|
Notka |
|
Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Jak haftuje się na materiale, na którym nie da się policzyć nitek - jestem zielona w
Jak haftuje się na materiale, na którym nie da się policzyć nitek , chodzi konkternie o marynarke, chcialam sobie zrobić taki wzorek na plecach. Jak się do tego zabrać? Jak szukam inf w necie to wszedzie tylko haft krzyzykowy na specjalnym materiale. Wzorek dosć prosty, coś jak ludowe kwiatki. Dam rade jeśli nigdy tego nie robiłam? no oczywiście najpier poćwicze, ale nie wiem od czego zacząć- moj pomysl to wziąć nitke i poprostu powyszywac, ale to chyba zbyt proste zeby się udało;-)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Jak haftuje się na materiale, na którym nie da się policzyć nitek - jestem ziel
Cytat:
![]() ja wypróbowując kanwę rozpuszczalną...najpierw wyhaftowałabym coś na materiale próbnym ![]() wysyłam link z adresem sklepu internetowego...gdzie można takie cudeńko kupić http://www.e-pasmanteria.pl/kat--pozostale--28.html |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dot.: Jak haftuje się na materiale, na którym nie da się policzyć nitek - jestem ziel
mozna tez przylozyc kanwe do marynarki przypiac szpilkami (albo fastryga) wyszyc wzor a potem "wywlekac" pasemko po pasemku kanwy...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
dziekuje za odpowiedzi, tak myślałam, żeby wyhaftować i potem wypruć te kanwe. A jak nie chce tego robić z gotowych wzorów tylko wg swojego pomysłu, to jak to zrobić? Narysować wzór i haftować. Czasem sobie coś szyje i ostatnio strasznie mnie wzieło, żeby coś fajnego wyhaftować na ubraniach, od czago mam zaczac zeby sie nauczyc- tak zupełnie od zera.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Wszystko zależy od tego jakim ściegiem chcesz haftować. Jeśli mają to być krzyżyki, to najlepiej jest przyłożyć kawałek kanwy i po skończeniu obrazka delikatnie ją wyjąć. Musisz tylko pamiętać, żeby wybrać możliwie jak najbardziej miękką kanwę, ja wyszyłam kiedyś obrazek na poszewce na poduszkę, na usztywnianej kanwie i teraz za nic na świecie nie mogę wypruć kanwy, a poszewki nie da się używać. Jeśli chcesz sama zaprojektować wzór krzyżykowy, to weź po prostu kartkę papieru w kratkę i wyrysuj sobie wzór, przyjmując że jedna kratka to jeden krzyżyk.
Jeśli chcesz haftować ściegiem płaskim, to możesz narysować sobie bezpośrednio na tkaninie wzór który chcesz wyhaftować, ja robiłam tak kiedyś z serwetkami. Mój ojciec rysował mi różne mniej lub bardziej skomplikowane wzorki na materiale (najczęściej ołówkiem, ale przy jasnych kolorach może zabrudzić nici lub materiał i potem ciężko doprać, teraz można kupić w pasmanteriach specjalne markery do tkanin, które rozpuszczają się pod wpływem wody - tylko jeśli się na nie zdecydujesz musisz pamiętać, żeby wypróbować taki marker na konkretnym materiale na którym chcesz go użyć, w miejscu które nie jest zbyt widoczne, żeby nie zniszczyć marynarki, w razie gdyby nie jednak chciał się sprać z tego konkretnego materiału). Przy hafcie płaskim możesz sobie narysować kontury i potem wypełnić je haftem. Możesz też oczywiście kupić jakieś koraliki, jeśli lubisz takie ozdoby i ponaszywać je w dowolnie wybrany sposób. Technik jest sporo, powinnaś bez problemu znaleźć coś co Ci się spodoba ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
rozpuszczalna DMC jest swietna!! i np u mnie sprawdza sie w stu procentach (nie umiem nic sama uszyc a poslugiwanie sie maszyna do szycia jest juz dla mnie zupelna abstrakcja) a dzieki tej ozpuszczalnej kanwie moge sobie zrobic cos wyjatkowego z juz gotowych rzeczy
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Rozpuszczalna kanwa ?, no proszę. Ja jak się zawzięłam, to wyszywałam krzyżyki na lnianym płótnie, nitki różnej grubości, niektóre prawie niewidoczne, ale co tam! Wyliczałam i wyszło ładnie, ale już wiem , dlaczego wzrok mi się pogorszył! Co do samodzielnie wyrysowanego wzoru, to ,jeśli ma to być haft krzyżykowy, radzę "stworzyć" coś prostego, ponieważ mogą być problemy z cieniowaniem, choć właśnie cieniowanie stanowi o atrakcyjności haftu. Myślę, że jeśli wzór jest prosty, to mozna pokusić się i wyszyć bez specjalnych zabiegów, pilnować tylko, aby raz obrana wielkość krzyzyka się zgadzała ( tak na oko, po prostu)- powodzenia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
W sklepach tekstylnych lub z pasmanterią jest w sprzedaży kanwa do wyprucia.jest troszkę inna od normalnej,ma mniej nitek ,i chyba jest sztywniejsza.Pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:40.