|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Bolesne skurcze łydek
Jak radzicie sobie ze skurczami łydek???? Co robić gdy złapie prócz skakania z okna?
Ostatnio mnie dopadł taki i chyba obudziłam cały blok ![]() ![]() Od tego skurczu minęły 3 dni a ja utykam na nogę i nie mogę chodzić normalnie! Łydka boli jak po nadwyrężeniu mięśnia, jak np. po intensywnym aerobicu czy jeździe na rowerze ![]() Dodam, że magnezu mi nie brakuje, bo zażywam od dawna 4-5 x dziennie! (mam skróconą szyjkę i mam przyjmować go więcej). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Bolesne skurcze łydek
pomaga odgiecie palców u nóg w górę- ręką i zmoczenie wodą skóry pod kolanem. przy takiej dawce magnezu skurcze, jeju , współczuje
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
mi lekarz przepisał ASPARGIN i tak jak Ty łykałam magnez. I jak łapie skurcz to najlepiej rozmasować, tę rolę przejął u mnie mąż
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Jak mnie zlapie to rozmasowuje chociaz to jeszcze bardziej boli. Ale inaczej nie przejdzie...
Mam teraz taki odruch ze boje sie przeciagac jak spie... po prostu mam blokade i tego unikam a co za tym idzie mniej mnie skurcze lapia.
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
aspargin extra jest rewelacyjny 2x po 2 dostawałam i zaczęło działać
![]() do tego rozciąganie nóg obciąganie palców ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
SKURCZE O KURCZE
to jakas masakra, ale wypowiem się bo mnie to też dotyka jak mnie raz złapał to wyłam jak dziecko , i gdzie tu iść oblewać wodą ?jak obciagnąc palce ? jak ja tchu nie mogłam złapać . ale teraz ( mam nadzieje ) bo juz od 4 dni mam z nimi spokój stosuję ; 1. duże dawki magnezu , ja biorę rano i w południe jedną na noc dwie tabletki magne B6 2. nalezy jesc melony , banany , pomidory , sok pomidorowy pić 3. Duża ilość wody ( ja wypijam min.2litry wody dziennie) 4. rozciąganie łydek . 5. przed spaniem oblewam je na przemian zimna ciepła woda 6. a i jeszcze mleko pić , ja wieczorem kakałko sobie robię u mnie zadziałało i taką kurację stosuję , wiadomo melona nie mam codziennie. raz tez na basenie po nocy ze skurczami rozmasowałam łydki pod biczami wodnymi, ale ulga nastepnego dnia,. polecam i dajcie znać czy pomogło. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Jak juz zlapie,to faktycznie palce zaginac do gory,zeby lydka sie napiela,a zeby zapobiegac magnez ( ja biore 2 razy dziennie),pije ogromne ilosci mleka,jem jogurty itp.Mleko sojowe tez bardzo pomaga.Dobrze,ze zrobili smakowe
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Magnez magnezem ale skurcze może wywołać niedobór wapnia, potasu albo nadmiar fosforu
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
totez wlasnie napisalam
niedobóra wapnia - pic mleko , jogurty nabial potas - melon , pomidory , sok pomidorowy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Ad.2. Magnez biorę, banan i pomidory 2 razy dziennie, wody piję smok (powyżej 2 litrów, a teraz w upały to chyba więcej ![]() ![]() Jak te łydki rozciągać?, przed spaniem nie oblewałam wodą naprzemian nigdy ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
proste ćwiczenia , można wykonywać kilka razy dziennie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Czy zażywasz jakieś leki ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Tak, sporo, ale one nie powinny wypłukiwać magnezu, jeśli od braku są skurcze?
![]() Dzisiaj w nocy dopadł mnie skurcz w drugą łydkę ![]() ![]() Zażywam: Feroplex 1x1 Pregnamed/Ferrofem 1x1 Cemax 2x1 Luteina 3x1 (dopchowowo) Femibion/Mum Omega 1x1 Kwas omega 3 1x1 Magnez 4x1 Nospa 1x1 Brałam też, ale skończyłam terapię i muszę powtórzyć badania po leczeniu. Fruragin 3x2 wcześniej Urosept 3x1 Edytowane przez Seona Czas edycji: 2011-08-27 o 07:59 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jesli to jest przyczyną to nic z tym niestety nie zrobisz dopóki organizm nie wydali reszty tego leku. Mi pomagało odginanie palców do góry i chodzenie-wyłam i chodziłam dopóki nie puściło. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
o kurcze , ja tez bralam furaginę jak mnie te skurcze łapaly
czyzby to przez to ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Furaginum "płucze" organizm i chyba ma to jakiś związek.
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Seona a moze kup sobie ten Neomag SKurcz? ja wiem ze jesli to efekt uboczny dzialania furaginu to ciezko zapobiec ale ma w skladzie oprocz MG jeszcze potas i vit b6- moze akurat pomoze...
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
JAk mnie łapie skurcz, to delikatnie odciagam stopę it o pomaga. ale wiem co czujesz, też miewam takie bolące skurcze.
![]() |
![]() |
#19 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Ja biorę Magne B6. mój lekarz powiedział że nie chodzi tylko o dawkę jaka jest w danej tabletce ale też o formę Ja biorę mleczan bo jest najlepiej przyswajalny przez organizm.
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
Skurcze lepiej masować mimo bólu przy tym odczuwalnego - coś o tym wiem, bo w ciąży też miałam skurcze, a do tej pory się zdarzają, mimo, że magnezu mi nie brakuje...
trwają krócej i szybciej organizm o nich zapomina ![]() a może ciebie jak masz bóle już po skurczu to może też lepiej to rozmasować?
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
witamina b6 z magnezem MAGNE B6 dla kobiet ciazy najlepiej 3 rzy dziennie rano popoludniu po 1 wieczorem 2, oprocz tego cos co ma potas czyli banany, pomiadory
---------- Dopisano o 21:48 ---------- Poprzedni post napisano o 21:18 ---------- Cytat:
mi gin - tez ten lek polecal
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
a potas pomaga?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Za prawidłową pracę mięśni odpowiadają magnez i potas, dlatego warto zadbać o ich prawidłowy poziom w naszych organizmach
![]() ![]() Zapisz
Edytowane przez weronika223 Czas edycji: 2017-08-28 o 13:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Tez tak miałam w ciąży pomimo przyjmowania magnezu regularnie. Lekarka podpowiedziała mi, żeby przede wszystkim pić dużo wody i rozciągać mięśnie. Trochę to pomagało, ale i tak niestety w miarę regularnie budziły mnie skurcze i to takie bardzo nieprzyjemne, aż nie chce mi się tego okresu wspominać
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Na pewno lepiej zacząć od podstaw, czyli zadbania o zróżnicowaną dietę. Ale np. jak ktoś jest aktywny, dużo się stresuje, jest w ciąży albo jeszcze coś innego, to tego magnezu może ubywać i stąd biorą się skurcze. Zresztą nie tylko magnezu.
Jest pełno suplementów - sama średnio do tego podchodzę. Czasem wystarczy pamiętać o tym, żeby się nawadniać. Czytaj co na etykietkach mają wody. Ważne, żeby pokrywały w jak największym stopniu dzienne zapotrzebowanie na magnez, potas, wapń itd. Na przykład Muszyńskie Zdroje są całkiem niezłe, bo mają chyba największą porcję tych wszystkich składników. Do tego kosztują niewiele w porównaniu do innych marek wód. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:38.