nigdzie znaleźć tej informacji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
Podejrzewam, że od 2-ego roku, chociaż sama jeszcze nie mam pewności, w każdym razie my na 1-ym roku nie mieliśmy, więc pewnie i teraz tak będzie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
charlotte_L4B
super to opisałaś i zachęciłaś mnie do tego kierunku, tylko mam jeszcze do Ciebie dwa pytania: 1)Czy zajęcia wymagające raczej ścisłego umysłu są bardzo ciężkie, szczególnie na początku? Z matmą miałam do czynienia ponad rok temu i połowę już zapomniałam, niestety. 2)Czy według Ciebie będąc na lingwistyce można studiować drugi kierunek? Obecnie jestem na filologii, czyli kierunki mogą się pokrywać w pewnym momencie. Konkretnie chodzi mi o to czy kierunek jest bardzo wymagający. Z góry dziękuję za odpowiedź ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
Zasięgnęłam języka na Facebooku od jednego ze studentów i dowiedziałam się, że:
- nie trzeba być ścisłowcem, żeby ogarnąć zajęcia z FiR-u, osoba po humanistycznym profilu sobie poradzi, - kierunek jest wymagający, - system grup językowych jest taki: każdego roku są chyba dwie grupy z niemieckim, jedna z francuskim i jedna z jakimś niszowym, - mają super budynek. Ogólnie zachwalał, ale mówił, że jeden z wykładowców na Wydziale Zarządzania nie do końca potrafi mówić po angielsku (co najwyżej średnio) i dlatego był potem kłopot z jakimś zaliczeniem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
Czy ktoś orientuje się jaki próg punktowy na ten kierunek był w zeszłym roku? Znalazlam gdzieś informacje ze w 2013 wynosił on 433, jednak z roku na rok chetnych jest coraz więcej i spodziewam się obecnie dużo wyższego. Ktoś coś wie na ten temat? Jestem pełna stresu, bardzo chciałabym zeby udało mi się dostac
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
Student, z którym rozmawiałam i który w zeszłym roku dostał się na L4B, z angielskiego rozszerzonego miał chyba z 84-86, potem liczyła mu się matematyka podstawowa (78) i wos (jakoś koło 70). Ale można napisać słabo matmę podstawową, pod warunkiem, że się dobrze napisze rozszerzenie polskiego, historii i WoS-u
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
a wos zdawał również rozszerzony?
Edytowane przez daria0096 Czas edycji: 2015-07-10 o 15:24 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
Nie, polski i wos zdawał podstawowe, ale nadrobił sobie podstawową matematyką. Ale powiedział, że korzystniej jest zdawać polski, angielski, historię i WoS rozszerzone, jest większa szansa na dostanie się, zwłaszcza jeśli zawali się podstawową matematykę, jeśli miałby zdawać jeszcze raz, właśnie tak by zrobił (duża konkurencja, jak on startował, było ok. 5 osób na miejsce).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
To licze ze jesli mam rozszerzona geografie oraz dwa rozszerzone jezyki to dam rade
![]() ![]() ![]() ![]() a wgl to nie wiem jak w zeszłych latach ale w tym roku polski i historia nie są przedmiotami branymi pod uwagę w rekrutacji na l4b Edytowane przez daria0096 Czas edycji: 2015-07-11 o 17:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
Faktycznie, historia się nie liczy, ani polski w rozszerzeniu. Student mi błędnie napisał, i ja też nie sprawdziłam. Przepraszam, jeśli kogokolwiek wprowadziłam w błąd
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:32.