|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
kosmitka
|
![]() Pielęgnacja cery bez problemów???...
Uwierzcie lub nie czytam to forum dosyć długo i albo jestem wyjątkowo "niekumata" albo wy piszecie w taki sposób, że laik nie jest w stanie tego zrozumieć
![]() A teraz opis cery: zawsze myślałam, że ma tłustą, zwłaszcza w T, na badaniu cery l'oreala okazało się że mam suchą i dlatego się blyszczy ![]() Nie ślijcie gromów jeśli gdzieś to jest napisane, naprawdę trudno mi zrozumieć fachowe opisy na temat dla mnie kompletnie obcy. ![]()
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja cery bez problemów???...
Nie wiem czy do konca Ci pomoge ale...
![]() Niespodzianki pojawiaja sie na moje wlasne zyczenie kiedy zachce mi sie roznej masci eksperymentow i kiedy nie sprawdze skladow. Po kwasy siegnelam dla rozjasnienia i wygladzenia cery,mialam kilka przebarwien ktore uporczywie nie chcialy zniknac-w efekcie osiagnelam to,co chcialam jednak wiem,ze na jesien zrobie mala sesje powtorzeniowa z kwasow ale juz zupelnie innym srodkiem-poniewaz kuracja kwasowa uwrazliwila skore i okazalo sie,ze mam sklonnosc do naczynek ![]() Po filtry siegnelam z koniecznosci,wcale nie bylam zachwycona szukaniem i testowaniem;nie sadzialm ze to bedzie taki problem-jednak bardzo przypadla mi do gustu seria Avene. Mam cere mieszana ale z tendencja suchej i niewielkiej strefy T,nawilzenie to byl odwieczny problem-przy regularnym uzywaniu kremu Avene 50+ problem zniknal. Nie siegam, po dodatkowe nawilzacze,nie mam potrzeby stosowac takowego pod filtr.Cera sama w sobie zmienila sie na PLUS. Kiedys mimo wszystko nie wyobrazalam sobie zycia bez podkladu a na chwile obecna nie uzywam go wogole. Moja pielegnacja na chwile obecna to uzywanie kremu z filtrem 50+(to walsnie pomaranczowe opakowanie,ktore zawiera filtry mineralne i chemiczne)+na noc Diroseal dawany na miejsca "naczynkowe"i pod oczy;do tego plyn z micealmi AA Oceanic AquaIce,krem odzwyczy na noc Iwostin-czasami siegam po wode termalna Avene. Z racji wrazlwej skory i sklonnosci do alergii po wiele rzeczy nie siegne tymbardziej teraz,kiedy moja cera uspokoila sie i jest niemal idealna ![]() Po kwasy siegne jesienia ale nie wiem jeszcze na jaki preparat sie zdecyduje,na pewno mam ochote na peeling 2-stopniowy Anew z Avonu bo uzywalam go wczesniej.
Edytowane przez Hexxana Czas edycji: 2006-06-04 o 21:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
filtrów używamy głównie po to, aby chronić skórę przed fotostarzeniem, przebarwieniami, ochrony takiej potrzebuje też cera naczynkowa. jakich używamy - to wszystko jest opisane tu na forum. niektóre są kolorowe, gdyż są to kremy tonujące - jak ktoś woli mieć pomarańczową skórę zamiast białej
![]()
![]() |
#4 |
kosmitka
|
Po pierwsze nazwy wszystkich firm, jakie wymieniłyście, mimo że przewijały się na tym akurat forum, nic kompletnie mi nie mówią i tutaj słyszę o nich po raz pierwszy. Ale przejrzałam dokładnie KWC i co nieco się dowiedziałam. Ceny są zdecydowanie wyższe niż kosmetyków, których teraz używam, ale twarz chyba jest takim miejscem, w które warto inwestować
![]() Po drugie, naprawdę mi rozjaśniłyście temat. Rozumiem, że nie mam potrzeby stosowania kwasów, wystarczą kremy z filtrami, której wyżej wymieniłyście. O maseczce aspirynowej czytałam, trochę mnie przeraża nałożenie jej na twarz, ale jak ma pomóc... ![]() Po trzecie, serum z Vit C??? Zawsze myślałam że to kosmetyk dla kobiet dojrzałych, to mnie zaskoczyło. Co do jego stosowania - wybiela twarz, a ja jestem tak trupioblada, że wszyscy w koło pytają czy jestem chora albo co innego. Muszę smarować się kremami brązującymi, żeby nikt mnie nie podejrzewał o anemię i inne choróbska, a wymyslali mi ich całkiem sporo ![]() Po czwarte, ale powinno być po pierwsze - bardzo Wam dziękuję za wyczerpujące wyjaśnienia ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Nie, nie wybiela - to negatywne określenie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
[quote=anciaahk]
Po trzecie, serum z Vit C??? Zawsze myślałam że to kosmetyk dla kobiet dojrzałych, to mnie zaskoczyło. Co do jego stosowania - wybiela twarz, a ja jestem tak trupioblada, że wszyscy w koło pytają czy jestem chora albo co innego. Muszę smarować się kremami brązującymi, żeby nikt mnie nie podejrzewał o anemię i inne choróbska, a wymyslali mi ich całkiem sporo ![]() quote] Wit C działa jeszcze jako anytoksydant, wygładza skórę, uszczelnia naczynka krwionośne. I raczej nie wybiela, tylko ujednolica koloryt, rozświetla skórę ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Przede wszystkim nie sugeruj sie tym,ze krem lub inny specyfik jest przeznaczany dla takiej a takiej grupy wiekowej;poniewaz najwazniejsze sa wymagania cery i jej kondycja
![]()
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
pozwole sobie taki maly OT wtracic:P
jak ja bym chciala miec taki problem jak tytuł tego tematu ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
kosmitka
|
Przyznaję się bez bicia, że nie wiedziałam tego o serum vit C...
![]() koteknaplotek - korzystałam z solarium i jak sie tu naczytałam o wszystkich tego skutkach to mnie to nieco przeraziło, wyobraziłam sobie siebie za 10 lat, a fuj ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
ja też bym chciała - co za oszczędność by była... na inne przyjemności
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Niby masz racje Agnieszko
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:35.