Nie mogę schudnąć - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-12-16, 07:44   #1
natif
Raczkowanie

Nie mogę schudnąć

Hej, od miesiąca moja waga kręci się przy 71,2. Schudłam z 74,5 do 71,2 kg, czyli ok 3 kg. I od miesiąca nie mogę zejśc poniżej tej wagi. Mam 163 cm wzrostu i chciałabym schudnąć jeszcze 8-10 kg. Powiedzcie mi proszę, co robię nie tak?
- ćwiczę dosyć mało - to fakt. Przewaznie 2-3 razy w tygodniu, na zmianę jakiś callanetics, mel b, skalpel, czasem rowerek. Może powinnam ćwiczyć więcej cardio, iśc na siłownie na bieżnię?
- jem ok 1800 kcal - może to za dużo przy małej ilości ćwiczeń? Zaczęlam więc jeśc ok 1500-1600, lecz waga nie spada.
- Mam niedoczynność tarczycy, ale jest ona ustabilizowana - tsh na poziomie 1,38
- Moje przykładowe Menu ma 1500 kcal.
sniadanie: 40g płatków owsianych gotowanych na wodzie z łyżką: wiórków kokosowych, rodzynek, migdałów + banan
II śniadanie: jabłko, grejpfrut, czasem marchew, głównie owoce i warzywa
obiad: 50g ryżu basmati z kurkumą, pierś z kurczaka, pieczarki, surówka z białej kapusty z łyzką oliwy z oliwek
przekąska: tu często niestety zdarza mi się zjeśc np. czekoladę z kalendarza adwentowego, jakiegoś cukierka czy piernika, genralnie nie jem podwieczorku, bo jem kolację koło godziny 19 i raczej ten podwieczorek to przekąska, nic kokretego
kolacja; 2 kromki chleba razowego z szynką i ogórkiem kiszonym + 75g twarogu z jogurtem naturalnym, mlekiem i przyprawami.

W 1800 kcal dokładam trochę do obiadu (np. większa porcja ryzu) lub jem coś bardziej konkretnego na podwieczorek (np. jogurt naturalny z bakaliami).
Jem posiłki regularnie: sniadanie o 6:30, II śniadanie 9:30-10, obiad 13-14, przekąska 17, kolacja 19-19:30. Chodze spać o 22-22:30 (w weekend później, więc później jem kolację).
Proszę o pomoc i wytknięcie błędów, co i jak robię nie tak, że nie chudnę. Bardzobym chciała zajśc w ciąże, ale muszę pozbyć się nadwagi.
natif jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-16, 07:55   #2
Marianna82
BAN stały

Dot.: Nie mogę schudnąć

A może do tego wszystkiego dodaj ruch na świeżym powietrzu? Tak po prostu - długie spacery. I może zmień kolację na coś lżejszego? Bez chleba, jakaś sałatka, czy coś A jak dokładasz coś do obiadu, to może lepiej dołożyć mięsa niż ryżu, czy ziemniaków
Marianna82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-18, 13:58   #3
Malinkna1986
Wtajemniczenie

Zadałaś pytanie i praktycznie sama sobie na nie odpowiedziałaś mówiąc "ćwiczę dosyć mało". Rozkręć metabolizm a waga spadnie.
Malinkna1986 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-18, 21:15   #4
eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64
Konto usunięte

To zupelnie normalna reakcja organizmu i fachowo nazywa sie "plateau" - poczytaj o tym. Na poczatku z reguly efekty sa dosc szybkie (schudlas 3kg), a pozniej jest typowy zastój, pomimo tego, ze cwiczysz i trzymasz diete. Wiele osób wtedy sie zniecheca, rzuca diete, cwiczenia i wraca do starych nawyków. NIE rób tego. Po prostu cisnij dalej, a zobaczysz, ze za miesiac zobaczysz o kolejne 2kg lub wiecej mniej. Generalnie daj sobie 3 miesiace na stracenie conajmniej 5/6 kg - wtedy jest najzdrowiej i skóra nadazy za utraconymi kilogramami. 4x w tygodniu cwiczenia beda optymalne.

Jestes na dobrej drodze, nie zniechecaj sie! Powodzenia.

Edytowane przez eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64
Czas edycji: 2016-12-18 o 21:17
eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-19, 09:59   #5
krystyna77
Rozeznanie

jakość kolacji jest niska - mleko pasteryzowane, jogurt czy twaróg.. lepiej sięgać do nich nie często.
krystyna77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości