|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Coś orzeźwiającego na upały
Nie wiem czy był juz taki przepis choć trochę ich przejrzałam i nie widziałam. No więc tak, ja robie w dużym dzbanku, zalewam wrżatkiem liście melisy i mięty (mam na ogródku) plus jakąś owocową herbatkę, potem dodaję tak z pół cytrynki ale pokrojonej w plasterki ze skórą, koniecznie! wyszorowana skórka i bez pestek, jak sie zaparzy to przecedzam, słodzę do smaku jeszcze cukrem lub miodem i parę plasterków cytryny do dekoracji. Wstawiam do lodów lub daję dużo lodu. Robię taki napój codziennie w bardzo dużych ilościach i codziennie jest go za mało, polecam!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Coś orzeźwiającego na upały
super !!! az mi sie pic zachialo a nic dobrego nie mam w lodowce
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Mnie też się podoba! Wypróbowałabym, gdybym miala listki melisy i miety, ale niestety nie posiadam
![]() Ale robię sobie namiastkę takiego napoju, to znaczy zaparzam w dużym dzbanku(1,5l) torebkę miętowej herbatki i dwie torebki owocowej(malinowa, dzika róża,wiśniowa itp). Dosładzam miodem i do lodówki, potem parę kostek lodu i pijemy ![]()
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
A oto moja propozycja aromatycznej herbaty:
1/2 szkl wody 1/4 szkl cukru 1/4 szkl soku z pomarańczy 1/2 szkl soku z cytryny 6 goździków 1 łyżeczka cynamonu 10 łyżeczek herbaty 5 filiżanek wody - zagotować 1/2 szkl wody z cukrem i goździkami, zdjąć z gazu, dolać sok z pomarańczy i cytryny, wsypać cynamon, odstawić - zaparzyć herbatę z 10 łyżeczek herbaty i 5 filiżanek wody, odcedzić - owocowo - korzenny syrop połączyć z naparem herbacianym Smakuje zarówno na ciepło jak i schłodzona. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Jutro wypróbuję przepis Alinyb, a ja sobie wczoraj zrobiłam sorbet truskawkowy
![]() Wiecie jak?? Miałam zamrożone truskawki to je troche rozmroziłam, i dodałam do nich lodów waniliowych wszystko razem zmiksoałam i wyszedł super gęsty i lodowy sorbet truskawkowy ![]() A dziś wykorzystalam takie miekkie lezące od jakiegoś czasu owoce. -nektaryny -banany -czereśnie -truskawki - kawałek jablka wszystko obrałam ze skórki i zmiksowałam dodając sok pomarańczowy z wysuszonych już trochę pomarańczy ![]() ![]() Tobyła wielka energetyczna bomba niskokaloryczna, Polecam!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Na upały- wkładam do dzbanka herbatę jaśminową (w torebkach),
sok z pomarańcz, cukier i zalewam wrzątkiem.Jak przestygnie, dodaję kilka kostek lodu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:03.